Ik ben een fan van vestingsteden. Vooral die waarvan de oorspronkelijke fortificaties de tand des tijds doorstaan hebben (of mooi gerestaureerd zijn). Waar je nog goed kan zien hoe het geweest is en kan fantaseren over vervlogen tijden. Ik vind het heerlijk om te wandelen over de oude omwalling (liefst in de karakteristiek stervorm). Om vanaf de bolwerken of bastions – uit te kijken over de gracht. Om buiten de gracht te wandelen en de fortificaties van een afstandje te bekijken. En daarom trek ik er regelmatig op uit om een vestingstad in Nederland te bezoeken. Of een vestingdorp… want die zijn er ook!
Vestingstad, versterkte stad of fort
Nederland telt ontzettend veel steden en dorpen die tussen 1400 en 1800 versterkt werden met fortificaties. Soms werden deze gebouwd ter verdediging van de stad zelf, soms werd een stad (of dorp) versterkt ter verdediging van een belangrijke plek of doorvoerroute. In dat laatste geval noem je zo’n stad officieel een vestingstad. In tegenstelling tot een versterkte stad, had een vestingstad in Nederland dus een strategische positie en een militaire functie. Het is mij niet altijd even duidelijk of een versterkte stad een vestingstad is of niet, dus in dit blog scheer ik versterkte steden en vestingsteden voor het gemak even over één kam. Een vestingstad is overigens ook weer iets anders dan een fort. In een fort woonden alleen militairen, in een vestingstad woonden militairen én burgers.
In vriend V heb ik wat vestingsteden betreft een prima partner in crime gevonden. Allebei vinden we een dagje terug in de tijd heerlijk. We kiezen vaak een wandelroute waarmee we de vestingwerken zo uitgebreid mogelijk kunnen bekijken. Daarnaast nemen we ook altijd even de tijd om de vaak leuke stadjes binnen de fortificaties te ontdekken. De leuke straatjes met historische gebouwen en andere herinneringen aan vroegere tijden. De winkeltjes en musea. En natuurlijk sluiten we zo’n bezoekje het liefst af met een drankje op het terras of een etentje in een restaurant.
In dit blog deel ik de Nederlandse vestingsteden die ik zelf bezocht heb. En, omdat ik nog lang niet alle vestingstadjes bezocht heb, heb ik ook aan collega-bloggers gevraagd welke vestingstad in Nederland zij aanraden. In dit blog vind je dan ook een verzameling mooie en leuke vestingsteden in Nederland in alfabetische volgorde. Groot en klein en door het hele land. Voor elk wat wils!
En mocht je nou na lezing denken ‘mijn favoriet staat er niet bij…’, laat het me dan even weten. Ik ben steeds weer op zoek naar een nieuwe leuke vestingstad in Nederland om te bezoeken.
Vestingstad Amersfoort
Wie Amersfoort bezocht heeft of er met de trein langsgereden is, heeft de indrukwekkende Koppelpoort zeker gezien. Deze poort maakte deel uit van de tweede ommuring van vestingstad Amersfoort. De oorspronkelijke stadsmuur – gebouwd eind 13de eeuw – werd in 1340 net als een groot deel van de stad door brand verwoest. Alleen de Kamperbinnenpoort staat er nog. Toch zijn de contouren van die muur nog altijd goed zichtbaar in de Muurhuizen en de gracht die daaromheen loopt. Rond, en niet – zoals je vaak ziet bij vestingsteden – stervormig. Van de tweede stadsmuur is behalve de Koppelpoort ook Waterpoort Monnikendam bewaard gebleven.
Amersfoort is een stad vol historie, maar ook vol musea, leuke winkeltjes en horeca. Je kunt er wandelen door het oude centrum of een uitstapje maken naar de nieuwere wijk Eemkwartier (buiten de vestingmuren) in combinatie met het oud-industriële Oliemolenkwartier. Of je doet het gewoon allemaal en maakt een uitgebreide stadswandeling door Amersfoort. En als je toch in deze leuke vestingstad bent, loop dan even onder de Kamperbinnenpoort door om het Hofje Armen de Poth te bezoeken. Een monumentaal hofje waarvan het oudste deel uit circa 1450 stamt en dat tussen de eerste en tweede muur inligt.
