De oude stad van Dubrovnik is een begrip. Vanwege de statige toegangspoorten, de brede hoofdstraat (Stradun) met z’n gladgelopen kalkstenen plaveien, de verschillende kerken, de huizen met hun rode pannendaken en de prachtig bewaard gebleven stadsmuren, Natuurlijk, Dubrovnik is veel meer dan alleen de oude stad. Maar als je één dag hebt, dan is dat de plek waar je naar toe gaat. Ook met kinderen? Ja ook met kinderen. Want ondanks de hoogteverschillen – wat een uitdaging kan zijn met kinderwagens en buggy’s – is Dubrovnik met kinderen hartstikke leuk. Er is in ieder geval genoeg te doen voor en met ze…
Speeltuin
Wij gaan de oude stad binnen via de Pile Gate; de westelijke toegangspoort uit 1537. Oorspronkelijk had deze poort een houten ophaalbrug die elk avond opgehaald werd, waarna de prins van de stad de sleutel kreeg voor de nacht. Halverwege tussen de buitenste en de binnenste stadsmuur zit een klein intrigerend poortje, waar we natuurlijk even doorheen moeten om te kijken wat er aan de andere kant is. De oude slotgracht, zo blijkt. Nu een speeltuintje… En zo zijn we alweer gestrand voordat we de stad goed en wel binnen zijn. Omdat we een rustige slenterdagje in het vooruitzicht hebben, laten we de kids lekker even ravotten – in de brandende zon helaas – voordat we verder gaan.
Vogel op je schouder
Eenmaal door de binnenste poort lopen we langs de Onofrio fontein de nog relatief rustige hoofdstraat – Stradun of Placa – in. Hier treffen we niet alleen een verkoper van grappige papieren rupsen, die je al jojoënd voort kunt bewegen, maar ook een als piraat verklede papegaaienhouder die voor geld een vogel op je schouder zet. Voor dergelijke tourist traps vallen wij normaal gesproken niet, maar voor we het weten heeft zoon P zich al door de toeschouwer heen gewurmd en loopt gewichtig rond met een papegaai op zijn schouder. Zoon M kijkt een beetje angstig naar de grote ara die de piraat vervolgens op de zijne zet en zoon I krijgt een kleinere groene papagaai. Hij heeft het er de rest van de dag over. Dochter F wil geen vogel op haar schouder. En dat houdt ze stug vol, ondanks herhaaldelijk aandringen van haar broers.
Snoepwinkel
Links en rechts van de hoofdstraat lopen kleine straatje ophoog richting de stadsmuur. Schattige straatjes met kleine restaurantjes, potten vol bloemen en wapperend wasgoed. We komen langs de Pirate Candy Shop; een winkelketen waar ze veel en grote snoepen verkopen (want piraten hoeven natuurlijk nooit naar de tandarts). Met geen mogelijkheid lukte het ons daar ongezien voorbij te lopen met de kinderen. Ze schuifelen haast kwijlend langs de grote houten tonnen vol lekkers en ze hebben echt moeite hun handjes thuis te houden bij de aanblik van lange snoepslangen en reusachtige snoepspinnen. Er MOET dus ECHT snoep gekocht worden. Ach, we zijn op vakantie…
Haventje
Aan het einde van de hoofdstraat, komen we op het Luzaplein waar we tegen de Orlando zuil en de klokkentoren aanlopen. Aan onze rechterhand lig de kerk van Sint-Blasius. We lopen door de stadsmuren naar het ommuurde haventje van de oude stad. We gaan even op het randje van de kade zitten en moeten lachen om een ogenschijnlijk heel rijk stel dat zoveel bagage bij zich heeft, dat ze zelf niet meer mee kunnen in het hotelsloepje dat hen komt ophalen. Vanuit dit haventje vertrekt ook de semi-submarine – een knalrood bootje dat benedendeks raampjes heeft waardoor je onder water kunt kijken (maar pas op, het water is vaak zo troebel dat je niet veel ziet). En de bootjes naar het eiland Lokrum met z’n ‘dode zee’-meer.
Zwemmen
We lopen linksom om het haventje heen en komen bij het meest oostelijke punt van de oude stad: Porporela. En daar op dat meest zuidelijke puntje kan je dus zwemmen. Gewoon vanaf de kade, zoals de locals het doen. En dat is heerlijk als het 40 graden is. Jammer genoeg hebben we geen rekening gehouden met deze zwemmogelijkheid, en dus geen zwembroeken en –bandjes bij ons. Gelukkig hebben we standaard een grote doek <link> in de buggy liggen, dus kunnen de oudste twee kinderen wel even in hun onderbroek in het verkoelende water plonsen, tot groot ongenoegen van de andere twee kinderen…
Aquarium
We lopen terug langs het haventje en slaan linksaf de oude stad in. Hier vind je – in de fortificaties rond de oude haven – het aquarium van Dubrovnik. Omdat wij nogal verwend zij qua aquaria en we honger hebben, lopen we door langs de stadsmuur in de hoop hier een restaurantje te vinden waar we rustig kunnen eten. In de stadsmuur zitten meerdere openingen waardoor je bij de Buza Bar komt. Deze bar waarvan de tafeltjes verspreid staan over kleine rotsterrasjes is prachtig gelegen terras met een fraai uitzicht over zee (een aanrader bij zondsondergang). We overwegen er wat te drinken, maar besluiten het toch niet te doen. Omdat we niet weten of we er wat kunnen eten en vooral omdat het ons niet echt een veilige plek lijkt voor kleine kinderen.
