Ben je stoer of juist niet helemaal lekker als je in je eentje met vier kinderen naar New York gaat? De meeste mensen die ik vertelde over mijn vakantieplannen zeiden ‘stoer’ en meenden dan ook oprecht. Maar vaak proefde ik ook iets van ‘het is maar wat je leuk vindt’ of ‘jij liever dan ik’. Prima hoor… Ik snap heel goed dat niet iedereen (of bijna niemand) staat te springen om in z’n eentje met vier (relatief kleine) kinderen naar Amerika af te reizen en zeker niet naar een wereldstad als New York. En nee, daar was ik zelf ook nog niet eerder geweest…
Maar goed, zoals ik al eerder schreef in mijn blog Wel of niet naar Amerika deze zomer, heb ik een weloverwogen keuze gemaakt om deze zomer naar Amerika te gaan. En vanaf het moment dat ik de knoop doorhakte, heb ik me voorbereid op onze reis. Alle dingen op mijn to-dolijst – die ik in een ander blog met jullie zal delen – heb ik systematisch afgewerkt zodat ik alleen nog maar hoefde te pakken in de dagen voor vertrek. Kortom, ik was behoorlijk ‘in control’. Het enige waar ik tegenop zag, was de reis. Dat werd er niet beter op toen mijn ouders twee weken voor mijn vertrek door vertraging op Schiphol in Dublin hun aansluiting naar Boston misten. Ook wij hadden een relatief korte overstap in het vooruitzicht. Op London Heathrow…
De reis
Het enige dat ik kan doen om ervoor te zorgen dat het niet aan ons ligt dat we het vliegtuig missen, is zorgen dat we op tijd met alle noodzakelijke benodigdheden op Schiphol staan. Onze vlucht naar Londen vertrek rond half 5 ‘s middags. Rekening houdend met lange wachtrijen bij de douane en strenge controle van alleen reizende ouders met kinderen, stap ik aan het einde van de ochtend met de kinderen op de trein naar het vliegveld. We zijn ruim op tijd. En tegen alle verwachtingen in gaat het allemaal heel soepel; geen rijen bij de bagage drop-off, niet bij de paspoortcontrole en niet bij douane. We vermaken ons dus noodgedwongen een paar uurtjes bij de dependance van Wetenschapsmuseum NEMO op Schiphol (tussen de E-pier en F-pier aan de Holland Boulevard, geen straf overigens) en lopen dan naar het vliegtuig. Het eerste deel van de vlucht gaat soepel en ondanks de korte overstaptijd, halen we onze aansluiting in Londen. Ook het tweede deel van onze vlucht verloopt zonder problemen. De kinderen kijken films en de meesten slapen zelfs nog even. Ook op JFK kunnen we zo doorlopen bij de douane. Van de hele reis moeten we serieus het langst wachten op onze tassen. De kinderen zijn moe, maar nog steeds gezellig. Met alle bagage gaan we op zoek naar een pinautomaat (in de aankomsthal) en vervolgens naar een gele taxi (rechts voor de aankomsthal). Ik heb van tevoren besloten me deze luxe te gunnen. Om na deze lange reisdag (het is in Nederland ondertussen 4 uur ’s nachts) met vier kinderen en alle bagage in het OV te stappen, lijkt me een haast onmogelijke opgave. In plaats daarvan worden we binnen en half uur voor de deur van ons appartement in Brooklyn afgezet (kosten $70 inclusief fooi). Dat er vier kinderen op de achterbank moeten, leidt overigens niet tot problemen. In het appartement zijn de bedden al opgemaakt (wat een luxe na zo’n lange reis!), dus eten we nog snel even wat en gaan dan slapen.
Op Schiphol voor vertrek
Wat gaan we doen?
