De Achterhoek… Een deel van Nederland waar ik tot een paar jaar geleden eigenlijk nooit kwam. Tot mijn tante naar Vorden verhuisde. En wat is het een mooi gebied! Met leuke steden, dorpen en kastelen. Maar vooral met prachtige natuur waar je fijn kunt wandelen.
Dat begint voor ons al op weg ernaartoe. We maken vanuit Rotterdam eigenlijk altijd wel even een tussenstop. Om te wandelen op de Veluwe bijvoorbeeld. Zo stopten we al op de Posbank en liepen we de Sprengenroute bij Laag-Soeren. Ook zijn we eens gestopt in Bronkhorst – naar verluid het kleinste stadje van Nederland – voor een ‘stadswandeling’. Maar dan ben je al in de Achterhoek…
Wandelen in en om Vorden
Ook in Vorden zelf is het fijn wandelen. Vanuit het centrum ga je zo op pad. Richting één van de acht kastelen die in en om het dorp liggen bijvoorbeeld. Bij kasteel Vorden, dat aan de rand van Vorden ligt, is het mooi wandelen. Het kasteel is privébezit en wordt bewoond, maar op bepaalde dagen is het open voor publiek (je mag er dan zelf rondwandelen met een audiotour). Het wordt omgeven door bos en er start een etappe van het Pieterpad (Vorden-Zelhem).
Je kunt ook naar kasteel Hackfort lopen (of rijden) dat op een prachtig landgoed ligt. Het is een wandeling van 3 kilometer via het Berendpad (het totale rondje is 8,5 kilometer), vernoemd naar ridder Berend van Hackfort die in de 15de eeuw in het kasteel woonden. En dan zijn er nog verschillende korte en langere wandelingen rond kasteel Hackfort..
Kasteel Hackfort
Op de plek waar nu kasteel Hackfort staat, stond al in de 14de eeuw een versterkt huis. Tijdens de Tachtigjarige oorlog is dat verwoest door de Spanjaarden, waarna Borchard van Westerholt het in 1598 herbouwde. In 1788 vindt nog een verbouwing plaats waardoor het kasteel zijn huidige vorm krijgt; meer landhuis dan kasteel. Al blijft door de twee zestiende-eeuwse torens nog iets van de oude glorie bewaard. Tijdens deze verbouwing eind 18de eeuw worden het poortgebouw en de bijgebouwen afgebroken en de grachten gedempt.
In 1981 komt kasteel Hackfort helemaal in handen van Natuurmonumenten die het grondig renoveren en er vier appartementen en een bruidssuite in maken. Bij Kasteel Hackfort hoort een behoorlijk stuk land met daarop onder andere een koetshuis, een watermolen en verschillende monumentale boerderijen.
Watermolen
Bij de entree naar kasteel Hackfort staat de watermolen van Hackfort; een watermolen met een groot rad aan de buitenzijde. De molen dateert uit 1700 en is oorspronkelijk een korenmolen. De molen wordt aangedreven door het water in de Baakse Beek is in gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Op zaterdagen kan je nog zien hoe het graan gemalen wordt. Dan is de molen in bedrijf en kan je ‘m van binnen bekijken. Er is dan een vrijwilliger die tekst en uitleg kan geven. We hebben de watermolen van Hackfort ondertussen meerdere keren van binnen gezien, maar het blijft leuk!
Wandelingen rond kasteel Hackfort
Door Natuurmonumenten zijn drie leuke wandelingen rond kasteel Hackfort uitgezet die prima te doen zijn met kinderen. De routes variëren in lengte van 1,5 tot 5 kilometer. Ik heb ze ondertussen alle drie gelopen met de kinderen. Sommige zelfs meerdere keren en in verschillende jaargetijden.
Kasteelroute (1,5 km, gele pijlen)
De kasteelroute is de kortste van de drie. Het is eigenlijk niet meer dan een rondje om het kasteel, maar daarom niet minder leuk om te wandelen. Zeker met kleine kinderen is dit een prima optie. Je loopt langs de moestuin van het kasteel, langs de Baakse Beek en langs de watermolen. Als je hier in het voorjaar of de zomer loopt bloeien in het stuk grasland achter het kasteel allemaal veldbloemen. Echt heel mooi! En ook in het bos rond de beek bloeien in deze tijd van het jaar heel veel bloemen zoals Lelietjes van Dalen en Boshyacinten.
