Het kan natuurlijk zijn dat je bij het Duitse Ruhrgebied (in Nederland ook wel Roergebied genoemd) niet direct warme gevoelens krijgt. En dat begrijp ik, want het gebied bestaat voornamelijk uit steden en industrie. Maar juist die industrie maakt het Ruhrgebied zo ontzettend interessant. De oude industriële gebouwen die er staan, zijn kunstwerken op zich. Maar daarnaast staat er ook een aantal bijzondere ‘echte’ kunstwerken in het Ruhrgebied, die absoluut een bezoek waard zijn. Zeker ook met kinderen! Het zijn de Tetraëder in Bottrop, de Glazen Olifant in Hamm en Tiger and Turtle Magic Mountain in Duisburg.
Het Ruhrgebied
Het gebied rond de steden Oberhausen, Duisburg, Essen, Dortmund, Bochum en Gelsenkirchen heeft zich halverwege de 19de eeuw – tijdens de industriële revolutie – ontwikkeld tot industriegebied. Er werd al steenkool gewonnen in het gebied, maar dat kon door de uitvinding van de stoommachine ineens op veel grotere schaal gebeuren. Daarnaast werd in de omgeving ijzererts gewonnen waardoor de staalindustrie zich er vestigde. Anno 2021 wordt geen steenkool meer gewonnen in het Ruhrgebied maar een aantal oude industrieterreinen is bewaard gebleven als cultureel erfgoed. Een voorbeelden daarvan zijn Landschaftspark Duisburg-Nord en Zeche Zollverein in Essen.

Tetraëder (Bottrop)
De kolenmijn die het langs operationeel bleef in het Ruhrgebied was de Prosper-Haniel mijn in Bottrop. Toen deze eind 2018 sloot bleven er meerdere afvalbergen over in het landschap. Het bijzondere kunstwerk Tetraëder staat op één van die bergen die bestaat uit twaalf miljoen kuub steenkoolafval. Deze haast vierkante (tafel)berg van 90 meter hoog ligt er al even en is ondertussen begroeid met bomen. Behalve bovenop, waar alleen stenen liggen.
De Tetraëder in Bottrop is geïnspireerd op de gelijknamige wiskundige figuur; een 3-dimensionale driehoek bestaande uit een driehoekig grondvlak en drie driehoekige zijden. Het kunstwerk van staal is een 60 meter hoge open constructie met daarbinnen een trap en drie uitkijkplatforms die met elkaar verbonden zijn door middel van een trap. Vanaf de platforms heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. De Tetraëder steunt op vier betonnen pilaren waardoor het lijkt alsof hij boven de grond zweeft (een beeld dat ’s avonds versterkt wordt als de Tetraëder verlicht is en de pilaren niet).



Er zijn verschillende manieren om naar de Tetraëder toe te wandelen: via een bochtig pad (parkeren bij Parkplatz Tetraeder) of rechttoe rechtaan met een trap van 387 treden (parkeren aan de Knappenstrasse). Je kunt ze ook combineren. Als je boven komt, doet het beeld van de bijna zwevende driehoek in een kaal stenig landschap haast buitenaards aan. Extra bijzonder als er verder weinig andere mensen zijn, zoals toen wij er waren…
Glaselefant (Hamm)
In het noordoosten van het Ruhrgebied vind je de stad Hamm. En in Hamm vind je het grootste bouwwerk in de vorm van een dier ter wereld. Het heet – heel toepasselijk – de Glaselefant. De enorme glazen olifantenkop is gebouwd aan de voormalig kolenwasserij die onderdeel uitmaakte van de Maximilian mijn. De mijn werd al in 1984 gesloten en in dat jaar werd op het terrein van de mijn het Maximilian Park (kortweg het Maxipark) aangelegd, met de olifant als architectonisch hoogstandje (dat het Guiness Book of Records haalde).
De glazen olifant is gemaakt door de kunstenaar Horst Rellecke en is het symbool van Hamm geworden. Via een lift in de slurf kan je bovenin de 35 meter hoge kop komen. Behalve een prachtig uitzicht over de omgeving vind je daar ook een binnentuin vol kunstobjecten die je met een druk op de knop in beweging kunt zetten. Extra bijzonder is het om de olifant in het donker te zien als deze verlicht wordt door led-verlichting in verschillende kleuren.
Naast de glazen olifant vind je in het grote Maximilianpark veel groen en veel speelmogelijkheden voor kinderen. Er zijn ontzettend veel verschillende speeltoestellen die verdeeld zijn over meerdere zones. Vooral het gebied rond de vijver met de waterspeeltuin en de ‘oude mijn’ is prachtig. Je kunt er echt makkelijk een dag doorbrengen als het mooi weer is (ik kreeg die van mij na drie uur nog niet mee). Tot slot vind je in dit park de grootste vlinderkas in Noordrijn-Westfalen.


Om het Maximilianpark binnen te komen, betaalde ik 14 euro (een familiekaart voor 1 volwassene en 4 kinderen). Normaal gesproken betaald je 5 euro als volwassene en 3 euro voor kinderen van 4-17 jaar. Ik parkeerde gratis op de Maxipark Parkplatz aan de Ammerweg, vanwaar het een klein stukje lopen is naar de hoofdingang.
Tiger en Turtle Magic Mountain (Duisburg)
De meest indrukwekkende van de kunstwerken in het Ruhrgebied is zonder twijfel Tiger and Turtle Magic Mountain. Dit enorme kunstwerk – dat net als Tetraëder gebouwd is op een afvalberg, maar dan van zinkafval – staat in Duisburg. Het lijkt op een achtbaan en dat is het ook. Alleen dan niet één met karretjes, maar met treden. Je kunt er helemaal overheen wandelen, behalve het kleine stukje waar ‘ie over de kop gaat. Echt heel cool!
Wil je meer weten over dit bijzondere kunstwerk in het Ruhrgebied? Lees dan het uitgebreide blog dat ik eerder schreef over ons bezoek aan Tiger and Turtle Magic Mountain.

