‘Ik ga niet mee naar binnen hoor’, verklaart zoon P, ‘hij gaat vast helemaal uit zijn dak’. We staan bij de Travel Clinic in Rotterdam en ‘hij’ is zoon I die vandaag zijn Hepatitis A-vaccinatie krijgt. We hebben net het invullen van het intakeformulier achter de rug en zijn klaar voor wat komen gaat. Zoon P – zelf geen groot fan van naalden, injecties en bloed – besluit toch mee naar binnen te gaan. Zoon I heeft geen idee waar we zijn en vindt het allemaal wel gezellig (er is ruimte en speelgoed, dus die vermaakt zich wel).
De arts die vaccineert is een aardige dame die het ook allemaal wel lollig vindt, dus dat helpt. Zoon P weet niet zo goed waar hij het moet zoeken in het kleine – nu toch wel volle – behandelkamertje. Uiteindelijk gaat hij op een stoel bij de deur zitten, klaar om weg te sprinten als het hem allemaal teveel wordt. De arts pakt de spuit en Sander gaat met zoon I op de behandeltafel zitten.
We mogen kiezen; been of arm. Arm dan maar, dat schijnt sneller te gaan en minder pijnlijk te zijn. Zoon P drukt zijn handen alvast stevig tegen zijn oren terwijl Sander zoon I op verzoek van de arts in een soort houdgreep neemt. ‘Zo, dat was het’, zegt de arts. Ze plakt een pleister op de arm van zoon I. Die kijkt wat verwonderd naar zijn arm en wij kijken allemaal bewonderend naar hem. Zoon P – nog steeds met zijn handen tegen zijn oren – wil luidkeels weten ‘of hèt al gebeurd is’. Ja dus…
Verbaasd kijkt hij op en we zien kleinste broer I in zijn achting stijgen. Die mag een cadeautje uitzoeken uit de grote mand op het bureau. Hij kiest de bellenblaas, geeft de arts een hand en loopt vrolijk de behandelkamer uit. Wij volgen met zoon P die we voor de gelegenheid maar even wijzen op het gezegde ‘een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest’…
Het ging allemaal zo snel dat het niet eens lukte een goede foto van ‘de vaccinatie’ te nemen…
Hepatitis A
Wist jij dat een Hepatitis A-vaccinatie aangeraden wordt voor bijna alle landen? Alle landen behalve de West-Europese, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië? Dus ook als je all-inclusive naar Turkije gaat of gaat kamperen in Kroatië…
Wat is Hepatitus A
Hepatitis A (geelzucht) is een zeer besmettelijke leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is niet levensbedreigend, maar volwassenen kunnen er maandenlang ziek van zijn.
Symptomen
De symptomen lijken op die van een flinke griep; moe, misselijk en pijn in je buik. Kinderen tot een jaar of vijf hebben vaak helemaal geen last van een besmetting, maar ze pikken een infectie wel sneller op en kunnen dan volwassenen in hun omgeving aansteken. Wie eenmaal Hepatitis A heeft gehad, is overigens voor de rest van zijn leven immuun.
Hoe krijg je het
Het virus verspreidt zich via de combinatie ontlasting en slechte hygiëne. Als iemand die besmet is zijn handen niet goed wast, dan kan het Hepatitis A-virus overal terecht komen; aan een deurklink, aan een flesje cola en zelfs in je eten of drinkwater. Kinderen kunnen tijdens de vakantie Hepatitis A oplopen via bijvoorbeeld het eten van vers ijs of het drinken van sinaasappelsap uit een vervuild persapparaat. Omdat wij in het Westen goede sanitaire voorzieningen hebben, komt Hepatitis A bij ons bijna niet meer voor en hebben wij ook geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte.
Vaccineren?
Een Hepatitis A-vaccinatie is niet verplicht, maar of het slim is om je dan maar niet te laten vaccineren… In Nederland raken naar schatting jaarlijks 1800 tot 3600 mensen besmet met het Hepatitis A-virus, waarvan de meeste jonger dan 20 jaar zijn. En er is geen echt medicijn…
Sinds 2008 wordt aangeraden ook kinderen vanaf 1 jaar te vaccineren tegen hepatitis A. Dit heeft met name te maken met het risico op verspreiding; kinderen pikken het virus sneller op dan volwassenen en besmetten hen dan weer. In het verleden hebben zich op kleine schaal wel eens epidemietjes voorgedaan op kinderdagverblijven en bij opa´s en oma´s.
Een Hepatitis A-vaccinatie haal je bij voorkeur twee weken voor vertrek, maar zelfs als je je op de dag van vertrek laat vaccineren, is het nog zinvol. Deze eerste prik beschermt 1 tot 3 jaar. Haal je een half jaar tot een jaar later nog een tweede prik, dan ben je 25 jaar beschermd.
Bijwerkingen
Het hepatitis A-vaccin is zeer veilig. Bijwerkingen kunnen zijn; pijn op de injectieplaats en hoofdpijn.
Wat kan je zelf doen
Om de kans op besmetting met het Hepatitis A-virus te verkleinen, zorg je voor een goede hygiëne bij jezelf en je kinderen; handen wassen, natte doekjes, desinfecterende handgel, etc. Let daarnaast op wat je eet en drinkt; schil je groente en fruit of was het goed (met mineraalwater), eet geen schepijs en wees alert op de algemene hygiëne van de eetgelegenheid die je bezoekt.
Hoe zit het met Hepatitis B
Soms krijgen kinderen alleen een Hepatitis A-vaccinatie, soms een combivaccinatie met Hepatitis B. Wat op jouw kind van toepassing is, is afhankelijk van zijn of haar geboortedatum. Sinds 1 oktober 2011 is de Hepatitis B-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen die op of na 1 augustus 2011 geboren zijn, krijgen deze vaccinatie dus langs die weg. kinderen die voor die datum geboren zijn, krijgen vaak een combinatievaccin Hepatitis A en B.
Praktische informatie
Waar: wij gingen naar de Travel Clinic in Rotterdam. Maar je kan ook bij bijvoorbeeld de GGD terecht. Informeer bij je huisarts waar je bij jou in de buurt terecht kan voor deze vaccinatie.
Kosten: wij betaalden 50,50 euro voor de vaccinatie van zoon I; 37 euro voor het vaccin (excl. de tweede vaccinatie), 10 euro voor het consult en 3,50 euro voor het inentingenboekje. Maar de prijzen verschillen per organisatie en zelfs per regio. Een Hepatitis A-vaccinatie voor volwassenen is bij de Travel clinic overigens 25 euro duurder.