Hoe verzin je het… Een speurtocht door het centrum van je dorp met miniatuurmensjes in de hoofdrol. In Oudenbosch deden ze precies dat. Ze gebruiken kleine mensjes om het heden en verleden van Oudenbosch te vertellen. En dat verleden is nogal imposant. Net als de bijzondere kerk die er staat. En omdat ik die Basiliek graag een keer wil bezoeken, lijkt het me niet meer dan logisch dat ik dat combineer met de kleine mensjes route door Oudenbosch.
Aan de wandel…
Ver voordat we in het Noord-Brabantse dorp aankomen, zien we het koepelvormige dak van de Basiliek van Oudenbosch al boven de bomen uitsteken. Maar pas als we het dorp inrijden, zien we hoe groot het bouwwerk écht is. En dan is het nog maar een kleine kopie van de Sint-Pieterbasiliek in Rome. Hoe dichterbij we komen, hoe imposanter de kerk wordt. We parkeren de auto bij de supermarkt (PLUS) en wandelen de laatste 100 meter tot we voor de basiliek van Oudenbosch staan.
Hoewel dit niet de officiële start van de kleine mensjes route door Oudenbosch is, besluiten we toch hier te beginnen. De kathedraal ligt ten slotte op de route en hier is ook het Toeristisch Informatiepunt (TIP) gevestigd. Na even zoeken – want hoe klein zijn die kleine mensjes dan precies? – vinden we de eerste kubus rechts naast deur van het TIP. Na deze eerste vondst weten we meteen dat het een uitdaging zal worden alle kleine mensjes op de route te vinden.
Speurtocht door Oudenbosch
Vanaf de Basiliek wandelen we via het oude klooster Sint Anna en langs het huis van de burgemeester door de St Bernaertsstraat naar het station. Hier begint de kleine mensjes route door Oudenbosch officieel. We hebben een kaart gedownload van internet waarop met rode stippen de locaties van de kleine mensjes in het centrum van Oudenbosch aangegeven staan. Het vinden van de kubusjes van ongeveer 5x5x5 centimeter is op deze manier nog best een uitdaging. Gelukkig is er ook een website die wat specifiekere hints geeft over de locatie van de kleine mensjes (naast de regenpijn of onder de vensterbank). Daar kan je ook lezen waar elke klein mensje naar verwijst.
Internaat St. Louis
We lopen terug naar de Markt, waar we verschillende kleine mensjes zoeken en vinden. Bij het oude postkantoor van Oudenbosch gaan we linksaf. We wandelen langs het Thomashuis naar St Louis; het bekendste Broederinternaat van Oudenbosch. St. Louis bood jarenlang onderdak en onderwijs aan jongens uit heel Nederland en heeft een fantastisch mooie kapel uit 1837.
In de Tweede Wereldoorlog was jongensinternaat St. Louis één van de Nationale Ontvangst Centra. Hier meldden Nederlanders zich – in totaal zon 13.000 – die met de trein terugkwamen uit concentratiekampen en werkkampen in Duitsland en Polen. In Oudenbosch werden ze gekeurd en gescreend. Als alles in orde was, mochten ze door ‘de poort van de vrijheid’ en konden ze eindelijk echt terug naar huis. Het voelt bijzonder om dezelfde weg te gaan als deze mensen…
Overnachten in Oudenbosch? Check de mogelijkheden hier!
De kleine mensjes havenroute
Via de Fenkelstraat en de Professor van Ginnekenstraat lopen we naar de Mark. Deze rivier heeft als handelsroute altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Oudenbosch. Hier begint de kleine mensje havenroute die langs het water loopt tot voorbij de jachthaven en dan weer terug. Dit verlengstuk van de kleine mensjes route door Oudenbosch belicht de ontstaansgeschiedenis en de haven van Oudenbosch.
Zouaven en ‘de beschermde wieg’
Weer terug op de Markt lopen we langs het Zouavenmuseum. Zouaven waren soldaten die in de 19e eeuw naar Italië gingen om te vechten voor de paus. Oudenbosch was een belangrijk verzamelpunt voor deze Zouaven. In het museum kun je meer te weten komen over deze bijzondere periode.
