Reizen en werken combineren? Als digitale nomade of door af en toe op workation te gaan? Mij lijkt het wel wat om locatie onafhankelijk te kunnen werken… Maar wat nou als je – zoals ik – geen ondernemer bent, maar gewoon in loondienst werkt. Is zoiets dan wel mogelijk? Eigen baas zijn is toch de voorwaarde voor een bestaan als digital nomad? En op workation met een vaste baan, dat staat een werkgever toch nooit toe? Ik heb het lang gedacht. Maar door Corona weet ik dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om werk en reizen te combineren. Een digitale nomade zal ik misschien niet worden in loondienst, maar ondertussen ben ik met mijn vaste baan wél op workation geweest.
Geen reële optie
Digital nomads. Mensen die voor hun werk niet gebonden zijn aan een kantoor en dus kunnen werken op de meest exotische plekken ter wereld. Je hoort er veel over tegenwoordig. En terecht! Want hoe heerlijk is het als je overal ter wereld je geld kunt verdienen met online-werkzaamheden. Of doordat je kunt teren op (relatief) passieve inkomstenbronnen. Toch ben ik nooit voor mezelf begonnen. In plaats daarvan heb ik al sinds jaar en dag een vaste baan. En een digital nomad met een vaste baan… die ben ik nog nooit tegengekomen.
Een andere manier om werk en reizen te combineren is een workation. Je werkt dan tijdelijk vanaf een andere locatie dan je thuiswerkplek of kantoor, terwijl je daar omheen doet alsof je op vakantie bent. Prima te doen als ondernemer die zelf zijn of haar tijd kan indelen. Maar een workation met een vaste baan… dat zag ik voor Corona niet als een reële optie.
Wat Corona mij leerde
Dat beeld verandert tijdens de lockdown gaandeweg. Dat ik mijn werk prima thuis zou kunnen doen, wist ik wel. Maar ik deed het nooit omdat ik thuiswerken niet fijn vind. Het is er te stil en ik word de hele tijd afgeleid door allerlei huishoudelijke klusjes die nog gedaan moeten worden (of kinderen die thuiskomen). Bovendien ben ik liever niet thuis, hou ik ervan onder de mensen te zijn en kan ik me beter concentreren in geroezemoes. Voor Corona werkte ik dus nooit thuis, maar ook niet altijd op kantoor. Je kon mij toen al regelmatig vinden in een koffiezaak of café met m’n laptop, maar dat vond ik de normaalste zaak van de wereld.
Tijdens Corona verandert dat. In een koffiezaak of café werken, zit er niet meer in. En onder de mensen zijn, is wel het laatste dat kan. Thuiswerken wordt de norm en naar kantoor mag ik heel lang niet. Voor mij is dat enorm wennen, maar dat blijkt het ook voor mijn werkgever. En dan met name voor de leidinggevenden in mijn organisatie. Want hoe geef je leiding op afstand. Hoe laat je los en hou je elkaar toch vast. Hoe geef je vertrouwen én duidelijke kaders. Wat verwacht je van elkaar, wat accepteer je van elkaar en hoe motiveer je elkaar in een situatie die niemand eerder meemaakte. Kortom… hoe zorg je ervoor dat ondanks alles, het werk gedaan wordt.
Op workation met een vaste baan
Nog even los van het thuiszitten met en begeleiden van de kinderen, moet ik enorm wennen aan het thuis zijn. Dag in dag uit. Na maanden thuiswerken komen de muren op me af. Ik heb enorme behoefte aan een change of scenery. Gewoon even in een ander huis op een andere plek in Nederland. En dat zet me aan het denken… Want als ik aan mijn keukentafel kan werken, dan kan ik in principe aan elke keukentafel werken. En met die gedachte in het achterhoofd besluit ik voor het eerst met vriend V (wel zelfstandig ondernemer) op workation te gaan. Ik vertel het mijn leidinggevende niet eens. Wat maakt het haar nou uit aan welke keukentafel ik zit. Als ik maar (online) ben als ik dat moet zijn en doe wat ik moet doen.. Naar kantoor mag ik toch niet.
