In Rotterdam is ontzettend veel te doen met en voor kinderen. Er zijn leuke musea, leuke speeltuinen en er wordt van alles georganiseerd. Ik woon nu al meer dan tien jaar met kinderen in de Maasstad en ik ontdek nog steeds nieuwe plekken en activiteiten. Toch hebben we in de loop der tijd zo onze voorkeuren ontwikkeld. De toppers onder de kinderactiviteiten in Rotterdam, zeg maar. Dus voor wie Rotterdam met kinderen wil bezoeken; dit is leuk om te doen…
1. Villa Zebra
Alle creatieve kinderen en kinderen die van kunst houden, kunnen hun lol op bij Villa Zebra. Villa Zebra is een museum, creatieve werkplaats en kunstzinnige speeltuin voor grote en kleinere kinderen. Wij beginnen ons bezoek boven bij de tijdelijke tentoonstelling Ticket to de Toekomst gericht op kinderen van 7 tot 12 (tot en met 3 maart 2019). Aan de hand van een plattegrond lopen we langs de verschillende kunstwerken en vragen ons af wat we zien. Is het van nu of komt het uit de toekomst? Maar al snel verdwijnt dochter F in het atelier om onder begeleiding een transportmiddel van de toekomst te knutselen. Ook prima.
Samen met zoon I loop ik naar beneden en bezoek de permanente tentoonstelling ZELF! voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. In deze verzameling van vrolijk en uitdagend vormgegeven kunst-installaties (werelden) komen peuters en kleuters spelenderwijs in aanraking met hedendaagse kunst. Door deze tentoonstelling samen met je kinderen te ontdekken, kan je de verbeeldingskracht, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit van jonge kinderen stimuleren. Dat is het idee, maar mijn kleuter speelt veel liever zelf. En dat vind ik ook prima.
Als dochter F boven uitgeknutseld en zoon I uitgespeeld is drinken we wat in de centrale ruimte van Villa Zebra. Hier staat een enorm poppenhuis waar je wel mee mag spelen, maar niet in mag klimmen (een onderscheid dat nog best ingewikkeld blijkt te zijn voor die kleintjes) en er zijn tafels waar je met LEGO kan spelen. De rest van de middag besteden we aan het maken van vuurvliegjes. We gaan aan de slag met knijpers, papier, folie en andere attributen en dat leidt tot een aantal leuke knutsels die we thuis in de kerstboom hangen…
Voor meer informatie over Villa Zebra, de tentoonstellingen, openingstijden en tarieven: www.villazebra.nl.
2. Huis Sonneveld en Het Nieuwe Instituut
Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een leuke kinderactiviteit in Rotterdam zoekt, maar een bezoek aan Huis Sonneveld is echt een leuk uitje met kinderen. Deze moderne villa uit de jaren ’30 staat aan het Rotterdamse Museumpark. Bij binnenkomst krijgen kinderen een audiotour en een koffertje met spullen die ze onderweg nodig hebben. Vervolgens worden ze door Leonard – de kleinzoon van de bewoners van de villa (de heer en mevrouw Sonneveld – op sleeptouw genomen door het bijzondere huis.
Wil je meer lezen over ons bezoek aan Huis Sonneveld? Ik schreef er dit blog over: https://vanhiertottimboektoe.nl/huis-sonneveld-met-kinderen-op-ontdekking-door-een-villa-uit-de-jaren-30
Naast Huis Sonneveld ligt Het Nieuw Instituut, voorheen het Nederlands Architectuur Instituut. Het Nieuwe Instituut is een museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur. Volgens de website ‘kijkt het museum naar de ontworpen wereld en hoe die door nieuwe technologie, nieuwe denkbeelden en verschuivende sociale prioriteiten voortdurend verandert’. Best een interessante invalshoek, maar Het Nieuwe Instituut slaagt er voor de tweede keer niet in om ons te boeien.
We gaan in de kerstvakantie naar de familietentoonstelling ‘Eerste hulp voor vergeten ideeën’ (6+, tot en met 10 maart 19) waarin je als familie op reddingsmissie gaat in een tijdelijk archief over design. Wat willen we redden uit het archief en wat kan weg? We gaan op expeditie met een map vol foto’s waarvan we niet goed weten wat we ermee moeten. Op een aantal plekken in het ‘archief’ kunnen we een vragenblad pakken, maar de vragen zijn vaak net te moeilijk waardoor de kinderen snel afhaken. En dat is jammer…
Jammer is ook dat Het Nieuwe Instituut de enorme bakken lego die ooit op de vide in de centrale ruimte stonden, weggehaald heeft. De vide is te bereiken via een trap naast het prachtige café (echt een aanrader!). En mijn kinderen vonden het heerlijk om boven met de lego te spelen terwijl we wachtten op drinken of lunch. Er is nu wel een workshopruimte, maar die vinden mijn kinderen lang niet zo leuk…
3. Natuurhistorisch Museum
Hoewel het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam het qua collectie en inrichting niet haalt bij andere natuurhistorische musea, heeft het een enorme (en blijvende) aantrekkingskracht op mijn kinderen. Het is een relatief klein museum met verschillende vaste collecties. Over dode dieren met een verhaal bijvoorbeeld waaronder de domino-mus (kennen jullie ‘m nog?) die ik elke keer weer leuk vind om even te bekijken. En de nogal obligate, maar intrigerende ruimte met opgezette en ingemaakte beesten waar we altijd nog weer iets nieuws ontdekken.