Ter hoogte van Markt 45 vinden we nog een bijzonder mensje. Een bijzonder klein mensje ook. Achter deze muur staat ‘de beschermde wieg’. Dit is een speciaal kamertje met een wiegje waar pas bevallen vrouwen hun baby achter kunnen laten als ze echt geen mogelijkheid zien voor het kindje te zorgen. Het is de eerste keer dat we zo’n kamertje tegenkomen. Het is mooi en treurig tegelijk.
De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara
En zo is er ruim anderhalf uur voorbij en staan we weer voor de basiliek van Oudenbosch. Deze is 7 dagen per week geopend en gratis te bezoeken. Het is een aanrader dat ook even te doen tussen het zoeken naar kleine mensjes door. De kathedraal van Oudenbosch, ook wel bekend als de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara, werd gebouwd in de 19e eeuw. Het initiatief voor de bouw kwam van pastoor Willem Hellemons, die in Rome gestudeerd had en geïnspireerd was door de Sint-Pieter. Hij wilde een vergelijkbaar bouwwerk creëren in Oudenbosch ter vervanging van de gotische kerk die er stond. De basiliek werd gebouwd tussen 1867 en 1880 door architect Cuypers in een dorp waar op dat moment maar 3.500 mensen woonden.
De koepel van de basiliek van Oudenbosch
Van binnen is de basiliek rijk gedecoreerd met beelden, schilderijen en fresco’s. Echt prachtig! De enorme koepel is zonder twijfel het meest indrukwekkende aan de Basiliek. De hoogte van de koepel vanaf de vloer tot de top bedraagt ongeveer 63 meter, de doorsnede van de koepel is 20 meter. De koepel is te bezoeken. Met een wenteltrap (144 treden) kan je tot de ommegang aan de voet van de koepel komen.
In de koepel van de Basiliek van Oudenbosch staat een Latijnse tekst, net zoals in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De tekst luidt: “Tu es petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam”. Dit is een citaat uit het Evangelie volgens Matteüs (Matteüs 16:18) en betekent in het Nederlands: “Jij bent Petrus, en op deze steenrots zal ik mijn kerk bouwen.” Vanaf de ommegang kun je de basiliek van bovenaf bekijken. Een niet te missen ervaring. In de crypte van de Basiliek van Oudenbosch vind je een winkeltje waar je souvenirs, Mariabeelden, bidprentjes, bedeltjes en ansichtkaarten kunt kopen.
Kleine mensjes in het Arboretum
Als je na het wandelen van de kleine mensjes route en de kleine mensje havenroute nog niet moe bent van het zoeken naar miniatuurmensjes, dan is het een goed idee om ook de kleine mensjes klimaatroute door het Arboretum nog even te wandelen. Niet alleen om kleine mensjes te zoeken. Maar gewoon, omdat het Arboretum van Oudenbosch een fijne plek is om te zijn. Deze aparte kleine mensjes route door Oudenbosch is relatief kort en de mensjes vertellen interessante verhalen en weetjes over onze directe leefomgeving.
De kleine mensjes routes door Oudenbosch
De kleine mensjesroute is een initiatief van Monique Jasperse van Kunsthal Oudenbosch. Je vindt ze op verschillende markante plekken in de stad, waar ze een verhaal vertellen over de plek waar je staat, de mensen die er gewoond hebben of over een van de gebouwen voor of achter je. Officieel zijn er drie verschillende routes; de kleine mensjes route, de kleine mensjes havenroute en de Kleine klimaatmensjes in het Arboretum. De eerste twee routes vormen samen een route van 5 km. De route door het Arboretum is daarnaast nog 2 km.
Wil je blijven slapen in Oudenbosch? Dat kan! Het aantal accommodaties is beperkt, maar wel leuk. Je vindt ze hier.
Dit blog bevat affiliate links.