Bij terugkomst in Nederland in de zomer van 2014 keek de dame van de Marechaussee op Schiphol ons indringend aan. ‘U doet er goed aan een nieuw paspoort voor uw zoon aan te vragen, want de foto op zijn paspoort lijkt niet meer,’ zei ze. Waaraan ze fijntjes toevoegde: ‘Daar kunt u problemen mee krijgen’. Nou kwamen wij net uit Amerika; hét land waar je problemen kunt verwachten als je paspoortfoto niet goedgelijkend is. Maar daar hadden we er niets van gemerkt. En nu dus dit…
Toegegeven de foto op het paspoort van zoon M – genomen toen hij vijf weken oud was – leek niet echt meer op het jongetje van drie dat toen voor de douane op Schiphol stond. Maar dat is ook logisch als je bedenkt dat een paspoort vijf jaar geldig is en dat kinderen in die vijf jaar enorm veranderen. Maar wat voor problemen kan je dan krijgen?
De website van de Rijksoverheid zegt hierover: ‘Als een pasfoto onvoldoende lijkt op de houder van het reisdocument, dan kan het reisdocument worden ingenomen. Grenswachters van de Koninklijke Marechaussee zijn zich er van bewust dat baby’s en kleine kinderen sneller van uiterlijk veranderen en gaan hier zorgvuldig mee om.’
Was het handelen van de dame van de Marechaussee zorgvuldig? Ik weet het niet. Maar haar woorden bleven door ons hoofd spoken. Want stel je voor dat ze het arme schaap de volgende keer op Schiphol zijn reisdocument afnemen en hij niet mee mag op vakantie… Die traumatische ervaring willen we hem – en onszelf – liever besparen. En dus besluiten we dit voorjaar zijn paspoort – alhoewel nog zeker een half jaar geldig – te verlengen zodat we in de meivakantie geen risico lopen.
Zoals altijd denken wij in de maanden voor de vakantie heel vaak aan het paspoort, maar altijd op een tijdstip of een plek dat we die gedacht niet om kunnen zetten in daden. Pas twee weken voor vertrek – echt op de valreep dus (maar zo zijn wij nou eenmaal) – maken we daadwerkelijk een afspraak bij de gemeente om een nieuw paspoort aan te vragen. Twee dagen later moeten we ons – met zoon M! – melden op het gemeentehuis.
Dat betekent dat we snel een drietal dingen moeten organiseren. Er moeten er nieuwe pasfoto’s gemaakt worden. Sander gaat met zoon M naar de fotograaf. M zit en kijkt. De fotograaf klikt en het is klaar. Het gaat zo voortvarend dat er zelfs nog tijd overblijft om een ijsje te eten… Ook zoeken we het oude paspoort met de niet langer gelijkende pasfoto van zoon M op. Dat hoeven we pas in te leveren als we het nieuwe paspoort komen ophalen, maar moet bij het aanvragen evengoed mee.
En last but not least moeten we het toestemmingsformulier uitprinten, invullen en ondertekenen. Dit formulier heb je in Rotterdam nodig als je als ouders niet allebei meegaat naar het gemeentehuis om het paspoort aan te vragen. De ouder die niet meegaat, geeft met dit formulier aan geen bezwaar te hebben tegen de aanvraag van het paspoort. Bij het formulier moet de ontbrekende ouder bovendien een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs voegen.
In Rotterdam is dit formulier net als een goedgelijkende pasfoto een must-have als je als ouder een paspoort aan wil vragen voor je kind (inclusief kopie van het identiteitsbewijs dus). De eerste keer ooit dat Sander alleen met kind op het gemeentehuis stond om een paspoort aan te vragen, hadden wij van dat hele formulier nog nooit gehoord. Evengoed kon Sander onverrichter zaken huiswaarts keren om het later nog eens te proberen. En dat overkomt ons natuurlijk niet nog eens.
Het aanvragen van het paspoort verloopt soepel. Sander overlegt de documenten, laat zoon M zien, zet een handtekening, betaalt en staat weer buiten. Vijf werkdagen later kunnen we hier nieuwe paspoort ophalen. Dat kan zonder afspraak en het hoeft niet dezelfde ouder te zijn. Wel moeten we het oude paspoort en het bewijs van betaling meenemen. En zoon M natuurlijk, die reuze trots is op z’n mooie nieuwe reisdocument.
Checklist voor het aanvragen van een paspoort
Stap 1: Voorbereiding
Afspraak
In de meeste gemeentes moet je tegenwoordig een afspraak maken voor het aanvragen van een paspoort. Maak je afspraak ruim op tijd want het kan druk zijn in de aanloop naar de vakantie. Hou er ook rekening mee dat het na het aanvragen nog ongeveer vijf werkdagen duurt voordat je paspoort klaar is.
Pasfoto’s
Zorg dat je goedgelijkende pasfoto’s hebt van je kind. De gemiddelde fotograaf weet wel wat de eisen zijn die aan een paspoortfoto gesteld worden. Maak je een foto in zo’n fotohokje, kijk dan hier voor de eisen die aan een paspoortfoto gesteld worden. Vraag je je af hoe dat in vredesnaam moet; lees hier hoe je het beste een pasfoto kan laten maken van een baby.
Schriftelijke toestemming ontbrekende ouder
Kinderen tot 18 jaar hebben schriftelijke toestemming van beide ouders nodig om een paspoort aan te vragen. Ga je als ouder in je eentje naar het gemeentehuis, dan is het soms voldoende als je een origineel identiteitsbewijs van de ontbrekende ouder meeneemt. In andere gemeenten hebben ze een speciaal toestemmingsformulier dat je ondertekend en wel mee moet nemen, samen met een kopie van het identiteitsbewijs van de ontbrekende ouder. Informeer van tevoren naar de geldende richtlijnen in jouw gemeente.
Huidig paspoort
Heeft je kind al een paspoort; neem het mee. Het is immers het identiteitsbewijs van je kind.
Stap 2: Paspoort aanvragen
Neem alles en iedereen mee
Neem alle verzamelde documenten mee naar het gemeentehuis; de pasfoto’s, het huidige paspoort als dat er is, de schriftelijke toestemming en de kopie van het paspoort van de onbrekende ouder als dat aan de orde is.
En vergeet vooral je kind niet, want zonder het betreffende kind kan je onverrichter zake terug naar huis.
Stap 3: Paspoort ophalen
Neem alles en iedereen (weer) mee
Ga je het paspoort ophalen, vergeet dat niet het betalingsbewijs mee te nemen en het huidige paspoort van je kind als dat er is. En vergeet ook deze keer je kind niet, want zonder kind krijg je het paspoort mooi niet mee…
Je oude paspoort mag je trouwens houden (maar dat hoeft niet). Ze maken er dan wel gatenkaas van, maar met een beetje geluk sparen ze de pasfoto en is het een leuke herinnering aan de reizen die je kind gemaakt heeft.
Voor meer informatie over een paspoort of identiteitskaart voor kinderen: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/paspoort-of-identiteitskaart-voor-kinderen