De afgelopen week kreeg ik verschillende persberichten in mijn mailbox van musea die leuke dingen organiseren voor kinderen tijdens de Kerstvakantie (2016). Ik kreeg er helemaal zin van om te gaan. Vooral ook omdat er een museum tussen zat dat ik niet ken – het Afrika Museum in Berg en Dal – en een museum waar ik al héééél lang niet geweest ben: het Tropenmuseum in Amsterdam. Samen met het Museum Volkenkunde in Leiden – waar ik twee jaar geleden nog was – vormen deze twee musea het Nationaal Museum van Wereldculturen. Voeg daaraan toe het Maritiem Museum in mijn eigen stad Rotterdam en je hebt een mooi lijstje om uit te kiezen…
Afrika Museum (Berg en Dal)
Het Afrika Museum is een museum over Afrika en over mensen. Maar je vindt er vooral een heleboel Afrikaanse objecten; (traditionele) gebruiksvoorwerpen en kunst die een beeld geven van de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen. Al deze voorwerpen vind je vooral in het binnenmuseum. In het buitenmuseum kom je meer te weten over de manier waarop volkeren in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin wonen. Speciaal voor kinderen is er buiten bovendien een kinderbeeldenbos vol dieren uit Afrikaanse mythen waar op geklommen en gespeeld kan worden.
Behalve over Afrika, kan je in het Afrika Museum ook lever over gewoonten en gebruiken in andere landen over de hele wereld. Zo is er momenteel een tentoonstelling over het Carnavalsfeest: Carnaval Wereldwijd. Want over de hele wereld kennen ze feestelijke carnavalstradities.
Wat is er te doen in het Afrika Museum in de Kerstvakantie
- Speur in het museum naar de antwoorden op verschillende vragen over ‘kracht’ in het Wachtwoordspel. Het wachtwoord heb je nodig om mee te kunnen doen aan de creatieve workshop Bottle Tree (dagelijks tussen 10.00 – 15.30 uur । vanaf 6 jaar । vragenlijst verkrijgbaar bij de kassa).
- Tijden de Creatieve workshop Bottle Tree maak je zelf een mooie fles met daarin een wens en hangt ‘m in de flessenboom; een boom die sommige mensen in het zuiden van Amerika neerzetten in plaats van een kerstboom (dagelijks tussen 12.00 – 16.00 uur । vanaf 4 jaar । meedoen mits er plaats is).
- Tijdens de familierondleiding Raar of Waar hoor je een heleboel over de verschillende voorwerpen in het museum van een gids. Maar zijn al die verhalen eigenlijk wel waar? Aan jou de taak om dat uit te vinden (28, 30 & 31 dec en 2, 4 & 7 jan om 13.00 en 14.00 uur । 30 minuten | vanaf 8 jaar । maximaal 20 deelnemers per ronde).
- Maak een spectaculair kunstwerk van licht geïnspireerd op de mooie dingen die je in het museum gezien hebt in de workshop Schilderen met Licht (27 & 29 dec en 3, 5, 6 & 8 jan om 12.30, 13.45 en 15.00 uur । 60 minuten । vanaf 8 jaar । maximaal 20 deelnemers per ronde).
- Luister op tweede kerstdag naar de verhalen die Baba over zijn geboorteland Nigeria vertelt. (tweede Kerstdag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur । auditorium । vanaf 4 jaar).
Meer informatie over het Afrika Museum vind je op hun website.
Museum Volkenkunde (Leiden)
Museum Volkenkunde is een museum over mensen en hun verhalen. De voorwerpen in het museum komen van over de hele wereld en hebben te maken met thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. In Museum Volkenkunde ontdek je dat mensen, op een paar verschillen na, eigenlijk allemaal hetzelfde zijn.
