De afgelopen drie jaar bezocht ik steevast het Amsterdam Light Festival. Vaak zelf twee keer per editie, een keer per boot en een keer te voet. Maar op één of andere manier kwam het er steeds niet van om naar Eindhoven af te reizen. Daarom stond Glow Eindhoven ook in 2019 weer hoog op mijn lijstje. Gelukkig lukte het dit jaar wel om de trein naar Eindhoven te vinden. Dus ging ik deze 14de editie voor de eerste keer naar GLOW Eindhoven…
14de editie
GLOW Eindhoven bestaat uit een wandelroute langs lichtkunstwerken en een lichtshow in het Philips Stadion. Het thema van deze 14deeditie is Living Colors en er zijn 36 lichtkunstwerken te zien, verdeeld in vier categorieën: Groot licht (entertainment en spektakel), Kunst licht (artistiek en kunstzinnig), Nieuw licht (jong talent en experiment) en Groen licht (maatschappelijk- en miilieubewust). De kunstwerken zijn met elkaar verbonden via een wandelroute van 5 kilometer door het centrum van de stad, die ook langs het Philips Stadion gaat. Daar vindt 3x per avond – om 19.00, 20.30 en 22.00 uur – een lichtshow plaats. Alle lichtkunstwerken zijn gratis te bekijken, maar als je de show wilt bijwonen, moet je daarvoor een apart toegangskaartje kopen (5 euro online, 7,50 aan de kassa en 1 euro voor kinderen tot en met 12 jaar). Ik maakte het mezelf makkelijk en koos voor de combiticket van de NS. Voor 21 euro had ik een dagretour Eindhoven en toegang tot het stadion. Een goede deal, want alleen het retourtje had me normaal gesproken al meer dan 21 euro gekost.
Go with the flow…
Bij aankomt in Eindhoven kan je direct op pad met het interactieve kaartje op de website. Maar ik haal met mijn combiticket eerst een programmaboekje inclusief plattegrond (1 euro in de losse verkoop) bij de Brandstore Eindhoven / VVV op het Stationsplein 17. Wel zo leuk… Het is 19.00 en ik pak de route op bij kunstwerk nummer 24 – Hypar van Team IGNITE – op de Markt. Ik heb dan de eerste lichtshow in het stadion al gemist en ik wil die van half 9 wel halen. Dat wordt dus een beetje doorlopen. Maar al snel blijkt dat doorlopen er niet bij is (dan weet je dat alvast als je voor de eerste keer naar GLOW Eindhoven gaat). En omdat tegen de stroom in lopen ook al geen aanrader is (de route wordt duidelijk aangegeven met grote pijlen en het is best druk), voeg ik me tijdelijk in mijn lot: go with the flow…
Projectie
Vanaf de markt loop ik achter de rest van de mensen aan naar winkelcentrum De Heuvel, waar we verrast worden door tangomuziek van Astor Piazolla en 48 blauwe lichtstralen die daarop meebewegen (Lumière Tango). We lopen er dwars doorheen… In het winkelcentrum is nog een aantal kunstwerken te zien, maar dat zijn niet echt de werken waar ik voor kom (al vind ik Ripples in the Water en Dancing Colors wel aardig). Ik hou qua kunst toch meer van groots en meeslepend en dat is precies wat ik krijg als voor de Augustijnenkerk uitkom. Het waren vooral de foto’s van projecties op kerken die maakten dat ik heel graag naar GLOW Eindhoven wilde. En nu zie ik dat dus echt… Prachtig om te zien hoe zo’n kerk tot leven lijkt te komen door de projecties. Ik kan er wel naar blijven kijken…
Vanaf de kerk slingert de mensenmassa zich traag via de binnenplaats van het Mariënhage erfgoed – met eveneens een mooie projectie – langs de Dommel. Het wordt me al snel duidelijk dat ik in dit tempo nooit om half 9 in het stadion ben. Ik besluit daarom voor nu een deel van de route over te slaan. Voor kunstwerk 5 sla ik rechtsaf en loop via Stratumseind voor de Sint Catharinakerk langs – jammer dat deze kerk niet het decor van een projectie is… – via de Grote Berg naar de Berglaan, waar ik de route weer oppak bij kunstwerk 11.
