Ingeklemd tussen de Rhoonse Grienden en het Rhoonse Golfcenter ligt Klein Profijt, een klein natuurgebiedje langs de Oude Maas. Een écht natuurgebiedje, waar menselijk ingrijpen tot een minimum beperkt is. Een natuurgebiedje dat – zeker in de zomer – veel wegheeft van een jungle. En in dit stukje Nederlandse jungle kan je een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer maken. De Jungleroute door Klein Profijt, speciaal voor kinderen…
Zoetwater-getijdengebied
Een groot deel van de oevers van de Oude Maas is getijdengebied. Het is zelfs het enige zoetwater-getijdengebied in Nederland. Dit betekent dat het waterpeil in de Oude Maas stijgt en daalt met de getijden van de Noordzee, maar dat het gebied zo ver landinwaarts ligt, dat het water niet meer zout of brak is, maar zoet (rivierwater). En het betekent dat het rivierwater twee keer per dag het natuurgebiedje instroomt, waardoor er een bijzondere getijdenvegetatie ontstaan is en je alleen over de hoger gelegen delen kunt lopen.
De Jungleroute door Klein Profijt start bij wandelknooppunt 55. Een knooppunt dat je alleen te voet kunt bereiken. Parkeer je auto aan het einde van de Schenkdijk, loop een klein stukje terug en ga dan linksaf het fietspad op. Je passeert wandelknooppunten 36, 72 en komt na tien minuten bij 55. Met de fiets kom je langs knooppunt 72, waar je ‘m kan neerzetten.
In tien minuten wandel je van de parkeerplaats naar het startpunt van de wandeling
Laning
Snel nadat we onze wandeling begonnen zijn, komen we het eerste bruggetje tegen. We slaan rechtsaf – bij wandelknooppunt 30 – en komen op een pad met aan weerszijden wilgen. Dit pad is karakteristiek voor het verleden van dit gebied en werd een laning genoemd. Zo’n twee eeuwen geleden was Klein Profijt – net als de andere grienden langs de Oude Maas – een wilgenplantage; wilgen werden aangeplant in lange rijen met daartussen greppels. De wilgentenen werden door griendwerkers geoogst en voor verschillende doeleinden – waaronder het vlechten van manden en matten – gebruikt.
Toen de wilgenteelt niet meer rendabel bleek (halverwege de 20ste eeuw) stopte men met het onderhouden van dit gebied. De natuur kon z’n gang gaan en het gebied verwilderde. Dat is nu nog steeds zo en dat maakt dit gebied heel aantrekkelijk voor dieren en vogels. Alleen de wilgen langs de paden worden nog af en toe geknot.
De jungleroute door Klein Profijt
We wandelen een heel eind rechtdoor tussen de wilgen. De jongens lopen op blote voeten – voor het echte junglegevoel – tussen brandnetels en andere begroeiing die tot hun schouders reikt. Af en toe steken we een bruggetje over, waarbij we een ijsvogel of een bever proberen te spotten en kijken hoe het water stroomt. Beesten zien we niet, maar in dit gebied zijn wel twee beverburchten, dus het móet kunnen…
Na een scherpe bocht maar links en één naar rechts lopen we nog een stuk rechtdoor totdat we op het verste punt van de route zijn. Hier maakt de jungleroute een U-bocht naar links – bij wandelknooppunt 40 – zodat je met de Oude Maas aan je rechterhand terug kunt wandelen. In de U-bocht steken we een watertje over. De jongens willen hier wel even met hun voeten in de modder en ik laat ze. Het is misschien niet de bedoeling, maar wel leuk. En leerzaam… Terwijl ik op het bruggetje zit, verdwijnen ze in het groen. De Jungleroute door Klein Profijt doet z’n naam absoluut eer aan. Zeker ook, omdat het dertig graden is en de luchtvochtigheid hoog. Tropische omstandigheden in een Nederlandse jungle, dus…
De Jungleroute door Klein Profijt doet z’n naam absoluut eer aan
Zwemmen in de Oude Maas
Als de jongens weer terug zijn uit de jungle en ik ze letterlijk uit de modder getrokken heb, lopen we verder. Nog geen twintig meter hebben we langs de rivier afgelegd of de jongens zien een perfect plekje om te zwemmen. Ik heb er zo mijn bedenkingen bij – want hier varen serieuze schepen – maar ik begrijp dat ze het warm hebben dus ik laat ze gaan in hun onderbroek. Links van ons steekt een stenen dam het water in, dus daar kunnen boten niet komen. En zolang ze niet te diep gaan, lijkt het me verantwoord. Jammer genoeg is er niet echt een fijn plekje om te zitten voor mij…
In dit deel van de Oude Maas werd vroeger op zalm gevist door netten te spannen van de ene naar de andere oever. Hoewel de rivier vroeger vol zalm zal, is dat aan het begin van de 20ste eeuw niet meer zo. De zalmvissers in dit gebied houden dan slechts een ‘klein profijt’ over aan hun inspanningen. Vraag me niet waarom juist dit de naam van het gebiedje wordt, maar daar heeft het dus wel z’n oorsprong….
Uitzichtplatform
Als de jongens afgedroogd zijn, lopen we verder. Eerst direct langs de Oude Maas, dan even niet en dan met een soort binnenmeertje aan onze rechterhand. Op de plek van het meertje, lag tot 2005 vervuild slib opgeslagen. Toen dat afgevoerd werd, is deze plek ontstaan; bij vloed onder water en bij eb een fijne plek voor vogels om naar eten te zoeken. Vanaf het uitkijkplatform dat we tegen komen voordat we linksaf slaan – bij wandelknooppunt 70 – om ons rondje af te maken, heb je een mooi uitzicht over dit stukje natuur.
Binnen vijf minuten zijn we weer bij de start van de route. Nu nog even teruglopen naar de auto. De jongens zijn moe en dat snap ik. Ze hebben echt fijn gespeeld. Over de Jungleroute door Klein Profijt van 2,5 km, hebben we een uur of drie gedaan. Onderweg zijn we in die tijd welgeteld zeven andere mensen tegengekomen, dus we hadden het natuurgebiedje zo goed als voor onszelf. De kinderen zijn enthousiast en willen nog wel een keer gaan. Lijkt me een goed plan, want ik ben benieuwd of Klein Profijt er in een ander jaargetijde net zo jungle-achtig uitziet…
Tot slot
Een interactieve pfd van de Jungleroute door Klein Profijt kan je hier vinden. Vanuit dit interactieve pfd kan je ook een gpx-bestand downloaden, maar echt nodig is dat niet, want er is maar één pad door Klein Profijt dat je linksom of rechtsom kunt lopen…
2 comments
Heerlijk zo’n Nederlandse jungle en die bijpassende tropische temperaturen. Het ziet er echt heel mooi uit, heerlijk groen ook! Leuke tip
Ja met die temperaturen hadden we geluk. Paste wel prima hoor. Voelde net als in Maleisië of Thailand… Dus voor het buitenlandgevoel dichtbij huis… 😉