Natuurlijk; geen ouder wil zijn kinderen er als een stel vers gekookte kreeften bij hebben lopen. Ook al is zonlicht onontbeerlijk voor de aanmaak van vitamine D°, in de felle zomerzon is je kinderen tegen verbranden beschermen je eerste prioriteit. Maar moet je ze nou wel of niet mummificeren in UV-shirts en UV-petjes, UV-broekjes, UV-waterschoentjes en (ze zijn er) UV-luiers? Op zoek naar de zin of onzin van beschermende kleding, spraken wij met onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee.
Smeren of kleren?
Struin het internet af en je vindt zo ongeveer alles aan UV-kleding in miniformaat. Van het hier en daar te lezen verkoopargument dat wereldsterren hun koters in kekke UV-pakjes hijsen, zijn we niet onder de indruk. We zijn geïnteresseerd in de vraag of er verschil is tussen smeren of kleren; tussen zonnebrand of uv-kleding. In ieder geval moet je iets doen, vertelt onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee, die in 2012 een campagne startte om ouders te wijzen op het belang van goede zonbescherming. Ultee: “Volgens berekeningen krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker. Dit komt mede door ons zongedrag. Wist je trouwens dat er jaarlijks meer mensen overlijden aan huidkanker dan aan verkeersongevallen? Ik vind het gek dat we wel leren hoe we ons in het verkeer moeten gedragen, maar niet goed weten hoe we moeten smeren. De Nederlandse vereniging van dermatologie adviseert factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor vrije tijd en vakantie. Veel mensen weten niet dat UVA (de meest schadelijke stralen) ook door wolken en glas gaan. Onderzoek toont dat regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op huidkanker NMSC (non-melanoma skin cancer) met 78% vermindert.”
Jong geleerd …
Ultee wil maar gezegd hebben: nietsdoen is absoluut geen optie. En dat gaat verder dan je wellicht zou denken: ook in het water of onder de parasol kun je verbranden. Als ouder is er veel om rekening mee te houden. Ultee: “Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het lastig kan zijn je kinderen goed te beschermen. Ze zijn veel buiten en hebben soms gewoon echt geen zin in een klodder crème op hun gezicht. Mijn advies: begin zo jong mogelijk, dan wordt het net zo gewoon als je tanden poetsen en in bad gaan.”
Begin zo jong mogelijk, dan wordt het net zo gewoon als je tanden poetsen en in bad gaan
Niet nieuw
Maar waarom je kind in UV-beschermende kleding steken als het nou net zo lekker weer is en je dikke winterjas de berging in kan? Eerste steekhoudende argument in de UV-marketing is de bescherming die het biedt: een hele dag instant factor 50+ beschermd. Smeer daar maar eens tegenop. Hoe werkt die kleding eigenlijk? “Bepaalde stoffen, zoals katoen, kunnen UV-straling absorberen en reflecteren”, zegt Ultee hierover. UV-kleding is eigenlijk ook helemaal niet nieuw. Ultee: “Een normale spijkerbroek beschermt je ook tegen de zon. Maar ja, dat is natuurlijk niet zo fijn als je op het strand bent. Andere normale kledingstukken helpen ook wel, maar de bescherming is zeer laag. Neem een wit t-shirt: dit geeft een SPF°° van 3 of 5. En donkere kleuren, zwart of blauw, absorberen beter dan pastelkleuren als roze en paars.”
Belangrijk is volgens Ultee de manier waarop de kleding gemaakt wordt: “Hoe dichter de stof geweven is, hoe meer bescherming het biedt. UV-kleding is doorgaans van zeer dicht geweven kunstvezel en biedt bescherming door straling te absorberen en reflecteren.”
Kun je volledig beschermd zijn tegen de zon?
“Nee. Zonnebrandcrème met SPF15 beschermt voor 93% tegen UVB-straling en SPF 30 voor 97%. UV-kleding biedt evenmin 100% bescherming. Hier is de gebruikte soort stof en de kledingkleur mede bepalend voor de mate van bescherming. UV-kleding heeft wel een voordeel ten opzichte van crème: het beschermt ook tegen UVA-straling. Dat is bij zonnebrandcrèmes alleen zo als het apart genoemd wordt op de verpakking.”
Het beste advies aan ouders is verschillende maatregelen combineren: “Smeer je kinderen volgens de regels in met goede zonnebrandcrème°°°. Onthoud daarbij: qua ingrediënten is er nauwelijks verschil tussen producten voor kinderen en volwassenen.” Goed om te weten als dat olijk gekleurde flesje leeg is tijdens je vakantie. Nog een waarschuwing: er bestaan geen crèmes die de hele dag beschermen. “Zaken als je huidtype en je bezigheden hebben bijvoorbeeld allemaal invloed op de werkingsduur van een product. Fabrikanten weten dat ook wel, maar je vindt het alleen in heel kleine lettertjes terug op hun websites.” Andere maatregelen om te combineren met goed smeren of UV-kleertjes aandoen: “Zoek van 12:00 tot 15:00 de schaduw op. Bescherm de ogen met een zonnebril. Zet een pet of hoed op. En gebruik je UV-kleding, let dan op dat de onbedekte delen van de huid toch ingesmeerd moeten worden.”
