Een stedentrip Moskou, gevolgd door een roadtrip van Rusland naar Nederland via Wit-Rusland? Met een landrover? En vier kinderen? Meewarige blikken vallen ons ten deel. We zijn het inmiddels wel gewend. Natuurlijk is het niet de meest voor de hand liggende invulling van je herfstvakantie. En misschien is het zelfs best wel een beetje een idioot plan. Maar is dat reden om er vanaf te zien? Voor ons niet!
Ons plan: we gaan met z’n zessen naar Moskou, blijven daar een weekend en reizen vervolgens in één week met z’n allen naar Warschau (via Wit-Rusland). Daar stapt Michal met leerplichtige zoon P en dochter F op het vliegtuig terug naar huis. Sander rijdt samen met een vriend – die invliegt op Warschau – in nog een week naar Nederland met zoon P (die op de dag van thuiskomst 5 wordt en dan dus nog net niet leerplichtig is) en zoon I.
Hoe bereid je je voor op zo’n avontuur? Het to-dolijstje dat wij afwerken, is eigenlijk altijd hetzelfde. We delen de belangrijkste stappen in onze reisvoorbereiding met je.
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Voordat wij afreizen naar landen buiten West-Europa, raadplegen we altijd even de site van de Rijksoverheid waarop de reisadviezen staan. Daarop vind je afhankelijk van de situatie meer of minder uitgebreid reisadvies. Het geeft je een indruk van de veiligheidssituatie in een land en van de do’s and don’ts. Ook vind je er contactgegevens van de dichtstbijzijnde Nederlandse vertegenwoordiging. In sommige landen is het zelfs wenselijk je bij aankomst bij de ambassade te melden voor het geval er iets gebeurt (lees ook het verhaal van Jan-Pieter en Lenneke hierover).
Vliegtickets
Het afgelopen jaar hadden we slechte ervaringen met last minute boeken van vliegtickets. Dus boekten we dit keer op tijd. Zo op tijd, dat we nog geen idee hadden of de Landrover Moskou überhaupt zou halen. Daarom boekten we 6 keer een enkele reis Amsterdam-Moskou en 6 keer een enkele reis Warschau-Amsterdam. Dit ‘retourtje’ was per persoon maar een paar tientjes duurder dan een enkele reis Moskou en er moesten toch drie mensen met het vliegtuig terug. Dat financiële risico vonden wij aanvaardbaar als een soort annuleringsverzekering om te voorkomen dat we – bij gebrek aan vervoer – alsnog dure enkeltjes terug zouden moeten boeken. Dat stuk naar Warschau zouden we bij gebrek aan een landrover wel met de trein doen, was het idee…
Paspoorten en visa
Binnen de Schengenlanden mag je vrij reizen zonder visum maar met een geldig paspoort. In veel andere landen vinden ze het prettig als je paspoort nog minstens een half jaar na aankomst geldig is (bijvoorbeeld Amerika). Wij checken dit soort eisen via de visumdienst. Daar kun je ook zien of je voor het land dat je wilt bezoeken een visum nodig hebt. Wij hadden er twee nodig; een visum voor Rusland en een visum voor Wit-Rusland. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een visum veel tijd kan kosten; het regelen van de noodzakelijke papieren, maar ook de aanvraag zelf. Je bent zomaar een paar weken verder. En als je visa voor twee (of meer) landen nodig hebt, moet je zeker op tijd beginnen; als je paspoort bij de ene ambassade ligt, kan je bij de andere geen visum aanvragen…
De auto
Als we met de auto op vakantie gaan, laten we ‘m meestal nog een keer nakijken door de garage. Dat is geen garantie dat er niks stuk gaat onderweg, maar het geeft ons toch een prettig gevoel. Verder zijn we lid van de ANWB en hebben we de Wegenwacht Europa Service afgesloten (inclusief pechhulp en vervangend vervoer in Europa, maar exclusief repatriëring van de auto bij pech). We hebben dit keer wel even specifiek nagekeken of dit ook geldt voor Rusland en Wit-Rusland en dat deed het. Wist je trouwens dat je als lid van de ANWB gratis wegenkaarten kunt ophalen van een aantal Europese landen/regio’s?
Omdat de auto die we ophalen niet van ons is, hebben we aanvullende papieren nodig. Een Power of Attorney bijvoorbeeld, waarin staat dat de eigenaar van de auto ons toestemming geeft erin te rijden en er de grens mee over te steken. Meer hierover in een later blog.