Mijn grootste valkuil is dat ik veel te veel wil (doen en zien) in de tijd die er is. Ik besluit daarom al ruim voor vertrek een aantal highlights zoals het Vrijheidsbeeld, een willekeurig observation deck en Ground Zero te skippen. Daar ga ik nog wel een keertje heen zonder kinderen. Qua voorbereiding doe ik daarnaast niet veel meer dan het lezen van wat blogs met tips voor New York met kinderen en New York on a budget. De ideeën die ik daaruit haal zet ik alvast op een lijstje, zodat we later met z’n vijven kunnen bepalen wat we wel en niet doen. De eerste dag in New York doen we niet veel meer dan rondlopen. Om de buurt te verkennen en de jetlag te verdrijven. Onderweg komen we langs de ferry terminal voor Governors Island. Het staat niet op mijn lijstje, maar ik zet het er ’s avonds – als ik even gegoogled heb – alsnog op. Op de weg terug komen we langs het kattencafé. Daar willen de kinderen ook nog graag heen deze vakantie, dus het kattencafé gaat ook op het lijstje. Die avond bespreek ik het hele lijstje met de kinderen. Iedereen is blij, want er staat een mooie mix van activiteiten op die (primair) ‘leuk voor mij’ en ‘leuk voor de kinderen’ zijn. Ik maak een verdeling van de activiteiten over de dagen met elke dag voor ieder wat wils. Het blijkt een goede zet. In de dagen die volgen doen we ontzettend veel leuke dingen. Natuurlijk blijft het geven en nemen, en is het soms even slikken voor één van ons (ook voor mij als ik noodgedwongen de High Line – waar ik graag heen wilde – moet schrappen omdat zoon M zich niet zo lekker voelt). Maar we hebben vooral heel veel plezier.
Even lezen wat er allemaal te doen is in New York deze zomer
Wat ik heel fijn vind – en wat ook heel goed lukt in New York – is om er te ‘zijn’. Alsof ik er woon. Met mijn ‘eigen’ appartement midden in het New Yorkse leven als uitvalsbasis, doen we dingen die andere gezinnen in New York ook doen. Naar het park gaan bijvoorbeeld. Of naar een waterspeeltuin. En dan natuurlijk bij voorkeur met een coffee to go in de hand. Het is wel een beetje jammer dat je je – als je in je eentje met vier kinderen naar New York gaat – nooit helemaal onopvallend kunt bewegen tussen de locals. Ik geloof niet dat ik andere (alleenstaande) moeders met vier kinderen tegengekomen ben.
Brooklyn is leuk
Het voordeel van een stad als New York is bovendien dat er – in ieder geval in de zomer – veel te doen is (dat geldt overigens voor veel grote steden). Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. En niet alleen dure dingen, maar ook goedkope (of gratis). In New York zijn er bijvoorbeeld veel plekken waar kinderen met water kunnen spelen. Iets wat mijn kinderen graag doen. Ik zorg er dan ook voor dat ik standaard een tasje met zwemspullen en doeken bij me heb als we op pad gaan. Die waterspeeltuinen zijn een groot succes bij mijn kinderen en we gebruiken ze vaak om de dag mee af te sluiten. In het blog 23 dingen die je bijna gratis doen met kinderen in New York vertel ik je wat we precies allemaal on a budget gedaan hebben.
Waterpret in Central Park
Vervoer
Tijdens ons bezoek aan New York lopen we veel. De kinderen maken echt kilometers en dat in de brandende zon bij 30 graden. Zo leuk om te zien; ik geniet er echt van! Zeker omdat ik me voorbereid had op gedoe; zoon I klaagt normaal al op weg naar school – 5 minuten lopen – dat z’n benen niet meer willen. Maar behalve dat hij af en toe een stukje gedragen wil worden (een verzoek waar ook zijn broers en zus bij toerbeurt aan voldoen) wandelt iedereen vrolijk mee. Op de derde dag koop ik een metrokaart voor 7 dagen onbeperkt reizen. Die kost 30 dollar + 1 dollar voor de kaart per persoon (als je zelf een metrokaart hebt, kan je die gebruiken). Als ik voor het loket sta, kijkt de dame vanachter haar raampje naar de kinderen, vraagt hoe oud ze zijn en zegt dan ‘voor die van 12 moet je een kaartje kopen, de rest kruipt maar onder de poortjes door’. Dat is een meevaller! Ik had me door Eric, van de website newyork.nl laten vertellen dat kinderen vanaf 112 cm een kaartje moeten hebben. Ik ben dus goedkoop uit!