Vestingdorp Bourtange
Eén van uitzonderingen op de vele vestingsteden in Nederland is Bourtange (Groningen) op de grens met Duitsland. Bourtange is weliswaar een vesting, maar heeft nooit stadsrechten gekregen. Het is dus eigenlijk een vestingdorp. Bourtange lag tijdens de Tachtigjarige Oorlog in een moerasgebied aan de weg tussen Groningen en Duitsland. Vanaf 1594 werd het onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies. De fortificaties werden verder uitgebreid en het dorp werd nooit ingenomen. In de 17de eeuw nam de militaire functie van de vesting Bourtange af en in 1851 werd de vesting opgeheven.
Gelukkig is de vesting Bourtange prachtig bewaard gebleven (en gerestaureerd). Bourtange onderscheidt zich van andere vestingstadjes door zijn lay-out. Hier vind je geen rechttoe rechtaan stratenplan, maar zijn de straten net zo stervormig als de vijfhoekige vesting. Vanaf het centrale middelpunt leiden negen korte straatje tot aan de eerste omwalling. Bourtange is wat mij betreft dan ook één van de mooiste vestingen van Nederland. En daardoor – helaas – ook behoorlijk toeristisch.
Vestingstad Brielle
Brielle – of Den Briel – is één van de best bewaarde vestingsteden in Nederland. Dit pittoreske vestingstadje ligt op het Zuid-Hollandse eiland Voorne – aan het Brielse meer – en heeft z’n oorspronkelijke stervorm uit de 17e eeuw behouden. De vesting Brielle telt negen bastions, vijf ravelijnen (versterkte verdedigingseilandjes in de gracht) en 400 monumentale panden. Het stadje is bekend als de eerste stad die door de Geuzen veroverd werd op de Spanjaarden (op 1 april 1572); één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog.
Brielle is niet groot en goed te voet te ontdekken. De gemeente Brielle biedt verschillende korte thematische wandelingen aan die je kunt kopen bij Historisch Museum Den Briel. Ik wandelde er drie tijdens twee bezoeken aan dit leuke stadje. Bijzonder is de route die je wijst op de vele gevelsteden die je in dit leuke vestingstadje kan vinden. Deze dateren uit de tijd dat huizen nog geen huisnummers hadden en refereren vaak naar het beroep of de achtergrond van de bewoner.
Vestingstad Buren
Buren – ook wel Oranjestad genoemd – is een vestingstadje in de Betuwe (Gelderland). Het dankt zijn bijnaam aan de band met het koninklijk huis die ontstond door het huwelijk tussen Willem van Oranje en Anna van Buren dat in 1551 in de kerk van Buren voltrokken werd. Het enorme kasteel dat ooit in het plantsoen van Buren stond – Huize Buren, naar verluid één van de grootste van Nederland – is er helaas niet meer. Maar vestingstad Buren is desondanks een bijzonder leuk plaatsje om te bezoeken.
De vesting Buren had niet de karakteristieke stervorm. De omwalling volgde gedeeltelijk de loop van het riviertje De Korne, waar deze ophield werd een gracht gebouwd. Bastions waren er niet, maar er heeft in de 13de eeuw wel een middeleeuwse hoektoren op de omwalling gestaan. Tijdens een stadswandeling door vestingstad Buren kan je over het goed bewaarde deel van de omwalling lopen. Binnen de vesting kom je verschillende interessante oude gebouwen tegen. Zoals de Culemborgse poort (de westelijke toegangspoort tot de stad), het oude stadhuis uit 1555 en de St. Lambertuskerk en het voormalig Weeshuis.
