Eind 2020 nemen vriend V en ik ons voor in 2021 1000 kilometer te wandelen. Dat lijkt ons een mooi streven voor een jaar dat begint in lockdown. Want – zo redeneren we – zelf als er niets kan, kunnen we altijd nog wandelen. En dus beginnen we op 1 januari vol goede moed aan de eerste kilometers op weg naar ons doel. Eind november – ruim voor het einde van het jaar – tikken we samen de 1000 km aan. We drinken er een fles champagne op! In dit alternatieve jaaroverzicht kijk ik terug naar het afgelopen jaar en deel ik de mooiste wandelingen in Nederland die ik in 2021 maakte.
Korte samenvatting 2021
Voordat ik dat doe, even een korte samenvatting van het (reis)jaar 2021. Het was een goed jaar! Ondanks alle beperkingen die Corona oplegde. Behalve dat ik 1000 km wandelde was ik ook best vaak van huis. Meerdere keren ging ik een (lang) weekend weg met vriend V waarvan twee keer met de tent. Ook ging ik dit jaar een keer kamperen met zoon P. In 2021 ging ik drie keer op workation (met een vaste baan), waarvan één keer naar het buitenland. Voor mij is een workation op dit moment de ultieme combinatie van reizen en werken. En bovendien blijkt een workation meer vakantie dan een vakantie met kinderen. Gelukkig heeft een vakantie met kinderen weer heel andere toegevoegde waarde en brengt andere geluksmomentjes met zich mee…
Ik bezocht dit jaar ‘maar’ drie landen: Duitsland, Polen en Tsjechië met vriend V en (een ander stukje) Duitsland met de kinderen. En dat deed ik beide keren roadtrippend per auto. Voor het eerst sinds m’n 18dedenk ik, stapte ik een heel jaar lang niet in een vliegtuig.
De mooiste wandelingen in Nederland (2021)
En dan nu weer terug naar die 1000 km. 164 wandelingen maakte ik om daar te komen. Vaak wandelde ik met vriend V, vaak ook alleen en soms met de kinderen of met een vriendin. De meeste wandelingen maakte ik in (de buurt van) Rotterdam, maar terugkijkend heb ik heel wat van Nederland gezien. 17 wandelingen koos ik uit verdeeld over het jaar. Dit zijn wat mij betreft – in willekeurige volgorde – de mooiste wandelingen in Nederland die ik dit jaar maakte…
1. Landgoed Arcen (Arcen, Limburg)
Mijn jaar begint met een workation op het Noord-Brabantse landgoed Soeterbeek waar vriend V en ik werk en wandelen combineren. Op 2 januari verplaatsen we ons naar Broekhuizen in Limburg. Vanuit ons airbnb kijken we over de Maas naar Arcen. We varen drie keer met het pontje over om te wandelen. Soms ’s ochtends vroeg, soms rond een uur of drie. Van de wandelingen die ik er maak, heeft vooral die rond Landgoed Arcen indruk gemaakt. Deze route van ruim 5 km (groene markering) start bij de overblijfselen van De Schanstoren en loopt om de kasteeltuinen van Arcen (die dan helaas niet open zijn). Vervolgens lopen we over de Lommelerheide waar we tot onze verrassing in het bos de overblijfselen van een oud doolhof tegenkomen. Het zou me nooit opgevallen zijn als er geen bordje had gestaan. Maar nu ik het weet, zie ik de regelmatige patronen van wallen en geulen tussen de boomstammen. De twee ‘Doolgaarden’ hoorden bij het kasteel van Arcen en zijn vermoedelijk rond het begin van de 18de eeuw aangelegd. En daarmee zijn het de oudste doolhoven van Nederland.
2. Rondje Hillegersberg-Schiebroek (Rotterdam, Zuid-Holland)
Januari en februari zijn voor mij dé maanden om te cocoonen. Buiten is het vaak grijs, al heeft februari dit jaar ook hele mooie dagen en kan er eindelijk weer eens geschaatst worden. Op zo’n mooie, koude dag lopen vriend V en ik een verrassend leuke wandelroute van 11 km aan de noordelijke rand van Rotterdam, bewegwijzerd met blauw-gele bordjes. We starten in Hillegersberg en wandelen om de Bergse plassen. Hoewel de route eigenlijk geheel door bewoond gebied gaat, hebben we toch vaak het gevoel dat we in de natuur zijn. En precies dat kenmerkt deze route, dat je op de grens van stad en natuur loopt. We nemen ons voor de route nog eens te wandelen in de zomer, maar dat komt er in 2021 niet meer van…
3. In de tweede helft van februari ga ik met vriend V een weekend naar de Betuwe (Gelderland), waar we een stadswandeling door vestingstad Buren maken en een deel van het Erichemse Klompenpad lopen.