Ook de vaste exposities ‘uitslovers’ (over dieren die bijzondere prestaties kunnen leveren) en ‘Pure veerkracht’ (over natuur in de stad) scoren goed bij mijn kinderen. Maar het hoogtepunt blijft de video in het museumlokaal waarop te zien is hoe een vos (meen ik) gevild en opgezet wordt. Lekker griezelen… Het museum in gevestigd in een prachtig pand. Kijk ook zeker even in de torenkamer waar het skelet van olifant Ramon staat (voormalig bewoner van Diergaarde Blijdorp).
Voor meer informatie over het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam: www.hetnatuurhistorisch.nl.
4. Kunsthal
Mijn favoriete museum in Rotterdam is de Kunsthal, die tegenover het Natuurhistorisch Museum in het Museumpark staat. Ik ga er alleen heen, maar even zo vaak met de kinderen. Er zijn meestal meerdere exposities tegelijk – meestal wel 6 of 7, groot en klein – waarvan er altijd wel een paar zijn die mij en de kinderen aanspreken. Zo hebben we met veel plezier onder andere de tentoonstellingen Celebrate Life met kunstwerken van Botero (2016), Hyperrealisme (2017), Kattenliefde (2017) en Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst (2018) bezocht. Bij de hoofdexpositie hoort eigenlijk altijd een Kijk&Doe-tocht voor kinderen van 6 – 12 jaar en een Kijkwijzer voor kinderen van 12 – 18 jaar met vragen en opdrachten. Bovendien kunnen kinderen altijd in het KunsthalLAB terecht om te knutselen.
Op dit moment is in Hal 1 de tentoonstelling “Trouble in Paradise” te zien (t/m 26 mei 2019). En die is erg leuk om met kinderen te bezoeken! Wil je weten wat er (nog meer) te zien is in de Kunsthal? Kijk dan even op hun website: www.kunsthal.nl.
Zo zou een weekendje Rotterdam met kinderen eruit kunnen zien…
5. Miniworld
Vlak naast het Centraal Station van Rotterdam (op een paar minuten lopen) vind je Miniworld; ‘de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux’. In een enorme ruimte vind je Rotterdam en omgeving (min of meer fictief) in het klein. We slingeren ons al lopend door het landschap, waardoor ook allerlei treintjes rijden. We kijken onze ogen uit. Wat is er ontzettend veel te zien – als je goed kijkt, zie je dat er van alles gebeurt in de miniwereld – en wat is alles met oog voor detail gebouwd. En we moeten bovendien extra goed kijken want we zijn op zoek naar 14 Pokemon-figuurtjes die in de miniatuurwereld verstopt zijn (speurtocht 1,50 euro, maar je kunt ze ook zo zoeken). Ineens wordt het donder in de miniatuurwereld – een dag duurt er 24 minuten – en gaan overal de lampjes aan. Fascinerend om te zien. In het donker ziet Miniworld er weer heel anders uit…
Wij hebben ons makkelijk een uur vermaakt in Miniworld; er is zoveel te zien als je goed kunt kijken. En met een beetje fantasie maak je hele verhalen bij de scenes die je ziet (en er zijn ook knopjes waarmee je zelf dingen in beweging kunt zetten). Maar er zijn blijkbaar ook kinderen die er niets aan vinden.
In de kelder van Miniworld wordt gebouwd aan een uitbreiding: een ruim 190 m2 groot bouwdeel met als thema Groot-Brittannië. Je kunt de vorderingen in de bouw van deze Engelse miniwereld nu al bekijken, maar het is onduidelijk wanneer het af zal zijn.
Voor meer informatie over Miniworld, openingstijden en tarieven: www.miniworld.nl.
