Alleen al van het idee dat je gaat reizen met een baby of peuter kan het zweet je als ouder uitbreken. Want hoe leuk het ook is, daar komt wel wat bij kijken. Om te beginnen een heleboel bagage. We zetten je reisbenodigdheden – voor het gemak even beperkt tot de ‘hardware’ – inclusief onze ervaringen voor je op een rijtje.
Autostoeltje / Maxi-cosi
Ga je met de auto op reis, dan ligt het voor de hand om voor alle kinderen een autostoeltje mee te nemen. Maar ook als je het vliegtuig naar je vakantiebestemming neemt, kan het handig zijn één of meerdere autostoeltjes mee te nemen. Als je voor je kind een aparte vliegtuigstoel geboekt hebt en je je handen vrij wilt hebben bijvoorbeeld (wij hebben hier geen ervaring mee overigens). Of als je ter plaatse een auto huurt. Natuurlijk, je kunt bij de meeste autoverhuurbedrijven een autostoeltje bijboeken, maar dat kost meestal een vast huurbedrag per dag extra en je moet maar afwachten wat je dan aantreft in je auto. Niet alle autostoeltjes zijn even handig of gebruiksvriendelijk, weten wij uit ervaring. Als we voor een dagje of een paar dagen een auto huren, nemen we dat risico voor lief. Maar maken we echt een roadtrip in een huurauto, dan nemen we liever onze eigen autostoeltjes mee.
Bijzondere autostoel In Cuba met een soort rol over de buik waar de riem door gaat. Zacht en comfortabel, maar warm…
Fietszitje
Wij hebben nog nooit een fietszitje meegenomen op reis, maar dat komt omdat wij niet zulke fietsers zijn. De enige keer dat we echt een fietstocht gemaakt hebben met kind was in de Mekong-delta in Vietnam, maar daar kregen we een fiets met fietszitje mee. Dagtochtjes op de fiets, zoals bijvoorbeeld die dag dat we in Sukhothai (Thailand) rondreden, had Sander dreumesdochter F gewoon in de rugdrager op zijn rug. Ben je van plan op locatie een fiets te huren om een langere tocht te maken met kinderen, overweeg dan je eigen fietszitje mee te nemen.
Kinderwagen en reiswieg
Toen wij met onze zeven weken oude baby op reis gingen, vond ik het logisch dat ik het onderstel van de kinderwagen en de maxi-cosi mee zou nemen (om te wandelen, maar de maxi cosi konden we desgewenst ook in een auto gebruiken). Van het idee dat ik ook de reiswieg zou moeten meenemen omdat het enige slaaptentje dat we toen hadden al in gebruik was, kreeg ik het Spaans benauwd. Zoveel zooi om mee te nemen in het vliegtuig… Ik zag het niet gebeuren. Gelukkig was er een alternatief in de vorm van een geleend wiegje ter plaatse en lieten wij de reiswieg thuis. Overweeg sowieso die kinderwagen thuis te laten en een buggy – al dan niet in combinatie met een drager – mee te nemen als je kindje oud genoeg is, want die bagagejongens doen echt niet extra voorzichtig met jouw dure en kwetsbare kinderwagen. En nee, die kinderwagen mag in tegenstelling tot de buggy en de maxi cosi niet mee tot aan de gate.
Buggy
Voor de combinatie buggy en drager kozen wij vanaf het moment dat onze kinderen zes maanden oud waren. Omdat een buggy veel makkelijk mee te nemen is dan een grote kinderwagen en ‘ie – omdat je ‘m mee mag nemen tot aan de gate – veel minder snel stuk gaat tijdens het reizen. Onze huidige buggy is het tweede exemplaar in tien (!) jaar en dat is best een prestatie als je weet dat we van die buggy elke vakantie weer volop gebruik maken. Vanwege het intensieve gebruik kozen we in dit geval niet voor een dure, maar juist voor de goedkoopste variant die voldeed aan onze eisen: makkelijk inklapbaar, voetensteun en rugleuning verstelbaar om lekker te kunnen slapen en zitten, en met een zonnescherm.