4. Rondje Fort Giessen (Giessen, Noord-Brabant)
In de voorjaarsvakantie ga ik met de kinderen naar een vakantieparkje in de buurt van Aalst (Gelderland). Het ligt niet ver bij Slot Loevestein en Fort Giessen vandaan. We maken er twee wandelingen. De meest bijzondere is niet lang en heeft ook geen route; we struinen tussen de paarden en de koeien in het Munnikenland. De volgende dag stoppen we op weg naar huis bij Fort Giessen vanwaar we het Rondje Fort Giessen lopen. Deze 7 km lange route blijkt prima te doen met de kinderen al is ‘ie avontuurlijker dan we van tevoren dachten. Het grootste deel is weliswaar verhard en goed te belopen, maar op de onverharde plekken zakken we soms wel tot onze enkels in de modder. Het is dat, of omkeren. En dat laatste is natuurlijk geen optie… ;-).
5. Meijendel (Den-Haag, Zuid-Holland)
Op een zondagochtend in maart rijden vriend V en ik naar Den Haag voor een wandeling door natuurgebied Meijendel, onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen en waterwingebied. We kiezen voor de 12,5 km lange route uit het boekje Netwerkwandelingen Delfland & Haaglanden. We beginnen en eindigen in het bos maar lopen een groot deel van de route door de duinen en over het strand. Lekker uitwaaien dus… Meijendel is altijd een fijne plek om te wandelen en er zijn verschillende korte en langere wandelroutes waar je uit kunt kiezen.
6. Stadswandeling Naarden-Vesting (Naarden, Noord-Holland)
Rond Pasen nemen vriend V en ik onze intrek in een heerlijk B&B in de buurt van Weesp. Ik merk dat ik meer waarde hecht aan een fijne plek nu we noodgedwongen veel tijd in onze accommodatie doorbrengen als we weg zijn. Vanuit ons B&B maken we verschillende wandelingen. Dwars door de Ankeveense Plassen, maar ook door de vestingsteden Naarden, Muiden en Weesp. Onze wandeling van zo’n 7 km door en om de prachtig gerestaureerde vesting Naarden vind ik echt een enorme aanrader.
7. Marnewaard (Lauwersoog, Groningen)
In het kinderloze deel van de meivakantie rij ik met vriend V naar het hoge noorden voor een workation. We nemen onze intrek in een fijn huis aan het Lauwersmeer. Van daaruit maken we verschillende mooie wandelingen in en rond Nationaal Park Lauwersmeer. En we gaan een dagje fietsen op Schiermonnikoog. De mooiste wandeling die ik er maak is er één van 12 km door natuurgebied Marnewaard. Bijzonder aan deze wandeling is dat de Marnewaard een militair oefenterrein is, waar je mag wandelen tenzij er een oefening is. Daarnaast wandel je een flink stuk langs de Waddenzee en loop je door de haven van Lauwersoog met z’n kleurige vissersboten.
8. Over de wallen van Oudeschans (Oudeschans, Groningen)
Het tweede deel van onze workation-week brengen we door in een pipowagen op camping Fraai in Haulerwijk. Ook hier wandelen we elke dag, onder andere in heidegebied It Mandefjild en door het Blauwe Bos. Maar de meest bijzondere wandeling maken we wat mij betreft in vestingdorp Oudeschans. Nu we in de buurt zijn willen we ook graag de noordelijke vestingen bezoeken. Dus combineren we het indrukwekkende Bourtange met het landelijke Oudeschans.
Een groter contrast kan er bijna niet zijn tussen twee vestingen. Waar de vestingwerken van Bourtange prachtig bewaard (gerestaureerd) zijn, is het in Oudeschans zoeken naar overblijfselen van de vesting. En waar Bourtange echt een toeristische trekpleister is, is het in Oudeschans heerlijk rustig. We wandelen de wandelroute ‘Over de wallen van Oudeschans’ van 5 km die langs verschillende informatieborden leidt, zodat we onderweg ook nog wat leren over dit vestingdorp. Als we klaar zijn, drinken wat op het terras van restaurant de Piekenier.
9. Begin juni – als het hooikoortseizoen voor vriend V op z’n hoogtepunt is – kamperen we in Fort Vuren en maken we een prachtige wandeling van 11 km in de natuur rond Heukelum (Gelderland). Voor hem geen pretje, maar ik vind de Orchideënroute misschien wel dé mooiste van de wandelingen in Nederland van 2021.
