Kamperen is hartstikke leuk. Tenminste, dat vindt yeti Manfred. Hij vindt kamperen zelfs zo leuk, dat hij medelijden heeft met kinderen die tijdens de vakantie in een hotel moeten slapen. Speciaal voor hen – en alle andere kinderen – schreef hij daarom het boek ‘De Happy Camper, Manfreds kampeer- & survivalgids’. Een kinderboek over kamperen. Zodat iedereen kan lezen hoe leuk kamperen is.
In ‘De Happy Camper’ neemt Manfred kinderen mee in de wondere kampeerwereld. Op een makkelijke en toegankelijke manier vertelt hij vanuit ‘zijn eigen ervaring’ over alles wat bij kamperen komt kijken. Vanaf het inpakken van je koffer en het kiezen van een kampeerbestemming tot het moment dat je weer terug naar huis gaat. Hij geeft informatie en deelt tips en trucs.
Omdat ook Manfred door schade en schande wijs is geworden, staan door het hele boekje grappige voorbeelden van hoe het niet moet en wat er mis ging bij Manfred. Dat maakt het verhaal voor kinderen extra aansprekend. Ook vind je in het boekje interessante weetjes over onder andere kamperen, campings en tenten.
De Happy Camper is niet alleen leuk om te lezen, het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Door het gebruik van kaders, verschillende lettertypes en grappige illustraties krijgt het boekje een speelse look. Tegelijkertijd is het niet schreeuwerig of too much omdat gekozen is voor een vast aantal steunkleuren, die door het hele boekje heen gebruikt worden. Ook al is het een kinderboek, ik heb het zelf met veel plezier gelezen.
Happy Camper is een kinderboek over kamperen geschreven voor kinderen. Vanaf 8 jaar kunnen ze het zelf lezen. Ik vroeg zoon P (13) en dochter F (9) of het boek wilden lezen. En dat deden ze met plezier. Dochter F had het boekje als eerste uit, maar dat kwam volgens zoon P omdat hij ‘niet echt doorgelezen had’. Ik stelde ze – los van elkaar – een aantal vragen…
Kan je vertellen waar het boek over gaat?
F: Het boek gaat over een yeti – Manfred – die heel erg van kamperen houdt. In het begin van het boek vertelt hij dat hij een jongen zag die nog nooit een tent gezien heeft en dat hij dat zielig vindt. Manfred vertelt van alles over kamperen. Over de minst leuke (Manfred’s vervelende vijf) en de leukste dieren (Manfred’s fantastische vijf) die je kunt tegenkomen als je gaat kamperen in Europa. Je leert allerlei dingen over Frankrijk en Belgie. Ik heb geleerd dat in Frankrijk het wc-papier roze is omdat de toiletten daar meer kleur hebben dan in Nederland. Hij zegt ook wat je allemaal kan doen in die landen
P: De Happy Camper gaat over Manfred, een yeti, die heel erg houdt van kamperen en daar op een leuke manier allerlei dingen over vertelt. Hoe je dat het beste kan doen, hoe je je tijdens de reis kunt vermaken, spelletjes voor op de camping enzovoorts…
Wat vond je van dit kinderboek over kamperen?
F: Het is een leuk en grappig boek. Terwijl je het leest, beleef je een heleboel. Je weet veel meer over kamperen en campings als je dit boek gelezen hebt.
P: Ik vond het iets te kinderlijk, maar er zaten leuke stukjes in en ik vond het leuk geschreven. De schrijvers hebben net gedaan alsof ze de yeti zijn en probeer dingen leuk uit te leggen. Ik vond het amusant en informatief.
Wat vond je leuk / waar heb je om gelachen?
F: Ik heb niet echt om het boek moeten lachen, maar het is wel een grappig boek. Manfred is altijd blij en soms ook onhandig. Het stukje over de naturistencamping – over mensen die in hun blootje tennissen – vond ik het grappigst.
P: Ik heb gelachen om de gekke uitspraken en de rare gerechten. De knutseldingetjes vond ik ook heel leuk.
Wat vond je minder leuk?
F: Niets. Het is gewoon een leuk boek.
P: Ik vond sommige stukken te lastig geschreven voor jongere kinderen. Speciale uitspraken en moeilijke woorden… Daar hadden ze meer op kunnen letten.
Kon je het makkelijk lezen?
F: Ja, ik kon het goed lezen. Soms stonden er wel moeilijke woorden in, maar meestal kon ik het wel begrijpen. Ik lees alleen niet zo snel…
P: Ja heel erg. Had het heel snel uit kunnen hebben, als ik doorgelezen had.
Wat vond je van de plaatjes?
F: Ik vond de plaatjes leuk. Ze maken het boek minder saai.
P: Heel goed gekozen. De manier van illustreren is erg grappig. Dat maakt het voor kinderen nog leuker om te lezen.
Wat heb je van het boek geleerd?
F: Er waren veel dingen die ik nog niet wist over kamperen. Dat je in het washok geld moet betalen en dat je steeds op een knop moet blijven drukken. En dat je zelf je toiletpapier mee moet nemen.
P: Ik heb niet echt iets over kamperen geleerd. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik al beschik over de kennis om te gaan kamperen. In het boek staan ook spelletjes, uitstapjes en knutseldingen. Daar zaten we nieuwe leuke dingen voor op de camping tussen.
Heb je door het boek zin gekregen om te kamperen?
F: Ja, dan ga ik zelf een oven maken. En een lijst zodat ik niet vergeet wat ik mee moet nemen.
P: Ik had sowieso al heel erg zin om te kamperen, maar door het boek heb ik nog meer ideeën gekregen om kamperen leuker/specialer te maken.
Voor wie is dit boek leuk om te lezen?
F: Het is leuk voor kinderen en volwassenen die van lezen houden en van kamperen.
P: Het is een leuk kinderboek over kamperen voor kinderen van 7 tot 10. Als je 11 of 12 bent is het misschien net te makkelijk, maar dat hangt er vanaf hoe goed je kunt lezen. Als je weer wat ouder ben, is het juist weer leuk is om te lezen omdat er veel kleine grappige dingetjes inzitten. Dit boekje is leuk voor kinderen die al vaker gekampeerd hebben omdat er tips in staan om het nog leuker te maken. Kinderen die niet (vaak) kamperen, willen dat na het lezen van dit boekje vast graag (weer) doen.
Manfred debuteerde in 2010 als Happy Camper in de clip Born with a Bothered Mind, een nummer dat op het eerste album van Happy Camper stond. Happy Camper is het muzikale project van Job Roggeveen, die deel uitmaakt van animatiestudio Job, Joris & Marieke. Je zou Job, Joris & Marieke kunnen kennen van hun korte film a single life die in 2015 genomineerd werd voor een Oscar. En nu is er dus een kinderboek over kamperen van hun hand met Manfred als Happy Camper in de hoofdrol.
Ik kreeg een exemplaar van ‘De Happy Camper’ thuisgestuurd, maar ik geen zoals altijd mijn eigen mening.