Kamperen! Altijd goed met de kinderen! Ook tijdens onze rondreis door Zuid-oost Europa lukt het ons een camping te vinden: Lake Shkodra Resort in Albanië. We zijn de poort nog niet door of er ontstaat een gespannen geroezemoes: we zijn er! Snel naar buiten! En weg zijn de kinderen.
Lake Shkodra Resort
Lake Shkodra Resort is eigenlijk niet meer dan een langgerekt en breed grasveld aan een idioot groot meer. Het ligt aan de zuidoostkant van het Shkodrameer – het deel dat bij Albanië hoort, de rest hoort bij Montenegro – en op zo’n tien minuten rijden van de stad Shkodër. Je komt er door een goed aangegeven afslag van de hoofdweg die van de grens met Albanië naar Shkodër en door naar Tirana voert. Na de poort heb je links en rechts een groot grasveld, links met netten boven de staanplaatsen voor tent en camper maar rechts zonder enige beschutting. Voorbij het blok met receptie en sanitair staan een luxe huisje op palen, een pipowagen en een aantal ronde tenten die je kunt huren als je zelf geen kampeerspulletjes bij je hebt.
Het sanitair op de camping is prima, er zijn niet veel wc’s en douches maar ze zijn wel schoon en ze liggen midden op het terrein. Voor iedereen dus goed bereikbaar. De receptie doet ook dienst als campingwinkel, maar verwacht daar niet teveel van. Wat fris en een zak chips, een paar souvenirs en wat landkaarten en ansichtkaarten. Het personeel is wel uitermate behulpzaam en aardig. Er is op de camping – vlak bij de waterkant – een uitstekend restaurant waar je ’s ochtends ook vers gebakken brood kunt kopen. Het ligt naast een strook kiezelig zand met ligstoelen en vaste, rieten parasols. Via een lange steiger (die voorkomt dat je een moerasachtige oever moet doorploegen) kom je vervolgens bij het meer.
Glampingtent
We hebben vier nachten geboekt op Lake Shkodra Resort: twee nachten tent en twee nachten huisje. Voor de totaalbeleving, zeg maar. We beginnen in de tent. Een soort yurt van zeven meter doorsnee met daarin vijf bedden, een ventilator en licht met ‘voor de deur’ een picknicktafel en zonnescherm. Als we de kinderen weer van het grote grasveld met volleybalnet gevist hebben, gaan we naar de tent. Daar worden de kinderen nog blijer van; allemaal in 1 ruimte slapen, dat vinden ze wel cool. En deze camping wordt nog geweldiger als we ze wijzen op het meer, zo’n vijftig meter bij onze tent vandaan. Zwembroeken aan, wie geen diploma heeft krijgt bandjes om, en hop naar het water! We zijn laat in de middag aangekomen na een lange autorit, dus laten we de kinderen eerst hun energie eruit rennen en zwemmen.
Als we ze na een uur roepen om wat te eten in het restaurant, is de blije mededeling: “Die kinderen daar in het water, dat zijn ook Nederlanders!” Hoe kan het anders? Waar een camping is, daar zijn Nederlanders. Voor de kinderen een aangename verrassing na ruim een week met enkel elkaar om mee te praten en te spelen. En voor ons is het een mooie gelegenheid om bij de ouders navraag te doen naar interessante uitstapjes in dit deel van Albanië.
Hoewel het eten lekker is (een rijk belegde pizza voor de kinderen en steak voor ons), wordt het avondmaal wreed verstoord door enkele hardnekkige wespen. De beesten komen af op de door ons bestelde colaatjes en citroenlimonades. Wisten wij veel. Met een bierviltje en een hoop gewapper proberen we ons kranig door de maaltijd heen te slaan, maar zoon P werkt zich zo op dat iedereen in paniek raakt. Als ik zelfs gestoken wordt, houden we het voor gezien en snellen terug naar onze tent.
Dagje aan het meer
De volgende dag is een dagje niets. De kinderen vermaken zich de hele dag in het water, dat zo’n 25 à 28 graden is en nauwelijks zorgt voor broodnodige verkoeling in de verzengende hitte van Albanië. Ze spelen met de andere twee Nederlandse kinderen op de camping. Het meer loopt geleidelijk af zodat het lekker lang ondiep blijft en we zelfs zoon M met zijn bandjes zonder direct toezicht laten begaan in het water samen met zoon P en dochter F. Dat geldt niet voor zoon I die ook maar wat graag over de lange loopbrug naar het water stiefelt. Het is steeds weer sprinten om hem te behoeden van een ongecontroleerde duik in het meer.
Een nadeel van zo’n dag in het water vertoeven, is wel dat je toch net te weinig aan smeren toekomt of de zonnebrand alweer afgespoeld is voor ‘ie goed en wel ingetrokken is. Aan het eind van de dag zijn de kinderen dus net een tikkie verbrand. Het is gelukkig niet ernstig, maar het is de eerste keer dat het ons overkomt en dat voelt niet zo fijn.
