Ook alleenstaande ouders gaan op vakantie met hun kinderen. Logisch natuurlijk. Maar niet altijd makkelijk. Want alles wat stellen met z’n tweeën doen, doe jij in je eentje. En bovendien heeft een vakantie voorbereiden als alleenstaande ouder net iets meer voeten in de aarde dan wanneer je als gezin reist. Om je een beetje te helpen zet ik alle stappen in mijn vakantievoorbereiding als single mom – inclusief mijn tips – voor je onder elkaar. Misschien zijn ze niet allemaal op jouw vakantie van toepassing, maar het is een goede basis voor een stressarme vakantievoorbereiding…
Ben je geen alleenstaande ouder, maar wil je wel alleen op vakantie met je kinderen? Dan zijn bijna al deze stappen ook voor jou relevant!
Afstemmen met ex
Als je als alleenstaande ouder op vakantie wilt met je kinderen en er is nog een ex-partner in beeld die ook gezag heeft, dan zal je je vakantieplannen van tevoren moeten afstemmen. Wellicht heb je de exacte weken dat je op vakantie kan met de kinderen laten vastleggen in het ouderschapsplan. In mijn geval heb ik alleen laten vastleggen dat we in een vakantie die meer dan een week duurt de kinderen allebei de helft van de tijd hebben. Dan is dus zaak tijdig in gesprek te gaan met je ex om te kijken of je er samen uitkomt. Deze weet dan ook meteen dat je plannen hebt om weg te gaan. En dat is fijn, want je hebt hem of haar later in de voorbereidingen nog nodig!
Paspoorten en visa
Binnen de Schengenlanden mag je vrij reizen zonder visum maar met een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Buiten de Schengenlanden moet je een geldig paspoort hebben. Niet alleen jij, maar ook de kinderen! In sommige landen willen ze bovendien dat je paspoort nog minstens een half jaar na aankomst geldig is (bijvoorbeeld Amerika). En voor een aantal (vakantie)landen heb je een visum nodig (denk aan Turkije) of een inreistoestemming (zoals de ESTA in Amerika). Wat voor eisen gelden voor het land waar jij naar toe wilt, kan je checken via de visumdienst.
Check op tijd of iedereen een paspoort heeft, of ze nog lang genoeg geldig zijn en of de foto nog lijkt (zo niet dan kan het paspoort worden ingenomen). Het aanvragen van een paspoort neemt namelijk even tijd. Moet je een (nieuw) paspoort voor een kind aanvragen, dan zal de eventuele andere gezaghebbende ouder een toestemmingsformulier moeten ondertekenen en (een kopie van) zijn of haar identiteitsbewijs aan je moeten geven. Aan welke eisen het toestemmingsformulier moet voldoen, verschilt per gemeente. Kijk even op de site van jouw gemeente of er een standaardformulier is. Wil de andere gezaghebbende ouder niet meewerken, dan kan je de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen.
Vergeet ook vooral niet van tevoren een paspoortwaardige pasfoto te laten maken (ook voor een baby, ja). Ik merk dat dat op steeds minder plekken kan, dus check even waar bij jou in de buurt een mogelijkheid is (bijvoorbeeld bij de Primera). Meer over hoe dat precies in z’n werk gaat, het aanvragen van een paspoort voor een kind, lees je hier.
Regel je reis
Weet je waar je naar toe wilt, dan is het tijd om voorbereidingen te treffen voor de reis. Ga je vliegen, dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijke tickets. Maar niet alleen prijs is belangrijk als je met kinderen vliegt. Zoek ook een vlucht die qua reistijden een beetje handig is. Ik zoek mijn losse tickets eigenlijk altijd via Skyscanner omdat je daar flexibel kunt zoeken. Ben je op zoek naar een vlucht met accommodatie en transfer dan loont het de moeite even rond te kijken en prijzen te vergelijken op internet..
Overweeg je met de trein naar je vakantiebestemming binnen Europa te reizen, dan kan een interrail-pas een goede aanschaf zijn. Je kan dan zelf kiezen hoeveel dagen je wilt reizen binnen een bepaalde periode en twee kinderen tot 12 jaar zijn gratis bij een betalende volwassene. Je kunt ook met de autoslaaptrein gaan, maar jammer genoeg neemt het aantal routes dat je met deze nachttrein kunt afleggen steeds verder af. En dat, terwijl het zo’n fijne manier is om in één nacht duizend kilometers af te leggen en je bij aankomst gewoon de beschikking over je eigen auto hebt (alhoewel ik nog niet zeker weet of ik de auto zelf op die trein durf te rijden). Blijf je in Nederland, zorg dan dat je kinderen (4-12) het Kids Vrij abonnement van de NS op hun OV-kaart hebben staan zodat ze gratis met jou mee kunnen in de trein.