Vestingstad Elburg (bezocht door blogger Annemarie)
Aan het Veluwemeer ligt Hanzestad en vestingstad Elburg. Vroeger leefden veel inwoners hier van de visserij, maar sinds de komst van de Afsluitdijk en de Flevopolder ligt het stadje niet meer aan open water. De haven is er echter nog steeds. De bekendste bezienswaardigheid van Elburg is de Vischpoort, ooit een verdedigingstoren. De toren is aan beide kanten verbonden met vestingwallen en kazematten. De vesting van Elburg is rechthoekig, en bijna alle straten binnen de vesting lopen recht.
Het is leuk om door de fotogenieke straatjes van het historische centrum te lopen: witte huisjes, veel plantenbakken en hier en daar een visnet dat verwijst naar het visserijverleden. Er zijn ook een paar muurhuisjes in Elburg; smalle huisjes die tegen een vestingmuur zijn gebouwd. Een daarvan kun je (in de zomermaanden) ook van binnen bekijken. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van het vestingstadje is Museum Elburg een aanrader. Dit museum is gevestigd in een voormalig klooster uit de 15e eeuw. In het centrum van Elburg en rondom de haven vind je veel leuke winkels en restaurants.
Vestingstad Enkhuizen (bezocht door blogger Linda)
Enkhuizen is een prachtig, knus en sfeervol vestingstadje. De stad heeft een speciaal plekje in mijn hart, niet alleen omdat ik er m’n hele leven heb gewoond, maar ook omdat het gewoon echt heel mooi is. Enkhuizen is een middeleeuws stadje en was heel welvarend in de Gouden Eeuw. Dat is nu terug te zien aan de prachtige gebouwen en monumenten die de stad rijk is.
Wandel een rondje door het historische centrum en bewonder de Drommedaris – de zuidelijke toegangspoort tot de stad – en de Zuiderkerk. Vaar door de prachtige grachten en bezoek het Zuiderzeemuseum om even terug in de tijd te gaan. Een wandeling over de vesting, langs de muur en het IJsselmeer maken je bezoek aan dit leuke vestingstadje compleet!
Enkhuizen maakt samen met Hoorn en Medemblik deel uit van de historische driehoek; een route die je met stoomtram, boot en trein tussen deze drie Westfriese steden kunt afleggen.
Vestingstad Franeker (bezocht door blogger Maaike)
Wanneer je tijdens het varen van de Elfstedentocht vanuit het Westen naar de jachthaven van Franeker vaart, heb je nog niet door wat een prachtige vestingstad dit eigenlijk is. Pas als we met de leenfietsen richting het centrum van Franeker gaan, zien we het Westerbolwerk. Vanaf daar kun je over een groot deel van de oude vestingwallen lopen. Na een korte onderbreking wandel je verder over het Noorderbolwerk tot aan de Turfkade.
Zoals het een oud vestingstadje betaamt, zijn er veel historische bouwwerken te vinden binnen de stadsmuren. Het meest bijzondere vinden wij het Eise Eisinga Planetarium: in de 18e eeuw gebouwd en het oudst werkende planetarium ter wereld. Ook blijven we even stilstaan bij het Kaatsveld vlakbij het Kaatsmuseum om het traditioneel Friese kaatsen in actie te zien.
Franeker is echt een sfeervol stadje. En het echte reisgelukje komt de volgende dag als we de Elfstedenroute vervolgen; we mogen het Noorderbolwerk ook nog eens vanaf het water bewonderen. Ach, Franeker is door de ANWB niet voor niets genomineerd als vestingstad van het jaar 2021.
Vestingstad Gorinchem
Voormalig vissersdorp Gorinchem is een bijzondere vesting. Niet alleen speelde deze vestingstad een belangrijke rol in zowel de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het is ook nog eens de grootste van de vestingsteden in Nederland die zijn oorspronkelijke vorm behouden heeft. Je kunt helemaal rondom over de fortificaties wandelen met de Vestingwandeling. Onderweg kom je over bolwerken (de Nederlandse benaming van een bastion), langs kanonnen, molens, munitiedepots, coupures (doorgangen in de omwalling) en nog veel meer overblijfselen uit vervlogen tijden.
