In het gebied rond Špindlerův Mlýn – een dorp in het Tsjechische deel van het Reuzengebergte – kan je ’s winters goed skiën. Tenminste… als je niet té gevorderd bent, want meer dan 30 km piste hebben ze er niet. In de zomer – als er geen sneeuw op de hellingen rond het dorp ligt – zijn er andere manieren om gebied te verkennen. Op de mountainbike bijvoorbeeld. Of op een off-road scooter. Wij kozen voor de meest makkelijke en goedkope manier en gingen wandelen in skigebied Špindlerův Mlýn.
Het Reuzengebergte is een gebergte dat behalve in het noorden van Tsjechië ook in het zuidwesten van Polen ligt. Het gebergte is genoemd naar de reus Krakonoš (of Karkonosz in Polen) die er volgens de overleveringen woont en is aan beide zijden van de grens een nationaal park. Špindlerův Mlýn ligt midden in het Tsjechische Krkonoše National Park op 700 meter hoogte. De Elbe – die in het Reuzengebergte ontspringt – stroomt er doorheen en dorp het wordt aan alle kanten omgeven door toppen van zo’n 1200 meter hoogte. Zelfs in de zomer, als er niet geskied kan worden, straalt Špindlerův Mlýn in alles de sfeer van een wintersportdorp uit.
Vanuit Špindlerův Mlýn kan je in de winter verschillende skiliften naar boven nemen, variërend van sleepliftjes tot een luxe stoeltjeslift met verwarmde stoelen. Dit kan vanuit Ski areal Medvědín of Ski areal Svaty Petr. De meeste liften zijn niet operationeel in de zomer en de liften die je wel kunt nemen – één per gebiedje – worden elke heel en half uur aangezet. Op een groot digitaal bord dat onderaan de liften in beide skigebiedjes staat, kan je zowel ’s zomers als ’s winters zien welke van de 26 liften en liftjes in het gebied werken (groen) en welke buiten gebruik zijn (rood). Als wij in Špindlerův Mlýn zijn – in de zomer van 2021 – zijn zowel de Medvědín skilift als de Innogy line Svatý Petr operationeel. We nemen ze allebei…
Routes om te wandelen in skigebied Špindlerův Mlýn
Zoals gezegd hoef je in de zomer de lift niet te nemen om te skiën in het gebied rond Špindlerův Mlýn. De toppen zijn er gewoon niet hoog genoeg. Maar ook zonder sneeuw is het leuk om een lift naar boven te nemen. Voor de ervaring. En voor het uitzicht dat je op de top hebt over de omgeving (als het een beetje helder weer is tenminste). En als je van wandelen houdt, kan je vanaf de top teruglopen naar het basisstation van de liften. Zowel vanaf het eindpunt van de Medvědín skilift (de Schüsselberg ) als vanaf Pláň (het eindpunt van de Innogy line Svatý Petr) starten twee wandelroutes.
Vanaf Medvědín (1235m) zijn dat:
- Bear Way (rood, 8,6 km). Een themawandeling die je meeneemt op berenjacht. Je maakt kennis met de beer Meďánek, die lang geleden het Reuzengebergte onveilig maakte. En je leert onderweg meer over beren.
- Spindlman’s mission (blauw, 9,5 km). Een themawandeling waarin je punten moet verzamelen door het doen van opdrachten en het beantwoorden van vragen en leert over de reus Krakonoš en het leven in het Reuzengebergte.
Vanaf Pláň (1198 m) zijn dat:
- Amazing Animal Journey / Spoor way (geel, 7,7 km). Een themaroute voor kleine en grote detectives waarin je leert over de sporen die dieren achterlaten.
- Moss Path (groen, 3,8 km). Een korte wandeling waarin je op zoek gaan naar planten in het Reuzengebergte. Door te kijken, ruiken en voelen kan je de goede antwoorden op de vragen vinden.
Vanzelfsprekend kan je ook van beneden naar boven lopen en de skilift terug naar beneden nemen.
