Sinds ik twee en een half jaar geleden voor het eerst een accommodatie via Airbnb boekte, ben ik enorm fan van dit verhuurplatform. Zeker met een groot gezin kan je er voor relatief weinig geld veel ruimte huren. Dat gezegd hebbend, ben ik wel vaak veel tijd kwijt met het zoeken naar een kindvriendelijke accommodatie via Airbnb. Omdat er veel aanbod is, maar ook omdat ik een goede keuze wil maken. En die tijdsinvestering loont wat mij betreft; van de 17 accommodatie die ik tot nu toe via Airbnb boekte, is geen enkele tegengevallen. Natuurlijk, de ene keer pakt het iets beter uit dan de andere, maar echte missers zaten er niet tussen. Ik durf ondertussen dan ook wel te zeggen dat ik er een goed gevoel voor ontwikkeld heb. En alle informatie en rationele afwegingen ten spijt; om dat goede gevoel gaat het uiteindelijk…
Het vinden van een leuke, kindvriendelijke accommodatie via Airbnb is niet heel moeilijk als je weet waar je op moet letten. Ik vertel je in vijf stappen hoe ik het doe en wat ik belangrijk vind als ik via Airbnb op zoek ga naar een accommodatie. Laat je niet bij voorbaar afschrikken door de vele dingen waar je op moet letten; ik verzeker je dat je er snel handiger in wordt!
1. Weet wat je wilt
Om in het enorme Airbnb-aanbod de accommodaties te vinden die bij jouw zoekvraag passen, is het allereerst handig zo concreet mogelijk aan te geven waar je naar op zoek bent. Waar wil je heen, van wanneer tot wanneer en met hoeveel personen (als wij zelf een reisbedje meenemen voor onze jongste rekenen we hem niet mee in het aantal personen). Geef daarnaast aan wat voor kamertype je zoekt – ik kies meestal voor een heel huis – en wat het maximumbedrag is dat je per nacht wilt betalen.
Als ik niet precies weet wat ik wil, dan vul ik als bestemming een plaats of een land in. Vervolgens klik ik de kaart aan en kijk waar de accommodaties zich bevinden. Door de kaart te schuiven of in en uit te zoomen, krijg je meer, mindere of andere accommodaties te zien (klik op het prijspijltje voor meer info). Zo komt ik op andere ideeën dan wanneer ik me beperkt tot het overzicht dat hoort bij de plek die ik als bestemming opgegeven heb.
2. Scan het overzicht van beschikbare accommodaties
Naar aanleiding van de zoekvraag verschijnt een overzicht van de beschikbare accommodaties op je scherm. Ik scan dat overzicht en klik op de accommodaties die me aanspreken voor meer informatie. Als ik het overzicht bekijk, let ik altijd op de combinatie: prijs, foto en beoordeling. De accommodaties die ik aanklik zijn in eerste instantie die accommodatie waarvan de foto me aanspreekt, het aantal sterren groter of gelijk is aan vier en de prijs lager dan wat ik ongeveer wil betalen.
Sterren
Nog even wat over het aantal sterren… Bij voldoende recensies geeft Airbnb de locatie een overall beoordeling in de vorm van sterren, waarbij 5 het hoogste is. Je kunt er bij een waardering van 4 of 5 sterren bijna blind op vertrouwen dat het wel goed zit met de accommodatie. Is de waardering 3 tot 4 sterren, dan is het zaak de volgende stappen met grote zorgvuldigheid te doorlopen. Naar accommodatie met een beoordeling lager dan 3, kijk ik niet eens. Geen beoordeling hoeft geen diskwalificatie te zijn, heeft de ervaring geleerd. Maar juist dan is het belangrijk om de volgende stappen extra zorgvuldig te doorlopen. Hoe het ook zij… Het aantal sterren is leuk als basisinformatie, maar je moet toch echt even doorlezen, want die waardering zegt dus helemaal niets over de kindvriendelijkheid.