10. Groene wandeling (Hoogvliet, Zuid-Holland)
De op één na mooiste wandeling die ik in juni maak, is een wandeling vlakbij huis. Met vriend V rijd ik naar Hoogvliet waar we vanaf de parkeerplaats bij Park de Heerlijkheid de Groene wandeling (7,4 km) lopen. Deze route door de bijzondere (zoetwater)getijdengebieden het Ruige Plaatbos en de Visserijgriend, loopt langs de Oude Maas en gaat gedeeltelijk over een prachtig plankenpad.
11. De mooiste wandeling in juli maak ik met de kinderen. Bij tropische temperaturen wandelen we de 2,5 km lange Jungleroute door Klein Profijt bij Barendrecht (Zuid-Holland). We wanen ons echt in de jungle, zo groen…
Zomervakantie 2021
In de zomervakantie ben ik een week of vier in het buitenland waar ik verschillende mooie wandelingen maak. Vooral met vriend V wandel ik veel. En dat is maar goed ook, want in mijn vakantie met de kinderen komt het er maar weinig van. We dwalen eindeloos door de steden Dresden, Wroclaw en Kassel (oa de streetart route). En we maken verschillende wandelingen in het Reuzengebergte. Zowel aan de Poolse als aan de Tsjechische kant (oa vanuit Spindleruv Mlyn).
12. Wandelroute Heidestein en wandelroute Bornia (Zeist, Utrecht)
Als de zomervakantie afgelopen is, bloeit de heide. En dat vind ik altijd zo’n feestje… Maar heide is in de buurt van Rotterdam moeilijk te vinden. Dus rijden vriend V en ik eind augustus richting de Utrechtse Heuvelrug om daar van de paarse kleur te genieten. We kiezen ervoor twee korte routes te combineren: wandelroute Bornia (5,5 km, blauwe markering) en wandelroute Heidestein (4,5 km, rode markering). Een prima combinatie en – zeker in deze tijd van het jaar – een aanrader, wat ons betreft.
13. Wandelroute Veluwezoom-Posbank (Rheden, Gelderland)
Een week later zijn we op zaterdagmiddag in de Achterhoek voor een museumbezoek. We besluiten daar een diner aan vast te plakken en een wandeling over de Posbank. Want dat is in mijn beleving echt dé ultieme plek om naar de bloeiende heide te kijken. Rond 8 uur beginnen we de wandelroute Veluwezoom (ruim 5 km) vanaf het bezoekerscentrum in Rheden (markering: gele schildjes met paarse pijlen).
En wat een prachtige wandeling is het. Over paarse glooiende heuvels in het licht van de ondergaande zon. We nemen onze tijd waardoor het al behoorlijk begint te schemeren als we op 2/3 van de route zijn. Als we het vervolg van de route ter hoogte van de Beekhuizenseweg weer gevonden hebben, is het niet zo lastig meer om terug te wandelen naar de parkeerplaats. Behalve dan, dat we aan het einde (en zeker in het bos) helemaal niet meer kunnen zien waar we onze voeten neerzetten…
14. Wildernisroute en Wintertalingroute Tiengemeten (Tiengemeten, Zuid-Wildernisroute en Wintertalingroute Tiengemeten (Tiengemeten, Zuid-Holland)
Geen nieuwe wandeling voor mij – maar wel opnieuw één die echt de moeite waard is – is de wandeling op het eiland Tiengemeten. Wil je even helemaal buiten zijn, dan is dit eiland een enorme aanrader. Je komt er met een pontje van Natuurmonumenten en je kunt er wandelen en fietsen (al kom je met de fiets niet echt ver). Eenmaal van de pont slaan vriend V en ik rechtsaf voor de Wildernisroute. Deze loopt tot aan de Rietheuvel en dan moet je weer terug. Zodra het kan slaan we rechtsaf om bij de Vliedberg de Wintertalingroute op te pakken die om de oostelijke helft van het eiland gaat. We wandelen alles bij elkaar ongeveer 16 km om vervolgens neer te ploffen op het terras van Gasterij De Gezusters tot we op te pont terug stappen.
15. Wandelroute Roestelberg (Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant)
Begin oktober nemen we onze intrek in het guesthouse van B&B Genderense Hoeve. We bezoeken vestingstad Heusden en maken een druilerige wandeling door de Loonse en Drunense Duinen, één van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa. We wandelen vanaf restaurant De Roestelberg de 5,5 km lange gelijknamige wandelroute. Tot onze verrassing komen we onderweg op verschillende plekken overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog tegen. In dit gebied hadden de Duitsers een groot munitiecomplex dat ze opbliezen in 1944 om te voorkomen dat het in handen van de geallieerden zou vallen. De kraters die dit achterliet in het landschap zijn nog zichtbaar. En ook op andere plekken vinden we paaltjes met een QR-code die uitleg geeft over wat er te zien is. Het maakt deze wandeling extra interessant.
