Iedereen kent de Borobudur in Indonesië en Angkor Wat in Cambodja. Maar in het nog niet compleet door toeristen overlopen Vietnam, hebben ze ook een troef in handen: tempelcomplex My Son. Zeker niet zo groot maar minstens zo belangrijk en een bezoek meer dan waard. Zeker omdat je, in tegenstelling tot de grotere en bekendere complexen, vrijwel alleen kunt rondwaren tussen de ruïnes. Voordeel daarbij is, dat de kleinere schaal My Son bij uitstek geschikt maakt om met de kinderen te bezoeken. Als je een paar jaar oud bent is dit complex net zo overdonderend, maar beter te verhapstukken omdat het er niet zo druk is.
My Son ligt in de provincie Quang Nam, min of meer in het midden van Vietnam. Vanuit de kustplaats Hoi An is het als dagtocht uitstekend te bereiken. Het oude tempelcomplex is gebouwd door de Cham, een volk dat grofweg tussen de zesde en de veertiende eeuw de dienst uitmaakte in dit gebied. Religieus stond het volk dicht bij het Hindoeïsme en dat is goed terug te zien in het deels door groen overwoekerde complex in de heuvels van Quang Nam. Goden als Shiva zijn vaak te zien op de muren van de oude gebouwen.
Op het hoogtepunt van haar bestaan telde dit heilige complex meer dan 70 tempels. Helaas heeft de Vietnamoorlog veel schade aangericht; hooguit 15 tempels hebben de oorlog in redelijke staat overleefd. De rest is gereduceerd tot hoopjes met gras begroeide stenen. Erg fotogeniek en het spreekt absoluut tot de verbeelding van de kinderen. Hun fantasie komt tot leven tussen al die oude gebouwen met mystieke figuren en vormen. Voor hen is het eenvoudig de hogepriesters van de Cham tussen de bouwsels te denken.
Na My Son, waar je na een paar uur echt elke steen wel hebt gezien, kun je heerlijk ontspannen in Hoi An. Dit stadje is het naaiwalhalla van Vietnam. Hier kan je je een paar op maat genaaide pakken of jurken aan laten meten. Bovendien is Hoi An tussen de 15de en 18de eeuw een even belangrijke handelspost geweest als Malakka en Batavia. Op weg naar Nederlands-Indië gooiden VOC-schepen hier regelmatig hun ankers uit. De Vietnamoorlog is voor dit stadje heel wat minder schadelijk geweest dan voor het Cham-heiligdom My Son. En zo kun je in Hoi An door straatjes en steegjes flaneren waar drie eeuwen geleden onze voorvaderen liepen op zoek naar handel voor de markten in Amsterdam en Antwerpen.