Als je op zoek bent naar bergen op een dag rijafstand van Nederland, dan zijn de Vogezen een goed idee. Deze Franse bergketen bestaat uit twee delen; de noordelijk Vogezen en de zuidelijke Vogezen. De hoogste toppen – ‘ballons’ genoemd vanwege de ronde vorm – vind je in het zuidelijke deel, met Le Grand Ballon (1424m) als hoogste top. Ik verbleef een week met de kinderen in de buurt van Cernay, niet ver van Mulhouse in de zuidoostelijke hoek van de Vogezen. We maakten verschillende uitstapjes in de omgeving, want er is genoeg te doen in de Vogezen met kinderen.
1. Cernay
Omdat de bakker in het dorp Steinbach (waar wij verblijven) op vakantie is als wij er zijn, rijd ik elke ochtend met één of meer kinderen naar Cernay om brood te halen bij Boulangerie Du Centre. Heel bijzonder is het dorp niet, maar een bezoekje aan de Office du Tourisme – gevestigd in een oud pand naast de middeleeuwse toegangspoort (Le Musée de la Porte de Thann) – is een aanrader als je wilt weten wat er te doen is in de omgeving. Ik neem met de kinderen ook een kijkje in de kerk en we eten een lekker taartjes op het terras van Patisserie Hincker in Rue Raymond Poincaré.
2. Wijnwandeling Côte 425 rond Steinbach
Cernay wordt omgeven door wijngaarden. Niet zo gek als je je op de grens met de Elzas bevindt. Bij het Office du Tourisme heb ik een folder meegenomen waar drie wandelingen door wijngaarden instaan, waaronder één van 5 km vanuit ‘ons’ dorp Steinbach. De wandeling gaat dwars door de wijngaarden en de kinderen moeten de druiven natuurlijk ook even proeven. In dit gebied is in de Eerst Wereldoorlog flink gevochten. De wijngaarde waar wij doorheen wandelen – Côte 425 – is toen geheel verwoest en in de 1920’s weer opnieuw aangelegd. In het naastgelegen bos vinden we dan ook een monument voor de slachtoffers van deze oorlog.
Lees mijn blog Wandelen door wijngaarden in de Elzas als je meer wilt weten over de wijnwandelingen in dit gebied.
3. Chateau de l’Engelbourg / l’Oeil de la Sorcière
Naast Cernay aan de Thur ligt het dorp Thann, waar op een heuvel de ruïne van het kasteel van Engelburg staat. Deze ruïne heet in de volksmond ‘L’oeil de la Sorcière’, ofwel ‘Het oog van de heks’. Als je er bent (of er een foto van ziet), begrijp je wel waarom. We lopen over een bospad naar het kasteel, maar ik begrijp dat je ook een kortere route via een steile trap kunt nemen. Kasteel Engelburg werd rond 1224 gebouwd door graaf Frédéric II van Ferrette op een strategische plek ten opzichte van het Thurdal. Zo’n 450 jaar later werd het kasteel in opdracht van Lodewijk de XIV verwoest. De toren brak in stukken en een deel kwam op z’n kant terecht. De kinderen vinden het intrigerend, ook omdat je goed kan zien hoe dik de muren waren. Geniet vooral ook van het prachtige uitzicht dat je vanaf het kasteel over Thann en de omgeving hebt.
4. Parc de Wesserling en het textielmuseum
Als je vanuit Thann over de N66 naar het noorden rijdt, kom je – net voordat de weg naar het westen afbuigt – Parc de Wesserling tegen. Het park bestaat uit vijf verschillende tuinen: een parkachtige tuin, een moestuin, een tuin in Franse stijl met geometrische patronen, een meer romantische Engelse tuin – mét blotevoetenpad – en Mediterrane terrassen, Op verschillende plekken in het park vind je hangmatten, strandstoelen en bankje…
Parc de Wesserling staat vol cultureel erfgoed uit de 18de tot de 21ste eeuw. In het park was vanaf 1762 de Manufacture d’Impression Textile de Wesserling gevestigd; een fabriek waar ze textiel bedrukten met prints. Een fabriek die in 1786 de koninklijke status kreeg. In 1996 opende het Musée Textile hier zijn deuren, waar je alles kan leren over de geschiedenis van deze bijzondere plek.
