Het reisverslag van onze roadtrip door Nieuw-Zeeland; deel 14 alweer
Vanuit Rotorua rijden we naar het noorden. Auckland laten we daarbij links liggen; daar komen we later nog. We stoppen ter hoogte van Goat Island, waar we een plekje zoeken op Goat Island Camping. Op deze camping, die wel wat weg heeft van een commune, vinden de kinderen vertier in zandbakken en op speeltoestellen. Wij zitten erbij en kijken ernaar. We kunnen hier ook snorkelen in het kristalheldere water tussen het zwarte strand en Goat Island dat voor de kust ligt. Het kost nogal wat overredingskracht om zoon P aan het snorkelen te krijgen in de zee. Maar als hij eenmaal de smaak te pakken heeft, weet hij van geen ophouden.
De openbare toiletten van Matakana
We sluiten de dag af in het schattige dorpje Matakana. Mis vooral de bijzondere openbare toiletten niet! In het chique The Vintry nippen we aan de lokaal geproduceerde rosé Omaha Beay Vineyard. We zijn geen wijnkenners, maar dit proeft als de zomer; zo fris en fruitig. De gegrilde hapjes van de chef die we erbij bestellen zijn heerlijk en worden dan ook in sneltreinvaart door de kinderen opgegeten.
Het bijzondere café Europa (Kaiwaka)
Terwijl het elk moment kan gaan regenen, rijden we verder noordwaarts. Onderweg stoppen we bij café Eutopia in Kaiwaka; een fantastische kleurrijke oase in Oosterse stijl waar we niet aan voorbij kúnnen rijden. In de buurt van Whangarei proberen we een grot vol gloeiwormen te vinden. Tevergeefs; na een uur rondcrossen in de omgeving van het stadje geven we het op. Tot hevige teleurstelling van zoon P. Gelukkig zijn we wel in staat de A.H. Reed Walkway door de boomtoppen aan de andere kant van de stad te vinden, zodat we toch nog wat leuks doen vandaag.
A.H. Reed Walkway
Gek genoeg kan zoon P niet echt getroost worden door ons bezoek aan de openbare toiletten van Kawakawa die door Friedrich Hundertwasser zijn ontworpen een jaar voor zijn overlijden in dit dorp van niks. Het is leuk om even rond te kijken in het gekke mozaïeken gebouwtje met weelderige plantengroei op het dak. En natuurlijk te plassen om het bezoek compleet te maken (gratis, dat dan weer wel). Door naar Waitangi waar we willen slapen.
De openbare toiletten van Kawakawa ontworpen door Friedrich Hundertwasser
Omdat we toch graag (nog) een grot met gloeiwormen willen zien, rijden we de volgende dag eerst terug naar de Kawiti caves in Waiomio voor een rondleiding van een half uur. En echt, zo’n grot vol met lichtjes is een must see. Ge-wel-dig! in een smalle doorgang tussen stalactieten en stalagmieten gloeien honderden kleine lichtjes tegen het plafond zodra de gids haar grote zaklamp uitdoet. Helaas voor Sander zet dochter F het op datzelfde moment op een vreselijk huilen waardoor hij na een korte uitleg° over de gloeiworm overhaast de grot verlaat.
Waitangi Treaty Grounds
Terug in Waitangi bezoeken we de sacrale gronden waar de Treaty of Waitangi getekend is. Hier legden de Maori opperhoofden en een representant van de Engelse Kroon vast onder welke voorwaarden Engeland aanspraak kon maken op Nieuw-Zeeland en de Maori het recht bleven houden hun gronden te gebruiken. Hier ontstond het moderne Nieuw Zeeland. Niet te verwarren overigens met Aotearoa, het land van de lange witte wolk. Zo heet dit land in Maori en Aotearoa bestond al honderden jaren voordat het verdrag van Waitangi getekend werd… Deze plek is vooral vanuit historisch perspectief van belang. De plek zelf is vooral dor gras met een paar gebouwen erop. Maar we kunnen er wel lekker rondwandelen.
Op de boot door de Bay of Islands
Ter afsluiting van de dag maken we een lange boottocht door de Bay of Islands. We zitten heerlijk in het zonnetje op het bovendek en kijken naar de boten, de vogels en de eilanden die aan ons voorbij trekken. Helemaal mooi wordt het als we – tot twee maal toe – dolfijnen te zien krijgen. En natuurlijk varen we ook door het wereldberoemde Hole in the Rock. Zoon P vindt het allemaal spectaculair en staat haast vastgelijmd aan de reling te kijken. Genieten hoor, zo’n heerlijk boottochtje!
Spectaculair: Hole in the Rock en dolfijnen
° Gloeiwormen zijn vliegenrupsjes die elf maanden tegen het plafond geplakt leven en met het lichtje op hun staart hun voedsel aantrekken. Vervolgens veranderen ze in een cocon om twee weken later een vliegje te worden. En dan hebben ze drie dagen om zich voort te planten…