De zomervakantie komt eraan. Heb je je vakantie al geboekt? Maanden geleden met een fijne vroegboekkorting? Of wacht je nog even tot vlak voor vertrek op een mooie last minute? Waar doe je nou beter aan; vroeg boeken of last minute? Een zoektocht op het internet levert geen eenduidig antwoord op. Het ligt aan het type reiziger dat je bent of je de zekerheid van vroeg boeken kiest, of het avontuur van wachten tot de laatste minuut. En wat blijkt; of je kinderen hebt, heeft daar nagenoeg geen invloed op.
Het gaat om geld
De belangrijkste reden om vroeg of heel laat te boeken, is de korting die je krijgt op je reis en verblijf. Reisorganisaties willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk van hun ingekochte reizen verkopen. Daarom starten ze met kortingen, soms wel tot 60 procent. Maar vlak voor de vertrekdata willen ze die laatste vliegtuigstoelen en hotelkamers natuurlijk ook kwijt. En dat kan resulteren in kortingen tot wel 70 procent.
De laatste jaren zijn vroege en late kortingen overigens steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Dit komt omdat reisorganisaties scherper inkopen waardoor ze aan het eind van de rit met steeds minder “vrije plekken” opgescheept zitten.
Boek vroeg of boek laat
Prijstechnisch is er niet zoveel voordeel te halen in de keuze tussen vroeg boeken en een last minute; bij beide krijg je vergelijkbare kortingen. Maar die korting krijg je dus niet als je boekt in de tussentijd. En laat dat nou net de periode zijn waarin de meeste mensen hun vakantie regelen. Dan kost een vliegreis of een accommodatie de volle mep. En dan ben je pas een dief van je eigen portemonnee! Dus boek vroeg of boek laat; maar niet er tussenin!
Of jij beter vroeg kunt boeken of er goed aan doet te wachten op een last minute, is heel persoonlijk. Om daar een keus in te kunnen maken, moet je naar andere criteria kijken.
Vroeg boeken = lekker lang genieten
Op internet lees je vaak dat de vroegboeker het langst geniet van de voorpret. Maar is dat wel zo? In onze ogen zijn er verschillende soorten voorpret. Je kunt je lekker lang verheugen op je vakantie naar die ene bestemming en nadenken over de uitstapjes die je gaat maken. Maar je kunt ook heel lang fantaseren over alle mogelijke bestemmingen waar je naartoe zou kunnen gaan. En daarvan genieten. Tot een paar weken voor vertrek gaan wij meestal afwisselend op vakantie naar wel twintig van de prachtigste bestemmingen. Bij al die plaatsen fantaseren we over wat we er allemaal gaan doen. En pas een paar weken voor de vakantie begint, hakken we de knoop door. Dus, ieder zijn eigen soort voorpret. Kies voor de voorpret die bij je past.
Kinderen = vroeg boeken
Een veel gelezen argument om vroeg te boeken is het feit dat je kinderen hebt. Wij vinden dit onzin. Natuurlijk; wil je in die ene accommodatie met compleet kinderdagprogramma, dan is vroeg boeken verstandig. Maar dat je met kinderen beter vroeg kunt boeken is echt het andere uiterste. Wij boeken nooit vroeg en komen toch altijd in plaatsen en accommodaties die veel te bieden hebben voor de kinderen.
Onze truc? Kijk alleen naar de accommodaties die er nog wel zijn. Zoals de Engelsen zeggen: it’s no use crying over spilt milk. Kijk niet naar wat je niet meer te boeken is; richt je op wat er wel is en kies daar de leukste accommodatie uit.
Vroeg boeken = zekerheid
Zit je vast aan de kindervakanties, en wil je zeker zijn dat jouw favoriete accommodatie beschikbaar is? Boek dan vroeg. Ook als je per se naar dat ene gebied in dat ene land wilt, kun je voor zekerheid gaan en vroeg boeken. Daar komt bij: vooral de accommodaties met veel faciliteiten voor de kleinste reizigers, zijn snel volgeboekt. Voor mensen met kinderen, ondanks onze onzin-alert van hierboven, dus een extra incentive om er vroeg bij te zijn.
Heel vroeg boeken levert je vaak een leuke korting op, plus de zekerheid dat de beste kamers er nog zijn. Als nadeel van vroeg boeken noemen veel mensen: geen garantie dat je reis toch stiekem nog goedkoper wordt. Een veel gebruikte truc is dan: boeken via een site waarbij je tot vlak voor aankomst gratis kunt annuleren. Wordt je reis goedkoper? Snel annuleren en opnieuw boeken voor het betere tarief!
Ook belangrijk bij vroeg boeken: heb je het geld voor je vakantie al? Zo niet, dan kan het slim zijn te boeken bij een organisatie waar je niet hoeft aan te betalen. En zorg voor de juiste verzekering. Het is zonde als je reis niet door kan gaan door ziekte of een andere onvoorziene omstandigheid en je dan je geld kwijt bent.
Last minute = avontuurlijk
Ook als je vast zit aan de kindervakanties, kun je besluiten pas heel laat te boeken. Je moet dan wel wat avontuurlijker zijn ingesteld. Vind je het niet erg om in de ene of de andere accommodatie te zitten? En hoef je niet per naar die ene stad? Boek dan lekker laat en laat je verrassen…
Bij hotels is het zelfs zo dat je het beste extreem laat kunt boeken: die laatste paar kamers moeten immers ook vol. Maar let op: ook nu moet je niet kieskeurig zijn. Het gaat per slot van rekening wel om die laatste paar kamers.
Voor de laatboeker is het wel fijn als je een beetje flexibel bent. Schuiven met je vertrek- of aankomstdatum of verblijfsduur, kan je zomaar tientjes of zelfs honderden euro’s opleveren. Ook is het verstandig een aantal belangrijke zaken al geregeld te hebben: neem een doorlopende reisverzekering, zorg dat paspoorten voldoende lang geldig zijn en wees er zeker van dat je zaken als visa nog tijdig kunt regelen.
Vliegtickets = goed timen
Wie alleen een ticket wil, kan ook scherp op de prijs letten. Wat blijkt? Er is een soort ultiem moment om tickets te bestellen, zo laat Skyscanner weten. Zij ontdekten dat de prijzen grofweg een week of 5 voor vertrek het meest gunstig zijn. Dat verschilt overigens sterk per bestemming: voor Spanje boek je het beste 5 weken voor vertrek. Bij Griekenland is dat een week of 3. Ga je naar Turkije, dan kun je het beste een week of 13 van tevoren boeken.
Overigens ontdekten professoren Marc Möller en Makoto Watanabe dat het vooral voor verre vluchten verstandig is vroeg te boeken. Hoe langer van tevoren, hoe voordeliger je ticket naar Azië, Australië of de VS. Bij de VS ligt het optimum rond 21 weken.
Vergelijk
Of je nou een vroegboeker of laatkiezer bent, één ding is altijd slim. Vergelijk! Waar je ook naartoe wilt, het is altijd verstandig een rondje te zoeken op de naam van je accommodatie. Geheid kom je ze bij verschillende aanbieders tegen. En dan zie je ook: de prijs is overal net even anders. Ga voor de voordeligste; het kan je nog die laatste paar tientjes extra vakantiekorting opleveren.
De website “Uit met korting” heeft een handig schema ontwikkeld om voor jezelf uit te vinden of je een vroegboeker of lastminute-mens bent.
Bronnen voor dit blog