In de rugdrager mee langs een stukje van de Kalalau Trail (Na Pali coast, Kauai, Hawaii)
Draagzak
Omdat je met een buggy niet overal en altijd uit de voeten kunt, is het handig ook een alternatief mee te nemen in de vorm van een goede draagzak of draagdoek. Wij kochten tien jaar geleden een Baby Björn en daar hebben we veel plezier van gehad. Als we op stap gingen met de buggy, legden we ‘m gewoon onderin. Konden we in voorkomende gevallen altijd snel even wisselen. Een draagzak (of draagdoek) is ook handig om mee te nemen in het vliegtuig als je af en toe je handen vrij wilt hebben…
Rugdrager
Een rugdrager is een rugzak met een kinderzitje en daaronder al dan niet een vak voor extra bagage (lees ook; extra gewicht). Omdat een goede rugdrager draagt als een rugzak kan je er best lang mee rondlopen zonder last van je schouders te krijgen (als het ding goed afgesteld is tenminste). Dat is de reden dat wij er jaren geleden één kochten; wij wilden ook met een peuter nog langere wandeling kunnen maken. Keerzijde is dat het een groot ding is, dat je – als je ‘m niet gebruikt – wel mee moet sjouwen als je op reis bent. Onze ervaring is dat de lusten van een rugdrager (twee keer gebruiken) niet altijd opwegen tegen de lasten (vier weken meesjouwen). Weeg dat goed tegen elkaar af voor je gaat.
Draagdoek
Misschien moeten we een draagdoek kopen, dachten wij bij kind nummer vier. We gingen op vakantie toen hij vijf weken was en hij was nog te klein voor de Baby Björn. Dus kochten we 9 meter doek via marktplaats om er tijdens de vakantie achter te komen dat het dus niet voor niets was dat we zo’n doek niet eerder gekocht hadden. We vonden het maar een hoop gedoe, dat gewikkel. En we misten de draagzak waar we die andere kinderen altijd snel even in hingen. Toegegeven, als we de baby eenmaal in de doek gewikkeld hadden, konden we ‘m uren ronddragen, want het draaggemak is echt prima (zowel voor jezelf als voor de baby). Kun je dus goed overweg met meters stof, dan is een draagdoek echt een fijne oplossing en een compacte qua bagage.
In de draagdoek een Frans kasteel bezoeken…
Slaaptentje
Vaak kan je bij je accommodatie een campingbedje of een ledikantje bijboeken voor je baby of peuter. Maar wil je niet afhankelijk zijn van (de kwaliteit van) de kinderbedjes onderweg, neem dan zelf iets mee. Wij – en onze kinderen – zweren al jaren bij de slaaptentjes van Deryan; ze hebben er allemaal prima in geslapen (en de jongste doet dat nog steeds). We schreven al eerder een blog over de vele voordelen en het ene nadeel van het Deryan slaaptentje.
Klamboe
Niet echt hardware, maar toch… Zijn je kinderen de slaaptentjes ontgroeid, dan kan het zinvol zijn een klamboe mee te nemen tegen de muggen. Kies voor een exemplaar met één ophangpunt; onze ervaring is dat er altijd wel iets is waaraan je ‘m kan bevestigen.
Kopen of huren
Ben je van plan veel kinderen te krijgen of vaak te gaan reizen met baby of peuter, dan loont het de investering om een aantal van deze reisbenodigdheden zelf aan te schaffen. Is dit niet het geval, dan kan je veel van deze spullen ook huren. Bijvoorbeeld bij Kids Travel Services. Wel zo makkelijk en een stuk goedkoper. En als je nog op wintersport gaat; ze verhuren zelfs ski’s voor onder de kinderwagen!
Rugzak beschermhoes
Tot slot; bijna alle genoemde reisbenodigdheden voor baby’s en peuters zijn kwetsbaar en laten zich moeilijk verpakken. Om die reden zijn wij bijvoorbeeld altijd enorm terughoudend geweest in het meenemen van de kinderwagen (onderstel + bak) als we gingen vliegen; bang als we waren dat ze zouden beschadigen. Maar hoe neem je al die grote losse kwetsbare dingen dan wel mee? Wij gebruiken daarvoor een rugzak beschermhoes (ook wel flightbag of vliegtuighoes genoemd). Geen garantie dat er niets stukgaat, maar wat ons betreft dé manier om verschillende grote losse dingen (lees ook; pakken luiers) mee te nemen als één stuk bagage. Ontkom je er niet aan een kinderwagen met onderstel mee te nemen? Tegenwoordig is er een speciale reistas voor de kinderwagen; de Stokke PramPack (ook te huur bij Kids Travel Services trouwens). Jammer dat die tas er niet was toen wij ‘m nodig hadden…
Alle zooi die je nodig hebt als je gaat reizen met een baby of peuter (of allebei in ons geval). Linksvoor: de rugdrager in een beschermhoes