Groene graslanden met grazende schapen (of koeien) tot aan de horizon. Af en toe onderbroken door een slootje, een windmolentje of een groepje bomen. Grote waterpartijen omzoomd door rietkragen en bosschages waarop bootjes af en aan varen. Dat is Nationaal Park De Alde Feanen; een bijzonder laagveengebied in Friesland gelegen tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. De toegangspoort tot De Alde Feanen is het dorp Earnewald (Eernewoude), met z’n pittoreske haventje van waaruit je het pontje kan nemen naar het bezoekerscentrum van het Nationale Park.
De Alde Feanen is een prachtig gebied waar je je met grote en kleine kinderen prima een paar dagen kunt vermaken. Idealiter verken je het vanaf het water, maar er zijn nog veel meer manieren om dit Nationale Park met kinderen te ontdekken. En wil je even rustig zitten, je kinderen laten spelen of een museum bekijken, dan kan dat natuurlijk ook. Kortom er is genoeg te doen in Nationaal Park De Alde Feanen met kinderen…
1. Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum in Earnewald is dé plek om je bezoek aan Nationaal Park De Alde Feanen te beginnen, zeker met kinderen. Niet alleen kan je er vaar-, kano-, wandel- en fietsroutes krijgen, je kunt ook de interactieve tentoonstelling bezoeken die je meeneemt langs alle facetten van het Nationale Park. Je leert hoe het park ontstaan is, welke planten er groeien en welke dieren er leven. In hetzelfde gebouw is ook het Fries Landbouw Museum gevestigd. Buiten is een prachtige speel- en beleeftuin waar kinderen zich uren kunnen vermaken.
Je vindt het Bezoekerscentrum De Alde Feanen aan de Koaidyk 8a in Earnewâld
2. Rugzakroute
Wil je met de kinderen te voet op avontuur door het Nationale Park? Dat kan. Er zijn verschillende routes uitgezet voor kinderen van verschillende leeftijden. Deze routes zijn gemarkeerd met paaltjes en de kinderen moeten onderweg verschillende opdrachten doen, zoals waterbeestjes vangen, kikkers zoeken, roofvogels spotten of spoorzoeken. Alles wat ze daarvoor nodig hebben, zit in de rugzak die ze bij het Bezoekerscentrum kunnen krijgen (kosten € 2,50).
3. Suppen
In Nationaal Park De Alde Feanen ging ik voor het eerst in mijn leven suppen. Je weet wel, staand peddelen op een surfplank. En dat bleek veel makkelijker dan gedacht, want de planken van Jurjen Veldboom zijn daar speciaal voor gemaakt. Het deel van De Alde Feanen waar je doorheen peddelt – het Pettebosk – is niet zo groot waardoor je altijd dicht bij de kant bent. Het is er beschut, relatief ondiep en rustig (er varen geen boten). Je moet af en toe onder een bruggetje door en hoort niet veel meer dan vogels en het geruis van auto’s in de verte. Zeker met kinderen een prima plek om het suppen eens uit te proberen.
Ik ging suppen met Outdoor Veldboom
4. Het Pettebosk
Het Pettebosk is zo ingericht is dat kinderen de natuur op een uitdagende manier kunnen beleven. Onderdeel daarvan is de mooie natuurspeeltuin die ik als suppend tegenkom. Zo één zonder al te veel speeltoestellen waar je als kind eigenlijk alleen je eigen fantasie nodig hebt om er een leuke middag van te maken. En ik kom een heus klimparcours tegen waarbij je via verschillende touwbruggen naar de overkant moet zien te komen. Deze Low Rope survivalbaan is een spannende activiteit die je in combinatie met een andere activiteit van It Fryske Gea (de Friese organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van onder andere De Alde Feanen) kunt doen. Vraag naar de mogelijkheden in het Bezoekerscentrum.
5. Het haventje van Earnewald
Earnewald is de plek waar iedereen die Nationaal Park De Alde Feanen bezoekt vroeg of laat terecht komt. Het dorp heeft een klein haventje waar het leuk bootjes kijken is. Daarnaast vind je er alles wat met boten te maken heeft en natuurlijk winkels en terrasjes. Tijdens mijn weekend in Nationaal Park De Alde Feanen slaap ik op een kruiser in het haventje en kijk ik uit op het pontje dat vanuit het dorp naar restaurant De Buitenplaats vaart en op het beeld van de schaatsers dat in het water staat. Dat haventje heeft ook een speeltuin die qua thema helemaal aansluit. Inclusief houten speelschip…
6. Met Freek Vonk op avontuur
Zijn je kinderen fan van bekende Nederlander en natuurfreak Freek Vonk, dan moet je zeker de Freek Vonk route varen. Freek heeft namelijk enthousiaste en informatieve teksten ingesproken bij een vaarroute door het Nationale Park. De podcast kan je downloaden op je telefoon of iPad. Huur een sloepje erbij en je kunt op pad. Onderweg vertelt Freek je alles over de beesten en vogels die je in dit gebied kunt vinden (en dat zijn er nogal wat). Best interessant, maar als we onderweg een echte visser tegenkomen, is Freek vergeten. Want nog leuker dan luisteren naar verhalen over beesten, is het om ze in het echt te zien. Ook al is het in de handen van een visser. Op de site van Kleine Wereldreiziger vind je trouwens een uitgebreid verslag van hun ervaringen met de Freek Vonk route.
