Dit jaar ervaarde ik voor het eerst in lange tijd weer eens hoe het is als je op reis bent en de taal niet spreekt. Dat was even schakelen, want ik ben dat helemaal niet meer gewend. Ik spreek Engels, Frans, een beetje Duits en wat Spaans. Daarmee kan ik me de laatste jaren eigenlijk overal prima redden. Dat was nu echt anders… Ik maakte een stedentrip naar Roemenië en de gemiddelde Roemeen die ik tegenkwam sprak alleen Roemeens (of een andere taal die ik niet verstond). En aan dat Roemeens kon ik echt geen touw vast knopen. Ik was noodgedwongen aangewezen op het gebruik van handen en voeten om duidelijk te maken wat ik wilde (weten). En hoewel het wat ongemakkelijk voelt, werkt het nog steeds prima.
Kinderen spreken de taal van hun vakantieland meestal niet en redden zich met handen en voeten in het buitenland. Zeker als ze klein zijn, is dat geen enkel probleem. Het contact met andere kinderen verloopt zo natuurlijk en spelenderwijs, daar is eigenlijk geen taal voor nodig. En ook tegen volwassen praten ze gewoon in hun eigen taal terwijl ze wijzen of voordoen wat ze willen. Maar er komt een moment dat kinderen zich enorm bewust worden van het feit dat ze een andere taal spreken dan de mensen om hen heen. En dat belemmert ze vervolgens in hun doen en laten. Ineens ‘durven’ ze niet zo goed meer met locale kinderen te spelen want ‘ik begrijp niet wat ze zeggen…’. Hoe handig is het dan dat kinderen al voor hun vakantie wat woorden in de taal van het vakantieland leren. Zodat ze zich iets zekerder voelen.
Een taal leren met Squla
Dat kan nu met Squla, Squla is een online platform waarop kinderen al zeven jaar spelenderwijs kunnen oefenen met de basisschoolvakken. Sinds dit voorjaar biedt Squla ook taalquizzen aan speciaal bedoeld om kinderen voor te bereiden op hun vakantie in het buitenland. Gekozen is voor de talen van ‘onze’ favoriete vakantiebestemmingen: Frans, Spaans, Italiaans, Duits en Engels. Door middel van interactieve taalspelletjes en luisteroefeningen kunnen kinderen van groep 4 tot en met 8 oefenen met het herkennen en uitspreken van woorden.
Mijn kinderen leek het (in theorie) wel wat; voor vertrek naar Amerika alvast de Engelse taal leren met Squla. Dochter F ging voortvarend aan de slag, maar ik merkte aan haar dat ze het best een beetje lastig vond. Je moet goed lezen en goed luisteren en dat valt niet mee als concentratie niet je sterkste punt is en het ook nog eens druk is in huis. Zelfs met oordopjes in kostte het haar moeite om gefocust te blijven. Dat je muntjes verdient met goede antwoorden en levels vrijspeelt als je het goed doet, helpt natuurlijk wel…
Ook zoon M probeerde het, maar echt gemotiveerd was hij niet. Dat kon ik hem niet echt kwalijk nemen, want behalve dat mijn kinderen buiten schooltijd het liefst niets doen wat met leren te maken heeft, hadden we het hier ook nog eens over de laatste weken van het schooljaar. Zoon M en dochter F waren moe en wilden het liefst televisie kijken of buitenspelen. En mijn kinderen hebben dus donders goed door dat het eigenlijk schoolwerk is, ook al komt het leuk verpakt in de vorm van een spelletje. Kinderen die van nature graag leren of dol zijn op (online) spelletjes zijn waarschijnlijk eerder geneigd Squla te gebruiken. Wil je weten hoe zo’n taalquiz eruit ziet, probeer dan de proefquiz Engels.
Aan de taalquizzen ligt het niet wat mij en de kinderen betreft. Die zijn leuk en zitten goed in elkaar. Met een mooie opbouw van makkelijke naar wat moeilijkere vragen, een combinatie van ‘schoolse’ oefeningen en spelletjes, en onderwerpen (voorzien van leuke plaatjes) die alle kinderen kunnen begrijpen. En hoewel ik het niet erg vind dat een taal leren met Squla niet zo hoog op het prioriteitenlijstje bij mijn kinderen staat, voel ik me daar toch op gezette tijden enigszins schuldig over. Elke week namelijk, als ik via de mail de vraag krijg of dochter F en zoon M snel weer komen oefenen…
Ondanks het beperkte animo voor vertrek, maken alle kinderen tijdens onze vakantie in New York (en nu thuis ook nog) gebruik van de de Squla-app of de website. Hangend op de bank na een lange dag buiten oefenen zoon M en dochter F met de taalquizzen. Zoon P – die net buiten de doelgroep valt, want te oud – doet de Engelse conversatieoefeningen op havo/vwo-niveau en zoon I – die ook net buiten de doelgroep valt, want te jong – oefent met letters en klanken. En dat vinden ze – als school ver weg is – blijkbaar allemaal wel prima. Daarnaast doen ze vooral aan ervaringsleren, waar ik ze van harte in stimuleer. En dat is buitenshuis – waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen – ook hun enige optie, want van ‘gratis’ internet in je vakantieland (want binnen je belbundel) is helaas geen sprake in Amerika…
Dit blog is geschreven in samenwerking met Squla. Lijkt het je ook leuk om je kinderen te laten oefenen met Squla? Kijk dan eens op de Squla homepage voor de mogelijkheden.
1 comment
Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om een taal te leren. Wat fijn! Mijn kinderen wil ik graag Engels laten leren. We gaan volgende zomer op vakantie naar Engeland en ik wil dat ze zich voorbereiden. Die taalquizzen wil ik wel eens zien.