Gorinchem is ontstaan op de plek waar de Maas, de Waal, de Linge en de Merwede samenkomen. Een zeer strategische plek want er wordt volop handelgedreven, waardoor Gorinchem groeit en in 1382 stadsrechten krijgt. In de 16de eeuw krijgt Gorinchem zijn huidige vorm door de aanleg van een omwalling rond de stad met dikke muren en 11 bastions. De vesting die zo ontstaat, is nu nog geheel intact.
Vestingstad Gorinchem maakt samen met vestingstad Woudrichem en Fort Vuren deel uit van de vestingdriehoek. Deze drie historische plaatsen zijn met elkaar – en met Slot Loevestein – verbonden via een bootverbinding.
Vestingstad Hattem (bezocht door blogger Jenny)
Aan de rand van de Veluwe ligt het pittoreske Hattem. Hattem is een oude Hanzestad en vestingsstad die vooral floreerde tijdens Middeleeuwen.
Tijdens een stadswandeling door Hattem vergaap ik me aan de oude molens en de fraaie koopmanshuizen binnen de ommuurde binnenstad. Deze wandeling voelt als een reisje door de tijd! Delen van de oorspronkelijke stadsmuur staan fier overeind. Ik wandel langs de oude stadsgracht door eeuwenoude poorten die ooit het doel hadden de stad en zijn koopwaar te beschermen tegen indringers. Tegenwoordig is het centrum van Hattem een toeristische trekpleister.
Het leukste aan Hattem is het oude bakkerijmuseum. Dit museum belicht de geschiedenis van het bakkersgilde van de stad. Naast de permante expositie zijn er voorstellingen én kun je je eigen broodjes bakken – in de winter zelfs speculaas. Dit museum is een must do tijdens een bezoek aan Hattem met kinderen.
Marinevesting Hellevoetsluis (bezocht door blogger Marko)
Van alle vestingsteden heeft Hellevoetsluis de meest unieke ontstaansgeschiedenis. Toen de vesting van Hellevoetsluis gebouwd werd, woonde er niemand. Het was de thuisbasis van de Hollandse marine. Om de haven van de marine te beschermen heeft men de vestingwallen gebouwd en de gracht gegraven. Pas veel later kwamen er ook woningen.
Driehonderd jaar lang – tot de jaren ’30 van de vorige eeuw – heeft Hellevoetsluis dienstgedaan als thuisbasis voor de marine. In die periode zijn er illustere gebeurtenissen voorgevallen. Piet Hein bracht hier de zilvervloot aan land. En Stadhouder Willem III vertrok hier met de toen grootste zeemacht ooit om koning van Engeland te worden.
Vandaag voel je nog overal de historie. Veel gebouwen zijn bewaard gebleven. De voormalige oorlogshaven is nu een jachthaventje met gezellige terrassen. En het droogdok, een technisch hoogstandje van 200 jaar geleden, is nu een museum. In twee oude magazijnen huist nu het Nationale Brandweermuseum, wat erg leuk is om met kinderen te bezoeken. Ook bijzonder is de vuurtoren, één van de oudste nog werkende van Nederland die eens per maand opengesteld wordt voor bezoekers. En je kunt in Hellevoetsluis ook een heerlijk rustige stadswandeling maken over de groene vestingwallen.
Vestingstad Maastricht (bezocht door blogger Anniek)
Deze stad aan de Maas is een geweldige keuze voor een dagje weg. Maastricht voelt altijd een beetje buitenlands, dankzij de charmante kleine straatjes, de oude panden, de vele boetiekjes en vooral ook restaurants. De binnenstad is klein genoeg om te voet te verkennen. Maastricht was eeuwenlang een belangrijke vesting- en garnizoensstad, dus tijdens je wandeling door de stad struikel je bijna over de oude stadsmuren.