Een sloep kan je huren bij Verhuur en Bemiddelingsbedrijf De Alde Feanen
Update (2022): de Freek Vonk-route is helaas niet meer beschikbaar…
7. Schuitje varen
Er zijn een heleboel manieren om Nationaal Park de Alde Feanen vanaf het water te verkennen. Met kinderen is de sloep wat mij betreft een aanrader omdat je ‘m zelf kunt besturen. De meest Friese manier is natuurlijk op een skûtsje. Dit typisch Friese zeilschip is oorspronkelijk gebouwd als vrachtschip en werd gebruikt om mest, turf, aardappelen en andere gewassen te vervoeren. Met een zwemvest aan is dit ook met wat oudere kinderen prima te doen. Houd je niet van zeilen, dan kan je beter kiezen voor een kruiser. Met een lengte tot 15 meter en een maximum snelheid van 20 km/uur heb je voor dit motorschip geen vaarbewijs nodig. En dus kan je er na wat uitleg zo mee op pad.
Maar ook de Blaustirn is een optie. Dit schip van de Friese natuurbeheerorganisatie It Fryske Gea vaart op zonne-energie en als je bovenop staat kan je mooi over het landschap uitkijken. Zitten je kinderen liever binnen, dan kan beneden (al dan niet met een kleurplaat). Met wat grotere kinderen is een kano of een kajak ook een hele leuke manier om Nationaal Park de Alde Feanen te verkennen. Route mee en gaan… Mario van Vakantaseren probeerde bijna alle genoemde mogelijkheden uit (sommige met en sommige zonder kinderen). Je vindt zijn blog hier: https://vakantaseren.nl/2016/10/27/10-manieren-om-de-alde-feanen-te-ontdekken/
Een kruiser kan je huren bij Hoekstra Jachtcharters
8. Het skûtsjemuseum
In Earnewald hebben ze een ontzettend leuk museum over het typisch Friese skûtsje. Neem een kijkje in de smederij, bekijk de foto’s uit de tijd dat het skûtsje nog gebruikt werd als vrachtschip, leer meer over de zeilwedstrijden voor skûtsjes of ervaar zelf even hoe het is om met een heel gezin op een schip te wonen. Er is zoveel te zien in het museum dat ik gewoon tijd tekort kwam. Ik liet me trouwens rondleiden door een vrijwilliger en vond dat echt een aanrader. Alles wat je ziet komt tot leven door de verhalen. En dat maakt het extra leuk voor kinderen om dit museum te bezoeken.
Je vindt het skûtsjemuseum aan De Stripe 12 in Earnewâld
9. Fietsen
Ik verkende De Alde Feanen op verschillende duurzame manieren; per gifgroene e-scooter, op een ontzettend stoere elektrische step met de naam Fat Max en op een swing-trike. Dat laatste is een soort elektrische step waarbij je je gewicht gebruikt om een bocht te maken. Leuk, maar ik moet er wel even mee oefenen voordat het er een beetje soepel uitziet. Jammer genoeg zijn deze vervoermiddelen niet geschikt voor kinderen. Gelukkig is de fiets een prima alternatief om De Alde Feanen met kinderen te verkennen. Neem je eigen fietsen mee, of huur ze bij Verhuurbedrijf Hollema (waar ze ook kinderfietsen en tandems hebben). Er zijn verschillende routes die je kunt fietsen door de uitgestrekte graslanden met grazende koeien variërende in afstand van 12 tot 50 kilometer. En door het vele water zit in bijna elke route wel een oversteek met een pontje. En dat is ook leuk!
Kijk voor meer informatie over fietsverhuur op de website van verhuurbedrijf Hollema
Meer informatie over het swing-triken vind je hier: https://detwirre.nl/groepsuitjes/swingtriken/
10. IJsje eten en koeien aaien
Of je nou fietst, wandelt of op een andere manier (het gebied rond) Nationaal Park De Alde Feanen met kinderen verkent, een stop bij boerderij Lyts Bûtshûs is een must. En niet alleen met kinderen trouwens… Ze hebben er namelijk heerlijk boerenijs, bijvoorbeeld in de bijzondere smaak ‘suikerbrood’. Typisch Fries en heel erg lekker! Bovendien kan je op dit melkveehouderijbedrijf gewoon rondlopen en de kalfjes aaien.
Je vindt Boerderij Lyts Bûtshûs aan de Westersanning 1 in Oudega
Ik bezocht Nationaal Park De Alde Feanen op uitnodiging van Stichting RegioMarketing en Toerisme.
2 comments
Jeetje, je kan je hier wel echt goed vermaken! Wat leuk zeg. Dat suppen lijkt me wel een hele bijzondere ervaring. Ik ben niet zo goed met evenwicht, dus geen idee of ik wel blijf staan, dus beter een warme dag daarvoor uitkiezen. 🙂
Ja het is een leuk gebied. En dat suppen; dat kan jij ook. Ik had ook zo mijn bedenkingen, maar het was echt heel makkelijk (die planken zijn speciaal gemaakt op om te staan en hartstikke stabiel). En dat gebied is echt perfect om het eens uit te proberen!