Het is rond het middaguur als ik mijn best wel grote blauwe Renault Megane met moeite door de nogal krappe parkeergarage stuur. Ik probeer de rood-witte paaltjes in de bochten te ontwijken tot ik op +4 ben en de huurauto – gelukkig zonder al te veel problemen – in een plekje kan draaien. Ik was gewaarschuwd voor de parkeergarages in Dublin, die naar ik heb begrepen zonder uitzondering allemaal krap zijn. In overleg heb ik gekozen voor Q-park Stephen’s Green in de hoop op iets meer ruimte (want behorend bij het gelijknamige shopping centre), maar ook omdat ‘ie behoorlijk centraal gelegen is. Een prima plek dus om een middagje wandelen door Dublin met kinderen te starten…
We verlaten de parkeergarage via de uitgang aan Mercer Street en lopen York Street in. Op de hoek met Aungier Street zien we een Starbucks in een mooi oud pandje. De kinderen vinden dat ze wel een hapje of drankje verdiend hebben. Ik vind het prima… Een half uur en wat thee, frappuccino en chips later, lopen we door naar Saint Patrick’s Cathedral.
Saint Patrick’s Cathedral
Deze enorme kathedraal met z’n 43 meter hoge toren, is niet alleen de grootste en hoogste van Dublin (de stad heeft verrassend genoeg twee kathedralen) maar ook van heel Ierland. De kathedraal is gebouwd in de middeleeuwen en gewijd aan St. Patrick, de beschermheilige van de stad. Jammer genoeg staat Saint Patrick’s Cathedral bijna helemaal in de steigers. En die stellages doen toch een beetje af aan het plaatje. Terwijl drie kinderen het speeltuintje in het Saint Patricks Park onveilig maken, loop ik met zoon P om de enorme kerk heen. Geen idee of er alleen buiten gerenoveerd wordt, maar aangezien je moet betalen om de kathedraal van binnen te bekijken, blijf ik buiten. In het zonnetje lopen we door het park naar Golden Lane om vervolgens aan het einde van Ship Street rechts door de poort te gaan. Met links van ons het kleurrijke Dublin Castle lopen we naar Chester Beatty Library.
Meer informatie over (een bezoek aan) Saint Patrick’s Cathedral vind je hier.
Chester Beatty Library
De Chester Beatty Library (gratis toegang) is een bijzonder museum. Het herbergt (een deel van) de enorme verzameling boeken en manuscripten die Alfred Chester Beatty verzamelde tijdens zijn leven, waaronder een aantal zeldzame. In de prachtige hal met restaurant en winkel stoppen we onze tas in een kluisje en lopen naar boven. Daar – als ook op de andere verdiepingen – liggen kleurplaten en potloden en dat is voldoende voor de jongste kinderen. Samen met zoon P bekijk ik de tentoonstelling Arts of the Book op de eerst verdieping. Deze permanente tentoonstelling neemt je mee in een reis door de boekdrukkunst. Langs bijna 600 boeken en andere objecten uit de collectie van het Museum. Langs prachtige oude en bijzondere manuscripten. We kijken onze ogen uit. Jammer genoeg hebben we niet de tijd om ook de The Sacred Traditions Gallery op de tweede verdieping te bekijken. Dus gaan we weer naar buiten om onze wandeling door Dublin te vervolgen…
Meer informatie over (een bezoek aan) Chester Beatty Library vind je hier.
Dubh Linn Garden en Dublin Castle
Chester Beatty Library grenst aan Dubh Linn Garden, een cirkelvormig grasveld met daar omheen verschillende sculpturen. Het is er gezellig druk. We lopen er voor drie kwart omheen en steken dan via een brug over naar Dublin Castle dat we binnenkomen in het restaurant. Gevalletje timing, want we hebben allemaal honger… We eten lekkere soep en sandwiches in de wat kale, witte ruimte. Het enorme – en gedeeltelijk vrolijk gekleurde – kasteel van Dublin is gebouwd in de 13de eeuw en is altijd een belangrijk overheidsgebouw geweest (eerst Engels, daarna Brits en nu Iers). Daarnaast is er een museum in gevestigd, maar dat slaan we voor deze keer over. We verlaten het kasteel via de binnenplaats en de brug aan de voorzijde en slaan linksaf op Castle Street richting Christ Church Cathedral.
Meer informatie over (een bezoek aan) Dublin Castle vind je hier.
