Houd je van kamperen en van kleinschalige kampeerterreinen in de natuur? Dan is Campspace iets voor jou. Misschien ken je het concept nog niet, maar kamperen via Campspace betekent kamperen op privéterrein. Bij iemand in de tuin of op een dakterras bijvoorbeeld. Het gaat daarbij met name om de ervaring. Om het ongewone, het avontuur, de natuur… Comfort is daarbij soms net iets minder belangrijk.
Reconnect outside is de slogan van Campspace. Met andere woorden, de natuur in en elkaar terugvinden. Een laagdrempelige buitenervaring, unieke plekken om te overnachten midden in de natuur en binnen een half uur rijden van je woonplaats. Kort samengevat is dat de missie van Campspace. Ik werd er wel blij van. En nog meer toen ik las dat duurzaamheid een belangrijke drijfveer achter Campspace is. Genoeg reden om kamperen via Campspace eens uit te proberen. Dus toen ik die kans kreeg en van Campspace drie plekken mocht uittesten, ging ik meteen op zoek…
Omdat één van de ideeën achter Campspace is dat je binnen een half uur rijden op je kampeerplek moet kunnen zijn, heb ik alleen gekeken naar de campspaces in de buurt van Rotterdam. Binnen een half uur bleek een klein beetje ambitieus – ik heb namelijk wel wat wensen ten aanzien van de sanitaire voorzieningen en de omgeving – maar het lukte zonder problemen om via Campspace drie geschikte kampeerplekken binnen een uur rijden van Rotterdam te vinden.
Kamperen via Campspace doe je niet als je op zoek bent naar comfort, wel als je net iets anders dan anders zoekt…
Buitengoed Ta Fête in Schipluiden
“Ik vroeg me al af of jullie nog zouden komen…” zegt Angela als we aangebeld hebben om te zeggen dat we er zijn. De eerste keer dat ik ga kamperen via Campspace doe ik dat samen met zoon P. We zijn net aangekomen op Buitengoed Ta Fête, een natuurkampeerterrein om de boerderij van Angela en Leon in Schipluiden (Midden-Delfland). Zoek maar een plekje uit zegt Angela als ze met ons over het terrein loopt. Verspreid over verschillende grasveldjes met (fruit)bomen staan al wat tenten. Ik vind het nog best druk eerlijk gezegd, maar dat komt omdat ik er een beetje vanuit gegaan was dat we bijna alleen zouden zijn…
Zoon P mag het plekje kiezen. Maar waar je ook gaat staan, je hebt overal een weids uitzicht over de weilanden. Hij kiest het veldje naast de ingang. Als de tent staat – in recordtempo want het regent een beetje – lopen we een klein rondje over het terrein. In het midden naast de boerderij zijn de centrale faciliteiten; een houten schuurtje waar je binnen kunt zitten, een spelletje kunt spelen en je telefoon op kunt laden. Een pipowagen met sanitair en de hooiberg waaronder je droog buiten kunt zitten. Als we iets verder doorlopen, komen we bij een centrale vuurplaats met fantastisch uitzicht en het ‘schiereilandje’ waar 1 tent kan staan.
We barbecueën voor de tent, tussen de druppels door. Maar als het donker wordt – en ook een beetje koud – verhuizen we naar de schuur waar zoon P zijn dartskills probeert te verbeteren, we een spelletje spelen en wat lezen. De volgende ochtend is het weer helaas niet veel beter. Gelukkig is het droog genoeg om naar het nabijgelegen De Lier te rijden om op pad te gaan met een elektrische step (aanrader!). Aan het begin van de middag komen we terug en pakken rustig de tent in. Zoon P is – ondanks het mindere weer – best te spreken over dit kampeertripje. Dicht bij huis, een fijn kampeerplekje en een leuke activiteit. Er is uiteindelijk niet veel voor nodig om er even helemaal uit te zijn…
De achtertuin van Judith en Klaas in Den Hout (NB)
“Wij zijn er niet als jullie aankomen, maar er ligt een A4-tje met praktische info over het kampeerterrein en de plek waar je je tent op kan zetten, op de picknicktafel onder de notenboom achter de boerderij.“ En zo is het precies… Dus lopen vriend V en ik niet veel later door de enorme tuin van Judith en Klaas om een plek te vinden voor ons tentje. Eén ander tentje staat er – en daar zal later op de avond nog een camper bijkomen – maar dat is het. We hebben dus zeeën van ruimte om ons heen. En dan hebben we nog niet eens de hele tuin gezien…
In het deel van de tuin dat direct aan het huis grenst, mogen we in principe niet komen. Vervolgens is er het enorme veld met bomen eromheen waar we onze tent opgezet hebben. En daar weer achter is een soort tropische tuin met een vijvertje. Deze tuin staat vol bijzonder bomen, planten en spullen en is het wandelingetje zeker waard. Het pad is niet heel lang, maar er is zoveel te zien dat je het makkelijk meerder keren kunt lopen. Op de grens van de tropische tuin en het grasveld is een vuurplaats met uitzicht over de weilanden. De voorzieningen in de achtertuin van Judith en Klaas zijn basic, maar prima. Er is een toilet, er zijn wasbakken buiten en er is een regendouche. Er is ook een sauna voor wie wil en er zijn twee punten waar je telefoon op kunt laden.
