Op reis met een (bijna) éénjarige; dat kan knap lastig zijn. Want het leven van een dreumes kenmerkt zich door beweging en nieuwsgierigheid. En dat is op die leeftijd een vaak moeizame combinatie. Want ze willen wel een heleboel, maar kunnen nog niet zoveel…
Zo willen ze hun net verworven mobiliteit inzetten om de wereld te verkennen, maar kunnen dat nog niet alleen. Bovendien proberen ze overal op te klimmen en te klauteren, terwijl ze zich totaal niet bewust zijn van de gevaren die dat met zich meebrengt. En dus lazeren ze met een beetje pech af en toe naar beneden. Ze zijn nieuwsgierig en willen de wereld ontdekken, maar snappen nog niet goed wat wel en niet kan en al helemaal niet wat ‘nee’ betekent. Kortom, het leven van (bijna) éénjarigen gaat niet over rozen.
Net zo min als dat van hun ouders. Zeker niet als die ouders besluiten met hun dreumes in het vliegtuig te stappen. Want dat wat een dreumes wil, verhoudt zich slecht tot wat in een vliegtuig realistisch gezien mogelijk is. De krappe ruimte beperkt de bewegingsvrijheid tot een minimum (om van de stoelriemen nog maar te zwijgen) en er valt in die krappe ruimte niet zo veel meer te ontdekken dan de medepassagiers en hun bagage. En daar staan die medepassagiers lang niet allemaal welwillend tegenover…
Gelukkig ontwikkelen kinderen rond één jaar niet alleen hun grove motoriek, maar ook hun fijne motoriek. En dat biedt aanknopingspunten als je gaat vliegen met een dreumes; het stimuleren van de fijne motoriek laat zich in de basis goed combineren met een vliegtuigstoel. Maar de fijne motoriek (of het gebrek daaraan) kan evengoed een bron van ellende zijn. Want, de meeste éénjarigen worden niet blij wanneer de dingen niet gaan zoals zij willen…
Met deze kennis in het achterhoofd; wat neem je mee op reis om je dreumes te vermaken? Wat daagt hen voldoende uit om ze tijdens de vlucht een tijdje zoet te houden – bij voorkeur meerdere keren – zonder ze te frustreren? En wat sluit aan bij hun interesses en past ook nog in je tas? Wij delen onze toppers met je…
Stapelbakjes
De meeste éénjarigen vinden het heerlijk om dingen ergens in te stoppen en weer uit te halen. Daar kunnen ze eindeloos zoet mee zijn. Daarom nemen wij altijd een set in elkaar passende bakjes mee. Daar kan je kind iets in stoppen, maar hij (of jij) kan er ook iets onder verstoppen. Goed voor de fijne motoriek en de nieuwsgierigheid. Wat je mee neemt om erin te stoppen, maakt eigenlijk niet uit. Zorg wel dat het niet zo klein is dat ze erin kunnen stikken.
Je kunt de bakjes natuurlijk ook stapelen of in elkaar passen. Neem je een set bakjes mee zonder gaatjes in de bodem, dan heb je er op het strand en onder de douche ook nog maximaal plezier van (met gaatjes loopt het water er gewoon weer uit). Heb je geen bakjes, dan is een (ondoorzichtig) zakje vaak een prima alternatief om iets in te doen en weer uit te halen…
Magisch schrijfbord
Verkrijgbaar in alle soorten en maten en ook nog leuk als je wat ouder bent; het magische schrijfbord. Zo is er een tekening en zo is ‘ie weer weg. Hoe leuk is dat? Goed voor de fijne motoriek van je dreumes; zelf wat te krassen. Maar natuurlijk is het net zo leuk om de door jou gemaakt tekening te laten verdwijnen. Bovendien kan je eindeloos dingen tekenen en benoemen. Lukt ook als je geen tekenwonder bent…
Lichtgevende monsters (en andere beesten)
Een absolute topper zijn de beesten die licht geven als je ze ergens op gooit. Leuk, want niet alleen kan je dreumes ze ‘heel hard’ op het vliegtuigtafeltje gooien, ze gaan dan ook nog knipperen. Je ziet je nieuwsgierige kind zich afvragen hoe dat in vredesnaam kan. Nog maar een keer proberen dus… Let wel op dat ‘op het tafeltje’ niet ‘door het vliegtuig’ wordt trouwens. Het is goedkope, totaal onverantwoorde rotzooi (want 3+), maar onder toezicht wat ons betreft geen probleem. De meeste exemplaren die wij kennen, hebben trouwens ‘haren’ en het is ook interessant om die eraf te trekken. Wel even oppassen dus dat je kind ze vervolgens niet in z’n mond stopt…
Zing, zing, zing…
Niet alle éénjarigen vinden voorlezen al even interessant. Maar bijna alle éénjarigen houden van liedjes en rijmpjes. Het mooie is dat je er niets voor hoeft mee te nemen als je zelf beschikt over een uitgebreid repertoire. Anders is een cd met kinderliedjes (bijvoorbeeld Dirk Scheele) of een boekje met verhaaltjes/gedichtjes van Annie MG Schmidt altijd goed. Kunnen jullie al zittend samen zingen, samen swingen of samen bewegingen bij het liedje maken (‘in de maneschijn’ en ‘papagaaitje leef je nog’ doen het altijd goed).