Wandelen door Manhattan
Met de metrokaart in de hand kunnen we wanneer we willen op de metro stappen. En dat is fijn, want je moet het qua lopen ook niet overdrijven met kinderen. En in New York zijn de afstanden al snel te groot om te kunnen lopen. Een reisje met de metro kost 2,75 dollar. Daarbij maakt het niet uit hoe lang de reis duurt, zolang je maar niet ‘naar buiten’ gaat (want dan moet je opnieuw inchecken om erin te kunnen). Je hebt dan ook zo’n metrokaart nodig, waar je saldo op zet. Ik heb niet bijgehouden of we de 30 euro ‘eruit gehaald’ hebben, maar dat zal wel ongeveer. Veel belangrijker is dat ik me een week lang ontzettend flexibel voel; willen we met de metro dan kan dat zonder gedoe. En dat geeft rust… Meer handig informatie over de New Yorkse metro vind je hier: http://www.newyork.nl/metro-new-york/
Wachten op de metro
In de buurt van ons appartement liggen meerdere metrostations, dus we kunnen vrij snel overal naar toe. Ik moet wel even mijn weg zoeken ondergronds, met al die verschillende metrolijnen, voorzien van kleuren, letters of cijfers en eindbestemmingen (zie de bordjes). Ik download de app ‘New York Subway – MTA map and route’ maar heb eigenlijk alleen het overzichtskaartje gebruikt. In combinatie met Google maps waarop je kunt zien waar je bent en waar de haltes liggen, kan ik mijn weg prima vinden. Ik maak wel heldere afspraken met de kinderen over hun gedrag in de metro. De perrons zijn soms smal met aan weerszijden sporen. Rondrennen kan dan niet, iedereen blijft in het midden van het perron en vanwege de drukte vind ik het belangrijk dat we bij elkaar blijven. Gelukkig luistert iedereen goed en hoe ik maar af en toe te waarschuwen.
Tijdens ons verblijf in New York nemen we ook een paar keer een ferry. Niet alleen leuk voor de afwisseling, maar vanaf een boot heb je ook weer een heel ander zicht op New York. De reguliere veerdiensten zijn voor zover ik heb kunnen zien, niet heel duur. 2 dollar retour (1 dollar voor kinderen) voor de ferry naar Governors Island (10 minuten) en 2,75 enkele reis (vanaf 12 jaar) voor de ferry naar Rockaway Beach (1 uur). De Staten Island Ferry is zelfs gratis.
Wachten op de ferry
Slapen
We hebben ongelofelijk veel geluk dat we een gratis slaapplek hebben in New York. Mijn broer woont in Brooklyn ongeveer tussen de Brooklyn Bridge en Prospect park in (beide net op loopafstand met kinderen). Niet alleen het appartement – dat we voor onszelf hebben – is fijn, ook de buurt bevalt prima. Het is er leuk en levendig en we hebben alles bij de hand. Wil je met z’n vijven in deze buurt iets huren in de zomer, reken dan op minimaal 150 euro per nacht als je gebruik maakt van Airbnb (wat ik altijd fijn vind omdat je dan – veel meer dan in een hotel – het gevoel hebt dat je echt in een stad ‘woont’). De gemiddelde prijs in Brooklyn is overigens ruim 300 euro per nacht! Wellicht dat je goedkoper uitbent als je een accommodatie kiest die wat verder van het centrum ligt. Kies dan wel voor een plek in de buurt van een metrostation, zodat je toch snel overal heen kan.
