In de voorjaarsvakantie gingen we een weekendje naar Texel voor wat quality time met het gezin. Uit het brede aanbod aan accommodaties kozen we uiteindelijk voor een huisje op een (groot) vakantiepark. Waarom? Alleen vanwege de combinatie prijs en beoordeling; een accommodatie die een 8 of hoger scoort bij eerdere gasten, er (digitaal) aardig uitziet en redelijk geprijsd is, heeft per definitie onze aandacht.
In de loop der jaren met kinderen zijn wij het concept vakantiepark gaan waarderen, met name als tijdelijk alternatief voor ons stadse leven (even lekker naar buiten). Niet om er weken door te brengen, maar een weekendje houden we het er meestal prima uit. Onze kinderen vinden het heerlijk. Logisch, want er is op een vakantiepark eigenlijk altijd wat te doen voor hen (knutselen, spelen, zwemmen, voetballen) en er is vaak ook wel iemand om dat mee te doen. Wij genieten ondertussen van de relatieve rust die dat met zich meebrengt en van onze genietende kinderen.
Groot huis
Vakantiepark De Krim (De Cocksdorp) is net een klein dorp, met allerlei verschillende huizen en accommodatievormen. Een deel is particulier bezit, de rest wordt door het park verhuurd. Het is juist de variatie in huisjes, waardoor je niet direct het vakantieparkgevoel hebt. Tegelijkertijd hebben wij ook niet meteen het fijne buitengevoel wat we hebben als huisjes verspreid in een bos staan.
Ons huis is groot (twee onder één kap); een woon-/eetkamer, drie slaapkamers (waarvan één beneden), twee badkamers en een tuin. Het interieur is tot onze verrassing neutraal en niet voorzien van de standaard geruite stoffering die je zo vaak aantreft in vakantiehuisjes (wie dat bedacht heeft?!?). In het huisje staat een kinderbedje. Het beddengoed ontbreekt, maar daar hadden wij dan ook niet om gevraagd. Er is geen kinderstoel (wat een flauwekul daar extra voor te moeten betalen) en er is één rol wc-papier voor twee wc’s…º
Indoor speelparadijs
Voorzieningen
De voorzieningen liggen centraal rond een plein. Naast de receptie (en een grote parkeerplaats) vind je hier een subtropisch zwembadparadijs (met buitenbad en -glijbaan), supermarkt, kapper, wasserette, speelhal (met indoor midgetgolf en indoor lasergame), restaurants (met indoor klimparadijs, theater en bowlingbanen) en een grote buitenspeeltuin. Daarnaast is er iets verderop ook nog een manege en een outdoor klimparcours voor kinderen vanaf 1.30 m. Van de meeste voorzieningen maken wij dit weekend geen gebruik. Zelfs niet van het onvermijdelijke activiteitenprogramma voor kinderen.
Niks ‘klein en simpel’
Uit de wind en in de zon is het verrassend goed toeven op het terras. Terwijl wij koffie drinken, vermaken onze kinderen zich in de buitenspeeltuin. De speeltuin is voor kinderen van alle leeftijden en heeft onder andere een autobaan met auto’s die op muntjes rijden (een grote hit bij onze kinderen), een reusachtige trampoline, klimtoestellen, kabelbaan en een voetbalveld.
Een bezoekje aan het zwembad mag ook niet ontbreken. Omdat het winter is, is alleen het binnenzwembad open. Onze oudste drie kinderen vinden dit bepaald geen straf, want klein en simpel komt nou eenmaal niet voor in het woordenboek van vakantiepark De Krim. Waar je het op het gemiddelde vakantiepark moet doen met een rechthoekig zwembadje, kunnen de kinderen zich hier vermaken in een groot, organisch gevormd bad met golfslag, glijbaan, bubbelbad en peuterbadje.
Binnenzwembad
Speelparadijs?
En dan het indoor speelparadijs (de speelhel voor veel ouders)… Dit indoor speelgedoe (tot 10 jaar) staat hoog op veel dingen-die-je-met-kinderen-moet-doen-op-Texel-lijstjes die wij op het net tegenkomen. De toegang is gratis, ook als je niet op het park verblijft. We ontkomen er dan ook niet aan om er tenminste heel even heen te gaan. Als ouders hebben wij toch een bepaald beeld van het paradijs en dat komt niet in de buurt van waar we in terecht komen: een enorme loods met houten tafels en stoelen. Klimkooien, roetsjbaan, trampolines en springkussens schreeuwen je in rood, geel, blauw en groen toe. En, om het in stijl af te maken, wordt het paradijs fel verlicht door enorm tl-balken.
Het zal de kinderen een zorg zijn. Dus proberen wij het ons gemakkelijk te maken aan één van de houten tafels, maar eenvoudig is dat niet; de houten stoeltjes zitten niet lekker en het klimparadijs biedt te weinig mogelijkheden voor kleine klimmertjes. Onze 1-jarige probeert daarom met gevaar voor eigen leven mee te springen met zijn oudere broers en zus op de springkussens en trampolines of tegen het verkeer in omhoog te klimmen op de roetsjbaan. Bescheiden voordeel voor ons: het is niet druk dus blijft het aantal decibel net onder de kritieke grenswaarde. Dat maakt het net draaglijk.
Buitenspeeltuin
º Leestip: het blog ‘15 dingen die je beter kunt meenemen naar een vakantiepark‘ zodat je voorbereid bent.