Vliegen met kinderen; het blijft een dingetje… Het internet staat vol met goedbedoelde tips om jouw leven, dat van je kinderen en niet te vergeten dat van je medepassagiers voor en tijdens de vlucht draaglijk te maken. Maar als je denkt dat al het leed geleden is zodra je uit het vliegtuig stapt, dan kom je bedrogen uit. Want na het vliegen met kinderen moet er nog van alles. En dat is bepaald niet tof als je kinderen vermoeid zijn en je zelf ook niet helemaal fit meer bent.
Waar is mijn buggy?
Heb je je buggy aan de gate van vertrek afgegeven, dan mag je er vanuit gaan dat je ‘m ook weer terugkrijgt bij de gate als je aankomt. Toch? Fout! Of je je buggy terugkrijgt bij de gate is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt LOT, de Poolse luchtvaartmaatschappij, stuurt die buggy bijvoorbeeld gewoon mee naar de bagagebanden met de rest van de bagage. Dus toen ik in mijn eentje met vier vermoeide kinderen om tien uur ’s avonds aankwam op Schiphol stond ik voor niets bij de gate te wachten. En toen mijn buggy niet bleek te komen, zat er niets anders op dan zoon I het grootste deel van de weg naar de bagagebanden te tillen. Als je niet zeker weet of je je buggy terugkrijgt bij aankomst en je wilt het risico niet lopen dat je je kind moet tillen of achterna moet rennen, neem dan een draagzak mee in je handbagage. Ook fijn voor in het vliegtuig.
Door de douane
Behalve als je binnen de Schengenzone vliegt, moet je bij aankomst op de luchthaven door de douane. En dat kan – afhankelijk van het land waar je bent – wel even duren. Zo waren wij bij aankomst in Rusland als één van de eersten bij de douane en mochten uiteindelijk als één van de laatsten door. Zoveel tijd kostte het om alle visa te controleren, formulieren in te vullen en handtekeningen en stempels te zetten. Geef je kinderen daarom eenmaal uit het vliegtuig de gelegenheid even rond te rennen zodra dat kan. Ze hebben net uren gezeten en moeten hun energie eerst kwijt voordat ze netjes in een rij kunnen staan (als al).
Eten in je handbagage
In sommige landen is het verboden etenswaren te importeren vanwege strenge quarantaineregels. Voedsel, plantaardig materiaal en dierlijke producten worden niet toegelaten. Hou daar rekening mee bij het inpakken of zorg dat je alle verse etenswaren in het vliegtuig opgegeten hebt. De douane zet soms honden in om voedsel (maar ook drugs) op te sporen. Zoals in Amerika, waar bij een nietsvermoedende reiziger achter ons in de rij een banaan uit de tas gehaald werd. In sommige landen wordt zelfs gekeken of je geen modder aan je schoenen hebt. Zoals in Nieuw Zeeland, waar ze als de dood zijn voor allerlei (landbouw)ziektes…
Bagage afhalen
Na de douane is het zoeken naar de juiste bagageband. Als je er lang over gedaan hebt om hier te komen, dan zijn het meestal alleen jouw koffers die nog rondjes draaien en ben je snel klaar. Maar als je binnen de Schengenzone reist, dan kan het zijn dat je even moet wachten totdat je bagage er is. Laat je kinderen in die tijd gewoon lekker tikkertje spelen op een rustig plekje.
Vreemd gevormde bagage
Sta je vertwijfeld naar een lege bagageband te kijken en vraag je je af waar je buggy of rugdrager gebleven is, ga dan eens op zoek naar de bagageband of het drop-off punt voor “vreemd gevormde voorwerpen”. Grote kans dat je je bagage daar terugvindt.
Geld halen
Mocht je in een land zijn waar je niet met de euro kunt betalen en je hebt geen lokale cash bij je, dan is het handig geld te pinnen voordat je de luchthaven verlaat. In de aankomsthal vindt je zeker pinautomaten.
Huurauto ophalen
Heb je een auto gehuurd op de luchthaven, dan is dit het moment om ’m op te halen. De balies van de autoverhuurbedrijven vind je meestal in de aankomsthal, maar soms ook in de buurt van de parkeerplaats. In dat geval word je er met een busje naartoe gereden. En denk nou niet dat het ophalen van een huurauto snel gaat. Er zijn geheid mensen voor je en als je (eindelijk) aan de beurt bent, ben je bent minstens een half uur tot een uur bezig met alle formaliteiten. Ik heb in Amerika wel twee uur buiten op een bankje gezeten, met spelende kinderen om me heen, terwijl Sander de formaliteiten afhandelde.
Naar je accommodatie
Eindelijk ben je klaar op het vliegveld; op naar je accommodatie. Dat kan je op verschillende manier doen. In het beste geval staat er in de aankomsthal iemand klaar met een bordje met jouw naam erop en kun je met de rest van het gezin in een gereedstaande bus of taxi stappen. Deze brengt je vervolgens direct of met een aantal tussenstops naar je accommodatie. Easy does it. Staat er geen ontvangstcomité voor je klaar op het vliegveld, maar wil je toch snel naar je accommodatie, zoek dan een taxi. Waarschijnlijk niet de goedkoopste optie, maar wel makkelijk… Ben je van plan met het openbaar vervoer naar je accommodatie te gaan, zorg dan dat je thuis al uitgezocht hebt hoe je dat het beste kan doen. Niks vervelender dan met – ondertussen echt heel vermoeide en hyperactieve kinderen – nog op zoek te moeten naar de informatiebalie om uit te vinden hoe je op je plaats van bestemming komt.
En dan, wanneer je het vliegveld verlaten hebt of op de plaats van bestemming aangekomen bent, is je ‘reis’ echt afgelopen en kan je vakantie beginnen…