Middenin het Duitse Nationaal Park Hunsrück-Hochwald (ten oosten van de Eifel) ligt een waar paradijs voor vliegtuigliefhebbers. Een plek waar meer dan 100 originele vliegtuigen en helikopters, 60 vliegtuigmotoren en andere onderdelen tentoongesteld staan. Een plek die je meeneemt op een reis door de luchtvaartgeschiedenis. Het grootste particuliere luchtvaartmuseum van Europa: Flugausstellung P. Junior. We nemen er een kijkje tijdens onze roadtrip door het westen van Duitsland in de zomer van 2018.
Vijfenveertig jaar bestaat dit vliegtuigmuseum in de Hunsrück al. De misschien wat vreemde naam verwijst naar Peter Junior de huidige eigenaar van het museum. Zijn vader Leo Junior begon het museum in 1973 uit een fascinatie voor vliegtuigen. Hij kocht een bedrijfsterrein van 7.000 m2 ten noorden van het stadje Hermeskeil en stelde daar een aantal objecten en een helikoper tentoon. In de jaren die volgenden kocht hij allerhande vliegtuigen op en vulde het terrein zich met zijn verzameling. Nu, 45 jaar laten, beslaat Flugausstellung P. Junior 80.000 m2.
Het eerste vliegtuig dat we zien als we het hek van de Flugausstellung doorrijden is een Concorde die naast een grote hal geparkeerd staat. Geen echte, maar een replica die nooit gevlogen heeft, begrijp ik van de dame achter de kassa. En nu de plek waar het museumcafé zich bevindt. Ik betaal 24 euro om het museum in te mogen – 9 euro pp en 5 euro voor kinderen vanaf 4 jaar – ook al is zoon I al 5. We beginnen in hal 1 en lopen in willekeurige volgorde door de vier hallen die vol staan en hangen met allerlei soorten (zweef)vliegtuigen, heli’s en vliegtuigonderdelen. Van hele oude – een 19deeeuws zweefvliegtuig van Otto Lilienthal bijvoorbeeld en een Bleriot uit 1909 (samen met de concorde, één van drie replica’s) – tot straaljagers en heli’s van eind twintigste eeuw.
Ik heb niet zoveel verstand van vliegtuigen, maar ik heb niet de indruk dat er een lijn zit in de wijze waarop de collectie tentoongesteld is. Oude en nieuwe exemplaren van diverse herkomst staan en hangen gebroederlijk naast elkaar. Naast sommige vliegtuigen staat een trapje zodat je in de cockpit kan kijken en er zijn informatieborden (in het Duits). Zoon P en ik kijken onze ogen uit; we vinden het best spectaculair. De andere kinderen kan het tot mijn verrassing niet zo boeien. Maar ik verdenk ze ervan dat ze liever in het subtropisch zwemparadijs bij onze accommodatie hadden gelegen, in plaats van tussen de vliegtuigen te lopen.
Ik laat alle kinderen min of meer op eigen initiatief door de hallen van Flugausstellung P. Junior zwerven. Ze hebben immers allemaal hun eigen interesses en een eigen tempo. Zolang ze achter de touwen en de hekjes blijven waar dat moet, vind ik het prima. Er zijn haast geen andere mensen en er is ruimte genoeg. Veel kan er niet misgaan, want de meeste vliegtuigen kunnen (en mogen) ze gewoon aanraken.
Als we binnen uitgekeken zijn, lopen we via de deur bij de Concorde naar buiten. Daar wacht ons nog ruim 70.000 m2 vliegtuigen. Als eerste zien we de Lockheed Super Constellation, een viermotorige propellervliegtuig van de Lufthansa waar Bondskanselier Adenauer nog eens mee vloog. Wat volgt is een haast eindeloze rij gevechtsvliegtuigen aan de ene kant en een veld vol vliegtuigen en helikopters aan de andere. Indrukwekkend…
Als het begint te regen en te donderen schuilen we onder vliegtuigvleugels. Niet onder rompen – mind you – want daar druppelt het water aan de onderkant naar beneden. We maken er een spelletje van om van het ene vliegtuig naar het andere te rennen zodat we zo droog mogelijk blijven. Een vermelding waard vind ik ook nog wel de oranje-blauwe Mil Mi-26; de grootste helikopter ter wereld. Voordat we weer naar binnen gaan, maken we nog even een denkbeeldige vlucht in een blauwe helikoper en dan trekken we een sprintje.
Nu willen we eigenlijk wel een bezoek brengen aan het museumcafé in de Concorde. Maar jammer genoeg kan je daar alleen met contant geld betalen (zoals op veel plekken in Duitsland is me opgevallen) en dat heb ik helaas niet (meer) bij me. Het duurt uiteindelijk nog wel even voordat iedereen weer in de auto zit, want er moet eerst uitgebreid gekeken worden naar alle modelvliegtuigjes die je hier als souvenir kunt kopen. En het duurt natuurlijk niet lang voordat de kinderen fantaseren over een modelvliegtuigmuseum in Rotterdam…
- Locatie: Je vindt Flugausstellung P. Junior aan de Habersberg 1 in Hermeskeil (op ongeveer 4 uur rijden van Utrecht)
- Openingstijden: Geopend van 1 april tot 1 november van 10.00 – 17.00
- Toegangsprijzen: Volwassenen: 9,00 €, kinderen van 4 tot 14: 5,00 €
- Informatie: https://www.flugausstellung.de