Zoon J (12) en ik° besluiten dat we in de zomervakantie graag naar Portugal willen; vanwege het doorgaans heerlijke weer, de roemrijke geschiedenis van het land, de vriendelijke en behulpzame bevolking en niet te vergeten de belangrijkste religie naast het katholicisme: voetbal. Michal van Reiswijzer kids&co – die haar ervaring met het plannen van wat meer avontuurlijke (gezins)reizen graag inzet°° – stelt twee mogelijke routes voor. Wij kiezen voor de makkelijkst begaanbare zonder rijbewijs; Lisboa (hoofdstad), Estoril-Cascais (strand), Coimbra (universiteitsstad) en Porto (unieke havenstad). Michal pluist alles voor ons uit: de goedkoopste vliegtickets voor laatboekers, centraal gelegen overnachtingen via Airbnb en Booking en voordelige treintickets. We gaan genieten!
Reisverslag deel 1
De avond voor vertrek stuurt Maria, de beheerder van Lisbon Swallow de toegangscodes van ons eerste appartement, gelegen in hartje Lissabon. Vanaf het vliegveld zijn we met het handige reisschema van Michal en het inzicht van zoon J in een zucht en een scheet op onze bestemming. Deze heerlijke locatie bevindt zich in de wijk Baixa, Rua de Prata, het lager gelegen gebied dat op 1 november 1755 door een aardbeving met de grond gelijk werd gemaakt. Dankzij Marques de Pombal kwam er een innovatief systematisch stratenplan in deze wijk, wat ons tot op de dag van vandaag helpt om hier makkelijk onze weg te vinden.
Michal is zelf vorig jaar op stedentrip naar Lissabon geweest en tipt ons een restaurant met fado in Bairro Alto. We willen naar deze hoger gelegen wijk met de Elevador de Santa Justa, een prachtige neogotische constructie van Du Ponsard, een leerling van Alexander Gustav Eiffel (van de wereldberoemde toren in Parijs). Er staat echter een enorme wachtrij voor de lift en er wordt een stevige toegangsprijs gevraagd. We slaan deze attractie over. Ik kom hier op terug met een gouden tip. We klimmen dus zelfstandig naar boven, maar nog voor we het getipte restaurant in de Rua do Diario de Noticias hebben gevonden (100 m verder blijkt achteraf), strijken we uitgehongerd neer op het terrasje van restaurante Adega do Ribatejo. De aardige Portugese Canadees (ja, echt waar) naast mij helpt me spontaan bij het fileren van mijn eerste sardientje in Portugal. Hij koopt geen cd van de fadozangeres die af en toe zingend in de deuropening verschijnt, dus doen wij dat ook niet. Zoonlief vindt het overigens kattengejank. Voor de bescheiden rekening moet ik wel eerst geld gaan pinnen, want ondanks mijn vraag vooraf, is er geen automaat. We ontdekken godzijdank dat we via de lift van een luxe winkelcentrum (hoofdingang R. Nova do Almada) zo kunnen doorsteken naar onze wijk Baixa.
Zigzaggend door hartje Lissabon
De volgende ochtend vertrekken we bijtijds in de richting van de wijk Alfama, want we willen met de beroemde tram 28 naar boven. Een halte is in de buurt, maar we hebben al gezien dat de trammetjes overdag volgepropt zitten met toeristen uit alle windstreken. Openbaar vervoer blijkt een ding in Portugal. Het netwerk van treinen, metro’s, trams, bussen en varianten is ronduit geweldig. Voor toeristen is het alleen telkens uitzoeken hoe, waar en wat voor kaartjes je koopt. Zo lopen we eerst maar over een zonnig Praca do Comerco in de richting van een postkantoor. Als we uiteindelijk weer bij de halte op de hoek zijn (met kaartje), nemen we op aanraden van een Portugese dame die ons in het Nederlands aanspreekt, de bus naar Castelo de Sao Jorge. Wij gaan naar het kasteel, waar we zonder wachtrij voor 13.50 (kind 8.50) zo in kunnen en waar we genieten van een prachtig uitzicht over Lissabon. We klimmen en klauteren over de kasteelmuren. Het ‘middeleeuwse’ kasteel is grondig gerestaureerd in opdracht van dictator Antonio Salazar. Bij ons vertrek staat er een lange rij.
Op weg naar beneden lunchen we in een heerlijk tentje met een fraaie azulejos-gevel in de R. Bartolomeu de Gusmao en bekijken we de archeologische restanten van een amfitheater. Downtown brengen we een bezoek aan Sé, de kathedraal van de stad met een mengelmoes aan architectuur (na restauraties tgv verschillende aardbevingen). Het interieur is donker en devoot, in geen verhouding tot wat we nog allemaal gaan zien van katholiek Portugal. We branden een kaarsje voor de thuisblijvers en een goede reis. Het aangrenzende kerkje Santo Antonio a Sé is een stuk lichter en gezelliger. Het zou volgens de overlevering op de geboortegrond van St.Antonius staan, de meest geliefde heilige van Lissabon, de beschermheilige van Portugal en ook de favoriet van deze reizigers. Nog maar een kaarsje?
Na een siësta op het heetst van de dag gaan we met – deel 1 van de gouden tip – onze geheime lift (achteruitgang winkelcentrum in Rua de Crucifixo 89) naar de vijfde etage. Nu hoeven we nog maar een straat verder te klimmen om bij de Elevador de Santa Justa te komen. Voor maar een paar euro en zonder wachtrij – deel 2 van de tip – klimmen we via een smalle wenteltrap naar een uitkijkplatform op de lift. Wat een prachtig uitzicht. Aan de overkant zien we het Castelo de Sao Jorge liggen en beneden talloze afgewaaide hoeden en petjes van toeristen.
We dalen te voet af naar de oevers van de Taag, bewonderen het beeld van José I op het Praca do Comercio en genieten van de verkoeling langs de waterkant. Via de autovrije Rua Augusta, over pleinen en langs indrukwekkende gebouwen komen we uit bij de Av. da Liberdade. Daar pakken we de Ascensor da Gloria, een kleine tram, die ons piepend en knarsend wederom naar de Bairro Alto brengt. In de smalle straat zin we veel graffiti. Alles zit kleurrijk onder, inclusief de twee passerende trams. We zijn op weg naar Gelados Santini op R. do Carmo 9 voor het lekkerste ijs van Lissabon (of de wereld). Leer van ons: betaal eerst aan de kassa hoeveel bolbo’s je wil en kies daarna op je gemak je sma(a)k(en). Het smaakt inderdaad verrukkelijk! Voor we moe, maar voldaan gaan slapen doen we nog een afsluitend avondgebed in de kerk bij ons aan de overkant.
° Dit blog is geschreven door buurvrouw S. Als dank voor mijn bijdrage aan haar vakantie is dit haar bijdrage aan mijn blog!
°° Het plannen van een vakantie kost veel tijd. Zeker als je (met kinderen) meerdere plekken wil bezoeken. Zie je daar tegenop of heb je er geen zin? Ik wel! De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het plannen van kindvriendelijke rondreizen (route, vervoer, accommodaties, bezienswaardigheden). Deze wil ik graag inzetten voor anderen. Laat me weten wat je wilt en ik plan je vakantie voor je! Wil je meer weten? Je kunt me mailen op reiswijzerkidsenco@gmail.com