Wie herinnert zich uit zijn jeugd niet dat gevoel van anticipatie; dat je voelt dat er iets gaat gebeuren, maar dat je niet precies weet wat. Dat spannende gevoel dat zo onlosmakelijk verbonden is met een speurtocht. Met het wachten op de start. En als je dan eindelijk op pad mocht, dan haastte je je voort. Alleen of in een groepje. Gespannen naar de grond turend op zoek naar de volgende pijl. En de volgende. Rechtdoor, linksaf, rechtsaf… Een speurtocht uitzetten voor kinderen is simpel, doeltreffend en gratis vermaak tijdens een vakantie.
Kan overal
Bijna alle kinderen vinden speurtochten leuk. En laat een speurtocht nou net een (buiten)activiteit zijn die je overal kan doen. Bijvoorbeeld rond het huis. Je hebt er eigenlijk niet meer voor nodig dan een doosje krijtjes en iemand die ‘m uit wil zetten. Maar ook op vakantie is een speurtocht een leuke en relatief makkelijk te organiseren kinderactiviteit. Want een speurtocht is echt niet alleen geschikt voor in de betonnen jungle waar je met krijt pijlen op de stoep kunt zetten.
Ook in het bos
Ik herinner me nog goed dat we vroeger met mijn ouders en grootouders naar het bos gingen voor een speurtocht. Mijn vader en opa gingen vooruit met een zak lintjes om de speurtocht uit te zetten. En wij volgden na een kwartier gespeeld te hebben; zoekend naar lintjes in de bomen en pijlen van takken op de grond (de lintjes die we vonden, namen we ook altijd weer mee). En allemaal wilden we graag het volgende lintje of de volgende pijl vinden.
Simpel is prima, maar ingewikkeld kan ook
Spoorzoeken is de meest simpele speurtochtvariant, maar je kan je speurtocht net zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Je kan ervoor kiezen om de speurtocht uit te breiden met een aantal opdrachten onderweg (hierdoor duurt het ook wat langer). Dit kunnen doe-opdrachten zijn, maar ook denk-opdrachten. Je kunt er een thema aan verbinden, waar je de markering en de opdrachten bij laat aansluiten. Je kan een fotospeurtocht maken of een speurtocht met een plattegrond. Je kunt zelfs een heuse vossenjacht organiseren. Maar, hoe ingewikkelder je het maakt, hoe meer voorbereidingstijd het kost.
Hulptroepen
Heb je kinderen in verschillende leeftijdsgroepen en geen zin in gedoe? Laat de oudsten dan meehelpen met het uitzetten van de route. Wij deden dat vorig jaar in de meivakantie in Frankrijk. Het bleek een schot in de roos. Het enige dat we konden bedenken om als markering te gebruiken, waren van die felgekleurde pijpenragers uit een knutselpakket. We knipten ze in kleine stukjes en de grote jongens draaiden ze om takken en hekken. Aan het einde van de route verstopten ze bij wijze van ‘schat’ een doosje snoepjes (hun eigen idee…). De kleintjes vonden het reuze spannend om de gekleurde ‘strikjes’ te zoeken en de grote jongens vonden het ook nog eens leuk om ze daarbij te helpen.
Musea, steden en natuurgebieden
Dat speurtochten een hit zijn onder kinderen, blijkt ook wel als je naar musea, steden en natuurgebieden gaat. Allemaal spelen zij handig in op de spoorzoeker in elk kind. Zo bieden musea speurtochten met opdrachten rond tentoonstellingen. Steden bieden wandeltochten met routebeschrijving en opdrachten gerelateerd aan een thema of langs bijzondere plekken in de stad. En in de natuur kun je tegenwoordig op avontuur met een gps.
Spannend en makkelijk
Kortom, een speurtocht is een spannende en makkelijk te organiseren kinderactiviteit die zich prima leent voor een weekendje weg of een vakantie; thuis of in het buitenland. En hoe ingewikkeld je het als ouder ook maakt, wat je je zoveel jaar later herinnert is dus de spanning. De spanning van het spoorzoeken…
In 9 stappen een simpele speurtocht uitzetten tijdens je vakantie:
- Elk kind vindt spoorzoeken leuk. Gewoon, omdat het spannend is. Denk vooral niet te moeilijk als je tijdens je vakantie overweegt een speurtocht uit te zetten. De meest simpele variant is prima geschikt voor kleine kinderen.
- Afhankelijk van de plek waar je je bevindt, kies je je markering. Je kunt denken aan krijt, takjes, stenen, lintjes, pijpenragers, briefjes, etc.
- Om het extra leuk te maken, kan je aan het einde van de route een ‘schat’ verstoppen.
- Laat één van de ouders de route uitzetten en vraag de grote kinderen daarbij te helpen (of laat het de grote kinderen zelf doen en help ze waar nodig).
- Naarmate de spoorzoekers ouder zijn kan je met minder markering toe. Zijn de spoorzoekers nog klein, zorg er dan voor dat je vanaf de ene markering de volgende al kan zien (al is het in de verte).
- Zorg ervoor dat de spoorzoekers op splitsingen goed weten welke kant ze op moeten. Bevestig daarom altijd een markering net voorbij de splitsing in de goede richting (je moet ‘m vanaf de splitsing kunnen zien).
- Zorg ervoor dat je met kleine kinderen bij het bevestigen van de markering de ooghoogte van de spoorzoekers aanhoudt.
- Zijn de speurtochtuitzetters op pad? Wacht dan een kwartier voordat je de speurtocht start. Of nog gezelliger; wacht tot de uitzetters weer terug zijn.
- Laat de markering niet hangen; neem deze altijd weer mee naar huis.