Autohuur
Wil je een auto huren op je vakantiebestemming, let dan goed op wat wel en wat niet inclusief is. Omdat ik geen zin heb in gedoe, huur ik mijn auto het liefst via Sunny Cars. Bij hen is alles inclusief. Alleen de tolbadge heb ik in Amerika bijgehuurd (handig, want anders moet je bij elk tolpoortje – en dat waren er nogal wat – apart afrekenen). Ik huurde voor ons vijven overigens gewoon een auto waarvoor op de site van de verhuurder aangegeven staat dat ‘ie geschikt is voor vier volwassenen. Met die kinderen ga ik echt geen dure SUV huren. En het paste prima… Vergeet ook vooral je TomTom niet mee te nemen als je er één hebt (of kunt lenen). Anders is het wellicht handig om navigatie bij te huren…
Je kunt er ook voor kiezen één of meerdere kinderzitjes bij je auto te huren. Dat is lekker makkelijk, maar je betaalt er ook voor en je weet niet precies wat je krijgt. Je kunt er ook voor kiezen je eigen autostoel(en) mee te nemen. Ik heb dat wel eens gedaan in zo’n opbergzak voor rugtassen. Afgeven bij de ‘bijzonder gevormde bagage’ en bij aankomst in de auto zetten. Hartstikke makkelijk, maar misschien toch iets teveel van het goede alleen op vakantie met kinderen. Afgelopen jaar heb ik in Amerika gekozen voor een combinatie. Voor zoon I (4) had ik een autostoeltje gehuurd en voor de andere twee had ik een Bubblebum opblaasbaar kinderstoeltje meegenomen (waarvan ik er één via facebook gekocht en één via facebook geleend had). Een hele fijne combi die ik zeker zou aanraden!
Wil je vanuit Nederland met een gehuurde auto op pad, dan is er natuurlijk keuze genoeg qua aanbieders. Maar zeker in het hoogseizoen, betaal je de hoofdprijs. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheid om via Snappcar een auto te huren. Of leen er één van vrienden…
Eigen auto
Ga je met je eigen auto op vakantie, laat ‘m dan voor vertrek nog even nakijken door de garage. Ik vind dat een prettig gevoel. Het is natuurlijk geen garantie, maar als ik van tevoren kan voorkomen dat er onderweg iets kapotgaat, dan doe ik dat graag (en ik spreek uit ervaring). Zorg er daarnaast voor dat je lid bent van de ANWB. Ik heb de Wegenwacht Europa Service afgesloten (inclusief pechhulp en vervangend vervoer in Europa). Ik vind het prettig om te weten dat ik iemand kan bellen die me komt helpen als ik strand. Vergeet ook de autopapieren niet. Een open deur, ik weet het, maar zo stom als je ze vergeet…
Check ook tijdig of je voor het land waar je naartoe wilt – en de landen waar je doorheen rijdt – een milieusticker of vignet nodig hebt. Zo reed ik vorig jaar door Duitsland zonder milieusticker (die je nodig hebt als je de snelweg af en een stad in rijdt). Ik had gewoon te laat gelezen dat ik er een nodig had. En geloof me, dan rij je niet echt lekker… Op de site van de ANWB vind je een handig overzicht van de verplichtingen per land https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/milieustickers-en-milieuzones.
Heb je er nog geen, koop dan in ieder geval een TomTom voordat je alleen gaat roadtrippen met kinderen. Als er iets is dat mijn reizende leven vergemakkelijkt heeft nadat ik single werd is het de TomTom. Ik kreeg ‘m van mijn ouders en daar ben ik ze nog elke keer dat ik in de auto stap dankbaar voor. Ik weet nu in ieder geval zeker dat ik altijd op mijn plaats van bestemming kom en ik hoef ook niet meer boos te worden op zoon P omdat hij niet goed genoeg navigeert (ja sorry, dat werd ik af en toe). En hoewel hij het jammer vindt dat hij als navigator vervangen is, rijd ik nu fluitend rond.
Vaccinaties
Op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kun je per land zien welke vaccinaties handig zijn. Wist je dat je voor alle landen behalve de West-Europese, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada een Hepatitis A-vaccinatie aangeraden wordt? Wil je meer weten over (nut en noodzaak van) bepaalde vaccinaties dan kun je contact opnemen met GGD, regionaal vaccinatiebureau of huisarts. Met vragen over het vaccineren van kinderen kun je terecht bij consultatiebureau of huisarts.