16. NS-wandeling Mastbos (Breda, Noord-Brabant)
Voor de zoveelste keer loop ik deze herfst de NS-wandeling Mastbos in Breda, maar voor het eerst met vriend V. Deze 14 km lange wandelroute heb ik in elk seizoen al wel een keer gelopen, maar hij blijft mooi. Langs het riviertje de Mark lopen we de stad uit en het herfstige Mastbos in. Om vervolgens door het voorheen zelfstandig dorp Ginneken – waar we even stoppen voor een drankje op het terras – weer terug te stad in te lopen. We sluiten de dag af bij Proeflokaal Brack, waar we (h)eerlijk eten en bier drinken…
17. Als de herfst op z’n mooist is qua kleur, rijden vriend V en ik naar de Kaapse Bossen (Doorn, Utrecht) voor een herfstwandeling. Het weer is niet top, maar dat weerhoudt ons er niet van om uitkijktoren De Kaap te beklimmen voor een kleurrijk uitzicht.
Het einde van het jaar
In november wordt het steeds donkerder en grijzer in Nederland. De temperaturen zakken en mijn zin om naar buiten te gaan daalt met de dag. Gelukkig heb ik hierop geanticipeerd door in de eerste maanden iets meer te lopen dan de benodigde 80 km. Het is dan ook geen verrassing dat de laatste loodjes enorm veel moeite kosten. We zijn eind oktober nog maar 50 km van ons doel verwijderd, maar ik moet me er echt toe zetten om naar buiten te gaan. Natuurlijk ga ik toch. Want die 1000 km wil ik halen. En niet op het laatste moment, maar ruim voor die tijd.
Vanwege het weer en de drukte thuis gaan vriend V er in deze periode weinig op uit. We moeten het hebben van wandelingen in Rotterdam en Barendrecht. Maar daarmee halen we het ook en eind november kunnen we de champagne opentrekken. Dat is ook meteen het startsein om helemaal in te kakken hahaha. Ik wandel in december nog af en toe een rondje – bijvoorbeeld rond de Kralingse Plas met de kinderen – maar het mag geen naam meer hebben…
1000 km in 2022
Ook voor 2022 is het doel om 1000 km te wandelen. We beginnen in Duitsland, waar we in de omgeving van Saarburg onze eerste wandelingen van 2022 zullen maken. Vanzelfsprekend zullen er daarna nog vele volgen in Nederland. Dus ben ik op zoek naar tips. Heb jij een wandeling gemaakt die absoluut de moeite waard is – maakt niet uit waar en hoe lang – dan hoor ik het graag. … Deel jullie mooiste wandelingen in Nederland vooral in de reacties!
6 comments
Wat een mooi doel om 1000 km in een jaar te wandelen! En wat een wandelingen hebben jullie zo gemaakt. Heel mooi. Ik heb die bij de posbank ook eens gedaan, maar toen stond de heide niet in bloei. toch maar eens terug gaan zo te zien! De andere wandelingen klinken ook prachtig, veel voor mij onbekende wandelingen. Ben benieuwd waar je in 2022 allemaal uit gaat komen
Wat heb je veel mooie wandelingen gemaakt afgelopen jaar! Geen idee hoe ver wij gelopen hebben, maar 1000 km zal het zeker niet geweest zijn. 🙂 In de Kaapse Bossen was ik dan weer wel. Ook in de herfst, maar te zien aan de kleuren net iets vroeger dan jij. Hopelijk wordt 2022 ook weer een mooi jaar voor jou en kun je lekker verder wandelen.
Jee, wat een fijne inspiratie! Wij wandelen graag in de Drentsche Aa in de kop van de provincie. Prachtig daar en een mooi paars heidegebied in de zomer!
Wauw wat een wandelingen allemaal zeg. Ik ben vooral benieuwd naar de Loonse en Drunense Duinen en de wandeling bij Buren, die zien er erg mooi uit. Ik hoop in 2022 ook weer meer te kunnen wandelen.
Oh die wandeling door natuurgebied Marnewaard ga ik onthouden! Ik houd mijn kilometers niet echt bij, ben ook wel benieuwd of ik de 1000 haal.
Ja dat is een toffe wandeling! Ik gebruik Runkeeper om mijn wandelkilometers bij te houden. Je kan ook een doel instellen zodat je kan zie hoe je voortgang is. Makkelijk hoor…