Bezoek zeker de Helpoort, de Jekertoren en maak een wandeling over de oude Onze-Lieve-Vrouwe-wal. In en rondom het stadspark kun je nog enkele van de kazematten, rondelen en torens zien. Zo krijg je een mooi inkijkje in de oude vestingstad. En kun je hierna weer genieten van de boetiekjes en restaurantjes, want daarvoor kom je natuurlijk ook naar Maastricht.
Vestingstad Muiden (bezocht door blogger Esther)
Muiden is zo’n heerlijke vestingstad die nog niet door de massa is ontdek. Parkeren kun je buiten de stad en je loopt via de oude vesting het stadje in. Daar word je getrakteerd op smalle straatjes vol prachtige historische huisjes. Nadat Muiden stadsrechten kreeg in de 12de eeuw werd het Muiderslot gebouwd om de stad te verdedigen. In de 16de eeuw kwamen daar nog verschillende forten en bastions bij om Amsterdam te verdedigen. Muiden maakt dan ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Om één van de belangrijkste forten te bezoeken, stap je in Muiden op de veerpont. Die gaat in het hoogseizoen zo’n vijf keer per dag naar Forteiland Pampus. Een bezoek aan het eiland is heel interessant. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van Pampus en waarom schepen er moesten blijven liggen, voordat ze verder mochten naar Amsterdam. En het uitzicht over het water is er ook geweldig. Terug in Muiden kun je het Muiderslot niet overslaan. Dit fraaie kasteel is omringd door prachtige boomgaarden en tuinen. Het kasteel bezoek je eenvoudig op eigen gelegenheid, want in alle zalen en kamers is uitleg aanwezig over het interieur, de kleding, sieraden en het wapentuig. Zo reis je in Muiden gewoon even terug in de tijd.
Vestingstad Naarden
In de categorie mooiste vestingsteden van Nederland, scoort Naarden wat mij betreft hoog. Dit vestingstadje is zo ontzettend goed bewaard gebleven (en gerestaureerd). Niet alleen de lay-out van het stadje met z’n dubbele stervormige omwalling met zes basions, dubbele gracht, ravelijnen en stadspoorten, maar ook de meeste militaire gebouwen als munitiedepots en verblijven voor soldaten zijn er nog. Meestal ondergronds, zichtbaar als heuveltjes in het vestinglandschap en te herkennen aan een deur met een sierlijke letter erop. De huidige vestingwerken dateren uit de 17de eeuw toen Naarden – strategisch gelegen aan de Zuiderzee en de verbindingsweg tussen Amsterdam en het oosten des lands – onderdeel werd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Er is een mooie stadwandeling van 8 km waarbij je eerst om het stadje heenloopt over de bedekte weg (de weg tussen de eerste en de tweede gracht) en vervolgens over de vestingwallen en door het stadje zelf. Vestingstad Naarden leent zich prima voor een paar uurtjes struinen langs grachten, door leuke straatjes en langs winkeltjes en terrassen. Wandel tijdens je bezoek aan Naarden zeker even onder de imposante Utrechtse Poort door en vergeet ook niet om even langs het Arsenaal te lopen, dat tot 1987(!) een militaire functie had.
Vestingstad Nieuwpoort
Nieuwpoort is een vestingstadje op de zuidelijke oever van de Lek. Het is ongeveer drie straten lang en drie straten breed en daarmee één van de kleinste vestingsteden van Nederland. En juist dat maakt Nieuwpoort – net als Willemstad wat mij betreft – zo leuk! Je wandelt er zo doorheen. Langs het markante oude stadhuis aan de Binnenhaven dat in 1697 gebouwd werd als onderdeel van de aanleg van een vernieuwde omwalling eind 17de eeuw. Nieuwpoort werd toen onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie en kreeg in opdracht van prins Willem van Oranje zijn wat langwerpige omwalling met zes bastions.