Accommodatie(s)
In een vorig leven (toen ‘ik’ nog ‘we’ was) boekte ik voor een vakantie vaak alleen de eerste accommodatie vanuit Nederland. De rest van de accommodaties boekten we onderweg. Zo hadden we maximale flexibiliteit. Nu ik alleen ben met de kinderen, vind ik flexibiliteit niet meer zo belangrijk en ga ik voor zekerheid. En dus boek ik alle accommodaties al van tevoren. Accommodaties zoek ik voornamelijk via Airbnb of Booking. Daarbij let ik onder andere op kindvriendelijkheid (op mijn blog ‘zo vind je een kindvriendelijke accommodatie via Airbnb’ vind je meer tips en tricks).
Reisdocumenten op orde
Als je alleen op vakantie gaat met kinderen binnen de Schengen-zone zal je weinig tot geen controles tegenkomen. Toch raad ik je in alle gevallen aan (vooropgesteld dat je ex meewerkt) een ingevuld toestemmingsformulier (per kind) mee te nemen. Je vindt dit formulier hier. Met zo’n ingevuld formulier verklein je de kans op gedoe aan de grens. Reis je naar een land buiten de Schengen-zone, dan is een toestemmingsformulier een must. Niet dat mij er ooit om gevraagd is, maar ik ken genoeg voorbeelden waarbij dat wel het geval was. En dan is het toch heel vervelend als je dat formulier niet hebt (en dus niet uit mag reizen).
Als bijlage bij het toestemmingsformulier wordt aangeraden mee te nemen:
- Een recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP). Deze kan je bij de gemeente opvragen. De kosten zijn afhankelijk van de gemeente
Ondanks het feit dat het aangeraden wordt dit uittreksel mee te nemen als je kinderen niet dezelfde achternaam hebben als jij, heb ik ze niet opgevraagd toen ik naar Amerika ging. Ik heb nog even overwogen de geboortekaartjes van alle kinderen mee te nemen, maar ook dat heb ik uiteindelijk niet gedaan…
- Een recent uittreksel gezagsregister. Deze kan je gratis opvragen bij de rechtbank
Dit heb ik wel gedaan (want gratis).
- Je ouderschapsplan
Ik had nog geen definitieve versie toen ik naar Amerika ging, Maar nu ik dat wel heb zou ik zeggen; stop maar in een mapje bij je andere papieren. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.
- Gerechtelijke uitspraak/uitspraken met betrekking tot gezag en omgang
Ook deze had ik nog niet toen ik naar Amerika vertrok, maar nu zou ik ‘m gewoon meenemen.
- Bij verblijf op meerdere adressen, alle adresgegevens
Meer informatie vind je op de site van het Centrum Internationale Kinderontvoering.
Verzekeringen
Omdat er altijd iets mis kan gaan tijdens of zelfs nog voor je vakantie is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt een kortlopende reisverzekering afsluiten, of – net als ik – een doorlopende (al dan niet inclusief een annuleringsverzekering). Stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je onverhoopt niet weg kunt of dat je tijdens je vakantie te maken krijgt met ziekte of diefstal, dan weet je in ieder geval dat je goed verzekerd bent. Vergeet ook niet je auto goed te verzekeren als je gaat roadtrippen!
Maken paklijst
Net als deze lijst met punten die handig zijn in de voorbereiding op je vakantie als alleenstaande ouder, loont het absoluut de moeite een paklijst te maken. Je kunt er ook één van internet plukken. Er circuleren veel verschillende paklijsten voor vakanties met kinderen. Kies er één die aansluit bij je reis; in de zomer neem je andere dingen mee dan wanneer je gaat skiën. Als basis kan je ook mijn uitgebreide paklijst voor als je gaat kamperen gebruiken. Die is wel echt heel uitgebreid, maar je kunt er natuurlijk naar hartenlust in schappen (en toevoegen). Heb je een goede paklijst dan is het een kwestie van spullen bij elkaar zoeken (of kopen), klaarleggen en inpakken.
Iets wat je zeker aan je paklijst moet toevoegen als je gaat vliegen met kinderen, zijn koptelefoontjes. Uit ervaring weet ik namelijk dat die koptelefoontjes die je in het vliegtuig krijgt veel te groot zijn voor kinderoren. Ik kocht simpele oordopjes met een siliconen opzetstukje in verschillende groottes bij de Action. Die neem je makkelijk mee. Jammer genoeg zijn de kleinste opzetstukjes voor de allerkleinste oren (jonger dan 4) zelfs nog te groot. Voor hen kan je het beste een ‘echte’ kinderkoptelefoon aanschaffen (of lenen).