Highlights
Ben je op zoek naar de highlights van deze editie – mijn mening hè.. – dan zit je goed op de Willemstraat. De projectie Colour Symphony op ‘De Witte Dame’ aan het Clausplein is heel mooi (dat gebouw leent zich er ook goed voor!). Maar mijn absolute favoriet is Diving in the Sea of Colors (locatie Wilhelminaplein) één van drie locaties die kunstenaar Daniel Mangraf onder handen nam. Het Wilhelminaplein is letterlijk veranderd in een kleurrijk schilderij waar alle bezoekers onderdeel van uitmaken. Echt een waanzinnige ervaring om in dat kleurenspektakel rond te lopen…
Na een korte stop bij de Steentjeskerk (waar ik eigenlijk langer had moeten blijven omdat ik nu het lichtkunstwerk ín de kerk gemist heb), arriveer ik om tien voor half 9 bij het Philips Stadion voor lichtshow Noviter. Door de aanwezige suppoosten worden we allemaal vakkundig naar de vrije rode klapstoeltjes gedirigeerd. De show begint stipt om half 9 en duurt een half uur. Het is best wel koud, maar de show is mooi (al geef ik zelf toch de voorkeur aan de lichtkunstwerken…).
Zonnebloemen
We verlaten het stadion aan de andere kant waar we meteen het kunstwerk Contour tegenkomen. Een bijzonder projectie op een woonflat. Zouden de mensen die daar wonen er geen last van hebben? Ik loop verder over de mooi verlichte Ventoselaan (een audiovisuele installatie van Richard Bolhuis) en langs de gekleurde Windows of Light van Wouter Brave. Net voor het Lichtplein kom ik drie enorme lichtgevende zonnebloemen tegen. Ze zijn prachtig om te zien en iedereen wil met ze op de foto. Als ik de hoek omloop blijkt er een heel veld van deze meer dan manshoge zonnebloemen te staan. Een verwijzing naar de zonnebloemen van Van Gogh… Je kunt ze van een afstandje bekijken, maar je kunt er ook tussen lopen. Dat wil ik natuurlijk! En dat is echt een bijzondere belevenis… Het lichtkunstwerk Zonnebloemen voor Van Gogh zal in januari 2020 ook te zien zijn op het Amsterdam Light Festival.
Vanaf kunstwerk 23 – Panic at the Disco, het laatste lichtkunstwerk op mijn route – kan ik in vijf minuten naar het station lopen. Maar ik wil eigenlijk toch nog graag de kunstwerken zien die ik onderweg gemist heb. Dus snelwandel ik naar het punt waar ik de route eerder verlaten heb. Ik bekijk Come and Grow – een 8 meter hoge, verlichte plant die de bezoekers samen moeten laten groeien – en loop vervolgens via Stratumseind door naar het kunstwerk Floral Flow dat je vanaf de brug over de Dommel kunt zien. Het is een interactief kunstwerk waarbij de bezoekers water en licht naar de ‘bloemen’ op het water kunnen pompen. Er zijn verschillende knoppen aan de brug bevestigd om dat te doen. Een taak die vooral door de aanwezige kinderen zeer serieus genomen wordt.
Voor herhaing vatbaar?
Via het Van Abbemuseum kom ik uiteindelijk bij het kunstwerk Ping langs de Dommel, dat iets wegheeft van een achtbaan waarlangs licht zich verplaatst. Ook mooi zijn de zwevende mensen in het kunstwerk UN-retained. Vanuit de Paradijslaan loop ik terug naar het station, waar ik net mijn trein mis. Met een warme chocomelk in mijn koude handen wacht ik een half uur op de volgende… Ik concludeer dat deze eerste keer naar GLOW Eindhoven me niet teleurgesteld heeft. Natuurlijk spraken niet alle lichtkunstwerken me aan, maar kunst is persoonlijk dus ik neem aan dat iedereen z’n voorkeuren heeft. Omdat dit mijn eerste bezoek aan GLOW is, heb ik nog geen vergelijkingsmateriaal en misschien is dat maar goed ook. Met een beetje goede wil ga ik volgend jaar gewoon voor de tweede keer. En dan neem ik zeker de kinderen mee. Want ik weet zeker dat zij een groot deel van deze lichtkunstwerken ook kunnen waarderen.
GLOW Eindhoven: 9 tot en met 16 november 2019, elke avond van 18.30 tot 23.00 (24.00 op vrijdag en zaterdag).