Luxe huis
Na twee nachten tent, verhuizen we naar het huis. Een kekke woning op palen met daaronder een grote schaduwrijke zitplek. De woning is ruim opgezet met een brede woonkamer en keuken langs een glazen pui. Daarachter bevinden zich twee slaapkamers met daarachter twee badkamers en daarboven, op een vide, nog een extra slaapruimte. Ruim voldoende plek dus voor zeker 8 mensen. Er is een airco en een wasmachine die we uiteraard gelijk inzetten. Het is een prima huisje met een lekker balkon met uitzicht op het deel van de camping waar de yurts staan. Jammer genoeg raken we het kampeergevoel direct kwijt. Wie meer luxe wil dan een tent, kan uitstekend terecht in dit (ene) huis, maar wie het authentieke gevoel van kamperen zoekt, kan beter zo’n ronde feesttent bestellen.
Mede omdat de kinderen op die volle dag in het meer licht aangebrand zijn, gaan we op pad. We bezoeken het stadje Shkodër en maken een dagtocht naar Lake Koman.
De voordelen van kamperen bij Lake Shkodra Resort
Lake Shkodra Resort is de enige camping die we tijdens onze rondreis door de Balkan en Albanië aandoen. Wij vonden het een fijne plek voor een paar dagen relatieve rust tijdens onze toch wel volgeplande roadtrip. We zetten nog even de voor- en nadelen van kamperen bij Lake Shkodra Resort – volgens ons dan – voor je op een rijtje. Aan de positieve kant:
1. Glamping
Voor wie zelf geen tent bij zich heeft maar toch wil kamperen, heeft het resort een aantal grote ronde tenten in de maten 4, 5 of 6 personen. En die zijn echt fijn! Je krijgt er een afdakje en picknicktafel bij (maar geen keukenspullen of andere inventaris) en in de tent staan bedden, een grote ventilator en om de paal zit een kek lichtsnoer zodat je in het donker je weg vindt tussen de bedden en je eigen rommel. Zo voelt, stellen we ons voor, glamping ongeveer.
2. Veel ruimte
Op de camping is veel ruimte voor de kinderen: rondom de tenten en het huisje, het grote grasveld met volleybalnet om op te ravotten en natuurlijk het belachelijk grote meer dat lang heel ondiep blijft.
3. Goed en goedkoop restaurant met speeltuintje
Het restaurant op de camping, met een eigen uitbater, heeft eenvoudige maar uitstekende maaltijden. De pizza’s zijn prima en rijk belegd (altijd goed met kleine kinderen) en de lokale mezzes zijn een echte aanrader. Voor rond de € 8 per persoon scoor je een uitstekend maaltje. Drinken is ook prima te betalen, een halve liter bier kost € 1 en frisdrank of een liter water heb je voor ongeveer dezelfde prijs. Er zijn verder geen kookfaciliteiten aanwezig op de camping, dus als je zelf niets bij je hebt – zoals wij – zit je hier prima.
4. Veel excursies mogelijk
Bij de receptie annex campingwinkel kun je snel en makkelijk een uitstapje boeken voor een schappelijke prijs. Wij gingen een dag naar Lake Koman, maar er zijn heel veel meer leuke dagtochten te doen vanuit het resort. Ook het huren van een kano of peddle-board is eenvoudig te regelen, zodat je ook eens wat anders kan in het meer dan zwemmen.
De nadelen van kamperen bij Lake Shkodra Resort
Toch vonden we niet alles helemaal top, waar we minder over te spreken waren of wat voor verbetering vatbaar is:
1. Strand is geen strand
De foto van het strand met lekkere ligstoelen en vaste parasols ziet er heerlijk uit. Maar het is dus geen echt strand, meer een langgerekte zandbak met fijne kiezeltjes. Bijkomend nadeel is dat dit nogal ver van het water af is; het is zeker dertig meter via een smalle houten steiger voor je bij de waterkant bent. Het strand is simpelweg te ver weg om relax te zitten terwijl je kinderen (zonder diploma) ligt te poedelen in het meer.
2. Wespen
Heel veel wespen. Ons werd verzekerd dat het de tijd van het jaar was en dat ze er nooit heel lang zijn. Maar wij hebben vier dagen met bierviltjes op ons drinken gezeten om die irritante insecten bij ons weg te houden. Bovendien zitten ze ook in het riet van de vaste parasols op het strandje…
3. Maar 1 huisje
Lake Shkodra Resort beschikt over één luxe huisje voor de minder heldhaftige kampeerder, dat je (eigenlijk) voor minimaal 3 nachten moet boeken en een pipowagen. Er is nog voldoende ruimte voor extra huisjes, dus het zou ons niet verbazen als er in de nabije toekomst meer verrijzen (dat zou een goede ontwikkeling zijn). Maar voor nu: wie de voordelen van lekker buiten op de camping wil en ook de luxe van een eigen huisje met keuken en airco, moet snel zijn met boeken.
4. Weinig schaduw
Wij hadden een zonnescherm boven de picknicktafel naast onze glamping-tent. En boven een deel van de kampeerplekken hangt doek. Toch heeft een deel van de kampeerplekken buitengewoon weinig schaduw. Niet heel handig. In de zomer is het hier makkelijk 35 graden en schijnt de zon 12 uur per dag op je hoofd…
2 comments
Wat weer een heerlijke post. Ik ben even benieuwd wat die enorm luxe hut op palen kost? Weet je dat nog bij benadering?
85 euro was ‘ie per nacht toen. Minimum 3 nachten. Bijzonder goed geprijsd voor wat je krijgt! Zie dit blog voor nog meer info: https://vanhiertottimboektoe.nl/fijne-accommodaties-in-zuid-oost-europa/. Of check de website van het resort: http://www.lakeshkodraresort.com/