Je gaat op reis en je neemt mee…. een fototoestel. Maar wat doe je onderweg met alle foto’s die je maakt. Kort door de bocht heb je twee mogelijkheden: je download je digitale foto’s zo af en toe op je laptop of je bewaart een batterij geheugenkaartjes, cd-roms of usb-sticks in je reistas. In het eerste geval staan je vakantiekiekjes al in een digitaal mapje als je thuiskomt. Bij optie twee zet je alles snel in een mapje tijdens het opruimen van al je vakantiespulletjes. En je neemt je stellig voor: daar gaan we een fraai fotoboek van maken. Maar zoals dat vaker gaat met goede voornemens; er komt in de praktijk niets van terecht. Zo vergaat het ons in ieder geval. Gelukkig voor ons is er nu een alternatief; traveldiariesapp.com is een dagboek-site voor tijdens je reis waarin je onderweg alvast je mooiste foto’s en reisverhalen opneemt. Kom je thuis, hoef je alleen nog op het knopje “bestellen” te drukken en een paar dagen later heb je je reisdagboek in huis.
Mapjes op de laptop
De vele reizen die we door de jaren heen gemaakt hebben, zijn verworden tot een serie mapjes op de laptop. Duizenden foto’s hebben we. En wat doen we ermee? Ons terugkerende voornemen om mooie fotoboeken te maken na elke reis heeft in twaalf jaar tijd geleid tot welgeteld twee tastbare resultaten. Dan hoef je ook niet te verwachten dat het nu ineens anders wordt. Tot we, vlak voor we op vakantie gingen in de zomer van 2014, in het Volkskrant-magazine een recensie lazen over traveldiariesapp.com; een eenvoudig te bedienen site waarop je een dagboek bijhoudt en tegelijk je mooiste foto’s in je reisverhaal plaatst. Onze fotoboekervaringen indachtig, wilden we dat wel eens uitproberen.
What you see, is what you get
De applicatie is gewoon een website, benaderbaar op laptop, pc en tablet (niet op de smartphone). Je logt op afstand in dus ook als je geen eigen apparatuur bij je hebt, kun je onderweg je dagboek bijwerken. De site zelf is makkelijk te bedienen en overzichtelijk. Centraal in beeld verschijnt een opengeslagen boek volgens het principe wysiwyg: what you see is what you get. Links is een keuzemenu voor zaken als lay-out en de opmaak van pagina’s. Allemaal zijn ze voorzien van eenvoudige icoontjes zodat je zonder verdere uitleg lekker aan de slag kunt. Dat is een groot pluspunt als je aan het reizen bent. Want wie zit er onderweg te wachten op een ingewikkelde site met een onduidelijke handleiding.
Op maat gemaakt
In de lay-out zijn de belangrijkste zaken op maat te maken: een aantal verschillende lettertypes, veel soorten combinaties van tekst en beeld en ook verschillende complete beeldpagina’s staan tot je beschikking. Die ene fantastische foto plaats je gewoon paginagroot. Heb je een aantal leuke shots waarmee je niet de Zilveren Camera gaat winnen, dan kun je tot acht beelden op één pagina kwijt. Omdat het programma direct laat zien wat het eindresultaat wordt, kun je al schrijvend de pagina’s in je dagboek optimaliseren.
En het allermooiste? Je kunt ervoor kiezen het dagboek openbaar te maken voor anderen zodat jouw boek als een soort reisblog voor je vrienden en familie werkt. Die blog kun je publiek maken voor de hele wereld om te lezen, maar je kunt ook een door jezelf geselecteerde groep via een mailing elk nieuw verhaal toesturen. Zo weet het boevengilde niet dat jij nog drie weken aan de andere kant van de wereld zit. En dat is ook handig.
Mooie aanvulling
Wij kregen onderweg zelfs de grootste lol in het bijhouden van ons dagboek. Het stelde ons in staat al die bijzondere momenten met de kinderen in tekst vast te leggen, terwijl we er in de kleine uurtjes met een biertje in de hand onze mooiste foto’s bij plaatsten. Voor ons bleek traveldiariesapp.com een mooie aanvulling op onze reis, omdat we al tijdens de reis onze avonturen konden herbeleven. Zo voelde onze vakantie nog intenser. En inderdaad; toen we thuiskwamen, hoefden we alleen de laatste twee dagen nog toe te voegen. Vervolgens hebben we alles nog een keer nagelezen om die eventuele spelfouten eruit te halen en het boek besteld. Het dagboek ontvingen we een week later met de post; een heel prettige ervaring. Het dagboek heeft het gemiddelde dagboekformaat van A5, de pagina’s zijn dun maar liggen lekker in de hand en door de matte uitstraling komt het beeld mooi tot zijn recht.
Bescheiden minpuntjes
Zijn er dan geen kanttekeningen bij traveldiariesapp.com? Toch wel. De lay-out is uiteindelijk strikt; je kunt geen pagina’s aanpassen aan specifieke wensen waardoor je soms net niet lekker uitkomt met je fotootjes. Heb jij drie liggende foto’s en één staande van die ene dag, moeten er dus vier liggende foto’s op de pagina. En er is nog geen scroll-mogelijkheid waardoor je versneld naar de laatste pagina kunt gaan. Dus als je dagboek na vier weken reizen uit meer dan 100 pagina’s bestaat, is het wel een werkje steeds bij de laatste pagina te komen om je verhaal te vervolgen. Ook voor wie houdt van vakantieherinneringen in koffietafelboek-formaat is er een probleem; de dagboeken komen (vooralsnog) alleen in dat dagboekformaat A5.
Het zijn echter slechts bescheiden minpuntjes, die mogelijk opgelost worden omdat de site nog volop in ontwikkeling is, bij een programma dat in ons geval een absolute uitkomst is. Voor ons is één ding namelijk zeker: het voornemen een fotoboek te maken, gaan we voortaan elke reis glansrijk inlossen. En dat zelfs al onderweg! En dat maakt dat wij van traveldiariesapp.com gelukkig worden.