Het laatste deel van onze roadtrip van Waitangi naar Auckland
We zijn aangekomen bij het laatste deel van onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. Vanuit Waitangi zakken we langzaam terug naar Auckland. Maar niet voordat we de oudste bomen van Nieuw-Zeeland gezien hebben.
Onze eerste stop is het strand van Opononi. Dit klein dorpje ligt aan de zuidkant van de monding van de Hokianga River. Aan de overkant van het water liggen prachtige zandduinen te blinken in de ochtendzon. Je kunt er heen met een bootje, maar daar hebben we helaas geen tijd voor. We moeten het doen met het uitzicht terwijl we ontbijten met een toasty ei en bacon in het zand.
De zandduinen waar je vanaf het strand van Opononi op uitkijkt
Uitzicht over de monding van de Hokianga River
Vanuit Opononi rijden we door naar Waipoua Kauri Forest, één van de laatste overgebleven oerbossen van Nieuw-Zeeland. Hier vind je een aantal grote exemplaren van de Kauri boom; een boom die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. Deze naaldboom is de grootste boomsoort van het land; ze kunnen tot zestig meter hoog worden en wel 25 meter in omtrek. Ooit stond het Noordereiland vol met deze bomen. Nu zijn er nog slechts een paar vlekjes kauribos over en staan de woudreuzen als treurige herinneringen aan betere tijden eenzaam in hun omgeving.
Op zoek naar Kauri bomen
We parkeren de camper en volgen het pad naar de grootste Kauri boom van allemaal: Tane Mahuta. Deze reus van 51 meter hoog en 14 meter omtrek stond als klein boompje in dit bos toen Jesus Christus geboren werd. De naam betekent zoiets als ‘Heerser van het woud’ en verwijst naar de gever van het leven in Maori legendes. Tane is de zoon van moeder Aarde en vader Hemel. Hij veroorzaakte een breuk tussen zijn ouders waardoor licht, ruimte en lucht ontstonden. Dit maakte leven mogelijk en zo zijn alle levende dingen de kinderen van Tane.
De grootste Kauri boom van Nieuw-Zeeland; Tane Mahuta
Met onze hoofden in de nek bekijken we de boom. Het is een machtig gezicht. De grijzige bast bestaat uit schilfers. De stam is kaarsrecht en wordt bekroond door een vreemde kruin van dikke takken die wijd uiteen staan. De gelijkenis met een Baobab dringt zich op. De boom heeft niet zozeer een wild bladerdak als wel een geheel eigen ecosysteem op grote hoogte. In het bijzijn van deze boom voel je je eventjes heel klein. We komen niet kijken naar de boom, het is alsof hij ons even in zijn schaduw op audiëntie laat.
Voor ‘Te Mauta Ngehere’, de vader van het woud | Even voelen aan de bast van de Kauri boom
Zoon P is danig onder de indruk van de enorme boom. Op de terugweg naar de camper komen we een aantal kleinere exemplaren tegen. We voelen aan de ruwe bast en Michal en zoon P proberen er één te omhelzen, maar zelf bij dit niet al te grote exemplaar zijn er echt meer mensen nodig om de cirkel rond te krijgen!
Een Kauri boom knuffelen
We rijden verder en parkeren nogmaals de camper op zoek naar de op één na grootste Kauri boom: Te Mauta Ngehere, de vader van het woud. Niet zo hoog als maar met z’n 23 meter omtrek wel de dikste kauri die er bestaat. En natuurlijk lopen we ook nog even naar de Four Sisters; vier jongere kauri die met hun wortels in elkaar vergroeid zijn geraakt.
Na het zien van deze imposante woudreuzen rijden we door naar Auckland. Daar doen we op ons gemak wat laatste boodschappen voordat we de camper inleveren en op het vliegtuig stappen richting de Pacific…