Moe van een lange reis en een overgeslagen nachtje stap ik half augustus met de kinderen uit de tram. Als we bepakt en bezakt onze eigen Rotterdamse straat inlopen, overvalt me een gevoel van weemoed. Ik wil terug naar New York of welke andere onbekende plek dan ook. Ik vind het zo fijn om nieuwe plekken te ontdekken. En wat valt er nou nog te ontdekken in deze stad waar ik al 15 jaar woon…
Gelukkig realiseer ik me meteen dat New York ook gewoon wordt als je er 15 jaar woont. In dat geval zou ik nu blij en nieuwsgierig in Rotterdam rondlopen. En zelfs als je er al 15 jaar woont, valt er vast nog een heleboel te ontdekken in je eigen stad. Toch? Al lopend neem ik me voor de komende tijd te proberen Rotterdam met andere ogen te bekijken.
Op ontdekking in mijn eigen stad
Eind augustus voeg ik voor de eerste keer de daad bij het woord (zonder puberzoon P die op het laatste moment afhaakt). Ik download de app van Rewriters010 en ontdek het Rotterdamse centrum op een nieuwe manier. Via streetart. Streetart en Rotterdam vormden lang een ongelukkige combinatie. Locale artiesten waren er wel, maar het ontbrak hen aan mogelijkheden in de stad om kunst te maken. Rewriters010 probeert daar verandering in te brengen door streetart in Rotterdam te promoten en de mogelijkheden om kunstwerken te maken in de Rotterdamse buitenruimte te vergroten.
Dit heeft Rewriters010 onder andere gedaan door de Rotterdamse Streetart Route te ontwikkelen; een wandeling van (nu) 8 kilometer door het centrum van Rotterdam. Voor deze route, die in 2016 gelanceerd werd, hebben verschillende Rotterdamse artiesten muurschilderingen gemaakt. Daarnaast vind je op de route ook reeds bestaand werken. Om de route te kunnen lopen, hoef je alleen maar de app te downloaden. De app is je persoonlijke gids; bij elk kunstwerk krijg je relevante achtergrondinformatie.
8 kilometer, 167 minuten…
De route start voor het (best wel mooie) Centraal Station en leidt direct naar een gebied dat ik eigenlijk helemaal niet goed ken; het gebied tussen het station en de Schiekade. Ik loop langs de trambaan en het voormalig (leegstaande) postverdeelkantoor richting Hofplein. Dit is een rauw stukje Rotterdam; een soort achterbuurt waar streetart goed werkt om de boel een beetje op te leuken. Hier vind je verschillende kunstwerken op een relatief klein oppervlak. Ik verbaas me over het verschil tussen de werken in stijl en kleurgebruik; het strakke symbolische werk van Rul3rs aan de Delftsestraat vs het enorme, haast chaotische werk van Onio & Ox Alien aan de Schiestraat bijvoorbeeld. En ook in de tunnel bij de Delftsehof zie je dat contrast terug.
Rul3rs vs Onio & Ox Alien
De tunnel bij de Delftsehof
Bijna aan het einde van de route kom je langs een stickerdeur, maar ik vond deze – vlak na de tunnel – leuker. Vooral die advertentie voor die fiets…
Ik passeer het terras van de Biergarten – nooit geweten dat die hier zit – en de ingang naar de luchtsingel; zo’n Rotterdams icoon waar ik al veel over gehoord heb, maar dat ik nog nooit bezocht heb. De route laat de luchtsingel rechts liggen. Voor nu tenminste. Ik steek de Schiekade over en loop naar het bijzondere kunstwerk van Ozon (dat ik persoonlijk niet zo mooi vind en daarom heb ik er geen foto van gemaakt (sorry)). Op deze muur stond eerst een ander kunstwerk dat ‘de bonte dame’ heette, maar dat vanwege slecht onderhoud plaats heeft moeten maken voor dit werk. Via de app kan ik zien hoe het er voorheen uitzag.
Via de Hofbogen – een deel van Rotterdam dat qua ontwikkeling echt in de lift zit – kom ik alsnog op de luchtsingel. Dit knalgele houten gevaarte van 390 meter lang verbindt het Schieblock (een verzamelkantoor voor creatievelingen) met het voormalig station Hofplein. Ik steek het spoor over en loop richting het Hofplein. Vanaf hier sla ik een stuk van de route over. Dat voert weliswaar langs een aantal Rotterdamse highlights als de Laurenskerk, de kubuswoningen en de Markthal, maar slechts langs één kunstwerk (waar ik vanaf de Coolsingel snel even naar toe loop). Dit stuk is – ondanks het gebrek aan streetart – zeker leuk om te lopen als je niet vaak in Rotterdam komt.
Werk van Opperclaes XL bij de Hofbogen
De knalgele luchtsingel
Ik loop snel even naar dit werk van I am Eelco, Ox Alien en Thor
Ik pak de route weer op achter het Maritiem Museum. Ook zo’n stuk waar ik nooit kom, maar dat verrassend leuk is. In het water van de Leuvehaven blijkt een hele vloot te liggen die bij het museum hoort (daar gaan we eens een kijkje nemen tijdens een volgens bezoek aan het Museum). Het ‘monster van Rotterdam’ dat je hier tegenkomt – een kunstwerk van een octopus op één van de boten – vind ik één van de leukste werken op deze route.