In een uurtje ben je door en om de leuke vestingstad Nieuwpoort (beschermd stadsgezicht en rijksmonument) gelopen. Neem tijdens of na je wandeling even tijd voor een hapje of drankje aan de Lek. Op een terras of uit de picknickmand (er is rond Nieuwpoort een aantal leuke kleine strandjes waar je fijn kunt zitten). Mocht je nog niet genoeg gezien hebben. Aan de overkant van de Lek ligt vestingstad en zilverstad Schoonhoven dat samen met Nieuwpoort de toegang tot Holland via de Lek en over toegangswegen moesten verdedigen.
Vestingdorp Oudeschans
Zo stads als de meeste vestingsteden zijn, zo landelijk is vestingdorp Oudeschans in het oosten van Groningen. Het dorp ligt midden tussen de landerijen en straalt in bijna niets uit dat dit een voormalige vesting is. Totdat je goed kijkt en ziet dat een deel van de fortificaties en grachten (weer) zichtbaar is.
Het dorp ontstond eind 16de eeuw toen Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg rond een sluis (zijl) in de Westerwoldse Aa een vesting (schans) liet bouwen. Vanwege de strategische positie, speelt de vesting Oudeschans in eerste instantie een belangrijke rol in de strijd tegen de Spaanse overheersing tijdens de Tachtigjarige oorlog. Maar al snel neemt het belang van de sluis en daarmee het belang van de vesting af. In 1814 wordt Oudeschans uiteindelijk opgeheven als vesting en raakt in verval.
Gelukkig zijn de resten van de schans eind vorige eeuw in ere hersteld, zodat ze nu weer goed zichtbaar zijn. Een wandeling om en over de vesting is dan ook een aanrader. Ga bijvoorbeeld lekker picknicken tussen de fruitbomen op het Kruijdenbastion en wandel langs de begraafplaats op het Doodenbastion. In alle rust, want er zijn maar weinig andere bezoekers.
Vestingstad Sittard (bezocht door blogger Henriëtte)
Vestingstad Sittard ligt in het zuiden van de provincie Limburg en heeft een lange en bijzondere geschiedenis. Zo kreeg de stad al in de 13e eeuw stadsrechten. Sittard was tot 1677 een Nederlandse vestingstad, maar werd in dat jaar binnen drie weken volledig verwoest door de troepen van de toenmalige Franse koning Lodewijk de veertiende. Tot 1815 was Sittard Frans en daarna Belgisch. Pas in 1867 werd Sittard weer aan Nederland toegevoegd.
Leuk om te doen is de historische wandeling over de voormalige wallen en vestingwerken waarbij je onder andere langs een oud fort, de voormalige schootsvelden en een beroemde bedevaartskerk komt. Wist je trouwens dat het oudste, nog bestaande huis van Sittard uit 1535 komt? En dat je in Sittard van alles kunt leren over het beroemdste liefdesverhaal tussen een rijk meisje en een arme jongen in de mooie Jardin D’Isabelle? Kortom, genoeg te zien in vestingstad Sittard.
Vestingstad Weesp (bezocht door blogger Denise)
Weesp is een gezellig vestingstadje vlakbij Amsterdam. Het ligt aan de rivier de Vecht, dus in de zomer zie je hier volop bootjes en terrassen. Wandel je door het oude centrum, let dan zeker op de vele mooie huizen en rijksmonumenten. Wat je sowieso niet mag missen is het fort aan de Ossenmarkt. Je kunt er niet in, maar wandel over het witte bruggetje en neem toch even een kijkje aan de buitenkant. Daarna strijk je lekker neer op een terras aan het water. Niet verkeerd toch?
Misschien ben ik bevooroordeeld, omdat ik in Weesp geboren ben, maar misschien ook weer niet. Weesp was voor mij gewoon Weesp. Pas later keek ik er met ‘reisblogger-ogen’ naar en zag ik de echte schoonheid; de molens, de forten, de mooie panden. Ik zou zeggen: ga er eens naartoe en laat je verrassen. Van de brouwerij in de kerk tot het restaurant bij Fort Uitermeer, Weesp is leuk! Oh… en pak ook zeker de fiets en ontdek de dorpjes rondom Weesp.