Veren worden als sinds jaar en dag overal ter wereld gebruikt, als gebruiksvoorwerp, ter versiering van kleding en accessoires en in kunstobjecten. En over al deze items zijn vaak mooie verhalen te vertellen. Vanwege hun kwetsbaarheid worden ze maar zelden getoond, maar nu zijn de mooiste verenobjecten uit de museumcollectie eindelijk te zien voor het grote publiek in de tentoonstelling: Wereld vol Veren.
Wat is er te doen in museum Volkenkunde in de Kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie organiseer het Museum Volkenkunde verschillende activiteiten rond het thema ‘veren’:
- Maak een schilderij met veren in de familieworkshop ‘Verenhanger maken’. Met secuur knip- en plakwerk kun je de meest prachtige creaties maken. Je gebruikt hiervoor echt veren en traditionele lijm (dinsdag 27, donderdag 29, zaterdag 31 december 2016 en dinsdag 3, donderdag 5 en zaterdag 7 januari 2017 | vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene | maximaal 15 deelnemers per ronde).
- Als je geen veren hebt, kan je rietjes gebruiken. In de familieworkshop Rietjeshoofdtooi maken kan je je eigen versie van de rietjeshoofdtooi uit Brazilië, die in de tentoonstelling Wereld vol Veren hangt, maken (zaterdag 24, maandag 26, woensdag 28, vrijdag 30 december 2016 en maandag 2, woensdag 4, vrijdag 6 en zondag 8 januari 2017 | vanaf 8 jaar | Maximaal 15 deelnemers per ronde).
- Heb je altijd al willen weten waarom een struisvogel niet vliegt? Kom dan luisteren naar prachtige verhalen over vogels en veren tijdens de Vederlichte en Vliegensvlugge Familieverhalen (alle vakantiedagen m.u.v. 25 december en 1 januari)
- Neem een verrekijker mee en ga op zoek naar de mooiste veren van de hele wereld tijdens de Kijktour Verenspotten. Beantwoord de vragen in het notitieboekje en maak de opdrachten en wie weet verdien je wel een glaasje limonade (alle vakantiedagen m.u.v. 25 december en 1 januari | tussen 10.00-17.00 uur | vanaf 8 jaar | de kijktocht inclusief verrekijker verkrijgbaar bij de kassa à € 1,00).
- In het Wereld Lab kun je een grote sprookjesachtige vogel versieren met door jou bewerkte papieren veren (alle vakantiedagen m.u.v. 25 december en 1 januari | tussen 10.00-17.00 uur).
Meer informatie over Museum Volkenkunde vind je op hun website.
Tropenmuseum (Amsterdam)
Het Tropenmuseum neemt je mee op reis door de wereld en door de tijd. De (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden geven een beeld van de geschiedenis en tradities van culturen van over de hele wereld. Duizenden verhalen, prachtige kunstwerken en verbazingwekkende voorwerpen brengen uiteenlopende culturen tot leven. Ga op ontdekkingstocht langs andere werelden in de verschillende tentoonstellingszalen.
Wat is er te doen in het Tropenmuseum in de Kerstvakantie
- Puzzel mee aan het Mega Mozaïek – wel 100 vierkante meter kan ‘ie worden – dat midden in de Lichthal ligt. Het kleurrijke patroon van achtpuntige sterren dat ontstaat, doet denken aan de paleizen en moskeeën in Marokko (elke dag in de kerstvakantie | 11.00-16.00 uur | 6-12 jaar).
- Wil je meer weten over het Boeddhisme? Sluit dan aan bij de Familierondleiding Boeddha Binnenstebuiten en maak kennis met het levensverhaal van Boeddha (29 dec en 5 jan | 13.30-14.30 en 15.00-16.00 uur | Reserveren is aan te | 6-12 jaar)
- Kom luisteren naar het concert van Morris Weijers op de hangdrum of caisa (27 dec en 3 jan | 11.45, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 uur | duur: 30 min. | 6-12 jaar).
- Maak je eigen Fanous Lantaarn. Deze Egyptische lantaarn – Fanous betekent ‘licht’ of ‘lamp’ – is een voorwerp dat hoort bij de Ramadan, zoals een kerstboom bij Kerstmis hoort (elke vakantiedag | 12.00 – 16.00 uur).