Eten en drinken
Het voordeel van een eigen appartement is natuurlijk dat je voor je maaltijden niet ‘naar buiten’ hoeft. En dat is fijn als je New York on a budget probeert te doen. We ontbijten meestal eerst in het appartement voordat we op pad gaan. Uit Nederland heb ik pindakaas en hagelslag meegenomen, omdat de kinderen dat altijd op hun brood eten en je dat in Amerika niet kunt krijgen (in ieder geval geen pindakaas die de kinderen lekker vinden). Jammer genoeg doen we er geen twee weken mee… Twee keer gaan we op verzoek van de kinderen buiten de deur ontbijten met eieren en spek. Ik kies voor een low-budget optie omdat ‘uit eten’ met z’n vijven in New York best wel een dure aangelegenheid is (en ik mijn kinderen trouwens geen plezier doe met een sjiek restaurant). We komen terecht bij de Blimpie; een keten van broodjeszaken waar ik nog nooit van gehoord heb, maar die blijkbaar al 50 jaar bestaat. Denk bruine tegels en formica tafeltjes. Maar voor 4 dollar serveren ze een prima bord ei, spek en toast. Precies waar de (meeste) kinderen en ik zin in hebben, dus nemen we de wat ongezellige omgeving voor lief.
Voor de lunch regelen we meestal onderweg wel wat. De kinderen worden blij van hotdogs, tosti’s, pizzapunten, donuts en meer van die ongezonde snacks. Het voordeel is wel dat ze relatief goedkoop zijn, je ze overal kunt kopen en we ze op kunnen eten op een plek die wij leuk vinden. Omdat de kinderen naast ongezonde dingen, genoeg groente, rauwkost en fruit binnen krijgen, maak ik er geen punt van. Het is per slot van rekening vakantie… Waar mogelijk koop ik voor mezelf iets anders. Iets wat ik lekker vind…
Smart thinking van de pretzel-man…
Sowieso koop ik elke dag één of twee keer koffie to go. En dan liefst in een leuk zaakje. Dat is in Brooklyn en Manhattan geen enkel probleem; leuke zaakjes genoeg. En dan zit de Starbucks ook nog eens op 50 meter van mijn huis. De prijzen van de koffie ontlopen de Nederlandse prijzen niet veel. Voor 4 dollar heb je over het algemeen een prima cappuccino.
Het merendeel van de avonden kook ik zelf. Niks bijzonders hoor. De kinderen mogen kiezen wat ze willen eten dus wordt het noodle soup, pastasalade of nacho’s. Twee keer gaan we naar de McDonald die – zoals ik vertelde in mijn blog over wat een vakantie voor kinderen leuk maakt – voor mijn kinderen onlosmakelijk verbonden is met de vakantie. Er is er één niet ver van ons appartement, dus dat is prima. En één avond gaan we op zoek naar een Chinees omdat we laat terug zijn de kinderen daar zin in hebben. ik heb geen idee waar ik die moet vinden, maar als we het metrostation uitlopen op weg naar huis, blijkt dat er één om de hoek van het appartement is. Had ik al gezegd dat we echt op een hele fijne plek zitten?
Met de boodschapjes terug naar huis
Om niet de hele tijd drinken te hoeven kopen onderweg, heb ik drie dopper-flessen meegenomen op reis. Deze vul ik in New York elke keer voordat we op pad gaan. Dat doe ik met gezuiverd water (dat in het appartement van mijn broer uit zo’n tappunt in de deur van de koelkast komt). Je kunt het kraanwater in New York overigens gewoon drinken, maar het smaakt naar chloor en is daardoor niet zo lekker. Maar nood breekt wet hoor… Als het niet anders kan, vullen we de doppers bij met kraanwater (liever iets dan niets). In New York vind je trouwens op verschillende plekken van die waterpunten waar je je flesje kunt bijvullen. Met name in de parken en op Governors Island heb ik ze gezien. Het water dat daaruit komt is prima te drinken.