Veldenroute (3,5 km volgens het bord, 4,5 km volgens de folder, rode pijlen)
De veldenroute begint voor kasteel Hackfort en loopt aan de andere kant van de Baakseweg. Door het agrarische landschap met z’n oude boerderijen dat om het kasteel ligt. Deze route liepen we recentelijk voor het eerst. Delen van de route zijn echt heel mooi, maar het andere deel gaat over de weg. En dan vind ik met kinderen altijd een beetje lastig. Toegegeven, het zijn geen drukke wegen, maar toch blijft het opletten met fietsers en automobilisten. Mooi dus, maar minder relaxed dan de andere twee routes…
Aan het einde van deze route – je loopt dan parallel aan de Baakseweg – zie je aan de overkant een weiland vol alpaca’s (als ze buiten staan tenminste). In de bijbehorende monumentale boerderij vind je Rustpunt de Rietberg. Hier kan je als wandelaar of fietsen even uitrusten en een kopje koffiedrinken of iets eten (allemaal zelfbediening).
Tichelmanroute (5 km, groene pijlen)
Van de drie routes is de Tichelmanroute de langste en de leukste wat mij betreft. Leuk vooral vanwege de afwisseling; je loopt langs velden en slootjes, over een uitgestrekt stuk grasland, door het bos en om het kasteel. Het begin en einde van deze route zijn gelijk aan die van de kasteelroute. Vergeet ook niet de watermolen even te bekijken. Deze route is in alle jaargetijden mooi. Ik liep ‘m in de winter en in de zomer… Omdat het op deze route ook fijn spelen is, is het handig iets meer tijd in te calculeren dat het uur waarin je normaal gesproken misschien 5 kilometer loopt…
Behalve deze drie korte wandelingen rond kasteel Hackfort, kan je ook nog twee langere wandelingen maken. Het Berendpad (witte pijlen) is 8,5 kilometer lang en verbindt Kasteel Hackfort met Vorden. Dan is er ook nog de 15 kilometer lange Hackfortroute die ik nog graag een keer zonder kinderen wil lopen…
Keuken van Hackfort
In het voormalig koetshuis van het kasteel is de Keuken van Hackfort gevestigd. Hier kan je na een wandeling terecht voor een hapje of een drankje. Binnen of op het terras dat uitkijkt over de moestuin die oorspronkelijk dateert van 1790. De producten uit de moestuin worden vanzelfsprekend gebruikt in de keuken. De Keuken van Hackfort is meestal open tot 17.00 (maandag gesloten). Alleen op vrijdag en zaterdag kan je er tot 21:00 terecht.
Praktische informatie
- Mijn inschatting is dat het rondje om het kasteel eigenlijk altijd wel te doen is met een kinderwagen, maar of dat ook voor de andere twee opties geldt… Delen van die routes worden bij nat weer behoorlijk drassig. Het is vast wel te doen, maar dan moet je het niet erg vinden om vies te worden. Dat geldt ook voor je kinderen trouwens. Trek ze bij nat weer vooral laarzen aan als je een wandeling rond kasteel Hackfort gaat maken…
- Je kunt aan beide kanten van kasteel Hackfort aan de Baakseweg parkeren. Er is een grote parkeerplaats aan de ene kant en een kleinere aan de andere naast het dorsmolenhuisje (met daarin een originele dorsmolen die je op zondag kunt bekijken). Vanaf beide parkeerplaatsen kan je je wandeling starten.
- Met het OV kan je niet bij kasteel Hackfort komen. Dichterbij dan station Vorden kom je niet. Daar kan je op het station een OV-fiets huren (10 minute fietsen) of je wandelt 3 kilometer.
- Op het terrein van het kasteel kan je iets eten of drinken in de Keuken van Hackfort. Iets verderop aan de Baakseweg 12 vind je Rustpunt de Rietberg.
- Je mag het terrein rond kasteel Hackfort betreden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn aangelijnd welkom.
- Je vindt kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 in Vorden.
Omdat ik de wandelingen rond kasteel Hackfort op verschillende momenten en soms zelfs meerdere keren maakte, zijn de foto’s bij dit blog op verschillende momenten genomen.
Ben je op zoek naar meer wandelinspiratie? Lees dan vooral ook dit blog over de leukste plekken om te wandelen met kinderen in Nederland.