Vaccinaties
Op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kun je per land zien welke vaccinaties aangeraden worden. Wil je meer weten over (nut en noodzaak van) bepaalde vaccinaties dan kun je contact opnemen met GGD, regionaal vaccinatiebureau of huisarts. Met vragen over het vaccineren van kinderen kun je terecht bij consultatiebureau of huisarts. Wist je dat je voor alle landen behalve de West-Europese, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada een Hepatitis A-vaccinatie aangeraden wordt? Gelukkig hebben wij die allemaal al.
Accommodatie(s)
De eerste accommodatie boeken we eigenlijk altijd van tevoren. Of we dat voor alle accommodaties doen, is afhankelijk van de vrijheid die we tijdens onze reis hebben. In dit geval is de ruimte de we hebben om van ons ‘plan’ af te wijken bijna nihil; omdat we best een afstand af moeten leggen en we op een vaststaand moment in Warschau moeten zijn. Accommodaties boeken wij bijna altijd via Airbnb.com of Booking.com. Daarbij letten we op de kindvriendelijkheid, de locatie ten opzichte van het centrum en – in dit geval ook – ten opzichte van het OV (Moskou is de filehoofdstad van Europa, dus we gebruiken de landrover alleen om de stad uit te komen).
Parkeren op Schiphol
Het liefst gaan we met de trein naar Schiphol. Maar als we met de auto moeten, kiezen we tegenwoordig voor Vallet Parking. Nu dus ook… En dat moet je van tevoren boeken. Het is iets duurder dan lang parkeren, maar zoveel makkelijk. Je auto wordt voor de vertrekhal opgehaald door iemand die ‘m naar een parkeerplek rijdt (overdekt als je wil). Eenmaal terug op Schiphol bel je ze en een half uur later staat je auto voor de aankomsthal. Geen gesleep met bagage, geen gewacht. Echt een aanrader; vooral met kinderen…
Afmelden bij school/KDV/sportclubjes etc.
Ga je in de schoolvakanties weg, dan hoef je niets te regelen met school. Maar in ons geval houden we zoon M na de vakantie nog een weekje van school. Weliswaar net voordat hij leerplichtig wordt, maar dat moeten we wel even afstemmen. Zoon I gaat twee weken niet naar het kinderdagverblijf en dat vinden ze ook wel leuk om te weten. Verder melden we iedereen gedurende onze afwezigheid af voor sport en andere activiteiten.
Stopzetten abonnementen
Heb je een abonnement op een dagblad; zet het stop of laat de krant bij de buren bezorgen in je afwezigheid (daar doen wij onze buren in ieder geval een groot plezier mee). Heb je andere abonnementen; overweeg ook deze (tijdelijk) stop te zetten. Wij krijgen bijvoorbeeld 1 keer per twee weken een groentepakket en dat zetten we stop vanaf de week voorafgaand aan onze vakantie (anders krijgen we het niet op).
Activeren pinpas voor buiten Europa
Sommige banken, waaronder ING en ABNAMRO, hebben de mogelijkheid om met je pinpas geld op te nemen in het buitenland, beperkt tot Europa. Dit, om te voorkomen dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen (dat doen ze meestal buiten Europa). Wil je buiten Europa kunnen pinnen – en nee, Rusland en Wit-Rusland horen volgens de geografie van de bank niet bij Europa – dan moet je die mogelijkheid zelf aanzetten. Vaak is dit via internetbankieren redelijk simpel te doen. Maar je kunt ook even bij je bank informeren hoe het moet.
Maken paklijst
Een paklijst is handig en overzichtelijk. Alles wat je nodig hebt, staat erop. Wat je mist, voeg je toe en dan is het een kwestie van spullen bij elkaar zoeken (of kopen). Op internet vind je verschillende paklijsten. Kies er één die aansluit bij je reis; in de zomer neem je andere dingen mee dan wanneer je gaat skiën. Wij hebben een uitgebreide paklijst voor als je gaat kamperen (dan sleep je pas echt veel mee). Die kun je prima als basis gebruiken, maar dan moet je wel behoorlijk schrappen. We zullen daarom binnenkort ook onze paklijst voor Moskou met jullie delen. Die is noodgedwongen lekker kort omdat we met het vliegtuig gaan.