De Leuvehaven
Het monster van Rotterdam
Het volgende voor mij onbekende stukje Rotterdam ligt aan de andere kant van de Schiedamsedijk vlak bij metrostation Leuvehaven. Het is een buurtje waar sjiek en achenebbisj hand in hand gaan; in de ene straat statige huizen en om de hoek een straat met vage panden en garageboxen. Ook hier bijzondere kunstwerken van o.a. Lastplak (een kunstenaarscollectief dat drukke, kleurrijke kunst maakt) en Bier & Brood (een duo dat vooral met zwart en wit werkt).
Vrolijke streetart van Lastplak
Bier & Brood, zwart & wit
De route slingert zich vervolgens als een slang rond de hippe Witte de Withstraat. Wat mij betreft vind je in dit stukje van de route de mooiste streetart in Rotterdam (maar smaken kunnen verschillen). Het kleurrijke kunstwerk van Ramon Martins bijvoorbeeld, het blauwe ‘The Principles of Organization’ dat Daan Botlek maakte op de golvende muurplaten van Architectenbureau Kuhne & Co, maar ook ‘Love Birds’ van Tymon (waarmee hij zijn vriendin ten huwelijk vroeg). Op de Eendrachtstraat vind ik nog een paar highlight (in mijn beleving); de ‘Blue Wall’ van Lastplak Collective en het kunstwerk van het duo TelmoMiel – een kind met een doos over zijn hoofd dat op een muur naast een speelparkje gemaakt is.
Slecht licht, maar een mooi kunstwerk van Ramon Martins
Daan Botlek
De Love Birds van Tymon & Robert Rost
Bier & Brood vs TelmoMiel
Het kustwerk dat speciaal voor café De Witte Aap gemaakt is
Als je wat wilt eten of drinken, dan is de Witte de With trouwens the place to be. Ik kies zelf voor een drankje op het terras van Baker&Moore aan de Westblaak, maar daar zit je toch minder leuk. Dan begin ik aan het laatste stuk van de route, dat door het centrum van Rotterdam voert. Waarna je via de Nieuwe Binnenweg en de Kruiskade weer terugloopt naar het station. Dit is voor mij bekend terrein en toch ken ik niet alle werken die ik tegenkom. Je vindt streetart namelijk vooral in zijstraatje terwijl ik meestal gewoon over de ‘grote’ weg loop of fiets. Ook kom op dit stukje van de route nog iets nieuws tegen; een kinderboerderijtje in het Wijkpark Oude Westen (tussen de Kruiskade en de Nieuw Binnenweg). Een park waar ik nooit kom omdat er – in mijn beleving – teveel vage figuren rondhangen. Maar misschien moet ik het toch eens proberen…
Rotterdam 2115 door Pinwin
Meer Lastplak in de Gouvernestraat
Langs de voor mij bekende werken van Onesto en Venour aan het Kruisplein, loop ik terug naar het Centraal Station om mijn fiets op te halen. Ik ben vier uur onderweg geweest. Ruim meer dan de 167 minuten die voor deze route staat. En dan heb ik ook nog een stuk overgeslagen… Daar staat tegenover dat ik echt de tijd genomen heb om alles wat ik onderweg tegenkwam te bekijken en me te verbazen over (nieuwe) dingen. En dat bleek veel meer te zijn dan alleen streetart… Ik heb dus niet echt vaart gemaakt, maar het is me wel gelukt op een andere manier naar mijn eigen stad kijken. Het is jammer dat zoon P niet mee wilde; hij had het vast leuk gevonden…
Onesto
Venour
Ik ben benieuwd welke andere manieren nog op mijn pad komen om mijn stad Rotterdam te ontdekken. Heb je een tip, laat het me weten!
De app…
Mocht je het ook leuk vinden om de streetart in Rotterdam te bekijken; je kunt de app van Rewriters010 downloaden via de app-store. Het downloaden van de app kost eenmalig 1,09 euro. In de app vind je bij elk kunstwerk informatieve tekst die ook voorgelezen wordt. Je kunt het geluid wel uitzetten, maar het voorlezen niet. Volgens mij verbruikt dat online behoorlijk wat MB’s. Anders kan ik het bericht van mijn provider eind augustus dat ik op 80% van mijn bundel zit (na twee weken geen gebruik gemaakt te hebben van internet ivm vakantie) niet verklaren. Je kunt de app gelukkig ook offline gebruiken, maar dan moet je nog wel wat geheugenruimte beschikbaar hebben op je telefoon…
Update begin 2019
Bovenstaande route is ondertussen – vanwege het toenemende aantal kunstwerken – opgesplitst in 3 kortere delen, te weten Central District (3 km), Centrum (3 km) en Oude Westen (3 km). Je kunt deze route nog steeds vinden in de app, maar hij wordt niet meer geupdate…
2 comments
Gaaf! Ik ben gek op Street Art en mocht ik in Rotterdam komen dan ga ik vast en zeker een paar van deze werken opzoeken!
Moet je zeker doen Ivonne. Je download gewoon de app en gaat op pad. Niemand zegt dat je de hele route moet lopen. En als je komt, laat het ff weten. We moeten nog steeds een keer nader kennismaken 😉