Iedereen die auto rijdt, kent waarschijnlijk de Van Brienenoordbrug in Rotterdam wel. Het is die enorme boogvormige brug over de Nieuwe Maas die aan de oostzijde van de stad ligt. Via deze brug rijden auto’s 12 banen breed van noord naar zuid over de A16. Maar weet je dan ook dat onder de Van Brienenoordbrug een eilandje ligt dat je kunt bezoeken. Een bijzonder eilandje van waar je de brug uit een heel andere hoek kunt bekijken.
Al enige tijd staat een bezoekje aan het Eiland van Brienenoord op mijn verlanglijstje; ik vind ik het idee van zo’n natuurgebiedje midden in Rotterdam reuze intrigerend. Zowel zoon P als dochter F zijn er al eens geweest met school, maar ik dus nog nooit. Twee weken geleden ging ik eindelijk. En dat smaakte naar meer. Er is op het eilandje zoveel natuur om mee te spelen dat het me heel leuk lijkt om ook een keer met de kinderen te gaan. Afgelopen weekend op een stralende zondag zet ik vijf kinderen in de auto en rij naar Rotterdam-Zuid.
Je komt het eiland op via een bruggetje die je vindt aan het einde van het Hoendiep, vlak bij de Kuip – het stadion van Feyenoord – op Zuid. Tram 23 stopt voor het stadion (halte Stadion Feyenoord) en van daar is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de brug. Kom je met de auto, dan kan je deze net voor de brug parkeren op het bedrijventerrein. Vanaf het bruggetje heb je een prachtig uitzicht over Rotterdam richting het centrum.
Het eilandje ontstond in de 19e eeuw in een bocht van de Nieuw Maas ter hoogte van (het toen nog dorp) IJsselmonde. Omdat het water in de buitenbocht langzamer stroomt, werden op deze plek zand en slib afgezet. Zo ontstond een stuk land van 21 hectare groot dat begroeid raakte. In 1847 werd het eigendom van de adellijke familie Van Brienen, waar het later door de gemeente Rotterdam naar vernoemd is (net als de brug trouwens). Het eiland is momenteel eigendom van de gemeente Rotterdam en het natuurbeheer is in handen van het Zuid-Hollands Landschap.
Het eerste wat we zien als we het eiland oplopen, is een meertje omgeven door bomen. Het water markeert de plek waar in de jaren ’60 het bouwdok was. Hier werden toen de tunnelstukken voor de Rotterdamse metro gemaakt. Bijzonder eigenlijk dat dat hier gebeurde met zo’n groot havengebied in de nabijheid. Waarom? Ik weet ik niet… Nu het dok niet langer leeggepompt wordt, is het in ieder geval een idyllisch plekje geworden. In de zomer kan je er vissen, maar mijn kinderen zagen er ook meteen een winterse schaatsbaan in…
We gaan rechtsaf en nemen ter hoogte van de paddenpoel rechts het onverharde pad dat loopt langs de rand van het eiland. Het is er prachtig. De bomen staan in bloei. De witte bloemetjes en de lichtgroene net uitgekomen blaadjes steken fel af tegen de blauwe lucht. Alleen jammer dat je tussen de bomen door de lelijke gebouwen en bedrijvigheid aan de overkant van het Zuiddiepje ziet. De kinderen vermaken zich ondertussen prima. Ze spelen tikkertje, klimmen in (omgevallen) bomen en ontdekken kleine strandjes.
Het hele eiland ís een grote speeltuin. Beter dan dit wordt het echt niet voor kinderen…
We komen langs het volkstuinencomplex dat hier sinds 1937 ligt en beklimmen de uitkijkheuvel. Leek de Van Brienenoordbrug eerst nog heel ver weg, ondertussen staan we er haast naast. Het is een enorm bouwwerk met reusachtige pijlers waartussen zich een bijzonder zoetwatergetijdegebied bevindt. Het is duidelijk laag water als we onder de enorme brug door lopen. Boven onze hoofde zoeven de auto’s terwijl de kinderen met hun laarzen in de modder staan. We stoppen even op de uiterste punt van het eiland om de brug van de andere kant te bekijken en dan lopen we weer verder. Terug onder de brug door langs de met kleurrijke graffiti bekladde pijlers en het moerasachtige geulenlandschap.
De Nieuwe Maas ligt nu aan onze rechterhand en ook aan deze kant van het eilandje vinden we bomen om in te klimmen, spannende strandjes en modderige getijdegebieden. Tussen het ontluikende groen door zien we boten voorbij varen. We passeren natuurspeeltuin ‘De blije bij’ voor kinderen tot 12 jaar. Ik vraag me af waarom je op dit eiland eigenlijk nog een speeltuin nodig hebt. Het hele eiland ís één grote speeltuin. Beter dan dit wordt het echt niet voor kinderen…
Voor we het weten zijn we weer bijna terug bij af. We lopen om het voormalig bouwdok heen langs de pompen die op de uiterste westpunt staan. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de skyline van Rotterdam. Het is jammer dat we niet meer tijd hebben, anders waren we nog een keer teruggelopen naar de klimbomen en had ik daar in het gras een tijdschrift gelezen. Dat is voor een volgende keer, die zeker gaat komen deze zomer. Want het Eiland van Brienenoord is een oase van rust – toegegeven, je hoort altijd het geruis van de auto’s die over de brug rijden – in een drukke stad. Bovendien is het een prima plek om kinderen op eigen houtje de natuur te laten ontdekken. Wel even checken of teken als je weer thuis bent!
Het eiland van Brienenoord is een fijne plek om bij mooi weer een dag te wandelen en te spelen en bij minder mooi weer een uur of twee te zijn (laarzen aan!). Je doet er ongeveer 45 minuten over om een rondje over het eiland te lopen (ongeveer 2,5 kilometer). De route die wij gelopen hebben is de Eiland van Brienendoordroute. Deze staat beschreven in een folder van het Zuid-Hollands Landschap die je kunt downloaden via: https://www.zuidhollandslandschap.nl/eiland-van-brienenoord. Maar zonder wandelroute zal je er zeker niet verdwalen. Neem zelf wat te eten en te drinken mee, want er is geen horeca op het eiland!
Vanaf mei lopen er trouwens ook Schotse Hooglanders rond op het eiland (tot december). Zij zorgen ervoor dat de begroeiing binnen de perken blijft. Mocht je ze tegenkomen, laat de dieren dan vooral met rust.
De laatste keer dat ik op het eiland was (maart 2020) zag ik dat veel van de mooie (fruit)bomen die er stonden, gekapt zijn. Ik begrijp dat dat is omdat een deel van het eiland een getijdenpark met natuurvriendelijke oevers wordt. Maar toch…
Nieuw (en mooi) is dan weer het kunstwerk ‘Waterwoud’ op de andere punt van het eiland…
2 comments
Langs de Oude Maas bij de golfbaan in Rhoon ligt Klein Profijt een heerlijke plek om doorheen te struinen.
Wat toevallig dat je nou net Klein Profijn tipt! Ik heb er gisteren naar gekeken, maar heb toch gekozen voor een wandeling door Albrandswaard. De wandeling door de Rhoonse Grienden en Klein Profijt ga ik zeker nog maken dit jaar…