De eerste keer gaan we een lang weekend weg en we kiezen voor een accommodatie in Nederland. Het bevalt heel goed. In het weekend wandelen we en maken we uitstapjes, maandag en dinsdag werken we. De tweede en de derde keer gaan we een week weg. Nog steeds in eigen land. Afhankelijk van mijn agenda werken we een uur of 6 per dag en gaan dan op pad om de toerist uit te hangen. Het is goed te doen allemaal… 😉
En zo ontstaat het idee om in de zomer van 2021 tweeëneenhalve week samen op workation naar het buitenland te gaan. Dit keer vind ik de instemming van mijn werkgever wél belangrijk. En daarom breng ik het onderwerp ruim van tevoren ter sprake bij mijn leidinggevende. Ik vraag of ik op kantoor móet zijn in de periode dat we wegwillen, want dan houd ik daar in de planning rekening mee. Het hoeft niet. En als ik zorg dat ik het met ICT goed regel dan kan ik gaan. Dus vertrekken vriend V en ik in de eerste week van de zomervakantie voor 2,5 week naar Duitsland, Polen en Tsjechië. En het bevalt ons echt prima. Beiden vinden we het niet erg om te moeten werken en daarnaast genieten we enorm van het ‘weg zijn’.
Het kan, maar niet zomaar…
Betekent dit dat iedereen met een vaste baan nou zomaar op workation kan? Vast niet. Het verplicht thuiswerken tijdens Corona heeft de mogelijkheid absoluut dichterbij gebracht. Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen in loondienst weggelegd is. Want natuurlijk is er een aantal voorwaarden waar jij, je werk en je werkgever aan moeten voldoen voordat je kan gaan.
Heb je bijvoorbeeld een beroep waarvoor je op locatie moet werken – bijvoorbeeld in de verzorging, in het onderwijs of in de uitvoering – dan zal een workation niet tot de mogelijkheden behoren. Net als bij ondernemers is een workation met een vaste baan alleen weggelegd voor diegenen die werk doen dat digitaal gedaan kan worden.
En dan moet je ook nog een werkgever treffen die het ok vindt dat je gaat. Mijn leidinggevende weet dat mensen zeker niet minder gaan werken als ze niet naar kantoor hoeven. Ga maar na… Reistijd wordt werktijd. Er is veel minder afleiding dus het werken gaat superefficiënt. Maar daar tegenover staan genoeg werkgevers die het maar wat lastig vinden als hun personeel thuis werkt. Die het idee hebben dat mensen de kantjes ervan af lopen. En die mensen zijn er vast, ook bij mij op kantoor, maar zo’n houding getuigt van weinig vertrouwen en dus ook weinig bereidheid om in te stemmen met een workation.
Tijdens Corona mócht ik niet op kantoor zijn. Maar nu er steeds meer mogelijk is, worden er ook weer meer fysieke bijeenkomsten gepland. Bijeenkomsten waar ik soms niet onderuit kan. En fysiek ergens aanwezig moeten zijn, verhoudt zich slecht tot een workation (tenzij je een accommodatie in de buurt van je werk kiest). Het is dus heel belangrijk daarover het gesprek aan te gaan met je leidinggevende. Zodat je zeker weet dat je gemist kan worden. Want alleen dan kan je weg…
Ik werk normaal gesproken 27 uur in 3 dagen en ben dus redelijk flexibel in hoe ik mijn tijd indeel. Tijdens een workation van een week kan ik die 27 uur over 5 dagen spreiden en dat geeft ruimte. Daarbij neem ik wel altijd mijn afspraken als uitgangspunt. De ‘vakantie’ plan ik om mijn afspraken heen. En dat betekent in de praktijk dat ik de ene dag bijvoorbeeld 5 uur werk en de andere 8. Net hoe het uitkomt.
Wat doe je met kinderen
Nu vraag je je misschien af waar ik mijn kinderen laat als ik op workation ga… Terechte vraag. In de normale schoolweken is een workation voor mij geen optie. De kinderen zijn er dan en die hoeven niet ‘weg’ omdat ik weg wil. Maar, in de vakanties die meer dan een week duren – effectief de mei-, zomer- en kerstvakantie – zijn de kinderen de helft van de tijd bij hun vader en dat geeft mij de ruimte om een week of langer weg te gaan. Vakantiedagen kan ik dan niet opnemen; die gaan op aan de weken dat de kinderen bij mij zijn. Dus een workation is in mijn geval ook nog eens de enige manier om dan weg te kunnen.
Als je kinderen hebt, is het prettig als je ze thuis kunt laten als je op workation gaat. Natuurlijk kan je je kinderen ook meenemen, maar dan is het wel handig dat je een plek kiest waar ze zichzelf kunnen vermaken (of vermaakt worden). Ik ging vorig jaar een paar dagen met ze naar Recreatiepark ’t Zand en dat pakte op zich goed uit. Soms zag ik ze uren niet, maar daar stond tegenover dat ze ook gewoon af en toe aandacht nodig hebben. En dat komt – net als thuis – niet altijd even goed uit als je moet werken.
