Sommige ouders hebben het idee dat een stedentrip en (kleine) kinderen niet samengaan. Dat het zielig is voor kinderen om de hele dag op pad te zijn. Dat ze helemaal niet geïnteresseerd zijn in gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden. En dat ze zich er later toch niets van kunnen herinneren. Kortom, naar opa en oma met die koters en er samen gezellig op uit.
Het kan, maar hoeft niet. Uit eigen ervaring weet ik dat een stedentrip en kleine kinderen prima samengaan. Sterker nog, dat een stedentrip met kinderen verrassend leuk kan zijn. Het toverwoord is ‘anders’. Een stedentrip met kinderen is anders dan een stedentrip met z’n tweeën. Op verschillende manieren anders. Ik noem er acht.
1. Andere verwachtingen
Het begint ermee dat je het idee van een romantisch stedentripje met z’n tweeën los moet laten. Niet dat je met kinderen niets romantisch meer mag of kan doen, maar in het kader van verwachtingenmanagement; reken er niet op. Een stedentrip met kinderen is gezellig samen een stad bezoeken (en hoogst waarschijnlijk soms ook even minder gezellig). Het is quality time als gezin op een andere plek dan thuis. En juist dat maakt het hartstikke leuk en bijzonder!
2. Ander programma
In de goede oude tijd ging je na het ontbijt lekker samen op pad om de stad te verkennen. Op het programma: winkelen, bezienswaardigheden bekijken, koffie drinken en lekker eten (in willekeurige volgorde). Als je denkt dat dit met kinderen nog steeds zo gaat; vergeet het. Alleen met een baby kan je bij benadering doen wat je altijd deed. Zijn je kinderen wat ouder; geen probleem. Zorg er dan alleen wel voor dat je in het programma voldoende afwisseling tussen ‘echte’ bezienswaardigheden (wel leuk voor jou, minder voor kinderen) en activiteiten voor kinderen (niet per se minder leuk voor ouders) inbouwt. Zo hebben wij de afgelopen jaren in het buitenland minstens net zoveel speeltuinen als bezienswaardigheden gezien.
3. Ander tempo
Iedereen die kinderen heeft, denk af en toe met weemoed terug aan de tijd dat je je jas aan trok en wegging. Of die tijd waarin je snel even van A naar B kon lopen. Helaas, met kinderen zit dat er niet in. Die lopen nou eenmaal niet zo hard en moeten op de gekste momenten plassen, iets bekijken wat in jouw ogen helemaal niet interessant is of gewoon tegendraads doen. En ze moeten af en toe slapen. Hou daar rekening mee en pas je tempo (en het aantal programmaonderdelen) erop aan. Dat scheelt een hoop frustratie.
4. Andere manier van kijken/beleven
De combinatie van een ander tempo en een ander programma biedt je bij uitstek de mogelijkheid een stad op een andere manier te bekijken en te beleven. Laat je verrassen door de manier waarop je kinderen naar de wereld kijken, ontdek plekken waar je anders nooit zou komen (volg hun route) en neem de tijd om je net als je kinderen over dingen te verwonderen. Zo combineer je het mooiste van twee werelden; die van volwassenen en die van kinderen.
5. Andere manier van verplaatsen
Lopen, dat was de manier waarop je je in het pre-kindertijdperk voornamelijk verplaatste door een stad. Zit je kind nog in een buggy, dan kom je lopend nog steeds een eind. Maar lopen je kinderen zelf, dan is het de moeite waard je af te vragen of er mogelijkheden zijn het nuttige en het aangename te combineren. Er zijn vervoermiddelen waarmee je je kunt verplaatsen en ‘en passant’ de stad kunt bekijken. Huur bijvoorbeeld eens een fiets (als je durft); een prima manier om op je eigen tempo en langs je eigen route een stad te verkennen. Of stap op een rondvaartboot. Deze hebben – net als de sightseeing bustoursº – meestal meerdere op- en uitstapplekken en zijn, als ze niet te lang stil hoeven zitten, uitermate geschikt voor kinderen.
6. Andere manier van eten
De ervaring leert dat kinderen, na een dagje buiten rondhobbelen, vaak moe zijn (duh). En dat vermoeide kinderen niet het beste gezelschap zijn in een restaurant (echt?!). En dan is het fijn als je een accommodatie hebt met een keuken. Zodat je aan het einde van de dag zelf kunt koken om ze vervolgens in bed te schuiven voordat het echt uit de hand loopt. Wil je de dag toch afsluiten in een restaurant, ga dan vooral niet te laat en alleen als je zelf nog über-relaxt bent (iets wat ik, gebiedt de eerlijkheid te zeggen, na zo’n dag niet altijd meer ben). Overweeg trouwens ook eens om tussen de middag uitgebreid buiten de deur te lunchen. Dan kan je ’s avonds toe met een snelle hap (broodje, soep, friet, pizza). Met deze variant doe ik mijn kinderen (en mezelf) vaak een groot plezier.
7. Andere accommodatie
Ging je met z’n tweetjes lekker in een klein hotelletje of een schattig B&B, met kinderen maak je wellicht een andere keuze. Een keuze waarbij je rekening houdt met de voorzieningen die je nodig hebt: keuken en/of voldoende bedden en/of voldoende (buiten)ruimte. Of waarbij je rekening houdt (heel aardig) met medegasten. Of met de mogelijkheid zelf nog even wat te gaan drinken als je kinderen op bed liggenºº. Zo kies ik sinds ik kinderen heb vaker voor een appartement of een heel huis (via Booking of Airbnb bijvoorbeeld). Vinden de kinderen fijn, want meer bewegingsvrijheid, en ik ook.
8. Andere interactie (met locals)
Veel mensen vinden kinderen best leuk. Juist de manier waarop ze zich niets aantrekken van ‘hoe het hoort’, de opmerkingen die ze maken en (onverwachte) dingen die ze doen, zorgen voor verbinding tussen je kind en de mensen om hem/haar heen. Maar ook voor contact tussen jou en al die mensen die jouw kind leuk/grappig/aandoenlijk vinden. Contact dat er anders niet geweest zou zijn. Wildvreemden beginnen zomaar een gesprek met je. Over hoe leuk en lief jouw kind is. Over hoe jouw kinderen ze doen terugdenken aan de tijd dat hun eigen kinderen klein waren. Over waar je vandaan komt. Gesprekken die je anders niet zou hebben. En als je met je kinderen in de speeltuin bent, ben je ineens geen toerist maar één van hen: een collega-moeder of vader.
Heeft deze opsomming je niet op andere gedachten gebracht? Breng de kids dan vooral naar opa en oma en ga lekker (samen) een weekendje weg. Zie je de voordelen van een stedentrip met kinderen wel in, dan staat niets jou/jullie nog in de weg om met de kinderen naar de stad van je keuze af te reizen. En in het ergste geval herinneren ze zich er later niets van en moeten ze het met de foto’s doen. Nou en?
º Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat het ons nog niet gelukt is om over de drempel van de sightseeing tourbus te stappen. De rondvaartboot hebben we ondertussen meerdere keren uitgeprobeerd (geeft een verrassend ander perspectief op een stad), maar die bus …
ºº Vergeet vooral de babyfoon niet mee te nemen als je dit overweegt. Dat ding was bij ons een onmisbaar vakantie-item.