Superverhuurder
Tegenwoordig hanteert Airbnb ook de term ‘Superhost’ of ‘Superverhuurder’. Dit zijn over het algemeen ervaren verhuurders die door de gasten bijzonder gewaardeerd worden. Om superhost te worden, moeten voldoende gasten aangeven dat ze je die term waard vinden (dit word je als gast gevraagd bij het geven van een review). Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat je prima zit bij een superhost, maar als het gaat om kindvriendelijkheid zegt het niet veel…
3. Verdiep je in de accommodaties die je aanspreken
Dit is echt het belangrijkste onderdeel van het zoeken naar een kindvriendelijke accommodatie via Airbnb.
A. Verdiep je in de ‘ruimte’ en de ‘voorzieningen’
Elke verhuurder geeft in zijn accommodatieprofiel informatie over zijn huis of kamer. Als je met kinderen reist, adviseer ik je het profiel te checken op tenminste de volgende punten:
- Heeft de accommodatie de vermelding ‘kinderen (familie/kindvriendelijk)’? Zo niet, dan besteed ik er verder geen tijd aan.
- Heeft de accommodatie voldoende kamers en bedden of moet iedereen op een bedbank in de woonkamer?
- Heeft de accommodatie de vermelding ‘basisbehoeften’ dan hoef je in principe geen beddengoed, handdoeken etc. mee te nemen. Lees wel even door, want soms staat in het algemene verhaal dat je beddengoed ed. apart bij moet huren.
- Als je kou verwacht, kijk dan even of er verwarming is.
- Als je niet teveel zooi mee wilt slepen, check dan even of er een wasmachine is. Een droger is in mijn ogen niet essentieel; de combinatie wasmachine en verwarming werkt vaak prima.
B. Lees de beschrijving goed
Elke verhuurder plaatst een algemeen stukje over zijn of haar accommodatie. Soms dat kort en algemeen, de andere keer juist heel uitgebreid en specifiek. Je zou denken; hoe meer informatie, hoe beter. En soms is dat ook zo. Maar hou bij het lezen van deze tekst altijd in je achterhoofd dat dit het promopraatje van de verhuurder is. Goed om te lezen dus, maar vergeet vooral de reviews niet…
C. Check de locatie
Kijk voor de zekerheid altijd even waar de accommodatie zich bevindt door op de kaart te klikken. Een prachtig huis is natuurlijk leuk, maar als dat niet op de juiste plek staat, dan moet je je afvragen of je niet liever voor de second best optie gaat. Zo wil ik met de kinderen bij een stedentrip graag in of tenminste op loopafstand van het centrum zitten. Als het een appartement betreft, kijk ik soms ook nog even in google maps of er in de buurt van het appartement een park of speeltuintje is, waar de kinderen hun energie kwijt kunnen
D. Bekijk de foto’s
Ik kijk altijd uitgebreid naar de foto’s. Die zijn voor mij – in combinatie met het profiel en de reviews – de belangrijkste dealmakers or –breakers. Zijn er geen foto’s of kan ik er niet genoeg op zien, dan houdt het op. Bij het bekijken van de foto’s let ik op de volgende punten:
- Is er buitenruimte in de vorm van een tuin(tje). En dan bij voorkeur een tuin waar de kinderen in rond kunnen rennen.
- Hebben we binnen voldoende ruimte. Zijn er genoeg kamers, is er voldoende ruimte voor de jongens om bijvoorbeeld met hun autootjes te spelen.
- Zijn er speelmogelijkheden; binnen dan wel buiten. Een groot succes was de accommodatie met een aparte speelkamer vol speelgoed. Maar een trampoline of een speeltoestel in de tuin is ook fijn.
- Hoe is het huis ingericht. Is het een beetjes mijn stijl, staat het vol dingen die stuk kunnen of is het juist minimalistisch ingericht. Ziet het er een beetje gezellig uit.
