Met Pasen fietste ik met mijn kinderen vanuit Castricum naar de bollenvelden net onder Egmond-Binnen. In het plaatselijke krantje zag ik een stukje over Pluktuin Bakkum, waar je in deze tijd van het jaar zelf tulpen mag plukken. Ik ken het niet, maar het is vlakbij de bollenvelden. En omdat de kinderen (en ik) het altijd erg leuk vinden om zelf fruit te plukken, gok ik dat zelf bloemen plukken mijn kinderen ook wel aan zal spreken.
De Pluktuin is een particulier initiatief van Piet Liefting uit Bakkum. Toen Piet vijf jaar geleden na een ongeval arbeidsongeschikt werd, is hij de Pluktuin begonnen om iets te doen te hebben en onder de mensen te zijn. En met succes, want vele mensen weten de tuin ondertussen te vinden. Volgens het bord op het hek is de Pluktuin nog open, ook al komen we ruim buiten de openingstijden. Ik vraag voor de zekerheid even of we nog welkom zijn. Natuurlijk zijn we dat, zegt Piet. Ze hebben het druk gehad vandaag, dus een paar meer of minder maakt ook niet uit…
Zelf bloemen plukken in Pluktuin Bakkum
De Pluktuin is een kleurige aangelegenheid. Hier geen rijen bloemen van dezelfde kleur, maar rijen bloemen in een veelheid aan kleuren. Zo mooi! Voordat we mogen gaan plukken, krijgen de kinderen eerst uitleg over hoe dat zelf bloemen plukken in z’n werk gaat. Het is de bedoeling dat ze de tulpen met bol en al uit de grond trekken. Ik begrijp dat dat handig is omdat de bol toch uit de grond moet; die doet het volgend jaar niet weer als je de bloem net erboven afsnijdt. Maar het is ook veiliger omdat kinderen niet in de weer hoeven met een schaar of mesje. Ter geruststelling, lukt het niet de bloem met bol en al uit de grond te krijgen, dan is dat ook niet erg.
Per tweetal krijgen de kinderen een emmer en ik spreek met ze af dat ze 9 tulpen mogen uitzoeken en in hun emmer mogen doen. Als ik er dan ook nog twee uitkies, dan hebben we er 20. Enthousiast gaan ze op pad. De twee jongetjes komen niet ver. Al in de eerste paar meter zien ze zoveel mooie tulpen staan, dat hun emmer binnen no-time vol is. Ze doen hun best om de tulpen er met bol en al uit te trekken, maar dat lukt niet echt. Het mag de pret niet drukken. Ze hebben samen grote lol en de samenwerking verloopt prima. Ik bemoei me er dan ook maar niet mee…
Keuzestress
Zoon P en dochter F volgen een andere strategie. Die lopen eerst een paar rondjes door de tuin om de mooiste tulpen te zoeken. En dat blijkt nog beste lastig. Er zijn zoveel verschillende bloemen. Alleen al in kleur is er een enorme verscheidenheid, tot tulpen met meerkleurige gemarmerde bladeren aan toen. Er zijn tulpen met ronde bloembladen, puntige bladen en tulpen met rafelranden rond de blaadjes. Er zijn tulpen met weinig bloemblaadjes en tulpen die juist ontzettend veel bloemblaadjes hebben. En er zijn zelfs tulpen met meerdere bloemen op één steel.
Terwijl ik zelf ook even rondloop om de tulpen te zoeken die ik het allermooist vind, wordt er druk overlegd tussen broer en zus. Gezamenlijk maken ze weloverwogen keuzes. In dit duo geen problemen met de bollen; zoon P graaft elk uitgekozen exemplaar eigenhandig uit de aarde. Het duurt iets langer voordat zij klaar zijn met hun werkje. Maar dat geeft niet, want Piet ontfermt zich ondertussen over zonen I en M. Hij pakt hun tulpen netjes in, luistert naar hun enthousiaste verhalen en geeft de jongens een chocolade-eitje.
Tulpen in het voorjaar, snijbloemen in de zomer
Terwijl zoon P zijn handen wast, voorziet Piet onze tulpen van een laagje extra papier (ze moeten nog een eindje mee op de fiets). Ik vraag hem of ik hier de hele zomer terecht kan om bloemen te plukken. Nee, is het antwoord. De weken rond april kan je nog terecht om tulpen te komen plukken. Daarna is het een paar maanden vrij mager qua bloemen. Maar vanaf juli staan de snijbloemen volop in bloei en ben ik weer van harte welkom. Ik reken 6 euro af (geen pin!); 0,30 cent per tulp (anno 2019: 0.35 cent per tulp). Een koopje voor zulke mooie exemplaren.
Weer terug bij opa en oma zetten we de tulpen in een vaas. Het is een raar mengelmoesje geworden. Verschillende soorten en kleuren tulpen op korte en lange stelen. Maar als we de volgende dag beneden komen, staan ze er zo bij….
NB: In 2017 was er sprake van dat de Pluktuin moet sluiten. Iets met bebouwing op het perceel waar geen vergunning voor is en Piet, die een plekje nodig heeft om z’n gereedschap op te ruimen en even – uit de wind – te zitten. Ik begrijp dat de gemeente Castricum samen met Piet naar een oplossing gezocht heeft en dat de Pluktuin mag blijven. En dat is fijn, want ik wil heel graag nog een keer met de kinderen een boeket komen plukken. Voor meer informatie over de Pluktuin: http://www.pluktuinbakkum.nl
5 comments
Ah wat super tof! Ik zou niet weten of hier in de buurt ook zoiets is, maar dat laat me wel even Google-en. Wat kostte zoiets?
Hi Astrid, bij de Pluktuin Bakkum kostte het 30 cent per tulp. Ik was voor mijn bos van 20 tulpen 6 euro kwijt. Ik vond dat niet duur als je ziet wat een bijzonder boeket ik daarvoor had… Ben benieuwd of er bij jou in de buurt ook een pluktuin is. In welke regio woon je?
We komen dit ontzettend leuke verhaal tegen terwijl we weer volop in de tulpen zitten. Inmiddels mag de pluktuin blijven van de gemeente en gaan we heel gemotiveerd verder met onze pluktuin.
Wat fijn dat jullie mogen blijven! Ik heb de tekst van het blog aangepast.
Ik zag het. Wat lief van je.