De teksten op panelen die bij de themawandelingen horen, zijn in het Tsjechisch. De Engelse vertaling staat op de kleine bordjes.
Onze wandeling vanaf Medvědín
Wij wandelen in skigebied Špindlerův Mlýn op twee verschillende middagen. De eerste middag is het grauw en regenachtig als we aankomen. We parkeren onze auto op de parkeerplaats op Parkoviste P3 aan de voet van de Medvědín skilift en kopen een enkele reis voor 350 kronen (een retourtje voor een volwassene kost 450 kronen). Daarbij krijgen we een kaart met de (wandel)routes in het gebied en een blad dat hoort bij de opdrachten van beide wandelroutes.
Om half 5 nemen we de skilift – een open stoeltjeslift – naar boven. En dat is koud… We hebben ons duidelijk verkeken op de temperatuur in de bergen en trekken onze capuchons nog wat verder over onze oren. Na tien minuten zijn we boven, waar de wolken bijna op de grond hangen. We kunnen de leuke speeltuin verstopt in de letters van Medvědín nog net ontwaren links van het eindstation van de lift. Špindlerův Mlýn is bijna niet meer te zien.
Het is even zoeken naar de blauwe route, dus het is fijn dat we een kaart hebben (en Google Maps). Zeker als we in Horní Mísečkybijna verkeerd lopen… Al snel nadat we onze wandeling gestart zijn, zien we in de verte de lucht lichter worden en niet veel later piept een waterig zonnetje door de grijze massa. In combinatie met het wandelen, hebben we het gelijk een stuk warmer. De weersverbetering zet door en na een half uur wandelen we onder een blauwe lucht met wolkjes.
De route gaat voornamelijk bergafwaarts op goede – vaak verharde – paden door het bos. Onderweg passeren we verschillende panelen met de opdrachten die bij Spindlman’s mission of de Bear Way horen en af en toe steken we een skipiste over. Veel mensen komen onderweg we niet tegen; een paar mountainbikers en twee wandelaars ofzo. Wel hebben we – nu de wolken opgetrokken zijn – op verschillende stukken een prachtig uitzicht over Krkonoše National Park. Na 2 uur zijn we terug bij ons startpunt na een heerlijke wandeling.
Onze wandeling vanaf Pláň
Een middag later parkeren we de auto bij Skilift Skiareal Špindlerův Mlýn, op een plek waar dat eigenlijk niet mag. We nemen het risico, maar beter kan je parkeren op Parkoviště Centrál in Špindlerův Mlýn en vandaar naar de lift lopen. De zon schijnt, maar we hebben toch een extra laag kleren aangetrokken. We kopen wederom een enkeltje voor 350 kronen en om 4 uur stappen we in de flitsend blauwe Innogy line Svatý Petr met verwarmde stoelen (in de winter denk ik). Terwijl we omhooggaan, zien we onder ons een supergaaf (en eng) mountainbikeparcours voorbijtrekken (het Spindl Bike Park). Dit keer denken we er wel aan om onze liftkaartjes in te leveren, waarmee we 50 kronen borg per kaartje terugkrijgen.
Nu nemen we de gele route. Qua wandeling is deze niet zo heel anders dan de blauwe route. Goede paden, veel bos en weinig andere mensen. En natuurlijk de opdrachten die bij de Amazing Animal Journey horen waarbij elke keer een in hout uitgesneden dier staat. Mooi aan deze wandeling is het stuk waar je heel ver over de weg kunt kijken (die in de horizon lijkt te verdwijnen). Daarentegen heb je op deze route een minder mooi uitzicht over de omgeving. We doen ruim anderhalf uur over deze wandeling….
Het dorp Špindlerův Mlýn
Het dorp Špindlerův Mlýn is niet groot en ook niet heel bijzonder. Er toch is het leuk om er even een rondje te lopen, want zelfs zonder sneeuw en ski’s hangt er een gemoedelijk wintersportsfeertje. Wandel langs de Elbe – die hier nog een relatief klein stroompje is. Steek de witte brug uit 1911 over – die gezien wordt als het symbool van Špindlerův Mlýn – en de verderop gelegen overdekte brug. En drink een drankje op één van de terrassen aan het water.
