Als je Dresden bezoekt en voldoende tijd hebt – want je kunt gerust een paar dagen door deze mooie stad struinen – dan is een fietstocht langs de Elbe een aanrader. Je kunt ervoor kiezen om zuidwaarts te gaan richting Nationalpark Sächsische Schweiz, maar je kunt ook naar het meer noordelijk gelegen Meissen fietsen langs de Elbe. Een minder voor de hand liggende keuze, maar zeker de moeite waard!
Fietsen huren
‘Zwaar’, staat er als classificatie in de Komoot-app als ik de beoogde fietsroute – Über Moritzburg nach Meissen und zurück an der Elbe (64,4 km) – open. Daar krijg ik het toch een beetje benauwd van. Ik fiets natuurlijk wel veel, maar nooit lange afstanden en zeker niet met hoogteverschillen. Ik kies er dan ook voor – al moet ik daarvoor wel over een mentaal drempeltje, want ‘zó oud ben ik toch zeker nog niet’ – om twee e-bikes te reserveren. En eerlijk… binnen een half uur na vertrek ben ik al enorm blij dat ik deze keuze gemaakt heb.
Om 10 uur op een stralende zaterdagochtend halen vriend V en ik onze e-bikes op bij fietsverhuurder Roll On Dresden in Dresden-Neustadt. We krijgen een korte uitleg over de bediening en dan kunnen we op pad. De fietsen hebben helaas geen houdertje voor de telefoon (handig om mee te nemen!), dus ik doe de telefoon met het geluid op z’n hardst in het zijvak van m’n rugtas zodat we tenminste kunnen horen waar we heen moeten. Niet ideaal, maar het moet maar…
Op pad
We fietsen langs de Elbe de stad uit en gaan via de Fischhausstrasse het bos in. Ineens fietsen we op een onverhard pad dat in de kilometers die volgen soms zelfs van mountainbike-achtige kwaliteit is. We hopen maar dat onze fietsen hier ook voor gemaakt zijn. De trapondersteuning komt in ieder geval goed van pas, maar er zijn plekken waar we moeten afstappen omdat de ondergrond zo rotsig en steil is dat het gevaarlijk wordt. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar echt vaart maken we in de eerste 10 kilometer in ieder geval nog niet.
Eenmaal uit het bos gaan we weer over op asfalt. De weg blijft heuvelachtig, maar dat geldt eigenlijk voor de eerste 30 km van deze route. We rijden door Klotzsche en Hellerau, waar we even stoppen bij de Lidl voor een koud drankje en wat lekkers. Na 21 km zien we in de verte Schloss Moritzburg opdoemen. Het (iets té) gele barokke kasteel met z’n vier ronde torens en rode daken, ligt op een eilandje in het water. We parkeren de fietsen tegen een hekje om een rondje om het Slot te wandelen.
Naar Schloss Moritzburg
Door de kasteelvijver loopt een rechte weg naar het eilandje met daarop Schloss Moritzburg en deze weg loopt aan de achterkant door naar de Slottuin. Aan weerszijden van de weg is alles symmetrisch aangelegd, inclusief het Slot. Alleen de spitse toren op Schlosskapelle Moritzburg aan de linkerkant valt uit de toon. Schloss Moritzburg werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1542 en 1546 als jachtslot voor hertog Maurits van Saksen (vandaar de naam). Tussen 1723 en 1733 werd het Slot omgebouwd tot buitenverblijf voor August de Sterke.
Jammer genoeg staat – als wij er in de zomer van 2021 zijn – de helft van de voorkant van het Slot in de steigers en is aan de achterkant een openluchttheater gebouwd. De tuin valt ons ook een beetje tegen, maar het is leuk om even van de fiets af te zijn en een rondje te lopen. De binnenkant van Schloss Moritzburg – die naar verluid rijkelijk gedecoreerd is met jachttaferelen – en het Fasanenschlösschen – dat een stukje wandelen verderop ligt – slaan we omwille van de tijd over.
Waldbad en Wasserschloss Oberau
We rijden verder door het bos waar we even stoppen tussen de twee meren Untere en Oberer Altenteich om de reflectie te bewonderen. Na 31 kilometer komen we bij Campingplatz & Waldbad Oberau, waar we wederom afstappen voor een rustmomentje. Voor 2,50 euro pp kan je gebruik maken van het Waldbad, dat vrij letterlijk een meer in het bos is. Met een groot grasveld en een camping er omheen. Het is niet heel druk, maar helaas hebben we geen handdoek of zwemspullen bij ons dus verder dan ‘met de voeten in het water’ (wat al heel fijn is met 30oC) komen we niet.
