Reizen is voor ons gelijk aan vrijheid. Aan ongebaande paden en onverwachtse ontmoetingen. Daarom voor ons geen al in november van het jaar ervoor geboekte zomervakanties. Maar maandenlang dromen, plannen maken, geld en weken tellen, wikken, wegen en dan – vaak op het laatste moment – een knoop doorhakken. Behalve ‘op het laatste moment’ past ook ‘op de bonnefooi’ bij onze manier van reizen. Meestal boeken we van tevoren één, maximaal twee accommodaties; de rest regelen we ter plekke wel. En dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer.
(On)zekerheid
Veel mensen vinden het prettig hun vakantie ruim van tevoren vast te leggen en precies te weten waar ze wanneer zijn. Zeker met kinderen. Zij willen de zekerheid dat alles goed geregeld is en ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. En dat is prima. Want als je niet van gedoe houdt tijdens je vakantie, dan moet je dat ook zeker niet opzoeken. In dat geval is reizen ‘op de bonnefooi’ dan ook geen aanrader. Voor de meer avontuurlijke vakantiegangers met kinderen, die het leuk vinden zich te laten leiden door wat ze onderweg tegenkomen of bedenken, die het niet erg vinden als een onderkomen soms niet helemaal aan hun wensen voldoet en die de spanning – lukt het wel of lukt het niet om tijdig een nieuwe slaapplek te vinden – aankunnen, is het een spannende en verrassende manier van reizen. Voor de echte die-hards met kinderen is er overigens nog een extremere variant; je gaat gewoon ergens heen en je ziet wel of je een slaapplek kunt vinden. Een variant die wij wel eens overwegen, maar tot nu toe niet aangedurfd hebben…
Laptop mee
Reizen op de bonnefooi betekent wel dat je tijdens je vakantie uren (met kinderen vaak avonden) bezig bent met het kiezen van een nieuwe bestemming en het regelen van accommodaties. En dat moet je leuk vinden… Soms ook bepaalt de beschikbaarheid van accommodatie je bestemming (of het moment waarop je je bestemming bereikt). En ook dat moet je niet erg vinden. Probeer dit dan ook niet als je reisschema niet flexibel is. Wij hebben in ieder geval altijd de laptop mee op vakantie en maken dankbaar gebruik van de gratis wifi die op veel plekken aangeboden wordt. Maar om nou te zeggen dat het bij ons altijd even soepel gaat…
Thailand in november
Toen we nog met z’n vieren waren en buiten de schoolvakanties op vakantie konden, leverde onze manier van reizen eigenlijk geen problemen op; er was altijd wel plek daar waar wij heen wilden en met z’n vieren pas je net in de meeste (hotel)kamers. In Thailand, waar we toen nog in november naar toe konden, hadden wij heel positieve ervaringen. Vanuit Nederland hadden we alleen een hotel in Bangkok geboekt voor de eerste paar nachten en daarna zouden we wel zien. Dat lukte echt prima met behulp van de website www.sawadee.com. Daar konden we zo zien welke accommodaties beschikbaar waren op de door ons gewenste dagen (inclusief prijs en beoordelingen). En een reserveringsverzoek leverde eigenlijk altijd snel een bevestiging op. Met z’n vijven is het in Thailand overigens aanzienlijk lastiger een kamer te vinden; als ze al een extra bed bij willen plaatsen, dan is dat relatief duur. Het alternatief is om twee kamers te boeken. Een alternatief waar wij met z’n zessen in de toekomst waarschijnlijk niet aan zullen ontkomen.
Richting de Baltische Staten
De eerste keer dat we met z’n vijven in de schoolvakantie op pad gingen, reden we met de auto richting Litouwen. Weer hadden we niet meer geregeld dan een slaapplek in Berlijn en één in Warschau. Die vakantie wilden we bewijzen dat het reizen op de bonnefooi ook in de zomervakantie mogelijk is. We hadden de kampeerspullen meegenomen zodat we in geval van nood of desgewenst konden gaan kamperen. Die vakantie hebben we veel gebruik gemaakt van de site www.booking.com. Daar konden we accommodaties vinden waar we met z’n vijven in pasten (de meeste reguliere hotelreserveringswebsites gaan maar tot vier personen); niet alleen hotels, maar ook appartementen, huisjes en zelfs een familiekamer in de jeugdherberg. Het ging allemaal heel soepel, maar Litouwen is dan ook niet de meest drukbezochte vakantiebestemming…
Kamperen met z’n zessen
Met z’n zessen gingen we de eerste keer met de camperbus naar Frankrijk. We hadden de eerste camping geboekt via www.flowercampings.com en daarna begon het gedonder. Voor zover wij hebben kunnen vinden, is er geen overzichtswebsite waarop je kunt checken of de camping van jouw voorkeur nog plek heeft op de dagen dat jij erheen wilt. Dat betekende dat wij elke keer losse campings moesten mailen met de vraag of ze nog plek hadden. En laten die Fransen nou net niet het meest klantgerichte volk op aarde zijn. Dus als ze al reageerden dan was het een kort ja of nee. Meedenken of suggesties doen, ho maar. We werden er gek van. En het kostte ons ook nog eens veel te veel tijd. Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen, maar of dit voor herhaling vatbaar is, weten we niet.