In het dorp en de directe omgeving zijn drie verschillende zomerwandelroutes uitgezet die alle drie starten bij het Miller’s standbeeld voor het Savoy Hotel. Het zijn korte wandelingen die heel geschikt zijn om met kinderen te wandelen. Millers Educatieve Routs is een natuurpad van 1,1 km (gemarkeerd door witte Millers met een groene zakdoek om z’n nek). Millers’s Wiel is een thematische route van 3,2 km, gericht op de fauna en flora van het plaatselijke Reuzengebergte (te herkennen aan Miller met een rode zakdoek). En als laatste is Mylnar’s Wandeling een thematische wandeling van 3,1 km met als thema de geologische ontwikkeling van de regio (blauwe zakdoek)
De Labská Dam
Je kunt Špindlerův Mlýn eigenlijk niet verlaten zonder even stil te staan bij de Labská Dam. Als je met de auto het dorp in komt rijden vanuit Vrchlabi, zie je ‘m al liggen. Maar je kunt er vanuit het dorp ook naar toe wandelen (2 km). Met de bouw van deze stuwdam in de Elbe – tussen 1910 en 1916 – werd een waterreservoir gecreëerd dat grote hoeveelheden (smelt)water vanuit de bergen kan opvangen. Hierdoor werden overstromingen in de lagergelegen gebieden voorkomen. De dam is 41,5 m hoog en 153,5 m breed en je kunt er overheen lopen. Het is zelfs mogelijk vanaf de Labská Dam te abseilen.
Overnachten in Špindlerův Mlýn
Wij maakten onze wandelingen vanuit een wat oubollig appartement in een slaperig dorp vlak bij Vrchlabi 10 km ten zuiden van Špindlerův Mlýn (geen aanrader). Maar het is leuker (en makkelijker) om in het dorp zelf te verblijven als je in de omgeving wilt wandelen. Of als je er wilt skiën. Er is genoeg keuze qua overnachtingsmogelijkheden in Špindlerův Mlýn.
Wil je meer informatie over Špindlerův Mlýn, bijvoorbeeld over de huur van een mountainbike of een off-road scooter, dan kan je terecht op deze website. De Nederlandse vertaling van de oorspronkelijke Tsjechische teksten is prima te begrijpen op een paar – soms hilarische – uitzonderingen na…
6 comments
Wat leuk, niet veel Nederlanders zullen Spindleruv Mlyn van naam kennen, maar het werpt mij direct terug naar mijn reisbureautijd eind jaren 90. We boekten deze bestemming toen al best vaak als alternatief voor de duurdere wintersportbestemmingen. Leuk dat je er deze zomer geweest bent!
Oh wat grappig dat jij het kent. Zo voor de hand liggend is dat nou ook weer niet. En nog van zoveel jaar geleden. Leuk om te horen dat het Reuzengebergte toen ook al een populaire (goedkope) wintersportbestemming was. Ik ben geen gevorderde skiër, dus in de winter zou ik ook nog wel eens willen gaan…
Super handig altijd, die skiliften die je in de zomer kunt gebruiken om in een hoger gelegen gebied te wandelen. Ben nu wel benieuwd hoe ‘t er in de winter uitziet, maar de zomerfoto’s zien er alvast super uit!
Ja dat ben ik ook. Zou leuk zijn om nog eens terug te gaan mét sneeuw. Als niet zo geoefende skiër kan ik me er best vermaken denk ik.
Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar het ziet er wel uit als een mooie plek om te wandelen, of om in de winter te wintersporten. Wij waren afgelopen zomer in Frakrijk ook veel in skie gebieden, zo handig al die liften die je kunt gebruiken om je wandeling te starten.
Ja, heel handig! Zeker als je weinig tijd hebt en dus niet naar boven én beneden kunt wandelen…