Is wereldstad Moskou nou de plek om een weekend met je kinderen naartoe te gaan? Wij probeerden het uit in onze herfstvakantie. Twee volle dagen. Maar dat is natuurlijk niet genoeg om een goed beeld van deze immense stad te krijgen. We hebben ons dus beperkt tot een combinatie van wat wij graag wilden zien en wat er voor kinderen te doen is. Onze ervaring? Moskou is indrukwekkend, overweldigend en vervreemdend. Niet bijzonder geschikt voor (of met) kinderen, maar de onze vermaakten zich evengoed prima.
Rode Plein met Kremlin, Gum en Sint Basilius Kathedraal
Het hart van de stad is zonder meer het Rode Plein. Een plein dat zo groot en vol toeristen is, dat je steeds zenuwachtig rondkijkt of je de kinderen niet uit het oog verliest. Want zoveel ruimte roept natuurlijk om het spelen van renspelletjes als tikkertje. Het plein zelf is ook niet erg mooi of zo. Grote grijze tegels zover het oog rijkt, aan de kant van het Kremlin een massieve hoge muur met daarvoor een trappiramide waarin de in 1924 overleden vader des vaderlands Lenin voor publiek opgebaard ligt. Deze bezienswaardigheid laten we met het oog op de kinderen maar achterwege. In plaats daarvan duiken we Gum in. Dit bijzonder luxe driedubbele winkelcentrum blijkt een uitkomst. Het is er warm, er zijn verschillende zaakjes om wat te eten of te drinken en in één van de galerijen is zelfs een gratis draaimolen voor de kleintjes. En niet onbelangrijk: zelfs in de grauwe herfst- en wintermaanden kun je in het behaaglijke Gum op elke hoek een heerlijk ijsje kopen.
Ook leuk met kinderen is de Sint Basilius Kathedraal. Deze grote suikertaartenkerk spreekt natuurlijk sowieso tot de verbeelding omdat de merengue-vormige koepels op de daken zijn geschilderd in alle kleuren van de regenboog. En wat blijkt, van binnen is deze kathedraal opgebouwd als een doolhof van tien kleinere kerkjes die tegen elkaar aan gebouwd zijn. Elk met een eigen bouwstijl en een eigen vorm van decoratie, variërend van veel blinkend bladgoud, via volledig beschilderd tot vrijwel geen enkele versiering. De oudere kinderen vinden het een mooie ontdekkingstocht, de jongste twee willen vooral rondjes rennen (wat natuurlijk niet kan).
De Sint Basilius Kathedraal is elke dag geopend; in de zomer van 10:00 tot 19:00 en in de winter van 11:00 tot 17:00. Tickets: 250 roebel voor volwassenen en 50 roebel voor schoolgaande kinderen. Het ticket office gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht.
Alexandertuinen
Langs de westzijde van het Kremlin, tegenover de Moscow Manege, liggen de Alexandertuinen. Dit smalle lint groen gras met fonteinen en wandelpaadjes is een geliefd plekje voor Moskovieten. Ideaal is het ook voor kinderen, want hier kunnen ze wel even lekker rennen en tikkertje spelen tussen de flanerende mensen, zonder dat je ze kwijt raakt. Hier geen last van voortrazend verkeer en al is het er druk, hier hebben de mensen geen haast en zijn ze bereid in te houden of opzij te stappen voor de kleintjes die langs stormen.
Red October Chocolate Factory
Je kent Sjakie en de Chocoladefabriek? Dan kun je je wat voorstellen bij de Red October Chocolate Factory. Een immens complex op de punt van een eiland in de rivier de Moskou. Het bestaat uit zeven enorm grote gebouwen, waarin het hele proces van voorbereiden tot inpakken van de chocola ondergebracht was. Het terrein wordt momenteel omgevormd tot hippe locatie vol winkeltjes, clubs, restaurants, brand stores en andere tofheid voor volwassenen. Leuk om even doorheen te lopen en met de kinderen stil te staan bij alles wat hier ooit van de band rolde aan zoete rommel. Maar de plek zelf is niet ideaal voor kinderen. De opzet van het complex maakt dat je overal op je hoede moet zijn; tussen de gebouwen door lopen flinke wegen die vroeger nodig waren voor aan- en afvoer. Nu rijden er vuilniswagens en dikke bakken.