Een paar kilometer na het Waldbad komen we bij het Wasserschloss Oberau. Deze kasteelruïne omgeven door een droge gracht staat in een groen kasteelpark (met een klein speeltuintje). In tegenstelling tot Schloss Moritzburg is dit kasteel niet geheel gerenoveerd, maar nog grotendeels in de oude staat en spreekt daardoor meer tot mijn verbeelding. Zeker ook, omdat er verder haast niemand is. We lopen een rondje om het onbewoonde kasteeltje en stappen dan weer op de fiets.
De altstadt van Meissen
We beginnen te merken dat we ongeoefende langeafstandsfietsers zijn. We zijn ongeveer halverwege en krijgen last van zadelpijn. Gelukkig is de route vanaf hier overwegend vlak. We rijden richting de Elbe waar we na een korte, maar steile afdaling tegenaan fietsen. Aan de andere kant van het water ligt Meissen, met z’n Dom en Albrechtsburcht die hoog boven de rest van de oude stad uittorenen. Het is een prachtig plaatje om te zien en we stoppen dan ook even om te kijken. Hoewel de route linksaf langs de Elbe verdergaat richting Dresden, steken wij de brug over en parkeren onze fietsen op de Markt in de Altstadt van Meissen.
Van daaruit lopen we via de Burgstrasse omhoog, om de rots heen waarop de Dom en de Albrechtsburcht gebouwd zijn. Daarbij komen we onder de panoramalift door waarmee ook mensen die slecht ter been zijn naar boven kunnen. Na een korte klim staan we op het plein voor de kathedraal. Deze dateert uit de dertiende eeuw. Alleen de twee torens zijn (veel) nieuwer. De Albrechtsburg werd in de 15de eeuw naast de Dom gebouwd als residentie voor de hertogen van Saxen (Meissen was lang de hoofdstad van Saxen). In deze burcht werd in 1710 begonnen met het maken van porselein. Meissener Porselein is het eerste in Europa vervaardigde porselein en heeft het stadje op de wereldkaart gezet.
Fietsen langs de Elbe terug naar Dresden
Omdat we tussen 7 en 8 terug moeten zijn in Dresden bezoeken we alleen de enorme Dom. Voor een bezoek aan de Albrechtsburg wil ik graag meer tijd uit kunnen trekken dan dat ik nu heb… Terug naar beneden nemen we een soort ‘geheime’ doorgang – een trap in een gebouw – waardoor we weer buiten de stad uitkomen, maar nu aan de andere kant. We struinen nog wat door de leuke straatjes van Meissen om vervolgens op één van de terrassen op de Markt neer te ploffen voor een hapje en een drankje. We hebben nog ruim 20 km te fietsen langs de Elbe terug naar Dresden en het is al 5 uur. De hoogste tijd dus om weer op de fiets te stappen.
De rest van de route slingert – door met name grasland – langs het water. We passeren de dorpen Coswig en Radebeul. Als we Dresden naderen fietsen we langs Pieschen. Daar steken we de Molenbrücke over en fietsen over de Elberadweg langs de Pieschener Haven. het terras van Strandbistro im City Beach lacht ons toe met z’n oranje strandstoelen aan de Elbe met uitzicht op de skyline van Dresden. Jammer dat we geen tijd meer over hebben om er een drankje te doen…
De Altstadt van Dresden komt steeds dichterbij. We fietsen onder de Marienbrücke en de Augustusbrücke door, waar we linksaf slaan richting de Neustadt. Om half 8 parkeren we onze fietsen weer bij Roll On Dresden voor de deur. We zijn 9 uur weggeweest en er staat ruim 68 kilometer op de teller. Bij het afstappen kijken vriend V en ik elkaar aan. Het was superleuk, maar voorlopig houden we het weer even bij wandelen… 😉
Tot slot
Je kunt de route die wij fietsten vinden in de app ‘Komoot’ (gratis te downloaden). Als je een meer geoefende fietser bent, zal je sneller gaan dan wij (en waarschijnlijk ook minder last hebben van zadelpijn). Je hebt dan meer tijd om bijvoorbeeld de Moritzburg te bezoeken of in Meissen rond te kijken. Een andere optie om tijd te winnen is, om vanuit Meissen de trein (S-bahn) terug te nemen naar Dresden. Maar dan mis je wel het stuk fietsen langs de Elbe, wat de route juist zo afwisselend maakt…
Mijn dag fietsen langs de Elbe werd mede mogelijk gemaakt door Dresden Marketing. Maar zoals altijd geef ik mijn eerlijke mening.