Naar het vliegveld
Ga je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming, regel dan op tijd je tripje naar het vliegveld. De meest makkelijke optie is natuurlijk om iemand te vinden die je wil afzetten. Dat scheelt een hoop gedoe en kosten. Een andere optie is het OV. Over het algemeen is dat prima te doen, hoewel de NS het nog wel eens laat afweten. Zorg dus dat je ruim voldoende tijd inplant om er te komen. Ga je met de auto overweeg dan zo mogelijk Vallet Parking. Wat mij betreft is dat de ideale manier van parkeren als je alleen gaat vliegen met kinderen. Het is iets duurder dan lang parkeren, maar zoveel makkelijk. Je auto wordt voor de vertrekhal opgehaald door iemand die ‘m naar een parkeerplek rijdt (overdekt als je wil). Eenmaal terug bel je ze en een half uur later staat je auto voor de aankomsthal. Geen gesleep met bagage of kinderen. Heerlijk…
Activeren pinpas voor buiten Europa
Houd er rekening mee dat bij een aantal banken – waaronder ING en ABNAMRO – de mogelijkheid om met je pinpas geld op te nemen in het buitenland, beperkt is tot Europa. Zo wordt voorkomen dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Wil je buiten Europa kunnen pinnen dan moet je zelf in actie komen en die mogelijkheid voor de duur van je verblijf aanzetten. Dit kan bij de ING simpel via internetbankieren. Maak je daar geen gebruik van of kom je er niet uit, neem dan even contact met je bank op.
OV-kaarten en verzekeringspasjes
Dit is weer zo’n gevalletje schade en schande… Omdat ik op de heenreis afgezet werd op het vliegveld heb ik er geen seconde aan gedacht de OV-kaarten mee te nemen. Maar ik moest dus wel met de trein terug… Zo jammer, want de kinderen hebben allemaal zo’n Kids Vrij abonnement op hun OV-kaart staan waarmee ze gratis met de trein kunnen. Zet op je paklijst dus in ieder geval de OV-kaarten van eenieder voor het geval dat… En vergeet ook niet alle verzekeringspassen mee te nemen. Je hoopt natuurlijk dat je ze niet nodig hebt, maar als er wel wat gebeurt, wil je niet zonder zitten.
Scan belangrijke documenten
Tegenwoordig krijg je veel informatie per mail. Je tickets bijvoorbeeld. Of de bevestiging van je geboekte accommodatie. Ik heb me aangewend deze informatie in een apart mapje op mijn laptop te bewaren. Zo kan ik alles makkelijk terugvinden. In dat mapje bewaar ik ook scans van paspoorten en visa. Je weet nooit wat je overkomt (mijn paspoort is wel eens gestolen). En omdat je dat nooit weet, mail ik de inhoud van dat mapje ook nog eens naar mezelf voor vertrek (hoezo controlfreak…).
Online inchecken
Ga je met het vliegtuig op vakantie, zorg dan dat je thuis al online ingecheckt hebt voordat je richting het vliegveld gaat. In sommige gevallen kan het niet anders, bijvoorbeeld als je vanaf Eindhoven vliegt. Dan betaal je namelijk extra om op het vliegveld in te kunnen checken. Maar in alle gevallen scheelt het je tijd (en stress) op het vliegveld.
Zie je het nog zitten, alleen op vakantie met je kinderen? Gewoon doen hoor! Het is hartstikke leuk! Maar begin wel tijdig met de voorbereidingen, want een vakantie voorbereiden als alleenstaande ouder kost net iets meer tijd… Als je ex meewerkt en je hoeft geen tijdrovende dingen te doen als een paspoort aanvragen, dan kan het best snel gaan. Maar het kan ook tegenvallen. En dan wil je niet vlak voor je vakantie nog van alles moeten doen…
Een aantal van de stappen in mijn voorbereidingsproces zijn bedoeld om mezelf te ontzorgen tijdens mijn vakantie. Ik ben ervan overtuigd dat dat me helpt. Als ik de dingen vooraf goed geregeld heb, hoef ik me onderweg minder zorgen te maken. De kans dat ik tijdens mijn vakantie voor onverwachte verrassingen kom te staan, is daarmee ook minder groot. Het is al uitdaging genoeg om die vakantie alleen met kinderen stressvrij door te komen (lees: onmogelijk). Dus alle beetjes helpen…
De foto’s bij dit blog komen van Pixabay.