Een megalomaan beeld in het water bij de punt van het eiland is nog wel cool om te bekijken met de kinderen. Het is zeker dertig meter hoog en stelt – volgens de kinderen – een persoon voor die op een zeilschip staat in een woeste zee. Meer bizar dan mooi, maar voor de kinderen moeten we er even naartoe lopen. Helaas kunnen we er niet bijkomen omdat een groot (gróót!) hek de punt van het eiland afschermt. Ons rest niets anders dan wat drinken in één van die trendy barretjes. We gaan naar het Strelka Institute; een toffe bar met een heerlijke hoekbank. Helaas gaat al die hipheid niet gepaard met voorzieningen voor kinderen. Dus er zijn speelhoek noch kleurplaten. Gelukkig hebben we juist voor die plekken zelf altijd een “knutseltas” bij ons.
Metro
Moskou heb je niet gezien als je niet in de metro bent geweest. Het ondergrondse doolhof van gangen en steile (!) roltrappen is een paradijs voor wat oudere kinderen die van spoorzoeken houden. Bovendien zijn de stations ware balzalen. Met kleine kinderen heeft de metro wel een keerzijde: het is er vaak overvol met haastige mensen, dus hou ze in de gaten. En bij gebrek aan een lift is het trap-op-trap-af-roltrap-op-roltrap-af-gebeuren in de metro met kleintjes of een kinderwagen bepaald niet ideaal. Lees meer over onze ervaringen in de metro van Moskou.
Moscow Zoo
Altijd goed met kinderen; een dagje dierentuin. Zoals elke zichzelf respecterende metropool, heeft ook Moskou er één. Immens groot en opgebouwd uit een oud gedeelte en – aan de andere kant van een doorgaande weg – een nieuw gedeelte. De dierentuin is ruim opgezet en sommige van de dieren zie je niet in West-Europese dierentuinen. Dat betekent dat er voor de kinderen veel te ontdekken valt. Vol enthousiasme bekijken ze de zwarte panter en de sneeuwtijger, de Muskusos en allerlei hertensoorten waarvan zelfs wij het bestaan niet wisten. Dat een deel van de hokken leegstaat in verband met werkzaamheden, deert ze niet. De enige speeltuin die we kunnen ontdekken, is klein en uitermate krakkemikkig. Ook dat deert ze niet. Eten en drinken koop je bij kleine stalletjes die verspreid over de dierentuin te vinden zijn. Het aanbod en de kwaliteit zijn prima. Moscow Zoo is kortom een prima plek om met je kinderen een paar uurtjes stuk te slaan.
De dierentuin van Moskou is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Volwassenen betalen 400 roebel (500 roebel in het weekend), kinderen en families met minimaal 3 kinderen zijn gratis.
Gorky Park
Één van de grootste parken van Moskou is het legendarische Gorky Park. Achter de immense entree vind je een uitgestrekt parklandschap. Gorky Park is bedoeld om lekker doorheen te wandelen en te genieten van een beetje rust in deze hectische stad. Maar er is ook voldoende vertier. Voor de kinderen is er een lunapark met attracties: van een zweefmolen en reuzentrampolines tot hobbelende kleutertreintjes en een soort vluchtsimulator. Voor elke attractie moet je apart betalen (3 euro voor 3 minuten) en dat is niet heel goedkoop, dus de kinderen moeten kiezen… Een deel van het park is in oktober trouwens off limits, omdat er een reusachtige schaatsbaan aangelegd wordt.
Garage; museum voor hedendaagse kunst
Midden in Gorky Park staat een splinternieuw kunstmuseum met een enorme stalen spin ervoor, waar onze kinderen verwonderd onderdoor lopen. Garage – het museum voor hedendaagse kunst – is ontworpen door niemand minder dan “onze eigen” ster Rem Koolhaas. Er zit een toffe bar in waar je lekker kunt eten en er is een bijzondere tentoonstelling met werk van Louise Bourgeois die deuren en attributen omtovert tot vreemde installaties. Omdat grote families gratis zijn, besluiten we even binnen te kijken, ondanks het feit dat de megazenuwachtige suppoosten dat geen fijn idee vinden. De kinderen kijken evengoed hun ogen uit bij al die vreemd tegen elkaar aangezette deuren waar je achter kunt kijken (NIET AANRAKEN!!) en dan rare dingen ziet…
Garage Museum of Contemporary Art is dagelijks geopend van 11:00 tot 22:00. Je kunt tot 30 minuten voor sluitingstijd naar de expositiezalen. Volwassenen betalen 400 roebel, voor kinderen (11 – 17 jaar) betaal je 100 roebel. Ook hier zijn gezinnen met minimaal 3 kinderen gratis.