Christ Church Cathedral
We steken de straat over naar de Christ Church Cathedral. Dit is de tweede kathedraal van Dublin die we bezoeken vandaag, maar van de twee wel de oudste..Gebouwd in 1028 was dit oorspronkelijk een Vikingkerk. Nu is het de zetel van de Aartsbischop van Dublin. We lopen door het kleine parkje dat er omheen ligt naar de ingang. Langs een bankje waar een zwerver op ligt te slapen. Oh nee… het blijkt een kunstwerk te zijn. Deze kathedraal had ik eigenlijk wel willen bekijken (in het bijzonder de crypte), maar als we bij de ingang staan, merk ik dat de kinderen er niet zo’n zin in hebben. Dat lijkt me zonde van het geld, dus werp ik een snelle blik naar binnen en draai dan weer om…
Meer informatie over (een bezoek aan) Christ Church Cathedral vind je hier.
Temple Bar
Vanaf Christ Church Cathedral steken we over richting Temple Bar en lopen Fishamble Street in, waarna we een goed uur door deze leuke wijk zigzaggen. We bewegen ons tussen Dame Street/Fleet Street en Essex Street East/Temple Bar. Een deel van de straten in dit gebied is autoluw, wat fijn is met kinderen. Al wandelend kijken we onze ogen uit. Vooral de kleurrijke gevels vol vlaggen van cafés, restaurants, hotels en winkels trekken onze aandacht, met als hoogtepunt Oliver St. John Gogarty’s Hostel. Maar we vergapen ons ook aan de bonte verzameling groene souvenirs in de souvenirshop. Springen en maken radslagen op Temple Bar Square (de kinderen tenminste) en doen een fotoshoot bij de streetart op de hoek van Fleet Street en Bedfort Row. Als je gaat wandelen door Dublin met kinderen, mag je Temple Bar echt niet overslaan. Ok, het is toeristisch, maar zo leuk…
als je gaat wandelen door dublin met kidneren dan is temple bar echt de ideale wijk
Trinity College
Uiteindelijk komen we via Westmoreland Street uit bij Trinity College. Om dit parkachtige universiteitsterrein staat een groot hek dus ik moet even zoeken hoe ik binnenkom aangezien de hoofdingang – tegenover het Ierse Parlementsgebouw – niet open is (of lijkt). Dat lukt aan de noordkant via Pearce Street. We lopen over de kasseien rond New Square en Library Square, langs grote grasvelden en prachtige oude panden. En langs de klokkentoren – Campanile – uit 1853, die het symbool van de universiteit is. Echt… hoe gaaf zou het zijn om hier te studeren. Lijkt me fantastisch (al had ik de omgeving als student vast minder kunnen waarderen).
Trinity College Library en het Book of Kells
Als er één plek is in Dublin die ik graag wil zien, dan is het wel de bibliotheek van Trinity College. En dan met name de Harry Potterachtige Long Room waar de metershoge boekenkasten tot aan het plafond reiken. De Trinity College Library – in 1592 opgericht door Koningin Elizabeth I – is met 4,5 miljoen boeken en vijf gebouwen (waarvan vier op Trinity College) de grootste bibliotheek van Ierland. Als we een kaartje gekocht hebben in de bibliotheekwinkel (32 euro voor een familieticket), kijken we eerst rond op de begane grond. Hier – in de Treasury – zouden we normaal gesproken het Book of Kells kunnen zien. Dit bijzondere boek is rond 800 geschreven door Keltische monniken en beschrijft de vier evangeliën. Bovendien schijnt het een kalligrafisch hoogstandje te zijn en ook nog eens prachtig gedecoreerd. Helaas worden de Treasury en het Book of Kells gerestaureerd als wij er zijn (sinds 20 september 2020 weer te zien).
Via de trap lopen we omhoog naar de Long Room. En die is echt overweldigend mooi. Zo bijzonder, dat zelfs de kinderen er stil van worden. Met z’n hoge gebogen plafond en z’n enorme eikenhouten boekenkasten vol oude boeken aan beide lange zijdes. Door de sprookjesachtige sfeer die gecreëerd wordt door het diffuse licht dat door de ramen naar binnen valt. De statige marmeren bustes van bekende schrijvers kijken ons aan terwijl we langslopen. Ik vergeet bijna dat al die andere mensen er ook zijn…
Als je gaat wandelen door Dublin met kinderen is een bezoek aan Trinity College en Trinity College Library een must wat mij betreft! Meer informatie over (een bezoek aan) Trinity College Library vind je hier.