- Hoe zie het huis er van binnen uit. Is het netjes, is de keuken groot genoeg, is er voldoende licht, is het een leuk huis of – als het een appartement is – bevindt het zich in een mooi gebouw (dit heeft overigen niet de hoogste prioriteit, maar ik ben er wel gevoelig voor).
- Word ik blij van het huis. Zie ik me er ‘wonen’ met de kinderen zonder dat ik me de hele tijd zorgen hoef te maken dat ze iets slopen of dat ik me ergens aan ga irriteren.
Realiseer je dat smaken verschillen. Maar ook dat de manier waarop ik deze punten weeg, niet altijd hetzelfde is. De kans dat ik een huis met een tuin vind midden in het centrum van een stad is natuurlijk niet zo groot. Dan waardeer ik de locatie en de binnenruimte hoger dan de buitenruimte. Maar zoek ik een accommodatie ergens in de natuur, dan vind ik buitenruimte en speelmogelijkheden wel het allerbelangrijkste.
E. Lees de recensies van andere huurders
De ervaringen van andere huurders zijn heel waardevol. Airbnb moedigt je aan in je reviews zo eerlijk mogelijk te zijn om anderen te helpen. Lees wat zij prettig en minder prettig vonden aan het huis, de plek en de verhuurder. Dat kan je enorm helpen. Zo huurden wij in Kopenhagen een prachtig huis, met een inloopkast als wc annex badkamer. Voor ons een verrassing (geen ramp overigens), maar dat hadden we kunnen weten als we de reviews betere gelezen hadden.
Je begrijpt dat ik behoorlijk kritisch ben als het gaat om het kiezen van de juiste accommodatie. De meeste opties vallen onderweg af. En soms blijft er zelfs geen enkele over. Dan doe ik de hele exercitie nog een keer met bijgestelde eisen. Maar voor ik dat doe, kijk ik altijd eerst even op de site van booking.com om te zien of ik daar een accommodatie kan vinden die aan mijn (hoge) eisen voldoet.
Is het je gelukt via Airbnb één of meerdere passende accommodaties te vinden, dan kan je het boekingsproces in gang gaan zetten.
4. Bekijk de annuleringsvoorwaarden
Nog één tip voordat je begint met boeken; check even de annuleringsvoorwaarden. Deze variëren van flexibel tot zeer strikt en dat heeft gevolgen voor de termijn die je hebt om te annuleren en het bedrag dat je dan terugkrijgt. Zijn de voorwaarden flexibel dan kan je tot één dag voor aankomst annuleren en krijg je het grootste deel van je kosten terug. Wel zo makkelijk…
5. Stuur een bericht naar de verhuurder
Ben je geïnteresseerd in een huis, dan kan je twee dingen doen. De snelste manier om je verblijf te regelen is om een reservering aan te vragen. Deze optie staat altijd prominent in je scherm. Maar let op, als de verhuurder die aanvraag accepteert, zit je eraan vast en wordt het bedrag direct afgeboekt van je creditcard. Veel handiger is het om de verhuurder eerst te mailen met de vraag of de accommodatie beschikbaar is op het door jou gewenste moment. Dit doe je door de optie ‘contact met de verhuurder’ aan te klikken. Deze vind je helemaal onderaan het accommodatieprofiel bij de informatie over de verhuurder. Stel in de mail die je stuurt ook alle andere vragen die je wilt (is er een kinderstoel, zijn er handdoeken, is er een speeltuin in de buurt, etc). Krijg je een bevredigend antwoord, dan kan je alsnog boeken. Tegenwoordig kan de verhuurder in reactie op je mail je reservering vooraf goedkeuren. Je hoeft dan alleen nog maar op de knop te drukken en je reservering is een feit.
Kortom, neem de tijd om je te oriënteren. Om alle opties goed te bekijken. Wees kritisch en ga op je gevoel af. Dan komt het helemaal goed!
Wil jij Airbnb een keer uitproberen? Via deze link krijg je 30 euro korting op je eerste boeking!