Daarnaast koop ik eigenlijk elke dag wel een paar flesjes frisdrank. Gewoon, omdat zo’n koud drankje lekker is als het zo warm is. Voor een halve liter betaal ik meestal 3 dollar…
Geld
Als ik op vakantie ga, wil ik niet op mijn centen hoeven letten. Natuurlijk ga ik niet met geld smijten, maar ik wil me ook niet bij elke uitgave hoeven afvragen of het wel verstandig is. Daarom spreek ik altijd met mezelf een dagbudget af dat ruim genoeg is om met z’n vijven van te kunnen leven en ook nog iets leuks te doen. Voor deze vakantie ga ik uit van een gemiddeld dagbudget van 100 dollar. Dat betekent dat als ik de ene dag wat minder uitgeef, ik de volgende dag wat meer te besteden heb. Ik vind dat ik het daarmee moet kunnen doen. Maar mijn moeder waarschuwt me al voor vertrek dat ik het met 100 dollar per dag wellicht niet ga redden omdat het leven in New York gewoon best wel duur is. Ik pas mijn budget niet aan, maar stel me er mentaal vast op in dat deze reis me nog iets meer spaarcentjes gaat kosten dan voorzien.
Zoals gezegd eten we elke dag wel een maaltijd buiten de deur; meestal lunch). Dat kost me tussen de 20 en 30 euro. Aan koffie en frisdrank ben ik ook nog zo’n 10 tot 20 dollar per dag kwijt.
Bij elke geldopname in Amerika betaal je een extra fee (zo’n 2,75 tot 4 dollar per keer afhankelijke van de bank waar je pint)
Boodschappen doen we bij de supermarkt om de hoek. Meestal op weg terug naar huis. Ik was al gewaarschuwd, maar boodschappen doen is geen goedkope bezigheid in New York (in Upstate New York is het helaas niet anders). Voor een voorverpakt bruinbrood betaal je 4,50 dollar en een pak sap kost zeker 3,00 dollar. Voor minder dan 30 dollar doe ik geen boodschappen voor één dag…Kortom, zelfs als je zelf kookt, ben je niet heel goed koop uit. Wat dan wel weer relatief goedkoop is in New York, is fruit. Je koopt het nog net niet op elke straathoek, maar ik ben onderweg wel veel van die fruitkraampjes tegengekomen waar ze goed fruit verkopen. Daar hebben we dus maar dankbaar gebruik van gemaakt.
Kortom, met een beetje goede wil hou ik zo’n 30 tot 40 dollar per dag over om iets leuks van te doen. Maar echt veel is dat niet als je met z’n vijven bent. Zo huren we een keer een vierpersoons bierfiets (de alcoholvrije variant) die 45 dollar per uur kost. En we gaan met z’n allen in de Seaglass Carroussel voor 5 euro per persoon. Door de ene dag wel iets extra’s te doen en de andere niet, blijven we ongeveer binnen budget. Of misschien net niet, maar het verschil is gelukkig niet zo heel groot….
4 comments
Echt hoor. Ik zei het vooraf, maar nu nog eens: STOER, STOER, STOER !!
Lief van je Gaby!
Superstoer van je! Toen ik afgelopen maandag en dinsdag met de kinderen in Parijs was moest ik weer aan je denken. Ze willen namelijk vaak allebei een hand van me (zó gezellig zo saampjes wandelend door Parijs), en dat lukt jou in zo’n geval niet.
Hoe dan ook, knap dat je het gedaan hebt!
Hahaha, nee dat lukt inderdaad niet (hoewel ze het af en toe proberen en dan ruzie krijgen omdat ze elkaar voor de voeten lopen). Maar dank je wel. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb; het was zo leuk! Zo verleg je elke keer je grenzen een beetje toch? En ik vond jouw tripje naar Parijs echt een strakke actie. Hartstikke leuk!