5. Cascade Saint-Nicolas
Als je na Husseren-Wesserling in noordelijke richting doorrijdt (over de Grand Rue) kom je in het dorp Kruth. Ten westen van het dorp, verstopt in het bos ligt de Cascase Saint-Nicolas. De waterval op zich is niet heel bijzonder, maar een bezoek aan deze waterval komt met een leuke korte boswandeling waarbij mijn kinderen meer door de rivierbedding sjouwen, dan op het pad lopen. Je kunt je auto parkeren bij de Kapel van Saint Nikolas aan de Rue du Ventron. Van daar wijst de wandeling zich vanzelf.
6. Lac de Kruth-Wildenstein
Ten noorden van Kruth ligt het Lac de Kruth-Wildenstein. Een prima plek om een (halve) dag te relaxen aan het water met kinderen. Het meer wordt omzoomd door beboste heuvels en de kleurrijke waterfietsen die aan de steiger liggen te wachten op gebruikers maken het plaatje extra leuk. Er is een kiezelig strandje met gras er omheen waar je vanaf de parkeerplaats in een kleine tien minuten naar toe loopt. En natuurlijk is er een snackbar waar je drankjes, friet en ijs kan kopen.
Wij bezoeken het meer twee keer. De eerste keer komen we vanuit Thann. De tweede keer nemen we de route langs de toppen van de Vogezen (Hartmannwillerkopf en Le Grand Ballon). In beide gevallen is het meer een prima plek om een dag in de Vogezen met kinderen af te sluiten.
7. Parc Arbre Aventure
Heb je geen zin om een middag aan het strand te zitten of wil je dat afwisselen met iets actiefs, dan kan je je melden bij de receptie van het Parc Arbre Aventure. Dit klimbos ligt aan het meer en je vindt er verschillende parcours geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar, van 6 tot 9 jaar, van 9 tot 15 jaar en vanaf 16 jaar. Houd er wel rekening mee dat op elk kind onder de 16 één volwassene mee moet (klimmend met kinderen van 9 tot 15 jaar). Het klimfeestje gaat om die reden voor ons niet door… Gelukkig hebben we vanaf het strandje goed zicht op de mensen die met de kabelbaan naar beneden komen.
Bij de receptie van het klimbos kan je ook terecht voor het huren van kano’s, waterfietsen en mountainbikes.
8. Le Château du Wildenstein
Aan het meer liggen ook de ruïnes van een kasteel: Château du Wildenstein. Dit kasteel, dat oorspronkelijk gebouwd werd rond 1312, ligt op een 670m hoge rots (de Schlossberg) en was één van de grootste kastelen in de Elzas. Via een ontdekkingsroute (sentier de découverte du Schlossberg) met leuke informatieborden (in het Frans) wandel je zigzaggend door het bos omhoog. Als je bijna boven bent, loop je via een toegangspoort en een 30 meter lange tunnel in de rots het kasteel binnen. De overblijfselen die je nu nog ziet, komen uit de 16e eeuw. Het kasteel his zo’n 200 bij 70 meter. Delen van de muren zijn nog zichtbaar net als de contouren van bouwwerken die binnen de muren stonden, maar verder is alles verdwenen of begroeid met gras en struiken.
9. Zomerrodelbaan in Le Markstein
Tussen het meer van Kruth-Wildenstein en de hoogste top van de Vogezen (Le Grand Ballon) vind je het kleine skigebied Le Markstein. In de zomer ligt hier natuurlijk geen sneeuw, maar is de zomerrodelbaan in gebruik. En laten wij nou dol zijn op rodelbanen (zoals deze in Duitsland). Op deze 1,2 km lange rodelbaan met 13 bochten ga je maximaal 40 kilometer per uur. En dat is best hard. En gaaf. Dus gaan we gewoon nog een keer, omdat het kan. De zomerrodelbaan is In juli en augustus elke dag geopend.