6. Euromast
Naast de Erasmusbrug en Hotel New York is de Euromast wat mij betreft één van de belangrijkste Rotterdamselandmarks. De Euromast is in 1960 gebouwd voor de Floriade en heeft de vorm van een scheepsmast. Met z’n 104 meter was de toren even het hoogste gebouw van Rotterdam. In 1970 pakte de Euromast deze titel terug door het plaatsen van de Euroscoop; waardoor de toren 85 meter hoger werd. En daarmee is de Euromast ook nu nog het hoogste gebouw van Nederland.
Voor 10,25 euro mag je naar boven (6,75 euro voor kinderen van 4 t/m 11). Met de lift ga je tot aan het restaurant. Dat is echt een fijne plek om even te zitten en iets te eten of te drinken. Met uitzicht over de Rotterdamse Havens bijvoorbeeld. Of op de stad. Ga bij zonsondergang, dat maakt het uitzicht bij je drankje met een beetje goede wil nog bijzonderder… Op restaurantniveau kan je naar buiten en omhoog naar de ingang van de Euroscoop; een cirkelvormige cabine waarmee je de laatste 85 meter naar de top aflegt.
Houd er rekening mee dat het altijd waait daarboven en het er een stuk kouder is dan op de grond. Meestal moet je in de rij – want er is beperkte zitruimte in dat ding – maar dat duurt nooit echt lang. Je neemt plaats op de bank met je gezicht naar de grote ramen en als iedereen zit gaat het ding al draaiend (langzaam) naar boven en een paar minuten later weer naar beneden. Wij blijven dit een leuk uitje vinden en vinden het niet eng, maar misschien is dat het wel als je hoogtevrees hebt…
De Euromast staat in het Euromastpark waar het – zeker bij mooi weer – goede toeven is. Je kunt er fijn wandelen, kinderen kunnen er spelen (bijvoorbeeld op de parelketting van de Rotterdamse kunstenares Madeleine Berkhemer) en je kunt er wat eten of drinken. Zelf ga zit ik het liefst op het terras van De Parqiet, want binnen is het niet zo groot. Maar je kunt ook terecht bij het naastgelegen Dudok in het Park, waar je vooral de beroemde appeltaart even moet proeven.
Voor meer informatie over de Euromast, openingstijden en tarieven: www.euromast.nl.
Hebben je kinderen zin om lekker buiten te spelen tijdens je bezoek aan Rotterdam. In dit blog vind je de leukste natuurspeeltuinen in Rotterdam en omgeving.
7. Diergaarde Blijdorp
Onze favoriet tussen alle leuke kinderactiviteiten in Rotterdam is al jaren Diergaarde Blijdorp. Met stralend weer of regen; een bezoekje aan deze dierentuin is altijd leuk! Om deze enorme dierentuin te bezoeken heb je wel een hele dag nodig. Gelukkig hebben wij een abonnement waardoor we ook gewoon even een uurtje kunnen gaan. Om de olifanten te zien. Of in de (binnen)speeltuin te spelen. Diergaarde Blijdorp is opgedeeld in continenten.
Kom je met de auto, dan begin je waarschijnlijk bij het Oceanium (perfect voor een regenachtige dag). Vanuit het Oceanium loop je via Noord- en Zuid-Amerika onder het spoor door naar Afrika, Azië en Australië. Hier vind je ook de Oewanja Kinderjungle (een grote buitenspeeltuin) en binnenspeeltuin Biotopia. Heb je geen zin om het hele eind (weer) te lopen, dan kan je in het treintje stappen dat tussen de oude ingang (Rivièrahal) en de nieuwe ingang (Oceanium) rijdt (1 euro per persoon).
Voor meer informatie over Diergaarde Blijdorp, openingstijden en tarieven: www.diergaardeblijdorp.nl.
8. Maritiem Museum
Een van de leukste musea om met kinderen te bezoeken in Rotterdam is het Maritiem Museum. In dit museum kom je alles te weten over de zee en de zeevaart in al zijn facetten. Leuk voor kinderen is vooral de doe-tentoonstelling Professor Plons (tot 10 jaar ongeveer) waarin ze spelenderwijs leren over schepen en de haven. Mijn kinderen hebben daar heel wat uurtjes doorgebracht. Maar ook de tentoonstelling ‘Zeekastelen’ – over cruiseschepen -, de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ (8+) – over wetenschappers uit de 17de eeuw – en ‘The Offshore Experience’ (8+) – waarin je vanaf een platform op zee op zoek gaan naar energie – zijn leuk. Naast deze vaste tentoonstellingen, is er ook nog een aantal tijdelijke exposities. Op de website kan je precies zien wat…
Onderdeel van het Maritiem Museum is ook de naastgelegen museumhaven; de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Langs de kades liggen verschillende schepen die je kunt bezoeken.
Voor meer informatie over het Maritiem Museum, openingstijden en tarieven: www.maritiemmuseum.nl.