Waar je op moet letten als je op workation gaat
Of je nou als zelfstandige of met een vaste baan op workation gaat, er is een aantal zaken waar je op moet letten als je een accommodatie kiest. Als je idee is om te werken in je accommodatie, dan is het heel handig als er een fatsoenlijke werkplek is. En dan bedoel ik een tafel die groot genoeg is en een stoel. Veel ergonomischer verantwoord zal het niet worden. Heb je speciale wensen in verband met lichamelijke klachten, neem je hulpmiddelen dan zelf mee van huis. Zo neem ik bijvoorbeeld altijd een laptopverhoger mee…
Last but not least, zorg ervoor dat je een accommodatie kiest met wifi. Ik check dat altijd bij het boeken, maar dat zegt natuurlijk weinig over hoe goed de wifi is. Omdat ik niet weet of je dat ergens kunt checken, lees ik de reviews door. Als de wifi niet goed werkt, wordt het daar meestal genoemd. En zorg anders tenminste dat je in een gebied zit met 4G zodat je een hotspot kunt maken. Zelf weet ik ondertussen uit ervaring dat accommodaties in de natuur heel tof zijn, maar minder betrouwbaar qua wifi en 4G. In de stad loop je wat dat betreft minder risico.
Ben je van plan te gaan werken vanuit een strandtent of koffiezaakje, dan zijn dezelfde tips van toepassing. Neem mee wat je nodig hebt en zoek een plek waar je (relatief) goed kunt zitten en wifi hebt.
Wil jij eigenlijk ook wel op workation met een vaste baan, maar weet je niet je dat moet aanpakken? Laat het me weten via michal@vanhiertottimboektoe.nl. Ik denk graag met je mee…
8 comments
Super leuk om te lezen dat het voor jou eigenlijk niet uitmaakt waar je werkt zolang je maar wifi hebt. Ik zou dit ook heel graag willen, maar ik werk in het onderwijs…
De workaction is een mooi concept. Leuk om te zien dat bepaalde accommodaties erop in spelen. Wat voor mij vaak het probleem is, is de bureaustoel e.d. Ik zou niet zo gauw een workaction in het buitenland doen, dan ben ik liever geheel vrij. Maar in een leuk huisje in Nederland wel, een welkome onderbreking van de sleur thuis.
Hoor van zoveel mensen idd dat ze nu anders zijn gaan werken en juist met vaste baan ook in het buitenland kunnen werken. Zelf ben ik zzp-er en kan ik vanaf mijn laptop werken. Toen ik nog in loondienst zat kon dat helaas niet, werkte in de psychiatrie. Geeft mij gelukkig nu wel een hoop vrijheid. Heerlijk.
Wat fijn dat je die mogelijkheid hebt. Ik ben graag in gezelschap van collega’s en werk in de kinderopvang…voor mij is dit dus niet mogelijk. Ik denk dat ik toch liever geheel vrij ben ipv een workation…denk niet dat het bij mij past.
Superleuk en slim dat jullie dat gedaan hebben. Zo was je toch nog veel weg en had je de best of both worlds. Ideaal!
Ik wil het eigenlijk ook, maar waar eerst het niet hebben van een laptop het struikelblog was is dat nu vooral het feit dat de oudste bijna altijd hier is of alsnog hier naartoe komt. Het zit er voor mij dus even niet in. Trips naar het buitenland durf ik nu niet te plannen, zelfs een nachtje weg niet en dat is super lastig.
Wel denk ik erover toch eens een laptop te kopen en vaker een middag elders te gaan werken, want nu de oudste op de middelbare zit en er vaak uren uitvallen is het zó onrustig werken en zo kort… Aan de andere kant, ze vindt het ook wel weer heel fijn als ik er ben als ze uit school komt en dat snap ik ook. Hoewel ze in het weekend dan weer liever heeft dat ik overdag ophoepel, haha.
Ja, heerlijk! Ik heb voor mijn werk alleen een laptop en internetverbinding nodig. Mijn vaste baan kan ik overal doen, en bij mijn freelance werkzaamheden ben ik eigen baas dus ik geef mezelf toestemming voor workations 😉
Corona heeft wat dat betreft wel deuren geopend. Helaas zit het er bij mij sowieso niet in, aangezien ik leerkracht ben en dus eigenlijk niet thuis kan werken. Leuk om te lezen hoe je dit organiseert
Ik denk zeker dat dit door corona veel haalbaarder geworden is! Veel werkgevers die vonden dat werk op afstand niet kon hebben nu ingezien dat het niet zo is. Ik werk zelf vier volle dagen dus ik zou vooral voor lange weekenden kiezen denk ik 🙂