Jaren geleden kreeg in van mijn broer een Afrikaanse kerststal. Mooie lange, slanke figuren uit donker hout: drie koningen, Jozef, Maria en het kindje in een kribbe. Ze staan elk jaar onder de kerstboom. Omdat ik ze zo mooi vind. Want verder heb ik eigenlijk niet zoveel met het kerstverhaal. Al lees ik de kinderen wel de Dick Bruna-versie voor in het kader van hun algemene ontwikkeling…
Kerststallententoonstelling
Natuurlijk weet ik dat mijn Afrikaanse kerststal er heel anders uitziet dan de kerststallen die je hier in Nederland kunt kopen. Maar ik heb me nooit gerealiseerd hoeveel verschillen er wereldwijd tussen kerststallen zijn, totdat ik de Kerststallententoonstelling in de Antoniuskerk in Kranenburg (Vorden) bezocht met de kinderen. In deze kerk in de Achterhoek worden elk jaar rond de kerst tientallen kerststallen tentoongesteld uit alle delen van de wereld. Elk jaar van andere verzamelaars. Wij bekeken eind 2017 ruim 70 kerststallen uit de collectie van Bert Hilhorst die al 30 jaar bijzondere kerststallen verzamelt en er zo’n 550 in zijn bezit heeft. En 75 miniaturen kerststallen uit de collectie van Nanny de Beer die 225 miniatuurtjes uit al delen van de wereld verzameld heeft.
Zoveel verschillen kerststallen…
Samen met de kinderen loop ik een rondje door de kerk en bekijk de verschillende kerststallen van over de hele wereld. En hoewel ze in de basis natuurlijk allemaal hetzelfde zijn, zijn de verschillen enorm. In materiaal, grootte en kleurgebruik. In omvang – sommige kerststallen bestaan uit drie figuurtjes, andere stellen hele dorpen voor – en detailniveau. Maar het is ook leuk om te zien hoe elk land zijn eigen traditionele ‘draai’ aan de kerststal geeft. Andere stal, andere kleding, andere beesten, andere muziekinstrumenten… We kijken onze ogen uit en proberen al doende de vragen te beantwoorden op het formulier dat de grote kinderen meegekregen hebben…
Zoveel landen, regio’s, volkeren, zoveel verschillende kerststallen…
Lekker even kleuren…
Na een half uur hebben mijn kinderen het wel gezien. Gelukkig liggen er op een tafel stiften en kleurplaten met toepasselijke taferelen. En daar zijn mijn kinderen gelukkig wel even zoet mee, zodat ik op mijn gemak nog een rondje kan lopen. Want niet alleen de kerststallen zijn mooi om te bekijken…
Antoniuskerk
De Heilige Antonius van Paduakerk is namelijk ontworpen en gebouwd (1856) door architect P.J.H. Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van zijn hand. Sinds 1999 is in deze kerk het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd. Dit initiatief van een groep vrijwilligers heeft de kerk toentertijd gered van de ondergang. De beelden staan normaal gesproken door de hele kerk, maar hebben nu (gedeeltelijk) plaats moeten maken voor de kerststallententoonstelling.
Cuyperswandeling
Na een sfeervol trompetconcertje – altijd leuk in een kerk – verzamel ik alle kinderen weer. Met een stapel kleurplaten onder de arm lopen we naar buiten. Het regent, dus De Cuyperswandeling – Cuypers ontwierp en bouwde nog meer panden in de directe omgeving van de kerk – slaan we over. De routebeschrijving met foto’s van deze 14 km lange wandeling (in te korten tot 10 km) kan je in het Heiligenbeeldenmuseum kopen.
Ook komende kerstperiode (2018/2019) is er weer een kerststallententoonstelling in het Heiligenbeeldenmuseum. Vanaf 7 december kan je er ruim 200 kerststallen uit de collectie van verzamelaar Jan van Hulst bekijken. Van Hulst verzamelt al 20 jaar en heeft hij kerststallen en –groepen van over de hele wereld.
Informatie
- Locatie: Je vindt de Antoniuskerk met het Heiligenbeeldenmuseum en de kerststallententoonstelling aan de doorgaande weg van Vorden naar Ruurlo (N319) in het buurtschap Kranenburg. Het adres is: Ruurloseweg 101, 7251LD, Kranenburg/Vorden.
- Openingstijden: De Kerststallententoonstelling is open van vrijdag 7 december 2018 t/m zondag 6 januari 2019, iedere dag van 12.00 tot 17.00 uur. 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Het Heiligenbeeldenmuseum is t/m woensdag 31 oktober, iederen dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
- Toegangsprijzen: € 5,00 p.p. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis toegang.
- Informatie: www.heiligenbeeldenmuseum.nl
2 comments
Een vraag;
Is er ook literatuur/ documentatie over kerstallen, de oorsprong of een stukje historie aanwezig of verkrijgbaar?
Ik zou het niet weten Jan. Wellicht dat de vrijwilligers van het Heiligenbeeldenmuseum daar meer over weten als het museum weer open is…