10. Le Grand Ballon
De hoogste top van de Vogezen ligt op 1424 meter. In de winter is dit een klein skigebied en liggen er langlaufloipes. Als er geen sneeuw ligt, kan je vanaf de parkeerplaats via een kort wandelpad – niet geschikt voor kinderwagens – naar en rond de top lopen. Op de top staat een koepelvormig radarstation voor de burgerluchtvaart en iets daaronder kom je een monument voor verzetsstrijders uit de Eerste Wereldoorlog tegen. Vanaf het radarstation heb je een fantastisch uitzicht over de andere toppen, het groene Vogezenmassief in het westen en de Rijnvallei in het oosten. En misschien krijg je er zoals wij paragliders of parachutisten erbij. En als je geluk hebt met het weer, kan je vanaf hier zelfs de Zwitserse Alpen zien.
Over de toppen van de Vogezen loopt de Route des Crêtes, ook wel de ‘bergkamroute’ genoemd. En daar rijd je niet alleen. Want deze weg – ooit aangelegd als bevoorradingsroute in de Eerste Wereldoorlog – is erg in trek bij met name wielrenners.
11. Hartmannwillerkopf
Een top langs de Route des Crêtes die het stoppen waard is, is de Hartmannwillerkopf op 956m. Rond deze strategische top werd in de Eerste Wereldoorlog langdurig gevochten. Deze gevechten leidden vooral tot heel veel slachtoffers. Om dit te herdenken is op deze plek een indrukwekkend monument gebouwd. Achter het monument ligt de militaire erebegraafplaats met zo’n 1300 graven. Bovenop het monument staat de Autel de la Patrie, een langwerpig blok met rondom in goud de namen en wapens van de grote Franse steden. De voorzieningen, loopgraven- en bunkercomplexen zijn de grootste van de Vogezen. Er is een wandelroute met infoborden De helft ervan is nog zichtbaar en een wandelroute met infoborden loopt door de gangenstelsels.
Parkeren doe je langs de weg en er is een restaurant met een terras waar vanaf je prachtig uitzicht op de Rijnvallei hebt.
12. Colmar
Als je van leuke stadjes met oude vakwerkhuizen houdt en niet afgeschrikt wordt door het idee van hordes toeristen, dan wil je absoluut naar Colmar. Dit pittoreske stadje in het noorden van de Vogezen is echt een must visit. Niet dat er veel te doen is, maar een beetje door de leuke straatjes slenteren is hier helemaal prima. Het stadje is klein genoeg om rond te wandelen met kinderen en er zijn genoeg leuke winkeltjes om het voor hen aantrekkelijk te maken. Je kunt ook naar het speelgoedmuseum (Musée de Jouet) of een boottochtjes maken.
13. Mulhouse
Heb je zin om een dagje te winkelen tijdens je bezoek aan de Vogezen met kinderen, dan is Mulhouse een goede keus. Terwijl je een rondje door het historische centrum van de stad wandelt, kom je alle grote winkelketens tegen. Ook als je van street art houdt, is Mulhouse een bezoek waard. Wij keken al shoppend even bij Le M.U.R. in Rue de la Moselle, waar elke maand andere artiesten kunst maken. Op deze website vind je een handig kaartje, zodat je weet waar je de street art in Mulhouse kunt vinden.
14. Automuseum – La Cité de l’Automobile
Mulhouse is misschien niet de leukste stad in Frankrijk, maar ze hebben er wel een fantastisch museum met een ongelooflijk grote collectie auto’s en een indrukwekkende entree. Met meer dan 500 auto’s – verzameld door de gebroeders Schlumpf – neemt La Cité de l’Automobile je mee door de geschiedenis van de auto-industrie. De kinderen krijgen een speurtocht mee (in het Engels) en vermaken zich uren. Er is zoveel te zien en te doen. Wat ons betreft is La Cité de l’Automobile iets wat je echt moet doen in de Vogezen met kinderen!
15. Parc du Petit Prince
Ten noorden van Mulhouse ligt een themapark geïnspireerd op het verhaal ‘De kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupery. Alle attracties in dit groene en ruim opgezette attractiepark zijn gebaseerd op de tekeningen uit het boek en dus lekker kleurrijk. Ze zijn geschikt voor kinderen tot een jaar of 12, maar ook de toen 15-jarige puber kon zich er prima een halve dag vermaken.
Er zijn vast nog veel meer leuke dingen te doen in de Vogezen met kinderen. Heb je een tip? Laat het weten in de reacties.
Dit blog bevat affiliate links.