Kanoën
Het straatje dat langs de stadsmuur loopt. ligt veel hoger dan de hoofdstraat en dat betekent veel trappen en dito gedoe met de buggy als we uiteindelijk bij gebrek aan een passende eetgelegenheid weer richting de Stradun gaan. We strijken uiteindelijk neer op een schaduwrijk terras vlak bij de Onofrio fontein voor een hapje, een drankje en een ijsje. We besluiten de stadsmuren te sparen tot het einde van de middag in de hoop dat het dan iets minder warm is en gaan op weg naar Fort Lovrjenac. Net buiten de oude stad aan het water is een plek waar je kano’s kunt huren. De kleurrijke bootjes dobberen in het water. Het lijkt ons leuk om te doen met de kinderen in Dubrovnik, maar jammer genoeg hebben we er nu de tijd niet voor.
Fort Lovrjenac
Fort Lovrjenac – onderdeel van de westelijke verdedigingswerken – beschermde de oude stad tegen aanvallen van zee. De overblijfstelen van het indrukwekkende bouwsel staat op een grillige rots. Het is een hoop gesjouw met de buggy om er te komen. Van binnen in het Fort groot en leeg en dat vraagt om rondrennen en schreeuwen. We lopen snel een rondje en klimmen tot het dak, waar de balustrades van die schietgaten hebben waar je als klein kind zo doorheen stapt en dan 60 meter omlaag stort. Snel weer terug naar buiten dus.
Geocachen
In en om de oude stad van Dubrovnik kan je meerdere geocaches vinden. En het zoeken van deze geocaches vindt zoon P een hele leuke activiteit. We proberen de geocache te vinden die vlakbij het bankje aan de voet van het fort zou moeten liggen, maar we vinden ‘m niet. De geocache die in de buurt van de speeltuin verstopt is, vinden we wel.
Stadsmuur
Rest ons nog de rondgang over de stadsmuren van Dubrovnik; de best bewaarde stadsmuren in de wereld. Dit is eigenlijk altijd een must, maar ook als je Dubrovnik met kinderen bezoekt. Jammer genoeg hebben niet alle kinderen nog zin in de wandeling van ongeveer 2 km. En daarom ga ik als eerste met zoon P. Op de smalle stukken – de muren zijn aan de landkant wel 6 meter dik, terwijl ze aan de zeekant soms maar 1,5 meter dik zijn – is het al snel filelopen terwijl je op de brede stukken de ruimte hebt. We beklimmen verdedigingstorens en kijken uit over de zee van rode pannendaken in de oude stad en over de echte zee. Het is een prachtige wandeling, waarbij het uitzicht vanuit bijna elke hoek even bijzonder is.
Art Café
Ben je op zoek naar een bijzondere plek om wat te drinken met de kinderen in Dubrovnik, dan adviseer ik je de oude stad uit te gaan via de imposante centrale toegangspoort en rechtdoor (heuvelopwaarts!) de Brsalje Ulica in te lopen. Na 400 m vind je aan je linkerhand op een hoek het Art Café. Onze kinderen kijken hun ogen uit in dit knusse kunstcaféetje met z’n gezellige terrasjes (voor en achter). De hele inboedel bestaat namelijk uit hergebruikte spullen: de bankjes zijn gemaakt van oude badkuipen, de tafels zijn gebouwd op was- en droogtrommels en de lampen zijn gemaakt van droogkappen. Relaxed onderuitgezakt in onze badkuipen bestellen we wat smoothies en cappuccino’s . Meer hebben we hier ook niet trouwens…
Ga je naar Dubrovnik met kinderen? Hou er rekening mee dat:
- de oude stad van Dubrovnik elke dag overspoeld wordt door toeristen. Met een beetje pech schuifel je samen met hen in dichte drommen door de hoofdstraat en over de muren. Ga daarom vroeg, dan is het nog niet zo ontzettend druk.
- het met name in de zomer ontzettend warm kan worden in Dubrovnik. Ook daarom kan je beter vroeg gaan als het qua temperatuur nog net uit te houden…
- de hoogteverschillend in de oude stad groot zijn en je, zodra je van je hoofdweg afslaat, trappen tegen zult komen. Dit laatste geldt ook voor de wandeling over de stadsmuur. Neem daarom liever een draagzak, -doek of rugdrager mee dan een buggy.
2 comments
waar logeerden jullie in Dubrovnik? Wij vinden het moeilijk om iets goed te vinden (we hebben twee kinderen)
In Dubrovnik had ik een fantastisch Airbnb geboekt op tien minuten lopen van de oude stad. Met een fijne tuin! Kijk even in dit blog voor de exacte link: https://vanhiertottimboektoe.nl/fijne-accommodaties-in-zuid-oost-europa/…