Kamperen met kinderen is in het ideale scenario heel relaxed. Je wordt wakker, gooit je kinderen de tent uit en ziet ze de hele dag niet weer. En dus heb jij alle tijd om een boek te lezen, een wijntje te drinken en een goed gesprek te voeren. Gezamenlijke activiteiten kunnen alleen ondernomen worden na een enorme scene (‘ik wil bij mijn vrienden op de camping blijven!!’). Maar dat neem je gezien de omstandigheden maar voor lief. Want hoe fijn het ook is dat je kids het naar hun zin hebben, af en toe samen iets doen, hoort er ook bij…
Maar kamperen met kleine kinderen is vaak net iets minder relaxed. Als je pech hebt, gillen ze ’s nachts de andere campinggasten wakker en zijn ze voor dag en dauw op omdat het zo licht is in de tent. En lekker relaxed voor de tent een boekje lezen is er haast niet bij, want behalve dat je honderd keer op een dag op een neer moet naar het toiletgebouw, loop je sowieso de hele dag achter je kinderen aan om te voorkomen dat ze onder een auto, in het zwembad of zomaar hun neus achterna lopen.
En precies om deze reden kozen wij na een camping vakantie van drie weken met onze eigen tent, voor een huisje (stacaravan). En dat beviel goed! Zo relaxed dat de kinderen ons niet voor alles nodig hadden. Maar een huisje heeft ook nadelen ten opzichte van een tent. Ben je benieuwd wat de voor- en nadelen van een eigen tent, een huurtent of een huisje zijn? Ik vergelijk ze voor je aan de hand van tien criteria…
1. Kosten aanschaf
Een eigen tent moet je natuurlijk eerst kopen (eenmalige investering) evenals toebehoren (matjes, slaapzakken etc). Als je niet zeker weet of kamperen wel je ding is, kan je er beter één lenen van vrienden of familie. Huur je een tent of een huisje, dan scheelt dat een eenmalige investering.
2. Bagage
Ik maakte al eens een paklijst voor als je gaat kamperen met kinderen en die is best lang. Je hoeft natuurlijk niet alles mee te nemen, maar het is ontegenzeggelijk aanzienlijk meer dan wanneer je voor een huurtent of een huisje kiest. Huurtenten komen meestal met bedden, een keukentje en een inventaris en huisjes zijn van alle gemakken voorzien. Dat betekent dat je in beide gevallen een (groot) deel van de items op de paklijst thuis kunt laten.
3. Opzetten tent
Tenzij je een heel makkelijk koepeltentje hebt dat je zo uitvouwt, ben je met z’n tweeën wel even bezig voordat je tent staat en ingericht is. En in die tijd is het lastig toezicht houden op je kinderen. Idem, als je ‘m weer afbreekt. Niets van dit alles met een huurtent; het ding staat kant-en-klaar op je te wachten bij aankomst op de camping. Net als dat huisje. Alle aandacht voor de kids dus…
4. Keuze campings
Met een tent kan je overal terecht; want elke camping heeft plekken voor tenten. Maar niet elke camping heeft huurtenten in de aanbieding en datzelfde geldt voor huisjes. Wil je in een huurtent of een huisje, dan ben je dus relatief beperkt voor wat betreft je campingkeuze.
5. Beschikbaarheid van plekken
Met uitzondering van heel populaire campings kan je zelfs in het hoogseizoen meestal wel een plekje vinden op de camping van je keuze. Een telefoontje vooraf is meestal genoeg om te weten of je terecht kan… De kans dat dat je gaat lukken met een huurtent of een huisje is klein, want het aanbod is beperkt en ze zijn gewild, vooral bij gezinnen. Drie jaar geleden lukte het ons op het laatste moment een stacaravan te bemachtigen voor een paar dagen, maar dan moet je echt flexibel zijn qua data (tussen twee reserveringen in). Je doet er dus goed aan een huurtent of een huisje (ruim) van tevoren te boeken, wil je in het hoogseizoen verzekerd zijn van een huisje op de camping van je keuze.
6. Flexibiliteit/Vrijheid
Een tent zet je op en pak je in als jij daar zin in hebt. Je bent niet verplicht op de camping een plek per week te huren en dat maakt je heel flexibel. Een huisje huur je net als een huurtent meestal per week; zeker in het hoogseizoen. Dat is niet flexibel en bovendien jammer als bijvoorbeeld de camping of het weer tegenvalt.
7. Gemak/Comfort
Kamperen is niet echt heel comfortabel en afhankelijk van hoeveel zooi je mee wilt zeulen ook niet van veel gemakken voorzien. Dat is anders in een huurtent. Onze huurtent in Albanië had weliswaar geen keukentje of koelkast, maar wel heerlijke bedden, verlichting, een ventilator en een picknicktafel. Het verschil in comfort tussen een huisje en een tent is helemaal groot. Je hebt alles bij de hand en hoeft nergens naartoe, behalve misschien naar het zwembad. Zowel in een huurtent als een huisje vind je tegenwoordig stopcontacten. Handig als je flesjes op moet warmen en je dat niet (midden in de nacht) in het toiletgebouw wilt doen. Ben je op zoek naar een luxe stacaravan, bungalow- of safaritent? LUX-camp beschikt over meer dan 100 verschillende soorten op 400 campings in Zuid-Europa.
8. Sanitair
Als je kampeert maak je gebruik van het sanitair op de camping. Daar is op zich niets mis mee (op de meeste campings is tegenwoordig zelfs wc-papier!), maar met kleine kinderen betekent het dat je ontzettend vaak heen en weer moet lopen. De meeste huurtenten hebben geen eigen sanitair of stromend water, dus dan zit je niet rustiger. Heb je wel een wasbak, dan scheelt dat alvast de helft. In een huisje heb je je eigen sanitair. Het is meestal niet heel ruim, maar wat vonden wij het heerlijk om na drie weken kamperen ons eigen sanitair te hebben…
9. Kosten
De kosten voor een kampeerplek liggen aanzienlijk lager dan die van een huurtent of huisje. Moet je kiezen tussen een huurtent en een huisje, dan ben je over het algemeen voordeliger uit als je voor een huurtent kiest. Met andere woorden, je betaalt voor comfort…
10. Kampeerervaring/vakantiegevoel
Een tent staat garant voor een echte kampeerervaring. Of dat je eigen tent of een huurtent is, maakt daarbij weinig uit. Met het vakantiegevoel hadden wij in onze tent wat meer moeite, maar dat geldt ongetwijfeld niet voor iedereen. Als je in een huisje op de camping verblijft, heb je niet echt een kampeerervaring, maar wel het vakantiegevoel. Het is maar waar je van houdt…
Hoe je de verschillende criteria weegt – wat jij meer of minder belangrijk vindt – is aan jou. En welke keuze jij maakt ook. Ik durf in ieder geval te beweren dat het voor de kinderen niet uitmaakt of ze tijdens een camping vakantie slapen in een eigen tent, een huurtent of een huisje. Mijn kinderen vinden het allemaal even leuk!
Dit blog is gesponsord, maar toch volledig gebaseerd op mijn eigen ervaringen.