9. Kubuswoning (de Markthal en de Openbare Bibliotheek Rotterdam)
Middenin Rotterdam, vlak bij station Blaak, staan bijzondere woningen: de kubuswoningen. Rare knalgele kubussen op een soort sokkel met ramen op gekke plekken. Of je daarin kan wonen? Zeker! Hoe? Dat kan je zien in de Kijk-kubus museumwoning. Als we er rondlopen, weet is snel dat het niets voor mij is om in zo’n kubus te wonen, maar tegelijkertijd is het best knus en wordt er slim gebruik gemaakt van de ruimte. We hebben echt vol verbazing rondgekeken…
Als je een bezoek brengt aan de kubuswoningen, moet je ook echt even de Binnenrotte schuin oversteken naar de Markthal, één van de andere architectonische hoogstandjes die Rotterdam rijk is. Het plafond van de boogvormige markthal is prachtig om te zien. En misschien wil je wel iets te eten of te drinken kopen bij één van de kraampjes of restaurantjes. Mocht je op dinsdag of zaterdag in Rotterdam zijn, dan kan je dat ook doen op de markt die dan op de Binnenrotte gehouden wordt.
Schuin tegenover de Markthal ligt de Openbare Bibliotheek van Rotterdam, herkenbaar aan de gele buizen. Je kunt er altijd heen om een boekje te lezen, maar er wordt ook van alles georganiseerd voor kinderen; voorstellingen, exposities. Met oudere kinderen is het leuk om naar de gratis Erasmus Experience te gaan waar ze uitgedaagd worden zelf na te denken over een aantal ideeën van Erasmus…
10. Spido
Rotterdam staat natuurlijk bekend om zijn haven; de grootste van Europa. Maar daar zie je eigenlijk niet zoveel van als je Rotterdam bezoekt. Tenzij je aan boord gaat van één van de boten van Spido. Met Spido kan je een rondvaart maken door de Rotterdamse Haven. Ik vind het fascinerend wat daar allemaal gebeurt. Die grote schepen. De enorme kranen en andere werktuigen op de kade. Het laden en lossen. Als je geluk hebt, zie je het allemaal…
Bovendien is het leuk om Rotterdam vanaf het water te bekijken. Die beroemde skyline ziet er dan toch net weer anders uit en dat is een leuke afwisseling met de stad zoals je ‘m als voetganger zit. Aan boord van Je kunt lekker warm binnen gaan zitten aan een tafeltje en naar buiten kijken, maar je kunt ook op het dek plaatsnemen (wat onze voorkeur heeft als het een beetje fatsoenlijk weer is). De boten van Spido vertrekken vanaf het Willemsplein – de kade naast de Erasmusburg – en een rondvaart duur 75 minuten. Ga – als het lekker weer is – na afloop van je rondvaart even wat drinken op het terras van Prachtig (aan de andere kant van de Erasmusbrug. Zo’n fijne plek met uitzicht op de Maas…
Voor meer informatie over de rondvaarten van Spido, tijden en tarieven: www.spido.nl.
11. Plaswijckpark
In het lijstje kinderactiviteiten in Rotterdam mag Plaswijckpark niet ontbreken. Weer of geen weer, een bezoek aan dit ontzettend leuke familiepretpark – aan de noordkant van Rotterdam (Hillegersberg) – is altijd een goed idee. Achtbanen zal je er niet vinden, maar wel heel veel vermaak voor wat jongere kinderen. Het park is opgedeeld in drie delen; Speelwijck met verschillende speeltuinen, het dierentuinachtige Dierenrijck en daar tussenin Wandelwijck; een parkachtig deel met een speciale picknickweide. In Speelwijck zijn de Havenspeeltuin (superleuk bij warm weer, dus zwemspullen mee) en de Verkeerstuin (skelterbaan) favoriet bij mijn kinderen. Middenin Plaswijckpark ligt het restaurant met prachtige binnenspeeltuin. Ik hou niet van binnenspeeltuinen, maar in deze loop ik voor mijn lol een extra rondje. Omdat ik ‘m zo mooi en goed gemaakt vind.
Over Plaswijckpark schreef ik eerder het blog: www.vanhiertottimboektoe.nl/een-dag-met-kinderen-naar-plaswijckpark-rotterdam. In dit blog neem ik je aan de hand van veel foto’s mee door Plaswijckpark.
2 comments
Erg leuk om te lezen! Als een bijna echte Rotterdammer! Zo zie je maar weer dat Rotterdam ook leuks is met kids.
Rotterdam is hartstikke leuk met kinderen. Er is zoveel te zien en doen. Kan er nog wel een paar blogs over schrijven (en ga dat ook doen).