Is er wel verschil tussen smeren of kleren?
“Het gaat vooral om goede bescherming, of je nou zonnebrandcrème of kleding gebruikt. Als je een erg gevoelige huid hebt, bijvoorbeeld met eczeem, en je kunt moeilijk crèmes verdragen, dan kan UV-kleding een oplossing zijn. Maar het belangrijkste is vooral: wees niet bang van de zon. We worden er gelukkig van en het is goed voor onze gezondheid. Dus of je je kinderen nou goed beschermt door ze in te smeren of UV-kleding aan te trekken, geniet vooral van de zon.”
° Over de aanmaak van vitamine D zegt dr. Ultee: “UVB straling zet onze huid aan tot het maken van vitamine D3. Op basis van onderzoeksgegevens weten we dat de meeste kinderen in het voorjaar of de zomer aan 10 minuutjes per dag UVB straling al genoeg hebben om voldoende vitamine D3 aan te maken. Hoogzomer kan 2 tot 5 minuten al volstaan voor de maximale vitamine-D-productie. Langer in de zon is voor het aanmaken van vitamine D zinloos: je lichaam breekt het overschot af. Het is lastig van tevoren exact te zeggen hoe lang het bij je kind duurt om vitamine D aan te maken. Van invloed zijn onder meer de blootgestelde oppervlakte van je huid, huidskleur, stralingskracht (die hangt af van het seizoen en waar op aarde je je bevindt) en de genen die je van je ouders hebt meegekregen.”
°° SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft de mate van bescherming tegen UVB-straling aan en geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt zijn zonder verbranden. Heb jij zonder bescherming bij 10 minuten zon nog net geen last van verbranden, dan kun je bij een SPF van 3 dus 30 minuten in de zon blijven en bij factor 50 wel 500 minuten.
°°° Gebruik altijd milde producten zonder irriterende ingrediënten, is het advies van Ultee. “Parfum, geur- en kleurstoffen en citrusextract kunnen fototoxisch zijn. Dat wil zeggen dat ze in combinatie met de zon vervelende vlekken op je huid kunnen geven.” Let sowieso altijd goed op wat er in de crème zit die je wilt kopen. Het maakt nogal verschil welk zonfilter – het ingrediënt dat daadwerkelijk de straling tegenhoudt – in de zonnebrandcrème zit. Ultee: “Een ingrediënt als ozybenzone kun je maar beter vermijden. Dit wordt makkelijk opgenomen door je huid en komt dus eenvoudig in je lichaam terecht. Goede zonfilters zijn onder meer titanium dioxide, zinkoxide, tinosorb S en M, Mexoryl XL en Mexoryl SX.” Kortom: bestudeer eens een keer het etiket voor je een flesje zonnebrandcrème koopt!
7 comments
Wat in het artikel niet wordt genoemd is de mogelijkheid je kleren in UVwash te wassen. Al je kleren worden dan UVwerend. Ook die lekker dunne zomer Tshirtjes. Het wordt vooral gebruikt door mensen met een medische noodzaak om zich te beschermen maar het is gezien de prijs voor iedereen een aanrader.
Wat een goede tip Gerard; van UVwash had ik nog nooit gehoord…
Gerard binnenkort moet ik (helaas) naar een zoenintensief land.
Heb jij zelf ervaring met UV wash? Als ie echt werkt hoef ik minder uv kleding te kopen. Ik heb een lichte vorm van zonneallergie.
Ik heb zelf geen ervaring met UV-wash, dus ik kan je niet vertellen of het werkt helaas. Ben wel benieuwd naar je ervaringen.
Hi Michal en Marcel (neem aan dat je een zon intensief land bedoeld. Hoewel een zoenintensief land wel interessant klinkt 🙂
Gelukkig heb ik zelf geen zonneallergie (of erger) maar ik ken persoonlijk mensen die direct uitslag krijgen als ze buiten geen UV-werende kleding aan hebben. Die gebruiken UV-wash en ervaren direct dat kleren die hierin zijn gewassen net zo goed werken als hun dure UV-werende kleren. Heb even gezocht maar je kunt het krijgen bij
you-uv.com. Daar staat ook een hele uitleg wat het is en wat het doet.
Uit ervaring kan ik zeggen dat de uv werende kleding echt goed is om kinderen te beschermen tegen de zon. Mijn kleinkinderen moeten die soort kleding aandoen wanneer zij in de zon spelen, anders krijgen zij meteen uitslag. Over de UV wash lees ik nu pas. Waar kan ik meer informatie halen daarover?
Dank voor de tip Natusha! Mijn kinderen dragen geen uv-werende kleding, maar ik kan me voorstellen dat dat voor kinderen die overgevoelig zijn voor zon (of zonnebrandcrème) een uitkomst is. Met de uv-wash heb ik geen ervaring, maar je kunt er meer informatie over vinden op: http://www.you-uv.com.