Kamperen met een baby van zeven weken; daar heeft ongetwijfeld niet iedere kersverse ouder zin in. Wij wel. Sterker nog, wij kochten net voor zijn geboorte een camperbusje en we verheugen ons er allemaal op om daarmee met z’n zessen op vakantie te gaan. Het feit dat onze baby pas anderhalve maand oud is, zien wij niet als een belemmering. En dus stappen we in onze bus en rijden naar het Loire-gebied in Frankrijk.
Voorbereiding
Heel veel extra vakantievoorbereiding vraagt de baby niet. Natuurlijk, de paklijst wordt iets langer, maar al die kleine babykleertjes nemen weinig plek in. Vanzelfsprekend nemen we ook de kinderwagen (de bak – met parasol, muggengaas en regenkap – en onderstel), een maxi cosi (voor in de bus) en een draagdoek mee. Ik geef borstvoeding, maar voor de zekerheid nemen we ook alle benodigdheden mee voor flesvoeding evenals de kolfspullen. Alles verdwijnt zonder problemen in de bus; een voordeel van zo’n grote auto.
Onderweg
De heen- en terugreis verlopen probleemloos. Baby I ligt in de maxi cosi en slaapt. Als de zon in zijn gezichtje schijnt, leggen we een doek over de maxi cosi. Om de twee uur stoppen we om de benen te strekken. Tijdens die stops leggen we hem op ons picknickkleed en ook dat vindt hij prima. Een enkele reis duurt toch al gauw een uur of acht inclusief stops. We lezen overal dat het eigenlijk niet goed is om baby’s uren achter elkaar in de maxi cosi te laten zitten, maar wij hebben de overtuiging (en ook de ervaring) dat er niet direct iets mis gaat als dat wel een keertje gebeurt.
Slapen en voeden
Het feit dat onze baby nog borstvoeding krijgt, doet wel wat met onze ‘slaapkamerverdeling’. Omdat we niet willen dat hij de andere kinderen – of de andere campinggasten – wakker krijst ’s ochtends vroeg, slaap ik naast hem – hij ligt in de bak van de kinderwagen – in de bus. Zo kan ik hem voeden zodra hij wakker wordt zonder dat iemand anders daar last van heeft (na de voeding tukken we gewoon weer verder). De oudste twee kinderen slapen bovenin de bus onder het hefdak en Sander slaapt met zoon M in de bustent. Deze verdeling blijkt een beetje ongezellig, maar is wel heel effectief. En dat is wat waard op de camping…
Verzorging
De eerste keer dat we baby I wassen, doen we dat gewoon bij de tent; bakje water, washandje, hydrofielluier, the usual… Pas op dag drie doen we een serieuze inspectie van het sanitairblok op onze camping op zoek naar een wasmachine. En pas dan komen we erachter dat er een hele mooie af te sluiten verzorgingsruimte voor baby’s is. Met een badje, een aankleedkussen en voldoende ruimte om de kinderwagen naar binnen te rijden. Ook op de andere campings waar we komen is zo’n verzorgingsruimte aanwezig, waar je je kind even rustig kunt badderen. Wij vinden dat echt een aangename verrassing.
Temperatuur
Het is heel warm op de camping, maar daar lijkt baby I geen last van te hebben. Overdag ligt hij lekker in een rompertje in de bak van de kinderwagen of op een kleedje. Natuurlijk smeren we hem elke dag in met zonnebrandcrème, ook al ligt hij het grootste deel van de tijd in de schaduw. Hij wil wel wat vaker drinken (behalve borstvoeding ook water uit de fles), maar dat is alles. ’s Nachts is het aanzienlijk kouder, zelfs in de bus. Baby I slaapt in een pyjama onder een deken in de bak van de kinderwagen. Om het extra donker en iets warmer te maken, leggen we ’s nachts een dunne doek over de kinderwagen.
Er op uit
Ook als we op pad gaan, leggen we hem meestal in de bak van de kinderwagen. Behalve als dat niet handig is, dan gebruiken we de op marktplaats gekochte draagdoek. Leek ons praktisch, zo’n doek. En in verband met de warmte kochten we speciaal een zomervariant. De praktijk leert echter dat ik niet geschikt ben voor het knopen van zeven meter doek. Het duurt te lang, ik ben er niet handig in; kortom, ik vind het gedoe. Elke keer dat ik ‘m gebruik, baal ik ervan dat we onze Baby Björn niet meegenomen hebben; daar hang je je kind zo in. Dat gezegd hebbend, draagt de draagdoek wel veel comfortabeler dan de Baby Björn; als je ‘m eenmaal om hebt.
Aanvullende overwegingen…
Je baby
Kamperen met een baby; het kan absoluut. Maar wij hadden een aantal voordelen die niet iedereen heeft. Baby I was een heel makkelijke baby, die niet veel huilde, goed tegen de warmte kon, goed sliep en eigenlijk alles wel prima vond. Heb je daarentegen een baby die om welke reden dan ook wat minder lekker in zijn of haar vel zit, dan kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je bij vakantie niet direct aan de camping denkt (als je überhaupt al aan vakantie denkt).
Flesvoeding
Wij hadden het voordeel dat ik borstvoeding gaf en we dus niet in de weer hoefden met flesjes. En zelfs dat zou in ons camperbusje niet direct een probleem geweest zijn omdat wij onze eigen stopcontacten hebben (alhoewel het aanzienlijk meer lawaai gemaakt had ’s nachts). Als we elke nacht naar het sanitairbok gemoeten hadden om een flesje op te warmen, dan hadden we waarschijnlijk voor een huisje gekozen…
6 comments
Moedig met zo’n kleine baby, en ik maar twijfelen nu ze al 9 maanden is. Hier ook nog steeds bv, dat maakt het allemaal iets gemakkelijker :). Geen gedoe met flessen warm maken, … Dank je wel om je post te delen.
Graag gedaan! Borstvoeding is inderdaad een stuk eenvoudiger dan flesvoeding op de camping. Maar waarom twijfel je?
Wij kamperen ook met een baby, wel met flesvoeding, en in een tent. Ik kook het water in een waterkoker en bewaar het daarna in een thermosfles. Het water blijft echt heel lang heel warm. Wij vinden het kamperen met onze kleine meid ook heerlijk!!
Wat goed! Dat kan dus ook gewoon. Leek mij nog wel een dingetje, die nachtvoeding (fles) in een tent. Fijn dat jullie daar een goede oplossing voor gevonden hebben.
“Take advantage of this special offer, test your luck here! !
SENJATA4D
kaisarliga is the most popular online game and is the most played
by people throughtout asia and even the world
a href=”https://xn--12c1dijam5ccb6frfcc7gxd.com/”>Kaisarliga