National Museum of Ireland – Natural History
Als we uitgekeken zijn in de bibliotheek van Trinity College verlaten we het College-terrein en lopen naar het Natural History Museum (recht achter het National Archaeology Museum) waar we om kwart voor 5 aankomen. Dat is natuurlijk veel te laat, maar omdat de toegang gratis lopen we toch even snel naar binnen. Twee grote herten staren ons aan… Het Natural History Museum van Dublin is precies zoals een Natuurmuseum hoort te zijn; vol met skeletten en andere (opgezette) beesten. Overal hangen en staan dieren; los in de ruimte of in prachtige oude houten vitrinekasten. We lopen een snel rondje over de begane grond. Naar boven mogen we al niet meer. Het grootste deel van de tijd besteden we uiteindelijk in de museumwinkel (het zal eens niet zo zijn…). Pas na vijven verlaten we het statige pand.
Meer informatie over (een bezoek aan) het Natural History Museum vind je hier.
Viking Spash Tour
Als we het Natural History Museum uitlopen, rijdt net de open boot-bus van Viking Splash Tours voorbij. Het geelblauwe gevaarte zit vol met…. inderdaad; Vikingen. De kinderen zijn meteen enthousiast, maar dit lijkt me toch meer een activiteit voor als het iets mooier weer is. Op zich wel een leuk idee overigens om een rondrit door Dublin en een stukje varen in de Grand Canal Docks te combineren (geeft een ander perspectief op en beleving van de stad dan wanneer je gaat wandelen door Dublin met kinderen). Alleen die idiote helmen hoeven van mij echt niet…
Meer informatie over de Viking Splash Tour vind je hier.
Saint Stephen’s Green
We lopen naar Saint Stephen’s Green en wandelen het park in. De kinderen spotten al snel de speeltuin, waar ik ze even lekker laat gaan. Als je gaat wandelen door Dublin met kinderen, is dit park een prima plek voor een break. Rond 6 uur lopen we terug naar de parkeergarage, waar ik mijn veel te grote blauwe auto gelukkig ook weer zonder schade uit weet te rijden. Het was met recht een snelle stadswandeling door Dublin, maar wat hebben we ontzettend veel kunnen zien en doen in die vijf uur! Zelfs als je weinig tijd hebt, kan ik een bezoek aan het centrum van Dublin dus zeker een aanrader!
12 comments
Ik hoor van veel mensen dat Dublin een erg leuke stad is om te bezoeken 🙂 ik zou dan zeker een dag afsluiten in een pub om een heerlijk biertje te nuttigen
Ja, dat is zeker een goed idee. Had ik ook absoluut gedaan als ik niet nog die verschrikkelijke parkeergarage uit had gemoeten…
Dublin lijkt me een erg leuke stad voor een citytrip, ik ben er zelf nog niet geweest maar het staat op mijn lijstje! De Saint Patrick’s Cathedral lijkt me mooi om te bekijken, hopelijk is hij tegen die tijd dan uit de steigers.
Ik heb geen idee wanneer de restauratie klaar is. Maar hij is vast en zeker mooier zonder steigers…
Haha leuk om te zien dat jij Dublin op een heel andere manier hebt ontdekt dan ik. Vond het ook echt een leuk stadje!
Oh, nou ben ik benieuwd wat jij gedaan hebt…
Die bibliotheek…wow! Dat wil ik ook zien! Dublin lijkt me een erg leuke stad voor een korte stedentrip. Het National Museum of Ireland lijkt me ook de moeite waard.
Dublin is daar inderdaad prima geschikt voor. En zo’n stedentrip is bovendien goed te combineren met een roadtrip over het eiland…
Leuk! Ik ben al diverse keren in Dublin geweest omdat ik ook een blog over Ierland heb en Dublin dus af en toe mee pak. Het is inderdaad wel een gezellige stad, al ontwijk ik zelf meestal Temple Bar wel een beetje. 🙂
En ik zou inderdaad ontzettend graag op Trinity University studeren, het ziet er zo mooi uit!
Oh wat leuk dat je een blog over Ierland hebt. Als ik weer ga, zal ik eens kijken… Ik snap heel goed dat je Temple Bar mijdt als je er vaker komt, maar met de kinderen was het een leuke wijk om doorheen te wandelen.
Wij bezochten Dublin bij de start van onze roadtrip door het land, maar wij voelden ‘m niet. Ik was blij dat ik na twee dagen de stad kon verlaten. Misschien hebben we iets verkeerd gedaan.
Dat hoeft toch niet? Met sommige steden heb je gewoon minder…