Eind 2009 knepen we er nog snel even vier maanden tussenuit, voordat zoon P leerplichtig zou worden. Dochter F was toen net 1 jaar. Als onderdeel van deze wereldreis trokken we zes weken door Nieuw-Zeeland met een camper. Tijdens onze reis door dit prachtige land – van Zuid naar Noord – kwamen we op fantastische plekken en beleefden we de mooiste avonturen. We delen (de highlights van) onze route met je.
Christchurch, de stad waarin wij onze reis door Nieuw-Zeeland beginnen, is nog geen jaar na ons bezoek getroffen door een aantal zware aardbevingen die enorme schade aanrichtten (in september 2010, februari 2011 en juni 2011). De historische binnenstad is vrijwel geheel verwoest. En hoewel fanatiek gewerkt wordt aan de wederopbouw, is de stad nog lang niet in oude glorie hersteld. Het is de vraag wat er nog is of weer terugkomt van wat wij daar toen gezien en gedaan hebben. En of het nog hetzelfde ‘voelt’.
…
Na een maand mooi weer in Thailand is het voor ons wel even wennen als we in Christchurch uit het vliegtuig stappen. Het is december en dus zomer op het zuidelijk halfrond, maar daar is niet veel van te merken; het is grijs, regenachtig en (maar) 13 graden. Het kan zijn dat het daaraan ligt, maar Christchurch weet ons in de twee dagen dat we er zijn, niet voor zich te winnen. Toch doen we een aantal dingen die onze kinderen leuk vinden. Om te beginnen stappen we in de historische tram die rondjes door de binnenstad rijdt. Een vrolijke bebaarde vrijwilliger – onze kinderen zijn danig onder de indruk van de baard – geeft er tekst en uitleg bij. Deze Heritage Tramway voert langs de belangrijkste bezienswaardigheden die de stad rijk is en is alweer operationeel.
Wij stappen na een rondje uit bij de kathedraal (deze is nog niet volledig herbouwd). Van daaruit lopen we door naar het Southern Encounter Aquarium & Kiwi House dat tot de verwoestende aardbevingen tegenover de kathedraal in het hart van de stad lag. Door de schade aan het gebouw is het aquarium hier opgedoekt. Een deel van de dieren is gered; sommige werden uitgezet in de vrije natuur, anderen gingen naar het Orana Wildlife Park dat eigenaar was van het aquarium.
De botanische tuinen (een van de haltes van de historische tram) zijn ook zeker een bezoek waard. Je kunt er vele uurtjes rondwandelen door prachtig aangelegde landschappen, maar onze kinderen zijn met name gecharmeerd van de grote speeltuin. Voor mensen die slecht ter been zijn, of gewoonweg geen zin hebben in een lange wandeling, is er de Caterpillar Tour. Deze groene elektrische autootjes rijden je in slakkengang door de tuinen zodat je kunt genieten van alle endemische en tropische planten die hier te zien zijn°.
Bijzonder vinden wij ook de Christchurch Art Gallery – Te Puna o Waiwhetu. Ze hebben (hadden) er een zaal speciaal voor kinderen, waar ze tijdens ons bezoek een tentoonstelling over de kleur blauw hebben. Onderdeel van deze expositie is een speurtocht die de kinderen door het hele museum leidt op zoek naar een aap met een blauw gezicht. Het mannetje bevindt zich in de kinderzaal, het vrouwtje ergens in het uitgestrekte museum. Een geniale zet om de allerkleinsten op zo’n speelse manier veel van de “grote-mensenkunst” te laten zien en beleven. Het kunstmuseum heeft de aardbevingen redelijk doorstaan al is het gebouw nog gesloten vanwege herstelwerkzaamheden. De website van het museum garandeert heropening in de nabije toekomst.
Christchurch is nog niet wat het geweest is en misschien wordt het dat ook nooit meer. Maar het is zeker een stad om in de gaten te houden. Met vereende krachten wordt het historische centrum herbouwd en het kan niet lang duren voor er weer voldoende leuke attracties – ook voor kinderen – te vinden zijn. Bijvoorbeeld re:START een pop-up winkelervaring gemaakt van scheepscontainers die zich na de aardbeving ontwikkeld heeft op de plek waar de City Mall stond.
° Ook leuk is Punting on Avon, waarbij een punter je kalmpjes voortduwt over het water van de rivier de Avon, die door Christchurch kronkelt. Vanaf het water ziet de stad er totaal anders uit dan wanneer je er middenin staat.
Lees ook de andere blogs over onze rondreis door Nieuw-Zeeland.