We zeggen gewoon dat hij ziek is, bedachten we in de aanloop naar de vrijdag waarop zoon P met zijn moeder naar Venetië zou vliegen. Dat is immers de meest makkelijke smoes als je je kind een dagje thuis wilt houden terwijl ‘ie eigenlijk naar school moet. Kinderen zijn allemaal wel eens ziek, zwak of misselijk; geen haan die daarnaar kraait. Zeker als je kind eigenlijk nooit ziek is, zullen de alarmbellen niet zomaar afgaan op school.
Slechte leugenaars
Maar naarmate de betreffende vrijdag dichterbij kwam, kregen wij een steeds minder goed gevoel bij onze ‘hij is ziek’-smoes. Ten eerste omdat wij gewoon slechte leugenaars zijn. Wij willen helemaal niet zeggen dat zoon P ziek is als hij dat niet is. Wij zijn groot voorstander van ‘de waarheid’ ook al maken we het onszelf daarmee soms moeilijker dan nodig…
Bovendien kunnen we zoon P onmogelijke verbieden over zijn bezoek aan Venetië te praten als hij terug is. Hij zit dan natuurlijk vol verhalen over wat hij gezien en gedaan heeft en het zou wreed zijn hem te vragen dat allemaal voor zich te houden. Als hem dat überhaupt al zou lukken…
We kwamen dan ook tot de slotsom dat ons ‘hij is ziek’-leugentje zeker uit zou komen; zoon P zou zijn mond niet houden en de juf zou in dat geval prima in staat zijn één en één bij elkaar op te tellen. We besloten dan ook af te zien van een smoes, maar wat dan wel…
Bezorgde juf
Wij kwamen uit op de multi-interpretabele zin ‘hij is er vandaag niet’. Natuurlijk wisten wij ook wel dat we daar niet mee weg zouden komen, want de juf van zoon P is niet alleen slim, maar ook heel begaan met ‘haar kinderen’. Dus die wil dan natuurlijk ook weten wat er aan de hand is. En dat is precies wat er gebeurde…
Sander mocht vrijdagmorgen naar de tweede verdieping van het schoolgebouw klimmen om juf M het nieuws te brengen. De les was al begonnen, dus mompelde hij tegen de juf; ‘zoon P is er vandaag niet.’ Waarop de juf bezorgd vroeg of hij ziek was. ‘Nee dat is hij niet’, vertelde Sander naar waarheid. Maar dat werkte natuurlijk alleen maar averechts. Dus vertelde Sander vervolgens toch maar dat er niets ergs aan de hand was, maar dat zoon P op weg was naar Venetië.
Ongeoorloofd afwezig
Het leek er niet op dat de juf erg onder de indruk was van dit nieuws, noch dat ze het ons kwalijk nam dat we zoon P daar een dag voor thuis hielden. Aan de formaliteiten ontkwamen we evengoed niet. Het leverde hem voor het eerst in zes jaar de aantekening ‘ongeoorloofd afwezig’ op. Maar daar konden wij dan weer niet echt wakker van liggen…º
Bijkomend voordeel…
Zoon M kon op maandagmorgen zonder problemen naar school met zijn knalroze Venetiaanse carnavalsmasker op de neus. Dat had zoon P als cadeautje voor zijn broers en zus meegenomen … een schot in de roos. En zoon P kon nu bij het wegbrengen van zijn broertje tenminste ook trots vertellen dat hij dat masker zelf in Venetië gekocht had. Zonder dat iemand zich daar verder ongemakkelijk bij hoefde te voelen.
º Bijna iedere gemeente heeft tegenwoordig een leerplichtambtenaar die controleert of leerplichtige kinderen ook daadwerkelijk naar school gaan. Bij ongeoorloofde afwezigheid kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal opmaken. De boete kan bij wegblijven wegens vakantie oplopen tot 500 euro (de hoogte wordt door de rechter bepaald). Wij riskeren dus een boete…
Mag je je leerplichtige kind thuis houden om op vakantie te gaan? Nee, behalve in bijzondere gevallen. Meer informatie over de leerplicht – inclusief antwoord op de vraag of je je leerplichtige kind(eren) buiten de schoolvakanties om mee op vakantie mag nemen – vind je op de site van de Rijksoverheid.