- Stap in het vliegtuig, vlieg naar Marokko en ontmoet onderweg Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten je kennismaken met Marokkaanse mozaïek, kalligrafie, mode en keukengeheimen. Reis mee met Ziezo Marokko en laat je verrassen (Elke vakantiedag | Familiereis: 11.00, 11.30, 12.00 en 13.00 uur, Juniorreis: 14.30 uur)
Meer informatie over het Tropenmuseum vind je op hun website.
Maritiem Museum (Rotterdam)
Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van de Rotterdamse haven, de offshore industrie en de maritieme pioniers van vroeger en nu. Het zal je verbazen hoeveel invloed de maritieme wereld heeft op ons dagelijks leven. Reis mee door de tijd en bekijk maritieme topstukken, breng een bezoekje aan de permanente tentoonstellingen ‘De wereld op je bord’ en ‘Zeekastelen’ of laat je kinderen lekker spelen in de haven van Professor Plons.
Nieuw in het Maritiem Museum is de ‘Offshore Experience’ die je meeneemt op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Je kan zelf meemaken hoe het is om te werken op een boorplatform of drie kilometer onder water. Onder uitdagende omstandigheden dus… Durf jij het aan?
Wat is er te doen in het Maritiem Museum in de Kerstvakantie
De activiteiten in de Kerstvakantie sluiten aan bij de nieuwe Offshore Experience en gaan over het thema energie:
- Knutsel een mooie kaart en schrijf er een nieuwsjaarswens. Dan sturen wij ‘m naar de medewerkers die deze vakantieperiode op een boorplatform in zee werken (24 dec t/m 8 jan | 10:00 – 17:00).
- Laat zien hoe goed je kunt dansen op de energieopwekkende dansvloer en kijk of het lukt met jouw dansenergie de lichten in de vloer te laten branden. Wil je dat doen op gezellige muziek uit de jaren ’30 t/m ’60? Meneer Funkel draait twee dagen plaatjes, van oude jazz tot rhythm en nog veel meer. Dat wordt swingen! (24 dec t/m 8 jan | 10:00 – 17:00 | Meneer Funkel: 27 dec & 3 jan | 12:00 – 16:00).
- Nog niet moe? Probeer dan de lampjes in de kerstboom aan te fietsen. Trap jij genoeg energie bij elkaar dat gedaan te krijgen? (24 dec t/m 8 jan | 10:00 – 17:00).
- Uitgedanst en uitgefietst? Kom dan loungen in een reddingsvlot en waan jezelf op open zee (24 dec t/m 8 jan | 10:00 – 17:00).
- Wist je dat olie en gas over enorme afstanden vervoerd worden via pijpleidingen die diep in de grond liggen? Zelfs onder de zee? Kom kijken of het jou lukt zelf zo’n pijpleiding aan te leggen (24 dec t/m 8 jan | 12:00 – 16:00 ).
- Ooit van droogijs gehoord? Nee? Kom dan samen met de verstrooide professors van Mad Science proefjes doen bij verschillende funstations en je leert er van alles over (28 dec & 4 jan | 14:00 – 16:00).
- Met windmolens kan je ook energie opwekken. Knutsel samen met SCRAP XL je eigen windmolen en test hem in de haven meteen even uit (30 dec & 6 jan | 12:00 – 16:00).
Meer informatie over het Maritiem Museum vind je op hun website.
Huis van Hilde
Ook in het Huis van Hilde – het archeologisch museum van Noord-Holland – organiseren ze verschillende leuke activiteiten voor kinderen in de Kerstvakantie. Wil je weten wat? Kijk dan even op hun website. Ik was in de herfstvakantie in dit leuke museum pal achter het station van Castricum en schreef er toen dit blog over: Tip voor de herfstvakantie en daarna: het Huis van Hilde.