Het is stralend weer en na het opzetten van de tent ploffen we in onze campingstoeltjes voor een borrel in de zon. Klaas fietst langs om te vragen of we goed aangekomen zijn. Daarna steken we de bbq aan en lezen in het licht van de ondergaande zon. De vogels fluiten dat het een lieve lust is en verder is het hier zo vredig… De volgende dag is het wederom prachtig weer. We mogen de hele dag blijven en dat doen we dan ook. Luierend en lezend op het gras en genietend van dit fijne plekje. We komen nog eens terug!
Fort Vuren
“We hebben dit weekend een bruiloft, dus het grote kampeerveld is helaas niet beschikbaar…” Zo begint mijn derde kampeeravontuur via Campspace. Niet helemaal zoals vriend V en ik het ons voorgesteld hadden, maar ach… Er blijven op Fort Vuren nog genoeg plekjes over om de tent op te zetten. Met uitzicht op de gracht en de ommelanden…
Fort Vuren is een torenfort uit 1845 dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Al in 1878 wordt om de toren heen ter verdediging een contrescarp – een rond gebouw met een aarden omwalling – aangebracht. Fort Vuren heeft verschillende accommodatietypes. Behalve dat je er je tent op kunt zetten op de aarden omwalling, kan je er ook een glamptent huren, overnachten in een bunker of in één van de kamer in het fort zelf of een luxe fortlodge in het gerenoveerde bijgebouw. De toiletten en de douches die wij kunnen gebruiken zijn in de contrescarp, te bereiken via de binnenplaats (met bruiloftsgasten) of via een tunnel vanaf het kampeerveld. Op het grote kampeerveld vind je ook wasbakken en stopcontacten. En er is een vuurplaats…
Als we ‘s ochtends wakker worden, schijnt de zon volop. De kikkers kwaken, de vogels fluiten en we drinken koffie aan de waterkant. We hebben geen haast en starten langzaam op… Om een beter beeld te krijgen van het Fort, lopen we er een rondje omheen (3 km), langs schapen, bunkers en de Waal. Weer terug, kijken we ook even in de centrale ruimte van het fort en drinken een drankje op het terras van de Fortwachterij. In de loop van de middag – we mogen wat langer blijven dat de normale vertrektijd van 12:00 – breken we de tent weer af en rijden terug naar Rotterdam.
Niet alleen kamperen via Campspace
Drie keer kamperen via Campspace, geeft drie heel verschillende ervaringen. Maar wel allemaal leuk en in de buurt. Natuurlijk is kamperen met mooi weer fijner, maar tegelijkertijd mag wat regen de pret ook niet drukken. Zeker niet als je in goed gezelschap bent… Kamperen in een fort is een minder persoonlijke Campspace-ervaring dan kamperen in iemands achtertuin, maar tegelijkertijd door de setting heel bijzonder. Zo heeft elke plek wel iets. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal kleinschalig zijn. Dat vind ik zelf heel prettig, maar dat zal niet voor iedereen gelden…
Kleinschalig, anders en in de natuur, dat is het type overnachtingsplekken dat Campspace biedt. In Nederland of in één van zes andere Europese landen. Overigens bieden mensen via Campspace niet alleen kampeerplekken aan. Heb je geen zin om een tent op te zetten, dan kan je op veel plekken ook een ingerichte tent huren. Hoef je alleen je slaapzak nog mee te nemen. Of een caravan, een boomhut een huisje of alleen een hangmat… Deze plekken worden over het algemeen aangeboden door mensen zoals jij en ik, die hun eigen stukje buiten graag delen met anderen. Dus, heb je zelf een buitenruimte die zich leent voor een tentje en vind je het gezellig om af en toe mensen op bezoek te krijgen, meld je dan aan als host. Ook dat kan via de website…