Vestingstad Willemstad
Het Noord-Brabantse vestingstadje Willemstad ligt strategisch op de plek waar het Volkerak en het Hollands Diep bij elkaar komen. Oorspronkelijk heette het dorp Ruigenhil, naar het ingepolderde stuk land waar het op gebouwd is. Maar als Willem van Oranje in 1583 besluit het dorp te versterken in een poging de waterwegverbinding tussen Holland en Zeeland te verdedigen tegen de Spanjaarden, krijgt het vestingstadje dat ontstaat als nieuwe naam Willemstad.
De vesting bestaat uit een stervormige, zeshoekige omwalling met zeven bastions, die vernoemd zijn naar de zeven provinciën. Daaromheen ligt een dubbele gracht met daartussen een strook land – de zogenaamde contrescarp – met daarop een ‘bedekte weg’. Tijdens een stadswandeling door Willemstad loop je zowel over de vestingmuren als over de ‘bedekte weg’.
Eén van de zes hoekpunten van de vesting is de haveningang die geflankeerd wordt door twee bastions met daarop meerdere bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het haventje van Willemstad is bijzonder pittoresk. Je vindt er verschillende terrassen met uitzicht op de boten. Loop ook even langs de molen en de bijzonder koepelvormige kerk. Wie weet heb je geluk en mag je vanaf de top van de koepel uitkijken over het vestingstadje.
Vestingstad Zwolle (bezocht door blogger Manouk)
Al sinds de middeleeuwen is er een nederzetting op de plek waar Zwolle nu ligt. Dit werd een belangrijk handelsstad, onder andere doordat Zwolle lid werd van het Hanzeverbond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het ook een vestingstad. Hoewel deze uiteindelijk haar functie verloor en de stadsmuren gesloopt werden, kun je het nog terugzien vanuit de lucht en aan de Sassenpoort. Wil je het zelf beleven? Dan kun je waterfietsen of SUPpen op de stervormige gracht.
Zwolle is een heerlijke stad voor een stedentrip. Het barst van de geschiedenis, heeft een prachtig museum vol moderne kunst en je kunt er heerlijk eten. Om elke hoek is weer wat nieuws te zien en het heeft allerlei leuke straatjes. En vergeet geen bezoek te brengen aan de mooiste boekhandel van Nederland, in een voormalige kerk!
Tot slot
Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit dit uitgebreide blog. Mocht je een aanvullende tip hebben, een vestingstad in Nederland die jij bijzonder leuk of mooi vindt, dan hoor ik het graag! Laat het me weten in een reactie…
4 comments
Mooie kopfoto en ook leuke stadjes! Ik heb het blog net gedeeld op Twitter en FB.
Ik zou vandaag met een vriendin naar vestingstad Gorinchem gaan, maar Bo kwam gisteren onverwacht eerder naar mij, dus het werd een ietwat ander dagje. Ik ga zeker nog een keer.
Ik ben trouwens wel heel benieuwd wat jij van ‘mijn’ vestingstad/geboortestad gezien hebt toen je er laatst ook was en wat je er eigenlijk van vond.
Dank je wel Denise! En jammer dat Gorinchem niet lukte. Zeker nog eens gaan hoor. De vestingwandeling is echt heel mooi (daar is de kopfoto genomen). Ik vond Weesp heel leuk, maar heb het stadje helemaal goed kunnen bekijken. Toen we bij het Fort aan de Ossenmarkt waren, werden we voor de zoveelste keer overvallen door een sneeuwbui die dag (en ook echt een serieuze), dus toen zijn we terug naar de auto gelopen…
Nog zoveel stadjes waar ik nog niet geweest ben! We hebben er echt een hoop in Nederland. Alleen maar leuk, want ik vind ze altijd prachtig om te zien.
Dat zijn ze zeker! Ook ik ben nog lang niet uitgekeken. Juist leuk dat er zoveel zijn. Zijn we nog even zoet…:)