Je eigen huis
Afgelopen jaar gingen we naar het grote-merengebied in Amerika. Voor het eerst hebben we gebruik gemaakt van airbnb.com. En dat is ons prima bevallen. Zeker als je zoals wij met z’n zessen bent (maar ook met minder of meer) kan je via deze website super accommodaties vinden voor een schappelijke prijs. Zo hebben we een paar dagen in een loft in Chicago ‘gewoond’, in een prachtig huis vlak bij het strand en in een all-american RV, allemaal voor rond de 100 euro per nacht. Helaas biedt airbnb niet voor alle plekken een (betaalbaar) alternatief, dus hebben we ook gebruik gemaakt van een aantal alternatieve websites als homeaway.com (huisje huren in de US), cottagecountry.com (huisje huren in Canada tot drie dagen voor aankomst) en natuurlijk booking.com (voor als niets anders werkt).
Volgend jaar
Waar we volgend jaar naar toe gaan, weten we nog niet. Of we het dan weer zo gaan doen? Waarschijnlijk wel. Dit is nou eenmaal de manier van reizen die bij ons past. Wij houden wel van de spanning die het onzekere en het onbekende met zich mee brengen (binnen de grenzen van de redelijkheid). Van de vrijheid om niet rechts te hoeven gaan, maar naar links te kunnen; omdat iemand ons dat aanraadt of omdat daar de zon schijnt. Het liefste ook in Frankrijk in de zomervakantie. Maar als we daar weer naartoe gaan, dan moeten we daar nog wel even goed over nadenken….
2 comments
Ha , ik ben ontzettend benieuwd naar je verdere ervaring mbt je bonnefooi rondreis Baltische staten, ik wilde dit deze zomer doen, tent mee voor alle zekerheid maar vraag mij ook af of er langs de weg bed en breakfastjes zijn, we reizen met kind van 7 dat deze manier van reizen wel gewend is, maar merken ook dat enige kindvriendelijkheid lees zwemmen lees leuke campings wel gewenst gaan worden, is hoogseizoen bonnefooi reizen door de Baltische staten te doen?
Bedankt voor je vraag Angela. En wat een fijn vooruitzicht! Ik was al van plan een blog te schrijven over onze vakantie in Litouwen en Letland, maar hierbij alvast een voorproefje. Wij vonden het op de bonnefooi goed te doen, maar je moet wel een beetje flexibel zijn. We hebben op de heenweg geslapen in Berlijn, Warschau en Suwalki. De eerste twee appartementen had ik kort voor vertrek geboekt, de rest onderweg. Bij Suwalki (Polen) hebben we in een prachtig B&B in Mala Huta geslapen (met meertje, geen idee of het nog bestaat). In Litouwen hebben we geslapen op een camping bij Rudiskes (Nederlandse beheerder), in Vilnius bij mijn broer die daar toen woonde, in een superleuk huisje in Kliukai (had mijn broer geregeld, met meertje en boot), in een oude watermolen in Ginuciai (Aukstaitija National Park) in Siauliai (enorme kamer in een hotel) en op de camping van Nida (Curonian Spit). In Letland sliepen we in een familiekamer (met gedeeld sanitair) in de jeugdherberg van Riga (geen aanrader wat mij betreft) en in Aizpute (fijne familiekamer op de zolder van hotel Lejasraki). In Aizpute (30 km van de kust) kwamen we terecht omdat we aan de kust niets geschikt konden vinden. Eindelijk is dit de enige concessie die we hebben moeten doen (maar dat was geen straf eerlijk gezegd)… Ik heb toentertijd alles geboekt via booking. Nu zou ik zeker ook naar airbnb kijken (https://vanhiertottimboektoe.nl/zo-vind-je-een-kindvriendelijke-accommodatie-via-airbnb). Ben benieuwd of je hier wat aan hebt! En mocht je het leuk vinden om na je vakantie je ervaringen te delen in de vorm van een gastblog, dan hoor ik dat graag! Groet, Michal